Bekturova ziet na WK kansen voor RG NL

Bekturova ziet na WK kansen voor RG NL
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

BAKOE – Van 16 tot en met 22 september 2019 vond in de ‘National Gymnastics Arena’ in Bakoe, Azerbeidzjan, de Wereldkampioenschappen ritmische gymnastiek plaats tevens het Olympisch kwalificatietoernooi voor de Spelen van Tokyo 2020. Ruim driehonderd gymnasten uit éénenzestig landen waren aanwezig op internationaal titeltoernooi waar naast de wereldtitels voor landenteams, individueel (meerkamp en de vier onderdelen hoepel, bal, knotsen en lint) en groepen (met vijf bal en drie hoepels/twee knotsen) ook gestreden kon worden om éénentwintig tickets voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Ook dit jaar kon de KNGU/DG geen gymnastes afvaardigen, maar er zat wel een jurylid uit Nederland: Alua Bekturova van RG Ritmica Club uit Alkmaar. 

Zo bijzonder dat er vanuit Nederland wel weer een internationaal jurylid aanwezig was op dit WK, zoals vroeger Jolanda Sap dit jaren heeft gedaan. GymPOWER was benieuwd naar de visie en bevindingen van Alua Bekturova  – met roots in Kazachstan – op deze Wereldkampioenschappen in Bakoe. De hoofdtrainster van en drijvende kracht achter één van de jongste en kleinste RG-clubs in Nederland, RG Ritmica Club, die binnen een paar jaar tijd een grote groeispurt doorlopen heeft, wiens gymnastes opvallend goede resultaten boeken op nationale en internationale wedstrijden en zelf met succes ook een eigen internationaal RG-toernooi uit de grond heeft gestampt – de Friendship Cup -. Bekturova deelde met GymPOWER een inspirerende boodschap van hoop voor de RG-sport in Nederland in het nieuwe seizoen.

Ritmische gymnastiek kan de meest fotogenieke sport op aarde zijn, maar de internationale competities in deze sport zijn al jaren één van de meest bediscussieerde titeltoernooien op aarde, – er bestaat zelfs een openbare Facebook-groep Ban unfair judging and corruption from Rhythmic Gymnastics (van Erik Moers) – en dat was weer het geval wat betreft het WK van 2019. Er zijn veel punten waar kritiek op geleverd wordt. Zoals op de 30,000 punten voor grootmacht Rusland die op dit WK liefst dertien medailles en acht titels behaalde, alsmede het goud en zilver voor de RG-groep van Japan, de organisator van de volgende Spelen. Supporters en sportliefhebbers in de wedstrijdhal en overal ter wereld uitten (online) massaal en openlijk hun teleurstelling en ongeloof over het WK in Bakoe. Veel fans wisten niet of ze boos of verdrietig moesten zijn met de gang van zaken, die in hun ogen de sport kapot maakt.

Gezegd moet worden dat niet iedereen het eens is met de kritiek op de jurering op dit WK. Ook ritmische gymnastiek is jurysport en bij voorbaat kun je er vanuit gaan, dat niet iedereen het met elke beoordeling eens zal zijn. Zolang er respect is voor de jury en elkaars mening, dan kan de wedstrijd doorgaan en kan worden gebouwd aan ontwikkeling en groei wat het doel is van de sport en de jurering. Daarenboven is het puntenreglement en zijn de regels in de ritmische gymnastiek knap ingewikkeld voor de leek om nauwkeurig te kunnen volgen waarom welke beoordeling gegeven wordt, vinden de fans die geen moeite hadden met de resultaten op dit WK. Al is wat meer zorgen baart in de actualiteit nu, het nieuws dat de Russische gymnastes – die al eeuwen de Olympische titels lijken te behalen –  het grote risico lopen van de Spelen in Tokio gebannen te worden. De internationale dopingsautoriteit WADA heeft Rusland weer een waarschuwing gegeven vanwege de kennelijke (controversiële) dopingperikelen waarin de sportwereld in dat land zou verkeren. Losse atleten zouden ook geen beroep meer kunnen doen op een neutrale status voor deelname zoals bij de vorige Spelen.

