Pepernotentoernooi prima smaakmaker

Pepernotentoernooi prima smaakmaker
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

PURMEREND – Op 30 november 2019 vond in de gymzaal van het Jan van Egmond College te Purmerend het jaarlijks terugkerende Pepernotentoernooi van de Rhönradgroep Gymnet Purmerend van sportclub Gymnet Purmerend plaats. Trainers  Maarten van Stekelenburg, Ramona Iannotti en Jeroen de Bruin begeleidden de selectie van niveau 7 t/m 1 bij de nieuwe oefeningen die ze aan de ouders en andere supporters presenteerden. Internationaal jurylid Petra Pijnenburg-Boonen praatte de showcase vakkundig aan elkaar met uitleg over elementen en niveaus. Het belooft met nieuwe oefeningen voor de club een mooi seizoen te worden, met belangrijke doelen als het NK, internationale wedstrijden en de Wereldkampioenschappen 2020 in New Jercey City-New York, V.S., na de Austrian Open vorige maand in Salzburg, Oostenrijk, en de clubteamwedstrijd in Ede/Wageningen. Het Pepernotentoernooi is wat dat betreft een prima smaakmaker, waarbij het zeker om meer dan de pepernoten draait.

Deze showcase blijkt op een gunstig moment te vallen. Bij de start van het seizoen is het voor de sporters goed om te zien hoe ze hun oefeningen doen. Voor de allerjongsten is er een extra bijkomstigheid. Zij hebben weinig wedstrijden, en omdat er bij de training geen ouders komen kijken, is dit één van de weinige mogelijkheden voor de ouders om hun kinderen hun sport te kunnen zien beoefenen. Ook de demo zat professioneel goed in elkaar, met een mooie choreografie, die met zorg in elkaar was gezet. Trainster Iannotti, die nu al drie jaar bevlogen de trainingen van recreatie leidt en helpt bij de choreografieën: “De demo was heel leuk. Ze hebben het uitmuntend gedaan.”

Lange intensieve warming-up met de hele groep

Alle selectieleden verzamelden zich in de opwarmruimte ernaast en marcheerden bij aanvang, met rhönrad onder de arm, enthousiast de demozaal binnen. Er volgde allereerst een lange en intensieve gezamenlijke warming-up met de hele groep, – gechoreografeerd op muziek wat het ook voor het publiek leuk maakte – waarvan het belang duidelijk door de club en trainersstaf wordt onderkend en onderschreven. De argumenten: minder kans op blessures en ook voor de allerjongsten leuk om mee te maken. We vonden het verfrissend om te zien, bijna uitnodigend om met het hele publiek mee te doen. In beweging blijven moet iedereen. “Eigenlijk zou ook bij de rhönradwedstrijden meer ruimte ingeruimd moeten worden voor een goede warming-up, voorafgaand aan een (kwalificatie)wedstrijd”, verwondert een sporter in hart en nieren zich.

De jarige De Bruin, die als (hoofd)trainer van het eerste uur werd geëerd voor zijn inspanningen de afgelopen twaalf jaren, ziet het komend seizoen, ook van de A-senioren en junioren met vertrouwen tegemoet. De Bruin: “Op niveau 1 is er meer stabiliteit. Bij de muziekoefening is het van belang dat ze er plezier in hebben en dat het totaalplaatje gaat kloppen. Dat zagen we in Salzburg al.” De trainer is blij dat hij de verantwoording voor de trainingen en het organiseren van activiteiten, zoals van het Pepernotentoernooi, kan delen met zijn collega’s, het bestuur en de vele betrokken ouders en vrijwilligers. Samen met collega Van Stekelenburg zorgt hij voor de technische training voor de hogere niveaus. De turnsters van de selectie trainen enthousiast. De Bruin: “Voor wie zich wil plaatsen voor de WK is het van belang veel wedstrijden te draaien. Veel nieuwe dingen gingen nu al goed. Het zit er allemaal in, maar je moet er hard voor blijven werken. Ook vandaag wilden ze het graag goed doen. Leuk dat Sinterklaas vond dat ook de trainers waardering verdienen. Maarten kreeg terecht een extra pluim. We doen alle drie ons best.”

