Guitho De Wolff behaalt EK-limiet in Tokio

Guitho De Wolff behaalt EK-limiet in Tokio

TOKIO – Geen van Nederlandse trampolinespringers zijn op de eerste wedstrijddag van de wereldkampioenschappen voor senioren annex Olympic Testevent in Tokio, Japan, er in geslaagd verder te komen dan de kwalificatieronde en daarmee vervalt deze mogelijkheid om een Olympisch ticket te bemachtigen voor de Spelen van 2020. Na de korte Openingsceremonie met Yamto-drummers en een showpodium voor de presentatie van de teams, waarbij Guitho de Wolff en Romana Schuring de Nederlandse vlag mochten dragen, kwamen eerst de trampolinespringers individueel in actie – naast Schuring, ook Niamh Slattery, Romée Pol, Roel Teillers en Milco Abrahams – (opmerkelijk genoeg aangemoedigd vanuit de media van de NOC*NSF) en de DMT-ers – De Wolff en Abrahams – in het Arake Gymnastics Center. Dit is dezelfde locatie waar volgend jaar de gymsportwedstrijden op de Spelen zullen worden gehouden. Na de in de vorige dagen soepel verlopen podiumtrainingen waren de verwachtingen goed gestemd. De Wolff noteerde de beste klassering met een 22ste plaats en het behalen van het limiet voor de EK van 2020. 

Bij de dames in een veld met 79 deelnemers was Schuring, die de afgelopen tijd op eigen kosten in de Olympische route via de FIG-wereldbekerwedstrijden samen met Jackie Lionahr veel internationale wedstrijdervaring en zelfvertrouwen heeft kunnen opbouwen, de beste Nederlandse met de 47ste plaats met een totaalscore van 96,855 punten. Voor de eerste serie van tien verschillende voorgeschreven sprongen (de verplichte oefening) noteerde ze 45,660 punten en voor tweede serie van tien sprongen naar keus (de keuze-oefening) 51,195 punten. Slattery volgde op de 48ste plaats met een totaalscore van 96,655 punten: 46,570 punten voor de verplichte, 50,085 punten voor de keuze. Pol begon uitstekend met het hoogste aantal punten van de drie voor haar verplichte oefening: 47,355 punten voor de voorlopig 32ste plaats, doch in haar twee sprongenserie liep ze averij op en kon deze niet uitspringen. Dat betekende flink wat puntenaftrek (11,015 punten) en met de totaalscore van 58,370 punten kwam ze niet verder dan de 74ste plek.

 

Romana Schuring, Niamh Slattery en Romée Pol bij dames

Het WK-wedstrijdformat van de FIG schrijft voor dat in het individueel trampolinespringen de vierentwintig best geklasseerde in de kwalificatieronde doorgaan naar de halve finale. De nummer 24 vandaag was de Spaanse Noémie Romero Rosario, die een totaalscore noteerde van 100,085 punten noteerde voor haar twee sprongenseries. Met verplichte kwam ze tot 47,365 punten, goed voor de 31ste plek in het tussenklassement (één plek boven Pol).  Voor haar keuze-oefening die ze wist uit te springen noteerde ze 52,720 punten. De twee reserves die alleen in actie komen als een halve finalist wegvalt vóór die wedstrijd, Claire Arthur uit Australië en Aileen Roesler uit Duitsland kwamen tot totaal respectievelijk 100,005 en 99,750 punten.

Had Pol haar tweede sprongenserie vandaag wel kunnen uitspringen, dan zou het nog heel spannend zijn geworden of ze die halve finale haalde. Op de laatste wedstrijd in Nederland tien dagen terug behaalde Pol 52,535 punten voor haar keuze-oefening. Pol verwoordde haar eerste emotie op haar Instagram-account: “No words for today…. My competition didn’t go the way I wanted. My first routine wasn’t that bad, but my second routine was shit. I feel so sad and disappointed about this. This was not what I wanted. Looking to tomorrow for synchro and hope that’s gonna be better!” De LTC van de KNGU/DG schrijft op haar Facebook-nieuwspagina: “De verplichte voor Romana loopt niet geheel naar wens, maar het zijn tien sprongen. Keuze begint ze goed, maar ze verliest hoogte, landt bij sprong tien wat krap, en blijft staan. Romée springt een sterke verplicht, maar schiet bij keuze na twee sprongen eruit. De teleurstelling zal duidelijk zijn. Niamh heeft een mooie verplichte oefening en maakt het spannend bij de keuze, maar ook zij kan doorspringen.” 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

First podium training done with these girls I loved to train with ❤️

Een bericht gedeeld door R O M E E ✨ (@rromeee) op

De best gekwalificeerde waren de twee Chinese springsters (titelfavoriete) Lingling Liu en (concurrente) Yanfei Huang met totaal respectievelijk 106,460 en 105,375 punten. Op de vierde plaats na de Japanse Hikaru Mori (derde met 105,065 punten) eindigde de derde Chinese, oud-wereldkampioene Dan Li, met 104,670 punten. Omdat er per land twee doorgaan, komt ze verder ook niet in actie in het individueel springen. Xueying Zhu, de vierde springster van het Chinese team, een schier onverslaanbare grootmacht in deze sport, eindigde vlak boven Pol op de 73ste plaats met 61,680 punten (verplichte 49,980; keuze 11,700). Ondanks de sterke eerste oefening was de blauwe mat ook voor haar genadeloos: als je uit balans raakt, niet weet te corrigeren en daarop terecht komt, is het einde oefening.

