Plezier voorop bij eerste TIDDO-moment

Plezier voorop bij eerste TIDDO-moment
Persfoto © TIDDO Turnen/Fotograaf © Alco Vos

BARENDRECHT – In de turnhal van GV Barendrecht vond op zondag 24 november 2019 het eerste TIDDO-moment plaats in het teken van ‘leren turnen met plezier’: het ‘Diploma Turnen voor Turnsters in de Dop’. Met dit nieuwe toetsingsconcept ontwikkeld vanuit het ‘Kleuren Turnen’ konden de  allerjongste ‘turnsters in de dop’ van de drie samenwerkende sportverenigingen, in de leeftijd tussen de zes en acht jaar, op deze deze dag onder aanmoediging van gezellig veel ouders en andere supporters wat ze geleerd hebben laten zien. Dat werd anders beoordeeld dan gebruikelijk bij turnwedstrijden en testmomenten, waarbij de meisjes hier tips en complimenten kregen van de meelevende jury. Het sportplezier stond hier voorop. Aan het eind werden alle deelnemers beloond met een diploma en een prijs. Dat is pas leuk thuis komen! GymPOWER ging een kijkje nemen op uitnodiging en sprak organisatoren en trainsters Nathalie van den Beemt en Kirsten Zijlstra over dit bijzonder project en evenement in de Nederlandse turnsportwereld.

Gymnastiekverenigingen GV Barendrecht, Pro Patria Zoetermeer en Devona Wateringen hebben in samenwerking, volgens de visie en de methodische lijnen van het ‘Kleuren Turnen’, – een nieuwe methodiek voor het aanleren van bewegingsvormen gegroepeerd in oefenstof van beginnersniveau tot talentniveau -, een pilot voor ‘Diploma Turnen voor Turnsters In De Dop’ ontwikkeld, genaamd: TIDDO Turnen. Dit dient als een leuke en leerzame voorbereidingsactiviteit op latere uitstroom in de turnsport. Het is bedoeld voor kinderen geboren in 2012 of later. Tijdens het TIDDO Turnen krijgen relatief jonge meisjes de kans om zich op een positieve wijze te ontwikkelen, hun plezier in de sport verder te ontdekken en een goede turnbasis te creëren voor de toekomst. Op het eerste TIDDO-moment ontbraken onverwachts, om logistieke redenen, de turnsters van Pro Patria Zoetermeer. Ondanks dat was de organisatie tevreden: “Zonder hen was het wel wat rustiger op de vloer, maar dat mocht de turn-pret niet drukken. Al met al een leuke aftrap van het TIDDO Turnen! Alle Turnsters in de Dop hebben hun beste lenige beentje voorgezet met het tonen van hun doelen aan de jury. Iedereen die bijdroeg bedankt voor de inzet. Wij vonden het leuk en leerzaam!”

Nieuw en bijzonder evenement in Barendrecht

In Barendrecht toonde dit nieuwe en bijzondere evenement in het damesturnen, ontwikkeld en georganiseerd vanuit een uniek samenwerkingsverband, de meerwaarde van het innovatieve en creatieve concept waarop het gebaseerd is. Het ‘Kleuren Turnen’ met duizenden enthousiaste volgers op social media (Facebook en Instagram) en YouTube verovert niet voor niets gestaag de turnsportwereld, waarbij er inmiddels al meer dan zestig sportverenigingen het enthousiast toepassen en er ook grote interesse voor is vanuit het buitenland. Bij de opmars van het eerste TIDDO-moment zag je al de blije gezichten, ook van de trainsters, en hoorde je het enthousiaste toejuichen van de ouders op de tribune die in grote getallen op dit bijzonder evenement waren afgekomen. Bij de oefeningen, bij het springen, plat vallen, opveren en de verschillende brug- en balkelementen, kwam de focus op de gezichten. Na elke oefening stond de trainster klaar met een ‘high five’ of schouderklopje, de jury glimlachte en zat druk te schrijven om de tips en complimenten voor de getoonde vaardigheden op het diplomaformulier te noteren en ook de andere meisjes in de groep waren blij voor hun turnmaatjes. Na de oefening konden ze nauwelijks wachten om hun volgende elementen te oefenen.

