Groot succes TCW op Michel Wanten Cup

Groot succes TCW op  Michel Wanten Cup
Persfoto © Turncentrum Waterland Purmerend-Beemster

HEUSDEN-ZOLDER – In het weekend van 22 tot en met 25 november 2019 namen drie teams van Turncentrum Waterland deel aan de zestiende editie van de internationale Michel Wanten Cup, georganiseerd door K.K. Turnkring Moed en Volharding vzw in Heusden-Zolder, België. Met deelname van turnsters uit Duitsland, Nederland, Portugal en België. Turncentrum Waterland nam voor de tweede keer deel en had dit jaar maar liefst drie teams afgevaardigd. Team 1 behaalde het brons, Verena Sens en Rosalie de Boer wonnen individueel goud en brons in de meerkamp. Bij de toestelfinales nog eens zes medailles in de wacht gesleept: twee keer goud op balk en vloer voor Sens, twee keer zilver op brug en balk voor De Boer en Yolin Kramer op en twee keer brons op vloer en sprong voor Danielle Klinkhamer. Ondanks bezorgdheid om twee turnsters die blessures incasseerden, toch tevredenheid en trots met de geslaagde missie op de laatste teamwedstrijd van het seizoen

Het eerste team van Turncentrum Waterland begon met de tegenvaller dat gastturnster Paulien Bos van Turn Totaal Langedijk geblesseerd moest afhaken na de podiumtraining. Met het wedstrijdformat 4-4-3  (dat een team uit vier turnsters bestond en dat per toestel steeds de beste drie scores telden voor het teamresultaat) betekende dit dat de andere drie turnsters Caitlin Veerman, Danielle Klinkhamer en Verena Sens zich geen fouten konden permitteren. Het team moest bovendien op het onderdeel balk beginnen. Op dit toestel hadden alle drie teams van Turncentrum Waterland wat moeite om zich staande te houden, waardoor er diverse vallen geïncasseerd worden.

Aangename verrassing met hoogste cijfer op balk

Persfoto © Turncentrum Waterland Purmerend-Beemster

Aangename verrassing was dat Yolin Kramer juist op balk met een uitgekiend programma en een uitstekende uitvoering het hoogste cijfer van alle deelneemsters in deze wedstrijd wist te behalen. Kramer plaatste zich hiermee voor de toestelfinale, evenals Sens. Bij het onderdeel vloer zetten Klinkhamer, Sens en Veerman zeer goede oefeningen neer en ook Luna de Bruijn en Kaithlyn Verhage behaalden hier uitstekende scores. Bij het onderdeel sprong werd door de hele delegatie optimaal gepresteerd. Klinkhamer behaalde hier voor het team de beste score met 12,4 punten voor een geslaagde overslag salto. Ze plaatste zich hiermee ook voor de toestelfinale. Dat waren er al drie!

Bij het afsluitende onderdeel brug excelleerde De Boer van Team 2 van Turncentrum Waterland met een zeer geslaagde oefening. Zij had niet alleen verreweg de hoogste moeilijkheidsgraad van alle deelneemsters, maar ook de hoogste eindscore en daarmee verdiend een plaats in de toestelfinale. Het behalen van een hoge moeilijkheidsgraad was voor geen van de deelneemsters een vanzelfsprekendheid, want de eisen waren streng en lastiger te behalen dan met de Nederlandse wedstrijdreglementen. Klinkhamer kwam in de buurt, maar moest een fout incasseren. Veerman, De Bruijn, Kramer en Mexx de Vries hadden goede uitvoeringen van hun oefeningen, maar kwamen door een een lage D-score (moeilijkheidsgraad) niet tot hoge cijfers.

Hoge moeilijkheidsgraad niet vanzelfsprekend

In het eindklassement was de score van Team 1 van Turncentrum Waterland goed voor een bronzen plak, de beide andere teams eindigden op een keurige vijfde en zesde plaats. In het individueel meerkampklassement won Sens het goud en De Boer het brons. Daar bovenop had Turncentrum Waterland op zondag 24 november 2019 turnsters in alle vier toestelfinales, waarbij ook weer medailles behaald werden. De Boer won zilver op het onderdeel brug, Sens en Kramer goud en zilver op balk dankzij hun moeilijker programma en zeer stabiele uitvoering. Bij het onderdeel vloer was Sens ongenaakbaar en won het goud met een punt verschil van de Portugese Mathilde Cathanheira. Klinkhamer overstrekte in de toestelfinale haar knie in de eerste serie op vloer en moest daardoor genoegen nemen met het brons. Ze kon hierdoor ook niet voluit in de toestelfinale op sprong, maar wist hier toch het brons te veroveren.

Trots en tevreden met het mooie resultaat, maar ook bezorgd om de twee geblesseerde turnsters, keerde de delegatie van Turncentrum Waterland terug naar Nederland van hun laatste teamwedstrijd van het seizoen. In december beginnen de eerste individuele wedstrijden weer ter voorbereiding op de landelijke wedstrijden in de aanloop naar de ontknoping van het seizoen op het Nederlandse c.q. Bondskampioenschap c.q. Landelijke Finale van turnbond KNGU/DG, afhankelijk in welke divisie er uitgekomen wordt.

Meer weten over de Michel Wanten Cup 2019 kan op de website van het toernooi en over Turncentrum Waterland Purmerend & Beemster kan op haar Facebook-nieuwspagina en website.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en beelden ingesloten post Facebook © Liesbeth Klinkhamer-Albertsma met eindredactie © Therry da Silva | Credit foto’s (inclusief inzet) © Turncentrum Waterland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.