Bekturova wenste niet in te gaan op onze vraag over de jurering op dit WK. “The problem is the Code of points (rules) which makes very difficult for the audients to understand. [Het probleem is de puntencode (de regels), die het moeilijk maakt voor de toeschouwers om het te begrijpen.”] Maar ze ging wel in op al onze andere vragen over dit WK.

Wedstrijdverloop WK ritmische gymnastiek 2019

Hoe dan ook, eerst een recapitulatie van dit WK dat in feite ook dé wereldtitelstrijd was met onvoorstelbare grote verrassingen sinds mensenheugenis. Er waren diverse prijswinnaars van wie vooraf niemand had durven voorspellen of voor mogelijk had gehouden. Zoals Arina Averina uit Rusland die dit keer haar tweelingzus en titelfavoriete Dina Averina (tweede) van de RG-troon stootte in de individuele meerkamp, met voor beide dames onwerkelijke eindscores (91,400 en 91,100 punten), gevolgd op de derde plaats door een stralende Linoy Ashram uit Israël (meerkampbrons met 89,700 punten); een knotsgekke ontknoping in de hoepelfinale waarin Ekaterina Selezneva (de derde Russische die haar debuut maakte op het WK) het goud pakte met 23,500 punten, gevolgd door wederom Ashram die met 23,400 punten de Russische dus schier onverslaanbare Dina Averina (derde met 23,350 punten) verrassend achter zich liet; in de balfinale weer een zusterstrijd waarbij Dina dit keer wel weer het goud wist te pakken met 23,500 punten, het zilver latend aan Arina met 23,050 punten en gevolgd weer door de ontketende Ashram voor haar derde medaille: brons met 22,400 punten.

Met knotsen was Dina weer aan de leiding met 23,800 punten voor het goud en was Ashram er weer op het erepodium, dit keer voor het zilver met 23,300 punten, waarbij ze de Oekraïnse Vlada Nikolchenko die 22,350 punten; om bij de vierde toestelfinale met het altijd lastige lint weer een rijtje medailles om aan Dina, Ashram en Selezneva uit te delen: goud en brons voor de Russische met respectievelijk 21,800 en 20,650 punten en het zilver voor de Israëlische voor 20,750 punten. Een onvoorstelbare en hiervoor schier onmogelijk beschouwde topprestatie van Ashram – inmiddels een wereldberoemdheid in de internationale (gym)sportwereld hierdoor (zie de ingesloten recente video van Olympic Channel) – om op dit niveau in dit veld deelnemers met louter wereldtoppers zich vijf individuele medailles te veroveren, waaronder twee keer zilver en drie keer brons. Het goud ontbrak, maar je kunt niet alles gelijk meekrijgen. Dat komt hopelijk nog een keer voor haar als ze zo blijft gaan. Een zesde medaille (zilver) voegde ze toe door de tweede plaats van Israël (met 174,750 punten) in het teamklassement, waarin Rusland met het goud naar huis ging voor 186,500 punten en Wit-Rusland zich met 168, 550 punten verzekerde van een bronzen medaille.

In de groepencompetitie waren er drie keer drie medailles te winnen, waarbij Rusland traditioneel twee wereldtitels veroverde (all-around en met drie hoepels/twee knotsen) en brons in de finale met vijf bal waar Japan goud won. Het team van het organiserende land van de Spelen volgend jaar verraste nog twee keer door het zilver te pakken  in de all-around finale en de drie hoepels/twee knotsen-finale. Bulgarije moest zich tevreden stellen met het brons all-around en het zilver met vijf ballen. De Italiaanse groep hield de eer voor hun land hoog met brons in de drie hoepels/twee knotsen-finale. Wie dit vooraf had durven voorspellen had voor gek gehouden worden. Met bovenstaande prachtige bal-oefening behaalde Team Bulgarije op de voorlaatste dag van de WK RG 2019 29,200 punten, net als de Japanse groep. Uiteindelijk behaalde de Bulgaarse groep totaal all-around (voor de twee oefeningen in de kwalificatieronde, de andere met knotsen en hoepel) net 0,2 puntjes minder dan Japan en moest het zich tevreden stellen met het brons. In de onderdeelfinale bal op zondag werd de soap nogmaals herhaald met de groepen van dezelfde drie landen, maar toen werd voor de eerste keer in de zeven dagen lange WK geen Russisch volkslied gespeeld aan het eind van de prijsuitreiking… maar verrassend voor velen wel het Japanse.