Nathalie van den Beemt en Kirsten Zijlstra, turntrainsters van respectievelijk Devona Wateringen en GV Barendrecht, die samen met collega-trainer Vincent Vermeulen van Pro Patria Zoetermeer de pilot voor ‘Diploma Turnen voor Turnsters In De Dop’ hebben ontwikkeld, vormen ook de organisatie van het eerste TIDDO-moment. Ze kwamen elkaar vaker tegen bij JTT-wedstrijden van de vereniging Jong Talenten Turnen en het KNGU-Talententraject voor jonge turnsters en begrepen elkaar al snel. Er kon meer in de oefenstof en aan te leren technieken zitten, met ook meer sportplezier, vonden ze. Van den Beemt, ook initiatiefneemster van het ‘Kleuren Turnen’, is blij dat ze dit nu naast de trainingen ook in het eerste TIDDO-moment hebben kunnen testen: “Het is heel belangrijk dat bij jonge turnsters geen grote teleurstellingen bij de grote uitdagingen op hun pad komen. De sport moet leuk zijn en stimulerend werken om steeds een beetje beter te worden. Ik denk dat dat een valkuil is van wedstrijden (voor jonge turnsters). Wedstrijden zijn heel veeleisend, met die ingewikkelde D- en E-scores. Het gaat denk ik meer om te laten zien wat je hebt geoefend. Dat konden ze nu doen.” En er ook allemaal een diploma mee krijgen en een prijs mee winnen. In drie groepen verdeeld was iedereen een winnaar.

Iedere deelnemer was een winnaar met diploma

Carolien Scheurwater, bestuurslid/secretaris Devona Wateringen, is moeder van Pien die in Barendrecht in het tweede niveau meedoet op het TIDDO-moment. “Ik heb heel veel waardering voor hoe ze dit voor elkaar krijgen en als ouder hoe trots je kan zijn op wat je dochter geleerd heeft in de afgelopen maanden. Het is heel mooi om te zien. Heel positief, uiteindelijk wil je dat je kind plezier heeft in sport en hier staat het plezier voorop. Ze worden wel bekeken vanuit ‘Hoe heb je je ontwikkeld en ingezet tijdens de training?’ en dat resultaat zie je. Ik vind het positief en je ziet ook dat het een positief effect heeft op de kinderen, omdat ze gemotiveerd zijn te laten zien wat ze gedaan hebben. Ik denk dat ze helemaal staat te stralen straks.” 

Eigenlijk zou het bij elke turnwedstrijd zo moeten zijn, vinden Van den Beemt en Zijlstra. Ook de jonge meisjes uit deze leeftijdsgroep die normaliter bij de JTT-wedstrijden van de KNGU/DG met al een heel strak reglement turnen, zouden zeker ook baat hebben bij veel sportplezier en positieve wedstrijdervaringen. Zijlstra is opgetogen hoe het op het eerste TIDDO-moment in Barendrecht uitpakte: “In eerste instantie deden onze turnsters mee met de JTT-wedstrijden, een heel mooi concept dat gemaakt is om turnsters te laten turnen voordat ze mee kunnen doen aan de KNGU-wedstrijden. Bij GV Barendrecht waren er echter veranderingen in de manier van les geven en toen zijn we op zoek gegaan naar de aansluiting, met een stukje diploma turnen en wedstrijdturnen en toen hebben we dit ontwikkeld. Het is een prima dag zo en iedereen loopt hier met een grote glimlach rond. Ik denk dat sportplezier toch doel nummer één is.” 

Veel vrijheid in het bewegen van de kinderen

Ferry den Rooijen, vader van Tessa van GV Barendrecht, sluit zich graag bij de trainster van zijn club aan. Hij is  enthousiast over deze alternatieve thuiswedstrijd TIDDO turnen: “Competitie is altijd leuk voor de kinderen om te kijken hoe ver ze zijn in hun training, dus buiten de radslagen die je in de woonkamer ziet gebeuren, is het wel leuk hoe ze hier hun kunsten laten zien. Van je eigen kinderen maar ook van die van andere verenigingen. Dus ik vind de opzet samen met de andere verenigingen sowieso al prettig om te zien. Het is heel vermakelijk en geeft ook gewenning om met publiek te turnen. Je probeert je kinderen altijd al duidelijk te maken dat winnen een leuke bijkomstigheid is en dat het meer gaat om voor jezelf een leuke oefening neer te zetten. Dat is een stukje belangrijker en daarom draagt dit wel bij aan het idee dat je niet altijd met een gouden medaille de zaal hoeft uit te lopen. Juist omdat het geen wedstrijdidee is, zie je dat er veel meer vrijheid zit in het bewegen van de kinderen. Dat vind ik ook wel leuk om te zien. Turnen is ook leuk!”

