Superkids terug op tv met drie sportacts

Superkids terug op tv met drie sportacts
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Anne Werner op NK RG 2019 in Rotterdam Ahoy

HILVERSUM – Bijgewerkt d.d. 30-11-2019 – In november 2019 keerde het programma Superkids weer op tv, niet meer bij RTL4 maar bij SBS6. Vanaf 2 november 2019 waren er op de zaterdagavonden vier auditie-afleveringen te zien met in totaal tweeëndertig acts waaronder slechts drie uit de artistieke sportwereld: paalsporter Katja, acrotrio 3UP en de Friese RG-ster Anne. Katja werd vierde in haar auditie-aflevering en ging net niet door naar de finale. Trio 3UP en Anne gingen als tweede en derde door met tien andere acts naar de SUPERKIDS-finale-aflevering: drie musici (op viool, piano en gitaar), vier dansers in vier verschillende stijlen (hiphop, modern, latin-dj-remix, breakdance ) en ook drie keer zang (opera-zangeres, zanggroep en pop). In de finale uitgezonden op zaterdag 30 november 2019 en werden ze respectievelijk vijfde en zevende. Schoonspringer Marcel won met zijn subliem optreden als violist, gevolgd door Spaans gitarist Matthijs en opera-zangeres Camille. De dansers kwamen ook tekort voor een studiebeurs.

Ook bij SBS6 deden er in de nieuwe serie van de tv-talentenjacht een groot aantal soorten zangers, muziekmakers en dansers in elke denkbare stijl mee – van klassiek en gangbaar tot ultramodern en exotisch en alles er tussenin -, waartussen de sportacts zich toch aardig overeind wisten te houden door hun vaardigheden, kwaliteiten en uitstraling.

Gemiste kans met groot Nederlands polesporttalent

Paalsporter Katja maakte diepe indruk in de tweede auditie-aflevering op 9 november 2019 met haar choreo waarin ze hoog niveau liet zien. De waarde van deze kwalitatief ongelooflijke sportieve prestatie op elfjarige leeftijd wist men nog niet op waarde te schatten. Getraind door coach en showspecialiste Irina Delevaque van Maira Dance in Dordrecht, wist ze naast haar knappe elementen ook daartussen mooie verbindingen en spins te maken en een prachtige show neer te zetten. Net zo knap als welke talentvolle turnster ook horizontaal op haar toestellen zou kunnen laten zien.

Het toestelturnen mag artistieke gymnastiek heten, maar de vlag is een groot doek voor wat er aan lading wordt toegestaan en als je er een show moet maken is het eigenlijk een onnatuurlijke switch dat ingaat tegen alles wat je je leven lang hebt geleerd. Bij polesport is er net zo goed een ‘Code de Points’ en word je beoordeeld door de strenge jury op uitvoering, artisticiteit en synchroniciteit, doch show  maar geheel geïntegreerd in de sport.  Ze werd nipt vierde waardoor ze de finale niet haalde. Een gemiste kans voor het tv-programma, net als het niet uitzenden op tv van de finales van de WK paalsport begin oktober 2019 in Montréal, Canada, (tegelijkertijd met het begin vaan het WK turnen 2019 in Stuttgart), waar Nederlandse sporthistorie werd geschreven.

Of de uitzending op tv van het NK Paalsport 2019 in Waalwijk van de in 2019 om hun professionele organisatie en werkwijze internationaal gelauwerde en inmiddels bijna ‘Koninklijke’ Paalsport Bond Nederland, tegelijkertijd met de ‘DG The Finals 2019’, het groot-NK-weekend van turnbond c.q. gymnastiekunie KNGU a.k.a DG in Rotterdam Ahoy, had ook zeker geholpen om een breder en groter publiek kennis te laten maken met deze topsport, al haar disciplines en alle Nederlandse toppers in elke leeftijdsklasse. Onbegrepen maakt onbekend, onbemind en blind, waardoor je de pareltjes door je vingers laat glijden.

