Vloerfinale Tisha Volleman in Cottbus

Vloerfinale Tisha Volleman in Cottbus
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

COTTBUS – Van 21 tot en met 24 november 2019 werd de ‘Turnier der Meister’ c.q. FIG World Cup turnen gehouden in Cottbus, Duitsland. KNGU/DG vaardigde vijf Oranjeturn(st)ers af, waarvan twee moesten afzeggen wegens blessureleed. Bram Verhofstad maakte een (inter)nationale comeback, eerstejaars senioren Sara van Disseldorp en Jermain Grünberg maakten er hun individueel wereldbekerdebuut, maar routinier Tisha Volleman ook. Op het laatste moment verving ze Sanna Veerman en wist één van de drie toestelfinales (vloer) te bereiken als eerst geplaatste, waarin ze uiteindelijk zesde werd, met haar nieuwe oefening op dit toestel. Veerman en Epke Zonderland meldden zich de week ervoor af wegens blessureleed. 

Bij een toestel-wereldbekerwedstrijd wordt geturnd per toestel om de medailles en het prijzengeld, waardoor elke deelnemer zich in kan schrijven op één of meerdere toestellen naar keus. De beste acht turnsters in de kwalificatieronde gaan door naar de toestelfinale.

Sanna Veerman en Epke Zonderland zeggen beiden af

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Tisha Volleman op WK Stuttgart 2019

Volleman die in oktober op het WK in Stuttgart en de Brabant Trophy in Den Bosch turnde (annex een showoptreden Turngala Brabant) en het weekend ervoor op de NK Teams in Sittard waar ze Nederlands kampioen werd in het team van RTC Topturnen Zuid, werd een dag voor de start van de World Cup in Cottbus aan de KNGU-delegatie toegevoegd. Tegelijkertijd met de aankondiging van de toevoeging van Volleman maakte de KNGU bekend dat Zonderland een week eerder een ingreep aan de voorhoofdsholtes had ondergaan en daarom niet in actie zou komen in Cottbus.

Veerman bleek zich teruggetrokken te hebben om zich tijd en ruimte te geven om te herstellen van de in juni opgelopen blessure aan haar meniscus. De turnster uit Amsterdam had in de afgelopen maanden de kwalificatiewedstrijden c.q. interlands in Heerenveen voor het Nederlandse WK-team, de Brabant Trophy in Den Bosch en de Arthur Gander Memorial en de Swiss Cup, stuk voor stuk pittige wedstrijden, en ook een show-optreden als gast op het Turngala in Leek. Op advies van de medische begeleiding zegde Veerman af voor Cottbus. Veerman: “Ik kies voor mijn herstel met het oog op het Olympische jaar.” Er zijn op het WK turnen in Stuttgart voor de dames vier tickets voor Tokyo veroverd waarvoor door de KGNU/DG kwalificatiewedstrijden uitgeschreven  moeten worden in het voorjaar van 2020.

Wedstrijdverloop dames op FIG World Cup Cottbus

Volleman kwam in Cottbus net als Van Disseldorp – die ook een gooi zullen willen doen naar een Olympisch ticket – in actie op brug, balk en vloer. Op brug miste Van Disseldorp nipt de finale met 13,400 punten, een mooie score voor een mooie oefening op dit wereldpodium. Volleman noteerde hier 12,866 punten voor de twaalfde plek, niet genoeg voor de finale. Op de altijd lastige balk kwamen Van Disseldorp en Veerman niet verder dan de 31e (11,566) en 26e (12,000) punten.

Op vloer behaalde Volleman de achtste plek met 13,533 punten en plaatste zich voor de finale, waarbij ze de eerste plaats bezette door een betere uitvoering dan de Italiaanse Lara Mori die dezelfde score noteerde. Van Disseldorp behaalde op vloer de twaalfde plek met 12,733 punten, niet genoeg voor de finale. In de finale kwam Volleman slechts tot 12,833 punten en werd zesde. De Oekraïnse Anastasia Bachynska noteerde in de finale de eerste score van Volleman en pakte het goud. Daarmee liet ze nipt de Duitse routinier Kim Bui achter zich, die voor eigen publiek zilver pakte met 13,500 punten na de derde score in de kwalificatie geturnd te hebben (13,366 punten). Mori won uiteindelijk het brons op dit toestel met 13,400 punten.

Volleman: “Een ‘last-minute-wedstrijd’ voor me, maar ik ben blij dat ik de kans kreeg hier te turnen op mijn eerste wereldbeker. Ik heb mijn nieuwe vloeroefening laten zien en vond het geweldig het nog een keer te mogen laten zien in de finale […] Wat een geweldige week was dit! Ik kwam naar deze wereldbekerwedstrijd met het idee om ervaring op te doen en mijn nieuwe vloeroefening te testen, maar belandde uiteindelijk in de vloerfinale! Het was niet mijn beste uitvoering ooit, maar ondanks dat ben ik heel blij deze vloerfinale zonder missers geturnd te hebben. Heel veel zin in om terug te keren naar de training om de oefening verder te verfijnen!”

Wedstrijdverloop heren op FIG World Cup Cottbus

Bij de heren mocht Grünberg in zijn wereldbekerdebuut op de tweede dag turnen op één toestel, brug. Daar kwam hij tot 12,266 punten voor de 23ste plaats. Dat was ver onder de score die hij een week eerder geturnd had met zijn Duitse clubteam in Oberhausen in de Bundesliga 3, een persoonlijk record van 14,300 punten (D 5,5), waarmee het team eerste werd en op 7 december 2019 mag gaan turnen voor promotie naar Bundesliga 2.  Op de eerste kwalificatiedag in Cottbus behaalde Verhofstad, in zijn eerste internationale wedstrijd na een lang jaar afwezigheid, 13,300 punten op vloer wat ook de 23ste plaats opleverde. “Super happy with how I ended this shitshow of a year. It’s been a very rough ride but finishit it of with this makes everything just a little better […]”

Meer info, inclusief de complete uitslagen, over de ‘Turnier der Meister’ FIG World Cup Cottubus 2019 is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en foto © Therry da Silva | Credit ingesloten beelden Instagram © Tisha Volleman, © Klaverblad Almelo, © Bram Verhofstad en © Jermain Grünberg

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.