Groep straalt eensgezindheid en zelfvertrouwen uit

Het is een knappe verdienste dat de club er nu zo goed voor staat. Een sterke en stabiele selectie met éénentwintig leden die met veel enthousiasme trainen en zich zo goed mogelijk willen verbeteren. Geen jongens in de selectie nog, maar die zijn net zo welkom. Er wordt aan gewerkt. Deze groep straalt eensgezindheid en zelfvertrouwen uit. Er wordt in een plezierige sfeer met elkaar samengewerkt om dingen mogelijk te maken voor de groep en de sporters. Trainer Van Stekelenburg legt uit: “Ik ben blij dat er weer een stabiele groep is. We zitten nu op éénentwintig selectieleden en daarmee zijn we definitief uit het dal van 2014 a 2015 gekropen. Toen stopten een aantal senioren en liep het aantal terug. Maar de junioren werden ouder en vanuit de recreatie kwam veel nieuwe aanwas.” Jeroen de Bruin: “Top dat Charissa nu ook terug is van weggeweest. Ik heb haar meegemaakt vanaf het begin en ze heeft veel gevoel voor deze sport. Ze was alweer gelijk een voorbeeld voor anderen.”

De meerkamp bij het rhönradturnen bestaat uit drie onderdelen waarbij je turnt met het rhönrad als toestel: de sprong vanaf het rad met een aanloop, rechtuit wat een rollende vloeroefening inhoudt dat alleen bij de senioren op muziek wordt gedaan en spiralen, acrobatiek in een spinnend rhönrad. Petra Pijnenburg, internationaal jurylid wees voor elke oefening/onderdeel op de moeilijkheid, hoe de jurering werkt en de eisen per niveau.  Alle aanwezigen hingen aan haar lippen en het gaf het speakeren bij dit evenement een boeiend perspectief. Pijnenburg, die tijdens de oefening het jurysysteem uitlegde met het verschil tussen gehalte, uitvoering en samenstelling benadrukte dat armen en benen natuurlijk gestrekt moeten zijn, maar dat ook het goed verbinden van elementen en uitstraling belangrijk zijn.

Boeiende uitleg jurering meerwaarde voor speakeren

Dochter Yvette Pijnenburg draait in de competitie mee als senior in de hoogste divisie, niveau 1. Ze stal zeker de show, als afsluiting van de ochtend met een prachtige en foutloze rechtuit-oefening op de instrumentale muziek van Belle en het Beest en deed één van de Disney-prinsessen tot leven komen. Moeder Pijnenburg legt als jurylid de technische kant uit: “De senioren doen rechtuit op muziek en dat is altijd een bijzondere uitdaging. Natuurlijk wil je de jury laten zien dat je je oefening beleeft, zoals bij een mooi klassiek stuk of een tango. Ouders kwamen vaak na de wedstrijden bij ons met vragen, dus konden we nu antwoorden geven. Het blijft een jurysport, maar tot en met de junioren is duidelijk wat ze moeten kunnen en is het vrij objectief. Vanaf de senioren komt Rechtuit-op muziek erbij en dan gaat ook smaak een grotere rol spelen. Dat moet je proberen uit te schakelen.”

Na afloop gaat ze als moeder in op onze vragen over de nieuwe oefening van haar dochter en vertelt wat ze ervan vindt. “Van haar oefening verwacht ik wel wat, dat is één van de betere in z’n soort. Hij was in de mimiek nu al veel beter.” Dochter Yvette legt uit aan GymPOWER: “Op de Austrian Open in Salzburg, waar ik deze oefening voor het eerst dit seizoen deed, kreeg ik de tip om nog meer op mijn gezichtsuitdrukking te letten. Het voelde heerlijk vandaag en ik kon hem turnen zonder spanning. Op de komende NK wil ik voldoende punten halen en gaan voor de WK-limiet. Met deze nieuwe oefening is dat een nieuwe uitdaging. De limiet halen is me eerder gelukt en dat wil ik graag weer proberen.“ De turnsters van de club op het hoogste niveau konden allemaal aan GymPOWER hun doelen goed formuleren. Ze hebben veel zin in komend seizoen en zijn vol zelfvertrouwen.