Acrotrio 3UP: Inge Speerstra, Lisanne Hulder en Xiao Mei Harms

In de derde auditie-aflevering op 16 november 2019 zag je 3UP. Dat is de shownaam van het acrotrio bestaande Inge Speerstra, Lisanne Hulder en Xiao Mei Harms van Acro Academy Noord-Nederland (die van de Verloterij.nl, de meest waanzinnige crowdfundactie die de topclub een trainingsaccommodatie van normale afmetingen moet gaan opleveren) dat onlangs op hun eerste EK samen, in Holon, Israël, nog zesde van Europa werd in hun leeftijdscategorie. Uiteraard lieten ze de jury en het publiek in de studio stijl achterover vallen met hun talent en spectaculair optreden.  Acrogym is in elke vezel en ademtocht een showsport ten voeten uit en dat wist deze groep jongedames prima te tonen met een strak uitgevoerde choreografie met een opvallend grote mate van lenigheid en synchroniciteit.  Daarom gingen ze als tweede door en staan ze dan ook in de Superkids-finale.

Een mooie promotie voor de sport, die met haar Olympische lobby inmiddels een groot deel van de wereld in haar ban heeft. Dat de finales van de EK acro eind oktober en begin november 2019 niet werden uitgezonden op tv was jammer en had bij de NOS zeker aandacht verdiend. Daar werd ook Nederlandse sporthistorie geschreven, ook door dit trio. Zoals van acrobatische acts bij de diverse afleveringen en finales van andere talentenshows genoten kon worden van showoefeningen van internationale klasse, kan ook bij dit trio iets heel bijzonders verwacht worden in de finale. Je kunt het trio 3UP in de acrosport volgen via hun Facebook– en Instagramaccount.

Ritmisch gymnaste Anne Werner van Eleganza Utrecht

Tot slot mocht ritmisch gymnaste Anne Werner (12), regerend Nederlands kampioen in haar leeftijdscategorie, als allerlaatste act in de laatste auditie-aflevering op 23 november 2019 de jury, het publiek in de studio en de kijkers thuis betoveren met haar sportief talent en kunnen. Aangekondigd als de volgende Olympische gymsport-ster uit Friesland (met verwijzing naar Epke Zonderland, maar vreemd genoeg niet naar Sanne Wevers) kweet ze zich met verve van haar tweede missie in het programma, om zichzelf en haar sport goed op de kaart te zetten. Ongelooflijk knap en adembenemend mooi, vol gratie en power. Haar lenigheid en souplesse deed jurylid Maan versteld staan.

Na haar eerste optreden bij Superkids als klein meisje, was iedereen ervan overtuigd hoe sterk deze topgymnaste, afkomstig uit Heerenveen maar trainend bij RGC Eleganza in Utrecht onder nationale en internationale toptrainers zich al heeft ontwikkeld. Ze ging als derde door naar de finale. Zoals RG hoort en is, is deze Olympische sport er één met het grootste publiek ter wereld op alle grote internationale toernooien, die we hier bijna nooit op tv te zien krijgen. De NK-finale RG in Rotterdam Ahoy live op tv uitzenden waarin Anne grandioos de Nederlandse titel pakte, had al heel erg geholpen. De sporters en de sport hebben met de beloftestatus en de terugkeer op internationale wedstrijden hun eigen droom en sprookje. Onbekend maakt onbemind. Maar de gymnastes uit deze sport zijn absoluut ook Nederlandse heldinnen.

Nieuw tv-format bedenken voor artistieke sporten

De presentatie wordt weer gedaan door Wendy van Dijk en Johnny de Mol die deelnemers, supporters en publiek kundig en met veel belangstelling en begrip voor de jonge talenten langs alle euforie en al te diepe tranendalen weten te loodsen. De jury met Gordon, Wibi Soerjadi, Juvat Westendorp en Maan proberen het evenwicht te houden tussen beleefde interesse, gemeende verwondering en onbedwingbaar enthousiasme, waarbij bij deze doelgroep je kritiek moet weten te verpakken. Af en toe vraag je je af hoe ze appels met peren kunnen vergelijken, want het overschot aan super dans- en zangtalent is dit seizoen niet van de lucht en daarom lijkt het of ze de sportacts alleen op hun showwaarde lijken te schatten. Toch spreekt ook de waardering door voor het harde trainen en zichtbare passie, zoals ook bij de ballerina uit België in de laatste voorronde.

Misschien kan de ingenieuze en briljante vader van Johnny een tv-format bedenken waarbij artistieke sporten zendtijd krijgen voor hun spectaculaire wedstrijden en topprestaties of een tv-talenten programma met wat ouder talent uit het turnen, bovengenoemde sporten, trampolinespringen, teamgym, luchtacrobatiek, rhönradturnen, freerunning, cheerleading, kunst(rol)schaatsen, kunstfietsen, rhönrdturnen, rope skipping, aerobics en fitsport, schoonspringen, synchroonzwemmen, voltige, twirl, jazzdans, moderne dans, urban, stijldansen of een van die andere passievolle sporten waarvan we bijna wekelijks groot talent voorbij zien komen op de wedstrijdvloer.