Van den Beemt: “Op jonge leeftijd moet je echt nog de sport ontdekken en je elementjes leren. En ook leren, dat het ook leuk is om beter te worden en niet alleen dat het leuk is om goud te winnen. Er zijn vaak per twintig meisjes maar drie medailles te verdelen. Zelfs Simone Biles benadrukt dat turnen eigenlijk een wedstrijd met jezelf is. En ook al ben je nu nog geen Olympisch of wereldkampioen, je eigen proces en ontwikkeling moeten centraal staan.” Hoe wordt hierbij dan met het begrip ‘talent’ omgegaan? Van den Beemt legt aan GymPOWER uit: “We hebben de naam voor het diploma turnen in dit samenwerkingsverband bewust gekozen: ‘Diploma Turnen voor Turnsters In De Dop’ (TIDDO). Het woord talent heeft meestal een beladenheid, daarom kozen we voor ‘turnsters in de dop’. Misschien ben je nog geen echte turnster en dat is oké. Je laat gewoon zien waar je mee bezig bent en of er ruimte is voor verbetering. Want het zijn van een talent…tja, je bent pas zes, zeven of acht. Het gaat vooral om leren, beter worden, over de kop gaan, het technische maar ook de (fysieke) uitdaging. Naast natuurlijk het leren met plezier!”

Obstakels wegnemen om met plezier te leren turnen

Tijdens diverse toestelrondes in Barendrecht zag je de ‘turnsters in de dop’ bezig op de minitrampoline en andere toestellen, je zag ze krachtoefeningen doen en met diverse technieken voor lenigheid, acrobatiek, evenwicht (balans) en netheid. Toen Van den Beemt haar concept ‘Kleuren Turnen’ voorlegde aan gymnastiekunie KNGU/DG koos de turnbond er niet voor dit over te nemen en dat vind Van den Beemt jammer. Daarom wordt in samenwerking met veel enthousiaste verenigingen en interesse uit het buitenland de TIDDO-pilot op eigen kracht gedaan. “Ja, ze dachten bij de KNGU dat het ‘Kleuren Turnen’ niet multidisciplinair genoeg was en dat het niet genoeg bijdroeg aan het sportplezier. Het gaat hier nu bij deze vorm van ‘Diploma Turnen’ niet om de wedstrijdervaring maar om de ervaring van het ergens voor oefenen en voorbereiden en het in een iets serieuzere setting laten zien. Die ervaring willen we heel graag positief hebben. Je kunt je ontwikkelen in drie niveau’s.” En hiermee kun je ook prima aansluiten op de regionale en landelijke wedstrijdsport in D1 en D2, volgens de trainster.

Van den Beemt kent als ervaren trainster de wedstrijdobstakels voor jonge kinderen: “Bij de normale wedstrijden wordt het een hele vervelende ervaring als je je oefening niet kunt onthouden, als je supergoed je best hebt gedaan en je hebt geen idee wat er nog beter zou kunnen en je wordt toch één na laatste of als je een score krijgt waar je eigenlijk de betekenis niet van snapt, behalve dat je ziet dat de één een ‘14’ krijgt en jij een ‘6’. Dus als je deze obstakels voor het met plezier leren turnen weg wilt nemen, moet je wel een ander concept ontwikkelen.” Wat staat er dan op het TIDDO-diploma? Van den Beemt: “Ten eerste alles wat ze vandaag hebben laten zien. Dat maakt het inzichtelijker waarvoor ze hebben geoefend en wat ze aan de juryleden hebben getoond en ten tweede hoe goed het was, met een cijfer van 1 tot 5, waarbij 5 staat voor het ideaalplaatje. De jury kijkt ten opzichte van het perfecte plaatje of bijvoorbeeld armen of benen krom waren, er een val was en bijvoorbeeld of er geen eindpositie zichtbaar was, zonder dat het gelijk een 0,0 is.” De blije gezichten bij de prijsuitreiking spraken zeker boekdelen en waren de beste getuigenis van het welslagen van deze pilot, die zeker voor herhaling vatbaar lijkt, waar ook in Nederland.

Meer informatie en beelden eerste TIDDO-moment

Meer informatie over en beelden van het eerste TIDDO-moment is te vinden op de websites en/of (social) media van Tiddo Turnen, Kleuren Turnen, GV Barendrecht, Devona Wateringen en Pro Patria Zoetermeer. De beeldreportage van GymPOWER is te vinden op ons YouTube-kanaal, Facebook-nieuwspagina (impressie) en is ingesloten bovenaan dit artikel (XL-versie). In opdracht van de organisatie heeft fotograaf Alco Vos foto’s gemaakt, die op zijn website te vinden zijn.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, beelden en interviews © Casper Beijn | Credit inzet: persfoto © TIDDO Turnen/Fotograaf © Alco Vos: groepsfoto eerste TIDDO-diploma-uitreiking | Credit ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina’s © TIDDO Turnen, © Turnselectie GV Barendrecht en © Kleuren Turnen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.