Winst voor clubs Acro Champions League

Winst voor clubs Acro Champions League

MAIA – Sinds vorig jaar prijkte er een nieuwe wedstrijd op de acrosportkalender met een interessant format. De Acro Champions League, de allereerste acrogymwedstrijd met prijzengeld voor de winnende clubs. Het werd een succesvolle wedstrijd, reden genoeg voor de organisatie om te kijken of ze hier een succesvol vervolg aan konden geven dit jaar. Opnieuw konden teams afreizen naar Maia om zich vroeg in het wedstrijdseizoen al met elkaar te meten. Dit jaar werd de Youth Acro Champions League (YACL) – een wedstrijd gebaseerd op de 11-16 leeftijdscategorie – gehouden van 15 tot 17 november 2019 met een totaal ad € 1.750,00 aan prijzengeld.

Deelnemers mochten ook iets jonger zijn, omdat de competitie zich richtte op teams die in 2020 in de 11-16 zouden vallen. Het format van de competitie was dat elke club die mee wilde doen tussen de twee en vier teams aanleverde, die samen minimaal vier oefeningen – twee balans en twee tempo – zouden neerzetten. Méér oefeningen mocht natuurlijk altijd, in dat geval telden gewoon de
hoogste scores per oefening. Het totaal van die vier (beste) oefeningen bepaalde dan de uiteindelijke rangorde. Het podium en het prijzengeld was dan ook nadrukkelijk voor de club in plaats van de individuele gymnasten, het ging hier om het teamwork en de gezamenlijke inspanningen.

Uiteindelijk gaven vier clubs uit drie landen zich op voor deze competitie, die door de organisatie live uitgezonden werd op de Facebookpagina van het evenement. Spijtig genoeg voor de acroliefhebbers ontbraken in deze tweede editie de oudere gymnasten en was het toernooi verplaatst naar een kleinere zaal, maar de jeugdteams in de YACL zetten hun beste beentje voor en wisten met soms waar acrospektakel het publiek voor zich te winnen. Als eerste op de vloer kwam Dinamic, een Spaanse club uit Valencia die overigens in april zijn eigen toernooi, de Dinamic International Acro Cup organiseerde. Drie van hun teams stonden hier op de vloer: twee damesparen en een damesgroep.

Ook onze Belgische zuiderburen van Gymfinity namen drie teams mee, evanals hun landgenoten Volharding Boom. Deze twee Belgische clubs zijn voor het nieuwe seizoen 2019-2020 een samenwerking aangegaan onder de ludieke naam “Baboom”, om de acro verder te kunnen ontplooien en betere teams te kunnen vormen. De vierde en laatste club die hier zijn opwachting maakte was Yate International Gymnastics Centre uit Bristol, Groot-Brittannië, net als Dinamic bekend om hun eigen toernooi, de BIAC King Edmund Cup. Zij hadden er vertrouwen in en hadden slechts twee teams meegenomen, waardoor al hun scores zouden meetellen voor het totaal. Uiteindelijk bleek dat vertrouwen volledig gerechtvaardigd.

Yate International Gymnastics Centre mocht uiteindelijk de Acro Champions League cup voor de hoogste score mee naar huis nemen! Niet in de laatste plaats door de prachtige prestaties van het herenpaar George Paget en Harry Hole, dat de absolute aandachtstrekkers van het toernooi was. Met twee prachtige oefeningen die elk met een 27,900 gejureerd werden en met zowel de hoogste technische score (18,4 op hun balans) als de hoogste artistieke score van de wedstrijd (9,1 voor hun tempo) stak het paar met kop en schouders uit boven de overige teams. Niet verwonderlijk, want enkele weken geleden kregen zij nog het zilver omgehangen tijdens de Europese Kampioenschappen in Holon. Ze waren het enige team met deze internationale ervaring van het EK, en met een dergelijk puntentotaal.

Screenshot livestream Facebook © Acro Champions League: Brits herenpaar George Paget en Harry Hole in actie op de Acro Champions League

Op de tweede plaats eindigden uiteindelijk de Belgische club Volharding Boom. Hun hoogste score was een 27,250 voor balans van het damespaar Rotthier & Helincks. Dat vooral technisch een zeer strakke oefening neerzette. Ook met hun tempo oefening drukten zij een mooie stempel op de teamscore. Hun landgenoten van Gymfinity wisten de derde plaats op het erepodium in beslag te nemen, waardoor het Spaanse Dinamic naar de vierde plaats verwezen werd. Elke club verdiende daarnaast een cheque met enkele honderden euro’s  aan prijzengeld. Prijzengeld dat ten goede komt aan de clubs zelf, die daarmee een prachtige financiële injectie krijgen.

Laten we hopen dat vele clubs hier naar kijken en volgend jaar zélf ook meedoen. Want met een kans om zowel internationaal ervaring op te doen als geld voor de club te verdienen, is het toernooi een prachtige gelegenheid voor veel gymnasten. Het is deels de bestaansreden van het toernooi: door het gemis van een Olympische status kampen veel clubs ook met financiële problemen – de sport is immers onbekend en heeft geen recht op financiële tegemoetkomingen? Lourenço França, acrotrainer/coach, FIG-instructeur en technisch directeur van Acro Clube da Maia en een van de drijvende krachten achter de Acro Champions League (en de man achter de petitie om acro Olympisch te maken die al bijna 7.500 handtekeningen telt), legde destijds aan GymPOWER uit dat juist het prijzengeld een belangrijke factor was bij het starten van dit toernooi. Het zou clubs en gymnasten de kans geven om in korte tijd een mooi bedrag te verdienen, wat ten goede zou kunnen komen aan de club.

Clubs staan volgens França in het centrum van de sport en verdienen het om op deze manier in de spotlight te staan. Juist ook voor senioren zou het concept daarom interessant kunnen zijn. In tegenstelling tot sommige andere sporten valt immers voor gymnasten niets te verdienen bij acrogym. Oudere gymnasten zijn bezig een eigen leven op te bouwen en wanneer zij minder kosten aan de acrogym kwijt zijn door het winnen van dit prijzengeld, zou dat de kans groter maken dat zij blijven sporten, waardoor het senioren niveau kan stijgen. We houden het toernooi daarom in de gaten en hopen dat volgend jaar nóg meer clubs deze kansen gaan grijpen. Daarnaast: hoe meer clubs meedoen aan het toernooi, hoe hoger het prijzengeld wordt. Een win-win situatie!

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen is te vinden op de website en de Facebook-nieuwspagina van de Acro Champions League.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER (GymPOWER-blog over acrogym op Tumblr/Facebook/Instagram) | Credit © tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit inzetfoto, poster en screenshots livestream Facebook-nieuwspagina © Acro Champions League Maia

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.