Interview met Alua Bekturova, internationaal jurylid

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn

 What were your experiences at the World Championships in general? [Wat waren je ervaringen in het algemeen op het WK in Bakoe?]

“This World Championship in Baku was amazing. It was held in amazing sport arena with more than ten carpets, everything was very well arranged for audients, gymnasts, coaches, judges. Azerbaijan federation of gymnastics did great job. They have such an amazing facilities for rhythmic gymnastics. We had such a beautiful opening ceremony where the president of Azerbaijan attended as well. It is very important when government supports the sport. This World Championship was very important, because it was as well qualification to Olympic Games. So all the gymnasts were under pressure to do all the routines good and get license to Tokio 2020.”

[“Het was geweldig! Het werd gehouden in een indrukwekkende sportarena, alles was zeer goed geregeld voor iedereen: gymnastes, coaches, juryleden en toeschouwers. De Azerbeidzjaanse gymfederatie heeft uitstekend werk geleverd. Ze hebben daar zulke prachtige accommodaties. We hadden een mooie openingsceremonie die bijgewoond werd oor de president van het land. Het is heel belangrijk dat de overheid de sport steunt. Dit WK was van belang, omdat het ook een kwalificatie voor de Olympische Spelen inhield. Alle gymnastes hadden de extra druk om hun routines goed te doen om de tickets te krijgen voor Tokyo 2020.” ]

Which competitors surprised you positively? How do you look upon the performance of Linoy Ashram? [Welke deelnemers hebben je positief verrast? Hoe kijk je naar de prestaties van Linoy Ashram?]

“I am happy that rhythmic gymnastics in the world is improving. We can see good level of gymnasts in many countries. We also see that more and more countries can fight for the medals which makes rhythmic gymnastics more and more interesting. It is very interesting to watch development of the Israel rhythmic gymnastics. They have amazing gymnasts as Linoy Ashram and Nicol Zelikman (both got license for Olympics), the same as their group (license to Olympics too). They worked so hard and step by step going to their goal. It is very good example for us, we should learn a lot from them.”

[“Ik ben blij dat ritmische gymnastiek zich wereldwijd ontwikkeld. We kunnen een goed niveau zien bij gymnastes in vele landen. We zien ook dat meer en meer landen kunnen strijden om de medailles die de ritmische gymsport steeds boeiender maken. Het is zeer interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de ritmische gymnastiek in Israël. Ze hebben geweldige gymnastes zoals Linoy Ashram en Nicol Zelikman (beiden hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen), hetzelfde als hun groep (ook gekwalificeerd voor Olympische Spelen). Ze hebben zo hard gewerkt, stap voor stap richting hun doel. Het is een zeer goed voorbeeld voor ons, we zouden een hoop moeten leren van ze.”]

We understand difficulty is the most important part of the score today. There are suggestions for a more prominent e-score for the real rhythmic parts of the exercises. [We begrijpen dat moeilijkheid nu het belangrijkste deel van de score uitmaakt. Er zijn voorstellen voor een prominentere e-score voor de echte ritmische onderdelen van de oefeningen. ]

“Yes, I totally agree that we should give more to the ‘Execution score’. As we know, ‘difficulty score’ gives a lot of points; if you have a lot of elements, apparatus difficulties and risks, then you get higher score. So ‘execution artistic’ became less important. At this moment International Federation of Gymnastics (FIG) is working on new rules for the new Olympic season and hopefully this issue will be solved.”

[“Ja, ik ben het er helemaal mee eens dat we meer belang moeten geven aan de uitvoeringsscore. Zoals we weten, geeft ‘moeilijkheidsscore’ veel punten; als je veel elementen hebt, veel technische moeilijkheid en risico’s hebt met het handmateriaal, dan krijg je een hogere score. Dus ‘ uitvoering artistiek ‘ werd minder belangrijk. Op dit moment werkt de Internationale Federatie van Gymnastiek (FIG) aan nieuwe regels voor het nieuwe Olympische seizoen en hopelijk zal dit probleem worden opgelost.”]