Het mag lijken op de Got Talent-programma’s waar tal van sporttalenten overal ter wereld hun sport op de kaart zetten zoals onlangs nog de rhönradturners van Eupener Turnverein 1967 België, die onder leiding van Achim Pitz met ‘Be Circle’ in Belgium’s Got Talent hun act van Eurogym 2018 nieuw leven in konden blazen. Of een variant a la Ninja Warrior, waar Olympisch kampioen en reklegende Fabian Hambüchen de finale wist te behalen, waarin de atleten in elkaars sport onderling strijden wie de beste totaalatleet is. Dan kun je gewoon de jury meepakken die die juiste kennis en ervaring heeft en bij elk van die wedstrijden de oefeningen met kennis van zaken beoordeelt en kan aantonen hoeveel sporttalent er in Nederland is, ook zonder Olympische status.

En nu we toch goed bezig zijn met brainstormen voor de grote tv-baas en we met z’n allen in de gymsportwereld toch de kater zullen moeten verwerken van het gewoonweg deleten van het sinds mensenheugenis traditionele eindejaars-gymgala al dan niet met een gouden randje, waarom niet gelijk één groot sportgala met de allerbeste toppers en talenten uit alle artistieke sporten in Nederland… Dat zou pas tv-historie en furore maken… en heel wat kijkcijferrecords om zeep helpen 😉

Prijzengeld ad 35k euro voor studie of sportcarrière

Alle voorafgaande afleveringen zijn terug te kijken op vele manieren. De finale van Superkids 2019 met de beste drie acts per auditie-aflevering wordt zaterdag 30 november vanaf 20:00 uur uitgezonden op SBS6. Hoe zou het de twee overgebleven topsportacts vergaan? We zullen het zien. De winnaar wint een studiebeurs van € 25.000,00, nummers twee en drie respectievelijk € 10.000,00 en € 5.000,00. Je zou veel met dat geld kunnen doen in een sportcarrière waarin je alles zelf moet betalen, wat toevallig geldt voor alledrie de artistieke finalisten, uit zowel RG (die al Olympisch is, maar door de technisch directeur van de NOC*NSF als onbegonnen werk voor Nederland beschouwd wordt), acrogym en de polesport (die beiden op dit moment hard bezig zijn met een lobby om hun Olympische of andere ambities zo snel mogelijk te realiseren).

De sportliefhebbers hopen in ieder geval dat de gunfactor de genoemde prijzengelden aan deze sporters toevallen. Dan zullen volgende keer weer en meer artistieke sportacts interesse hebben, vergezeld door hun grote en trouw achterban. Die artistieke sportacts getuigen van hoge internationale kwaliteit, Ze zijn uniek en de rest zie je al genoeg op tv. Het levert in ieder geval vermakelijke kijk-tv op en een hoop publiciteit voor de betrokken sporten.

Update d.d. 30-11-2019 – Finale Superkids 2019: Vanavond werd de eerder opgenomen finaleshow van Superkids uitgezonden door SBS6. Geen kijkers-stemmen, maar twee jury’s in de tv-studio – één ‘vakjury’ met vier BN-ers uit de tv/showbizz en één ‘publieksjury’ met vijftig anonieme personen’ – beslisten welke showact één van de drie studiebeurzen uitgereikt kreeg voor hun optreden. Tussen twaalf finalisten, – na een violist, een gitarist, een operazangeres en een pianist – eindigde het trio 3UP van Acro Academy uit Marum op de vijfde plaats en na een danser eindigde ritmisch gymnaste Anne Werner van RG Center Eleganza uit Utrecht op de zevende plaats. Topoptredens weer, geen winst, maar wel volop publiciteit op tv voor zichzelf en de twee gymsporten, de acrobatische en de ritmische gymnastiek.

Meer info en clips van alle deelnemers zijn te bekijken op het YouTube-kanaal en de website van SBS6.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en inzetfoto © Therry da Silva met een bijdrage van © Casper Beijn | Credit ingesloten en geciteerde beelden © SBS6/©Superkids 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.