Lionahr blesseerde zich bij de laatste wedstrijd in Nederland op 17 november 2019 zodanig dat ze niet in actie kan komen in Tokio. Ze is er wel – begrijpelijk na het moeten maken van vele kosten en zelf alles betalen – maar moet zich beperken tot het aanmoedigen van haar landgenoten en het helpen met het met veel gevoel en humor bijgehouden blog op de Facebookpagina van de Landelijke Technische Commissie van de KNGU/DG.

Nederland eindigde bij de dames op de vijftiende plaats in het landenteamklassement met 251,880 punten. De beste vijf gaan door naar de finale gaan: China (317,135), Japan (312,530), Groot-Brittannië (307,690), Rusland (306,895) en Canada (305,685). Geen verrassingen. Wel bij de reserves: Australië en Oekraïne. De LTC van de KNGU/DG op haar Facebooknieuwspagina: “Het team eindigt als vijftiende team in het geheel. Daar had meer ingezeten.” Bij de heren in beide onderdelen waren er te weinig deelnemers om in aanmerking te komen voor het landenteamklassement.

Roel Teillers en Milco Abrahams in kwalificatieronde heren

Bij de heren, in een veld met 98 deelnemers, eindigden Teillers en Abrahams, die in Tokio hun debuut maakten op een senioren-WK, na de kwalificatieronde vlak bij elkaar op de 67ste en 69ste plaats in de klassement. Teillers kwam tot 100,625 punten (verplichte 48,390; keuze 52,235). Daarmee haalde hij niet geheel zijn potentieel in deze wedstrijd. In de laatste wedstrijd in Nederland sprong hij totaal 106,535 punten. Dat zou hem hier in Tokio de 41ste plaats opleveren, nog lang geen plaats in de halve finale. Abrahams kwam totaal tot 98,810 punten (keuze 47,720; verplichte 51,940), wat onder zijn laatste score in Nederland lag (101,535 punten). De LTC van de KNGU/DG schrijft op haar Facebookpagina over het optreden van de heren: “Heel mooi op dit WK is dat elke groep wordt voorgesteld op het enorme podium vooraan de hal. Indrukwekkend! Roel weet twintig sprongen uit te springen, ietwat voorzichtig, maar op zijn eerste WK Senioren is dit uitstekend. Hetzelfde geldt voor Milco die zelf twee bonussprongen toevoegt. De jury kan het niet waarderen, maar coach Lennard haalt het positieve er wel uit.”

Net als bij de dames, gingen ook bij de heren de vierentwintigste best geklasseerde door naar de halve finale. De nummer vierentwintig was de Oekraïner Anton Davydenko die totaal 108,830 punten noteerde (verplichte 50,925; keuze 57,905). De twee reserves zijn de Fransman Pierre Gouzou, die totaal tot 108,785 punten kwam (verplichte 50,905; verplichte 57,880) en de Braziliaan Rayan Dutra die totaal tot 108,740 punten kwam (verplicht 50,905; keuze 57,835). Het scheelde twee klein zuchtjes op grote hoogte. De best geklasseerde man in Tokio vandaag was niemand minder dan regerend Olympisch Uladzislau Hancharou die groots en ongenaakbaar 115,440 punten neerzette voor twee onwijs strakke sprongenseries (verplichte 53,890; keuze 61,550).
De twee Chinese wereldtoppers Lei Gao en Dong Dong zaten hem op de hielen, tweede en derde met totaal respectievelijk 114,995 punten (verplichte 53,190; keuze 61,805) en 114,010 punten (verplichte 52,525; keuze 61,485). Dmitrii Ushakov uit Rusland, ook zo’n hoogvlieger op de grote trampoline, zette de tweede hoogste score neer met de verplichte sprongenserie (53,420), maar met zijn verplichte kwam ie niet verder dan de tiende score (59,420). Je kunt nog geen conclusies trekken uit dit alles, want er zijn nog twee rondes te gaan voordat de winnaar uit de bus komt en hierna doen deze heren er gewoon een schepje bovenop qua moeilijkheid en uitvoering op de bijbehorende duizelingwekkendere hoogte. Dat wordt nog heel spannend wie zichzelf goed in de hand weet te houden op het moment suprême.

