Tweede KNSB-Bokaal bij NSV Nijmegen

Tweede KNSB-Bokaal bij NSV Nijmegen
Foto © Ineke Klaassen: Paolina Spanings van NSV

Deze diashow vereist JavaScript.

NIJMEGEN – Op zondag 24 november 2019 werd in het Triavium in Nijmegen de tweede KNSB Bokalenwedstrijd van het seizoen 2019-2020 gereden voor de kunstrijders, meisjes en jongens, die uitkomen in de M-categorieën: de Mini’s, Midi’s en Maxi’s. De wedstrijd werd georganiseerd door de Nijmeegse Schaatsvereniging (NSV) onder auspiciën van het Sectiebestuur Kunstrijden (SBK) van schaatsbond KNSB. Ook op dit niveau is er net zoveel sportplezier in beeld te brengen als bij de toppers in deze artistieke sport. Fotograaf © Ineke Klaassen maakte een fotoreportage en deelde deze met GymPOWER.

Bij de KNSB dient elke kunstrijder in het begin van het nieuwe seizoen een MIF-test af te leggen om te bepalen in welke categorie deze uit mag komen, afhankelijk ook van de leeftijd. In de M-categorieën moet je minimaal ‘interbrons’ behaald hebben bij de MIF-test. De Mini’s zijn 10 jaar of jonger, de Midi’s 11 t/m 13 jaar en de Maxi’s 14 jaar of ouder. In de B-categorieën per leeftijdsgroep minimaal ‘interzilver’ (Basic Novice B FS: 13 jaar en ouder), minimaal ‘intergoud’ (Advanced Novice Basic FS: 15 jaar en ouder) en ‘goud’ (Junioren B [FS]: 19 jaar en ouder) behaald hebben om mee te doen.

Meer meisjes dan jongens op de schaats

In het Triavium in Nijmegen waren er als gebruikelijk veel meer meisjes dan jongens op de schaats. Bij de Mini Dames, een veld met 24 deelneemsters (met ook twee afmeldingen), won Bente Koens van BKV met 29,15 punten het goud (de beste dagscore). Clubgenote Jazlynn Höppener kreeg het zilver omgehangen met 26,90 punten. Floor van der Pas van MSB pakte het brons met 24,18 punten. Bij de jongens in dezelfde categorie streden Venni Pitko van HRL en Jason Veltman van SOI een onderling duel uit, waarbij Pitko het goud  pakte met 19,07 punten (de beste dagscore bij de heren) en Veltman het zilver met 14,85 punten.

Bij de Midi Dames deden 22 deelneemsters mee in het Triavium in Nijmegen. Zora Evenhuis van FSA zette 23,66 punten op het scorebord voor het goud. IJske Bakker van BKV beslechte de pittige strijd om het zilver en brons nipt in haar voordeel met 21,54 punten. Nadia Kaptijn van KVR moest zich tevreden stellen met het brons met 21,22 punten. Bij de jongens in dezelfde categorie had Davy Oganesiants van TKV het alleenrijk. Hij reed zich met 14,06 punten zonder tegenstand naar het goud.

Spannende ontknoping bij de Maxi dames

Danieck Britt van der Wal van TRI wist in de ontknoping van de wedstrijd bij de Maxi dames met 27 deelneemsters (met ook een afmelding) overtuigend het goud te pakken met 22,64 punten. Viktoria Kaminska van TKV wist zich los te wrikken in de de demarrage richting erepodium achter Van der Wal. De strijd om het brons was erg spannend en het luisterde allemaal heel nauw. Tussen plek drie en plek zes in het klassement zat uiteindelijk slechts 0,11 punt verschil. Sanne Dekker van AYS zette 20,33 punten neer en verzekerde zich daarmee van het brons. Op de vierde en vijfde plek eindigden Giulia Bistacchi, ook van AYC, en Axelle van der Meulen van DKV met dezelfde score: 20,25 punten. Beiden in score slechts 0,08 punt verwijderd van het erepodium. Danique Krikke, ook van DKV, kreeg een fractie minder voor de zesde plaats: 20,22 punten. Bij de jongens had Hugo van der Bruggen ook geen tegenstanders, hij pakte het goud met 18,45 punten.

Het wedstrijdcircuit ‘Bokalen’ voor solo kunstrijders wordt gejureerd in het ‘Klein systeem’ (in tegenstelling tot de KNSB Cup-wedstrijden die door een ‘Groot Systeem’ worden gejureerd) en zal uitmonden in de KNSB Bokalen-finale. De eerste KNSB Bokalenwedstrijd (voor de B-categorie) was op 2 november 2019, de Peerd van Ome Loeks Bokaal in Groningen. De volgende Bokalenwedstrijden vinden plaats op 11 januari 2020 (Martinibokaal in Groningen, M-cat), 25 en 26 januari 2020 (Stars on Ice Cup in Zoetermeer, M- en B-cat) en op 8 februari 2020 (Experiance Bokaal in Eindhoven, M-cat). Van de resultaten per Bokaal wordt een ranglijst bijgehouden om kwalificatie voor de Bokalen-finale te bepalen.

Meer info en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNSB en de website van de Nijmeegse Schaatsvereniging (NVS).

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit foto’s fotograaf © Ineke Klaassen onder eigen accreditatie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.