What made you happy the most at this World Championship? [Wat was voor jou het mooiste op dit WK?]

“I have judged many World Cups, Grand Prix as well Youth Olympic Games but I have never Judged World Championship. It was my first World Championship where we had to judge for seven days. I have judged both individuals and groups. It is an amazing experience where you meet so many people who are dedicated to this beautiful sport. I enjoyed a lot to see such a high level of gymnasts, all the emotions of the gymnasts, coaches. We had the best gymnasts of the world there. I have learned a lot and now will try to bring all the knowledge I got from World Championship back to Netherlands.”

[“Ik heb op veel wereldbekerwedstrijden, Grand Prix-wedstrijden en ook op Jeugd Olympische Spelen gejureerd, maar nog nooit op een WK. Het was mijn eerste wereldkampioenschap, waar we zeven dagen lang moesten jureren. Ik heb zowel individueel als groepen gejureerd. Het was een geweldige ervaring waarbij je zo veel mensen ontmoet die toegewijd zijn aan deze prachtige sport. Ik heb enorm genoten om zulke gymnasten op hoog niveau te zien, alle emoties van de gymnasten en coaches erbij. We hadden de beste gymnastes van de wereld daar. Ik heb veel geleerd en zal nu proberen om alle kennis die ik op het WK opdeed mee te nemen naar Nederland.”]

What is the biggest inspiration you brought back to the Netherlands from Baku? [Wat is je grootste inspiratie uit Bakoe die je naar Nederland meenam?]
“Motivation and love for this sport! When you see that each federation is working so hard to achieve their goals, trying to do all to make it happen, then It gives me also hope that it will work in Netherlands. At this moment Dutch rhythmic gymnasts do not participate in World Cups or World Championships because the level is not high. The Worlds gave me motivation that we need to work work work to make level of rhythmic gymnatics high in Netherlands. We are doing good steps. An expert group have chosen talented kids (beloften) from all over Netherlands. We have a special program for them and hopefully in couple of years we can see the results of our job. Many rhythmic gymnastics clubs are cooperating now and have combined trainings. Only together we can make this sport bigger and better! I hope in the future we can have a national team and topcenters of rhythmic gymnastics, where they can train many hours. We can not compete with other gymnasts who train zeven to eight hours a day, while we train now train three to four hours max a day. We need a better system and facilities.”

[“Motivatie en liefde voor deze sport! Als je ziet dat elke federatie zo hard werkt om hun doelen te bereiken, proberen alles te doen om het voor elkaar te krijgen, dan geeft het me ook de hoop dat dit ook in Nederland zal werken. Op dit moment nemen Nederlandse ritmische gymnasten niet deel aan wereldbekerwedstrijden of wereldkampioenschappen, omdat het niveau hier niet hoog is. Dit wereldkampioenschap gaf me de motivatie dat we hard moeten werken en ons best moeten doen om het niveau van ritmische gymnastes in Nederland te verhogen. We zijn goed bezig. Een groep deskundigen heeft  talentvolle kinderen (beloften) uit heel Nederland geselecteerd. We hebben een speciaal programma ontwikkeld voor ze en hopelijk kunnen we over een paar jaar de resultaten van ons werk zien. Veel ritmische gymnastiek clubs werken nu samen en hebben hun trainingen gecombineerd. Alleen samen kunnen we deze sport groter en beter maken! Ik hoop dat we in de toekomst een nationaal team kunnen formeren en talentencentra voor ritmische gymnastiek kunnen hebben, waar ze vele uren kunnen trainen. We kunnen niet concurreren met andere gymnasten die zeven tot acht uur per dag trainen, terwijl we hier nu max drie tot vier uur per dag trainen. We hebben een beter systeem en faciliteiten nodig hiervoor.”]