Guitho de Wolff en Milco Abrahams in DMT-kwalificatieronde

Tot slot kwamen ook de springers op de dubbelminitrampoline in actie in een veld met 43 deelnemers. De Wolff maakte in Tokio zijn debuut bij de senioren, op zijn tweede WK na de jeugd-wereldtitelstrijd van 2014 in Daytona Beach, V.S. Hij sprong een knappe wedstrijd met total 70,800 punten voor de 22ste plaats. Voor zijn eerste sprongenserie noteerde hij 35,200 punten voor de vijfentwintigste plaats in het tussenklassement en met zijn tweede sprongenserie de twintigste score met 35,600 punten. Abrahams maakte ook bij DMT zijn WK-debuut bij de senioren. Het is sinds begin dit jaar dat hij zich op dit springonderdeel heeft toegelegd. Hij  kwam in Tokio tot totaal 67,200 punten (S1 33,300; S2 33,900), wat hem de 32ste plaats opleverde. Een verdienstelijke prestatie voor een allereerste wedstrijd op een internationaal titeltoernooi.

De LTC van de KNGU/DG schrijft op haar Facebook-nieuwspagina: “Beide mannen laten mooie series zien, her en der wat aangepast, maar ze zijn tevreden. Leuk detail, Guitho springt zelfs een EK-limiet!” In dit kader wordt duidelijk waarom De Wolff – die overigens ook in een ander KNGU/DG-traject voor het EK Teamgym 2020 is geselecteerd – terecht enthousiast reageert na deze wedstrijd en blijkt te bulken van het zelfvertrouwen om internationaal nog verder te komen in de DMT-sport. Althans dat verklaart hij in een premium-artikel op PZC.nl van de hand van nota bene de topsport-persvoorlichter van de KNGU/DG die hem interviewde en dit schreef als freelance journaliste, terwijl haar werkgever, de turnbond, net als het trampolinespringen ook deze sport geen topsportstatus toekent.

In het onderdeel DMT doet het FIG-wedstrijdformat niet aan halve finales. Slechts de beste acht geklasseerden gingen door naar de finale. Het wordt een mooie eindstrijd, want de Russische routinier Mikhail Zalomin (26) – zesvoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen (S1 37,100; S2 38,900), en de piepjonge Amerikaan Ruben Padilla (18) – die vorig jaar zijn eerste WK-zilver won achter Zalomin – (S1 37,600; S2 38,400) gingen hier al het duel aan en zetten een gedeelde monsterscore neer van 76,000 punten. Gevolgd op de derde plaats door Zalomin’s landgenoot Vasilii Makarskii met 75,700 punten (S1 37,100; S2 38,600), die het in zich heeft om het de eerste twee erg moeilijk te maken. Al is er genoeg concurrentie in die wereldtop, want de beste eerste sprongenserie werd door de Amerikaan Alexander Renkert gesprongen (Totaal 73,800; S1 37,700; S2 36,100) die op plaats zes belandde. De nummer acht in het klassement, de Spanjaard Carlos Manjon Azcona, kwam tot totaal 73,200 punten (S1 36,900; S2 36,600). De twee reserves, de Portugees Joâo Caeiro (Totaal 73,100; S1 36,300; S2 36,800) en de Brit Daniel Berridge (Totaal 73,100; S136,700; S2 36,400).
Voor de onderdelen DMT dames en Tumbling dames/heren hebben zich geen sporters gekwalificeerd. Op vrijdag 29 november 2019 komen er nog vier Nederlandse springers in actie voor het synchroonspringen, een onderdeel waar in het verleden veel succes is geboekt maar die geen Olympische discipline is. Wel staat dit onderdeel op het programma van de Wereldspelen en daar kunnen ze zich in principe wel voor kwalificeren. Bij de dames zullen Slattery en Pol synchroon een serie van tien sprongen op twee grote trampolines springen (tussen 12:00-13:00u Jap tijd/04:00-05:00u NL tijd) en bij de heren Teillers en Abrahams (tussen 14:00-15:00u Jap tijd/06:00-07:00u NL tijd. Meer info, inclusief de complete uitslagen en de links om de WK zelf te volgen via live scores en live stream, is te vinden op de website van de internationale gymfed FIG. Het semi-live blog van de LTC Trampolinespringen & DMT van de KNGU/DG is te volgen via haar Facebook-nieuwspagina.
Artikel © GymPOWER | Credit tekst en inzet archieffoto © Therry da Silva | Credit ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina © LTC TRS & DMT KNG/DG, © TRS Flik-Flak Den Bosch en © GV Turn ’87 Oostburg/©PZC.nl/©Sven Mooij; Instagram-account © Romée Pol; en YouTube-vlog op FB © Triffis TV
Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.