NL duo’s tonen potentie voor wereldtop

NL duo’s tonen potentie voor wereldtop
Sketch screenshot video © Trampolinespringen Flik-Flak: verplichte oefening Roel Teillers en Milco Abrahams

TOKIO – Op vrijdagochtend 29 november 2019, de tweede wedstrijddag op de wereldkampioenschappen trampolinespringen, DMT & tumbling in het Arake Gymnastics Center in Tokio, Japan, kwamen twee Nederlandse duo’s in actie in het synchroon trampolinespringen. Roel Teillers en Milco Abrahams maakten hun debuut bij de senior heren; Romée Pol en Niamh Slattery sprongen voor de tweede keer samen op een senioren-WK. Er werden geen finaleplaatsen behaald, wel toonden beide koppels aan dat Nederland de potentie heeft om de internationale top te bestormen.

De beste acht geklasseerde duo’s zowel bij de dames als de heren gingen door naar de finale. Met deelnemers die we hier in Nederland hebben zien springen bij de Aalsmeer Flower Cup, de Forza Cup Goes en de Dutch Trampoline Open in Alkmaar.

Synchroonduo Roel Teillers en Milco Abrahams bij de heren

Teillers en Abrahams kwamen in een veld met 32 duo’s bij de heren heel dichtbij die finale met totaal 89,320 punten. Met 42,700 punten voor hun zeer strak gesprongen eerste serie van tien verplichte sprongen zette het duo de vijfde score van het veld neer. Een uitstekend begin met heel veel rust in de leden. Met hun tweede sprongenserie (keuze) sloeg de onrust toe en kwamen ze tot 46,620 punten, de achttiende score. Totaal was dat net te weinig om door te kunnen.

Jackie Lionahr schrijft op de Facebook-nieuwspagina van de LTC Trampolinespringen & DMT van de KNGU/DG: “Milco en Roel sprongen in hun eerste verplichte oefening een hele mooie score! Hun synchroniciteit en netheid was geweldig om naar te kijken en ze waren er heel tevreden mee. Toen was het tijd voor keuze, waar ze ook mooi tien sprongen hebben gedaan. Deze oefening ging niet helemaal zoals gepland maar ze hebben allebei heel mooi door de oefening gevochten! Met deze oefeningen hebben ze laten zien dat ze toch echt tussen dit sterke deelnemersveld thuishoren.”

De resultaten van de best geklasseerden bij de duo’s heren die naar de finale doorgingen onderschrijven haar analyse.

1. Aleh Rabstau en Uladzislau Hancharou uit Wit-Rusland, ongenaakbaar in beide sprongseries, met een totaalscore van 96,110 punten (S1 43,290; S2 52,820);

2. Mikhail Melnik en Sergei Azarian uit Rusland met een totaalscore van 94,570 punten wisten hun troeven slim uit te spelen (S1 42,720; S2 51,850);

3. Katsufumi Tasaki en Ginga Munetomo uit Japan met een totaalscore van 93,390 punten, kregen bij de tweede sprongenserie vleugels voor eigen publiek (S1 42,270; S2 51,120);

4. (5.) Allan Morante en Sebastien Martiny uit Frankrijk knokten zich met hun keuze en een totaalscore van 92,890 punten naar de finale (S1 42,140; S2 50,750);

5. (6.) Danil Mussabayev en Pirmammad Aliyev uit Kazachstan knap door met een totaalscore van 82,230 punten (S1 42,410; S2 49,820);

6.  (8) Jeffrey Gluckstein en Aliaksei Shostak uit de V.S. taai en op routine doorzettend met een totaalscore van 91,920 punten S1 42,020; S2 49,900);

7. (9) Aiden Thomas en Blake Rutherford uit Australië met een totaalscore van 91,830 punten meer geluk dan vliegkracht (S1 41,080; S2 50,750);

8. (11) Esaul Ceballos en Luis Loria uit Mexico hadden met een totaalscore van 91,030 punten een lot uit de loterij met de derde score voor hun eerste oefening, maar dat hield geen stand bij hun tweede oefening (S2 42.820; S2 48.210).