How long do you think it will take for the Netherlands to have a chance to be at the World Championships again? Or is participating at World Cups enough for now? [Hoe lang denk je zal het duren dat Nederland de kans krijgt om weer op het WK RG te staan? Of is deelnemen aan wereldbekerwedstrijden genoeg voor nu?]
“I would say first we have to build good system / structure here. We should start first with just normal international FIG competitions and evaluate the results , evaluate development of out gymnasts. When we have good level then we should start with World Cups or European Championship. What I see is that we have very good talents in NL who are very motivated and willing to work hard. The biggest challenge is training hours. We need to train more hours in order to have good level and have an opportunity to compete with gymnasts from other countries. As well the rules to participate in World Championship has changed, from 2021 in order to participate in World Championship you need to qualify in continental championship, in our case in European Championship. Which makes it very difficult for us. BUT everything is possible. The only way to achieve all the goals is to work hard en to work together!”

[“Eerst moeten we een goed systeem en goede structuur opbouwen hier in Nederland. We moeten eerst gewoon beginnen met deelnemen aan normale internationale FIG-wedstrijden en de resultaten daarvan evalueren; ook de ontwikkeling van onze gymnastes evalueren. Als we een goed niveau hebben bereikt, dan moeten we beginnen met deelnemen aan wereldbekerwedstrijden of aan het Europees kampioenschap. Wat ik zie is, dat we in Nederland heel goede talenten hebben die erg gemotiveerd zijn èn bereid zijn om hard te werken. De grootste uitdaging ligt in het aantal trainingsuren. We moeten meer uren trainen om een goed niveau te bereiken en een kans te hebben om te concurreren met gymnasten uit andere landen. Daarbij zijn de regels om deel te nemen aan het wereldkampioenschap veranderd. Vanaf 2021 moet je je kwalificeren op het continentale kampioenschap, in ons geval in Europees kampioenschap, om te kunnen deelnemen aan het Wereldkampioenschap. Dat maakt het voor ons erg moeilijk, MAAR alles is mogelijk. De enige manier om alle doelen te bereiken, is om hard te werken en samen te werken!”]

How is RG Ritmica Club in Alkmaar preparing for the new season? [Hoe bereidt Ritmica Alkmaar zich voor op het nieuwe seizoen?]
“We have already started our season. Many training camps are planned with coaches form abroad. As well trainings camps in Russia and Spain. At the same time we are already working on our 4th international competition ‘Friendship Cup’ which will be held on the 27th, 28th and 29th of March 2020. Last year we had 300 participants from 24 different countries. So this year we would like to make it bigger and better. Our gymnasts will participate in many international competitions starting from November 2019. From January we start qualifications for the Dutch Championship.
But one of the main goals of Ritmica RG Club is to make RG big in Netherlands. We are working on it!”

[“We zijn al lang begonnen met ons nieuwe seizoen. We hebben veel trainingskampen gepland met trainers/coaches uit het buitenland, maar ook trainingskampen in Rusland en Spanje. Tegelijkertijd zijn we al bezig voor ons internationaal toernooi, de ‘Friendship Cup‘, die zal worden gehouden op 27, 28 en 29 maart 2020. Vorig jaar hadden we driehonderd deelnemers uit vierentwintig verschillende landen. Dit jaar willen we het toernooi groter en beter maken. Onze gymnasten zullen vanaf november 2019 deelnemen aan vele internationale competities. Vanaf januari beginnen we met de kwalificatiewedstrijden voor het Nederlandse kampioenschap. Eén van de belangrijkste doelen van Ritmica RG Club is en blijft om de ritmische gymnastiek in Nederland groot te maken. We werken er aan!”]

Op 3 november 2019 hield de Landelijke Technische Commissie Ritmische Gymnastiek van de KNGU/DG een FIG-Selectiewedstrijd voor 21 gymnastes in Amsterdam. Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van de KNGU/DG LTC RG. Meer info, inclusief de complete uitslagen, over het WK RG 2019 in Bakoe, is te vinden op de website van de internationale gymfed FIG. Meer informatie over het werk van Alua Bektarova voor de Nederlandse RG-sport is te vinden op de website van RC Ritmica Alkmaar.

Artkel © GymPOWER | Credit tekst wedstrijdverloop WK RG 2019 © Therry da Silva | Credit interview en foto © Casper Beijn | Credit ingesloten beelden FB © Rhythmic Gymnastics Info, YouTube © FIG Gymnastics, FB © Georgi Chobanov, YouTube © Olympic Channel, FB © RG Ritmica Club Alkmaar en FB © KNGU/DG LTC RG

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.