Kyarha van Tiel wint weer Open d’Andorra

Kyarha van Tiel wint weer Open d’Andorra

CANILLO –  Kyarha van Tiel heeft op zondag 24 november 2019, voor de tweede keer in haar sportcarrière de internationale competitie Open d’Andorra gewonnen. In een veld met dertien deelnemers uit elf verschillende landen wist de Nederlandse senior kunstrijdster nipt de overwinning te boeken met een totaalscore van 134,22 punten. In 2017 wist ze ook al dit toernooi te winnen. Tweede werd de Poolse Elzbieta Gabryszak met 133,72 punten en derde de Zwitserse Yasmine Kimiko Yamada met 127,89 punten.

De wedstrijd bleef tot op het laatst spannend in de top zeven. Van Tiel had zich met 50,94 punten voor haar eerste (korte) kür op de eerste positie in het tussenklassement genesteld. Gabryszak volgde met 48,66 punten en Kimiko Yamada met 48,15 punten. De Duitse Lutricia Bock stond vierde met 46,49 punten, de Finse Petra Palmio vijfde met 44,76 punten. De Italiaanse Chenny Polucci stond zesde met 43,56 punten en de Litouwse Greta Morkyte zevende met 41,05 punten. Van Tiel leek met de mooie voorsprong met vertrouwen de tweede (lange) kür te kunnen rijden.

Niks is glibberig gladder dan ijs in ijle lucht

Doch niks blijft glibberig gladder dan ijs, zeker als je het in de ijle lucht moet bedwingen. Het vorstendom Andorra is een dwergstaat die zich bevindt in de Pyreneeën op de grens van Frankrijk en Spanje. Een zware topsport zoals het kunstrijden bedrijven op die ijle hoogte, waarbij je al glijdend en balancerend op het ijs tripple en dubbele al dan niet geschroefde sprongen moet maken – in vaktermen: lutz, axel en salchow -, legt een zware wissel op de sporters en is een beproeving van de conditie. Velen hadden er last van, zo ook Van Tiel.

Van Tiel, de nummer twee op het NK 2019 die zich echter wel wist te kwalificeren voor het WK, worstelde in Andorra zich zichtbaar met moeite door de lange kür heen, met duidelijke wankelingen, en kreeg 83,28 punten wat een vierde plaats betekende met dit onderdeel. Dat was schrikken want het klassement werd flink door elkaar geschud. Gabryszak greep bij de lange kür de eerste plaats met 85,06 punten, Paolucci de tweede plaats met 84,26 punten, Morkyte de derde plaats met 83,78 punten, Kimiko Yamada de vijfde plaats met 79,74 punten, Bock de zesde plaats met 73,48 en Palmio de zevende plaats met 72,12 punten.

Ontknoping: nodige rekenwerk en stoelendans

Zo’n wonderlijke ontknoping die het nodige rekenwerk vereiste reken je niet vaak op. Iedere rijdster in de top zeven na de eerste kür had een andere plaats behaald met de tweede kür. Een merkwaardige stoelendans. Belangrijker nog was natuurlijk het aantal behaalde punten, want om de einduitslag te bepalen wordt de score voor de lange kür opgeteld bij die van de korte kür. Uiteindelijk bleken de behaalde scores door Van Tiel net voldoende om de concurrentie te verschalken en het goud binnen te slepen. Voor de Nederlandse een mooie opsteker voor de rest van het seizoen, zeker omdat ook zij haar ogen gericht houdt op de volgende Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing, China.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van Open d’Andorra 2019.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beelden: inzet persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Creative Productions (Instagram-account @ Yoshida Fotografie) | ingesloten video Youtubekanaal © Anthonie van de Kraak | ingesloten post Facebook-nieuwspagina © Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.