BOAC blijft pareltje op sportkalender

BOAC blijft pareltje op sportkalender
Persfoto Facebook-nieuwspagina © Breda Gym/© BOAC 2019

BREDA – Op 23 en 24 november 2019 vond de achtste editie plaats van de Bredase Open Acrobatic Cup, wederom georganiseerd door Breda Gym. De BOAC kent een grote schare aan trouwe fans en een interessant wisselend deelnemersveld op niveaus A tot en met D. Geen teams uit Brazilië dit jaar op de vloer in sporthal De Scharen, maar wel enkele uit Finland naast teams uit (bijna heel) Nederland, Duitsland en Zwitserland. Net als voorgaande jaren een bijzondere buitenkans om je als team al vroeg in het seizoen – vóór het landelijke seizoen van start gaat – te meten met de (inter)nationale concurrentie. Het een internationaal acrotoernooi op Nederlandse bodem is en blijft daarom een pareltje op de artistieke sportkalender. 

Extra leuk, omdat teams op de BOAC ook kunnen kiezen welke oefeningen ze doen en niet verplicht zijn om aan alle onderdelen mee te doen. Als bijvoorbeeld de tempo-oefening van een team al ‘wedstrijd-klaar’ is maar de balans-oefening nog niet, dan mag er op de BOAC ervoor gekozen worden om je als team alléén voor de tempo-oefening in te schrijven en deze op de wedstrijdvloer uit te voeren. Naast een allround-medaille zijn er namelijk aparte medailles te behalen voor elke soort oefening (tempo, balans, combi) en daardoor maakt elk deelnemend team (meer) kans op een medaille. Dit gecombineerd met het feit dat verschillende landen èn niveaus samen op de vloer staan, maakt van de BOAC in de Brabantse stad al jaren een (inter)nationaal populair acrotoernooi.

Hoogste technische en artistieke scores

Het is leuk om te zien welke teams in de verschillende (leeftijds)categorieën op de BOAC de hoogste technische en artistieke scores hebben neergezet en hoe dat verdeeld is  over de vele clubs die aan dit toernooi deelnamen. Dan zie je groot de kracht van de Nederlandse acrosport is in haar kwaliteit en bereik. Bij de D-Jeugd was het damespaar Anne Griffioen en Floor de Bruine van GV Delta Sport Zierikzee die met 15,700 punten de hoogste technische jurering ontvingen. Griffioen en De Bruine behaalden overall het goud. Qua artistieke score werden ze wel voorbijgestreefd door het damespaar Lynn Jongenelen en Saar Silvertent van thuisclub Breda Gym.

Jongenelen en Silvertent kregen 7,500 punten voor artisticiteit toegekend, een tiende hoger dan het Zeeuwse duo. Overigens werken GV Delta Sport en Breda Gym samen wat acrogym betreft. Noemenswaardig hier ook de herengroep in de D-jeugd. Een herenvier zien we in Nederland niet zo vaak, maar bij de BOAC hadden ze er één op de wedstrijdvloer. Het ging om Oliver Imppu, Vili Koskinen, Santeri Weckman en Valtteri Väätäinen van de club Tampereen Voimistelijat uit Finland. De reis leverde hen als enige herengroep sowieso goud op, ook al hadden ze aftrek in hun oefening. Toch iwas het juist omdat het in ons land niet vaak voorkomt leuk om naar te kijken. Een prachtig pleidooi voor meer heren in deze sport.

Noemenswaardig: herengroep D-Jeugd

Ook bij de D-Junioren op de BOAC een damespaar aan kop, die het voor elkaar kreeg om zowel de hoogste technische als artistieke score (respectievelijk 16,200 en 7,750 punten) binnen te slepen. Lara Neefjes en Rosalie Versteegh van GVV SiU Heerhugowaard uit Noord-Holland wisten dan ook met een schitterende oefening het goud te veroveren. Bij de D-Senioren werd dit kunststukje neergezet door een damesgroep.  Het trio Julia Meester, Nina Boer en Sophie Touker van FC Meppel Gymnastiek uit Drenthe wist met 16,500 punten voor techniek en 8,150 punten voor artisticiteit ruim anderhalf punt voorsprong te nemen op de nummer twee.

Bij de C-Junioren op de BOAC behaalde het damespaar Bente Janssen Groesbeek en Edi Rooks van United Amstelveen (Noord-Holland) een prachtige score van 16,500 punten voor de techniek in hun tempo-oefening. Wat de artistieke score betreft, was echter damesgroep Sarah Gobbo, Ivana den Breejen en Mika Saanen van DOS Monster (Zuid-Holland) de absolute winnaar van de dag. Hun schitterende balansoefening werd door de jury artistiek met maar liefst 8,200 punten gewaardeerd. De strakke balansoefening van Simone Hartwijk en Saar Wilmes van Turnschool Alianza Waalwijk (Noord-Brabant) sprong eruit met ruim 16,200 punten voor de techniek. De tempo-oefening van het trio van wederom United Amstelveen met Danique van Tienderen, Mayra Glas en Fenna Biersteker werd hier artistiek het hoogst beoordeeld: 8,050 punten.