Uiteindelijk genoeg om de twee koppels uit Oostenrijk en Canada achter zich te houden op de reservebank. Door opschoning van de lijst door ontdubbeling van het voorlopige klassement vielen er drie duo’s uit.

Synchroonduo Romée Pol en Niamh Slattery bij de dames

Bij de dames begonnen Pol en Slattery, – op hun eerste WK vorig jaar nog dertiende met 80,830 punten -, heel sterk met 40,770 punten voor hun verplichte, de achtste score in het klassement, maar hun tweede sprongenserie wisten ze niet uit te springen. Lionahr analyseerde de wedstrijd op de Facebook-nieuwspagina van de LTC Trampolinespringen & DMT van de KNGU/DG als volgt: “Romée en Niamh begonnen met een goede verplichte waarbij ze netjes tien nette sprongen hebben neergezet […] De keuze ging niet zo lekker en hebben ze daar […] maar twee sprongen voor. De meiden balen er wel van maar zitten niet met de pakken neer als ze aangeven dat dit een leerproces is waarin we nu als één team één taak hebben! Dat is het fysiek en mentaal steunen van elkaar op deze wedstrijd en aankomende wedstrijden.”

Synchroonspringen lijkt soms op een Russisch roulette. De cijfers van de beste acht geklasseerde duo’s in deze kwalificatieronde waren:

1. Yumi Takagi en Ayano Kishi uit Japan met totaal 91,060 punten, kwamen pas bij de tweede oefening goed op dreef (S1 41.240; S2 49.820);

2. Hui Liu en Xinyi Fan uit China met 89,350 punten, werden beloond voor hun doorzetten met een score van 89,350 punten (S1 41,110; S2 48,240);

3. Lea Labrousse en Marina Jurbert uit Frankrijk knokten zich met 88,490 punten naar de finale (S1 41,260; S2 47,230);

4. Jessica Pickering en Lauren Sampson maakten het af in hun tweede oefening voor 88,460 punten (S1, 40,600; S2 47,860);

5. Camilla Gomes en Alice Gomes uit Brazilië maakten de lange reis van hun federatiefotograaf het waard met 87,630 punten (S1 40,460; S2 47,170);

6. Samantha Smith en Rachel Tam uit Canada gingen toch door met 87,830 punten dankzij de beste verplichte score (S1 41,700; S2 45,930);

7. Susana Kochesok en Anna Kornetskaya uit Rusland ontsnapten als voorlaatste met 86,960 punten ondanks de veertiende keuze-score (S 41,630; S2 45,330);

8. Kayttie Nakamura en Ellen Heinen uit de V.S. sloten met met 84,840 punten de rij met de hakken over de sloot (S1 39,090; S2 45,759).

Daarmee lieten ze de twee koppels uit Portugal en Spanje achter zich op de reservebank. Door opschoning van de lijst door ontdubbeling van het voorlopige klassement vielen er liefst vijf duo’s uit. Met hun klasse en kunnen hadden de Nederlandse springsters zich een plaats kunnen veroveren als ze de oefening hadden uitgesprongen.

Vrijdagmiddag werden de teamfinales voor dames en heren in alle drie onderdelen – trampolinespringen, tumbling en DMT. gehouden. De WK in Tokio gaat nog verder door tot en met zondag 1 december 2019 met de individuele en synchroonfinales in elk van de genoemde drie onderdelen. Zonder finaleplaatsen is het WK voor de Nederlandse delegatie voorbij. Het is nu toewerken naar het NK Teams in januari 2020 en daarna vooralsnog richting World Cups, EK en NK.

Meer info, inclusief de complete uitslagen en de links om de WK zelf te volgen via live scores en live stream, is te vinden op de website van de internationale gymfed FIG. Het semi-live blog van de LTC Trampolinespringen & DMT van de KNGU/DG is te volgen via haar Facebook-nieuwspagina.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credits inzet sketch screenshot video © Trampolinespringen Flik-Flak; ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina © LTC TRS & DMT KNG/DG en © TRS Flik-Flak Den Bosch

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.