Een maand terug nog op de EK in Israël

Bij de B-Junioren was de hoogste technische score een 16,000 voor de balansoefening van het damespaar Annique ten Braak en Kayleigh Pijpaert van wederom DOS Monster (Zuid-Holland). Dit duo stond een maand geleden nog als A-jeugd op de vloer op de Europese Kampioenschappen in Israël. Leuk om te zien hoe ze hier op dit toernooi een nieuwe uitdaging oppakten in het nieuwe seizoen! Artistiek waren hier Indy Smits, Britt van Dijck en Linn de Krieger van Acrogym V&K Uden (Noord-Barabant) het sterkst – op hun balans scoorden zij 7,950 punten.

Balans was verder juist niet hun beste oefening, maar ondanks de aftrek daarop wonnen zij allround nog steeds goud. Bij de B-senioren vervolgde het trio Romy Holtvluwer, Serena Holtvluwer en Dewi Ganzeboom van Acro DOS Rijssen (Overijssel) hun triomftocht van vorig jaar door met hun balans-oefening zowel de hoogste technische als de hoogste artistieke jurering te behalen. Het trio is in het nieuwe seizoen een niveau omhoog gegaan en lijkt dat met scores van 16,300 en 8,350 punten voor hun balans goed aan te kunnen.

Twee zusjes in twee verschillende teams

Bij de BOAC stonden er ook een aantal teams in de A-lijn op de vloer. Te beginnen met de extra leeftijdscategorie Pupil. Opmerkelijk is dat hier twee zusjes respectievelijk de hoogste technische en artistieke jurering wisten te grijpen. Roos van Dalfsen wist met Denya Kuipers als damespaar van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) uit Overijssel een prachtige oefening neer te zetten die liefst 16,600 punten kreeg als technische waardering. Zus en clubgenote Sanne van Dalfsen – die als bovenpartner nog naar de EK 2017 ging maar nu onderpartner is –, zette met haar SAZ-teamgenoten Indy Palsma en Dafne Koster de hoogste artistieke score neer: 8,150 punten.

Bij de A-jeugd op de BOAC waren de de hoogste jureringen niet voor teams uit Nederland. Het Finse trio Venla Nieminen, Netta Nuppola en Siiri Nuutinen van Tampereen Voimistelijat waren het sterkst in tempo, waar zij een score van 15,900 scoorden, en bleven daarmee de teams uit andere landen voor. De hoogste artistiek was voor het Duitse trio Lara Tecker, Johanna Lange en Frida Lamping van OSC Damme die voor hun balans 7,500 punten behaalden. In de damesgroepen Jeugd geen Nederlandse deelnemers, wel in de damesparen maar die wisten dit keer niet de hoogste scores neer te zetten.

BOAC goede start van nieuw acroseizoen

Bij de A-junioren wel een megascore voor het trio Chelsy Dijkstra, Amber Voolstra en Janelle Koster van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ)  uit Overijssel, die technisch liefst 17,400 punten neerzetten voor hun tempo, hun enige oefening op de BOAC. Artistiek waren hier hun clubgenoten het sterkst: voor hun tempo behaalden zij een keurige 8,25. Tot slot deden er nog twee A-senior teams mee aan de BOAC. De hoogste scores hier waren voor het trio Ratna Hulleman, Romy Zwiers en Danique van Berkum, ook van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) uit Overijssel, dat respectievelijk technisch 16,700 punten (tempo) scoorden en 8,450 punten voor artistiek (balans) van de jury kregen voor hun strakke oefeningen.

Voor veel teams betekende de BOAC, georganiseerd door Breda Gym voor de achtste keer,  ook een kans om te kijken wáár hun verbeterpuntjes lagen. Zo vroeg in het seizoen zijn er nog geen perfecte oefeningen, maar wel kansen om de oefeningen vóór de landelijke competitie dusdanig te verbeteren dat de kansen daar (nog) beter worden. Door deze groeimogelijkheid is het toernooi een goede start van het seizoen. Sporters, trainers, en zeker ook organiserende club kunnen dan ook weer tevreden terugkijken op het toernooi.

Pareltje op Nederlandse (acro)sportkalender

De organisatie besloot de editie van 2019 met een dankwoord èn een belofte bij een foto van de sluitingsceremonie: “Dankjewel voor jullie deelname aan en aanwezigheid bij de 2019 editie van de BOAC. Wij hopen jullie opnieuw te zien in 2020. Nogmaals een extra dankjewel voor alle vrijwilligers, juryleden en Manuela Bras en John Minkjan”

Meer info, inclusief de complete deelnemerslijsten, uitslagen en beelden, van de BOAC 2019 is te vinden op de Facebooknieuwspagina van het toernooi en de website van Breda Gym.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit inzetfoto, poster en ingesloten beelden posts op Facebooknieuwspagina’s © BOAC/© BredaGym (foto en ontwerp poster ©Ad de Visser), © GV Delta Sport, © FC Meppel Gymnastiek, © DOS Monster, © Acri DOS Rijssen, © Sportacrobatiek Zwolle (SAZ)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.