Sporters kunnen doelen in nieuw seizoen formuleren

Marjet Waldram en Yara van der Molen, junioren A, die in het interview ook graag hun goede intenties wilden aangeven, benadrukten dat ze alle drie iets gemeen hebben. Waldram: “We zijn doorzetters. Bij deze sport moet je obstakels kunnen ‘handlen’ en ‘multi-tasken’: je onderdelen halen, maar tegelijk ook het rad beheersen.” Van der Molen: “Ik ben blij met hoe het ging, het is geen wedstrijd dus je hoeft niet zenuwachtig te zijn, het is vooral heel leuk. Ik ben nog twee jaar junior en heb dus de tijd om mijn techniek verder te verfijnen en de moeilijke dingen op m’n allerbest te leren. Ik wil graag naar de WK als junior, er hard voor trainen, maar ook de momenten daarnaast er wat voor doen, zoals krachttraining en fysio.” Haar vader beaamt: “Ze is zeker een doorzetter na haar blessures. Ze heeft een goede mentaliteit en weet elke tegenslag te overwinnen.” Dat ze positief is, ziet iedereen aan hoe ze met een grote glimlach haar oefeningen doet en het interview geeft.

Waldram die wekelijks helemaal uit Grou komt rijden met haar vader om een paar uur extra te trainen in Purmerend, oogt sterk en straalt: “Het ging super vandaag. Het is heel gezellig en een extra oefening voor de komende wedstrijden. Wat me in Salzburg niet lukte, lukte hier wel, ook de hoge rol bij rechtuit. Sprong is leuk door de opsprongen, wat het leuk maakt als ik de WK zou halen. Ik ga lekker hard door trainen, in Friesland, na de les die ik geef bij SSS in Grou. Dan blijven de wedstrijdkinderen en ga ik spiralen. In het weekend train ik hier in Purmerend en gelukkig helpt mijn vader met rijden om dat voor me mogelijk te maken. Als studie doe ik nu de opleiding voor gymnastiekdocente, maar mijn eigen sport gaat nu echt nog voor.”

Mooie oefeningen laten zien op Pepernotentoernooi

Miranda de Blok, ook uitkomende op A-niveau, was eveneens heel blij met haar optreden op het Pepernotentoernooi in Purmerend. “Ik deed mijn rechtuit-oefening nu voor de allereerste keer en had hem dus nog nooit voor publiek gedaan. Ik heb zelf passende muziek gekozen. Sierlijk past bij mij, het is mooier dan strak. Ik ga nu bepaalde onderdelen voor de komende wedstrijden verbeteren, zoals ‘de kniedraai’. Ik ga vooral proberen netjes te werken, met als doel een goed traject voor het NK. Ik doe het nu al heel veel netter dan toen ik nog een stuk kleiner was.”

Als je een Pepernotentoernooi organiseert tegen begin december aan, dan kan er gebeuren dat er bij één van de trainers opeens een tas in de woonkamer staat met een gedicht. Chiara Troff las het voor de hele groep voor: “Sint wil zoveel mogelijk kinderen bezoeken, ook in Purmerend en wat wordt hij met deze mooie show verwend. (…) Hopelijk draaien jullie komend met jaar weer met veel plezier, want mooie resultaten komen vanzelf op die manier!” Aldus kreeg dankzij de Sint ook het sportplezier en de gezelligheid bij het Pepernotentoernooi van de rhönrad-afdeling van de club een goede impuls met heerlijke smaakmakers. Maar bij dit toernooi, de club en haar rhönradgroep draait het om meer dan de pepernoten en chocoladeletters.

Chocoladeletters: de M van motivatie of P van passie

Trainster Iannotti was dan ook positief over deze speciale dag in een bijzondere setting: “Het was heel relaxed en gezellig. Het moet ook laagdrempelig zijn, zonder wedstrijddruk. Dan lukt het om elk niveau goed te tonen en kunnen ze ook elkaar zien. Ook leuk was, dat ik bij een wedstrijd alle oefeningen moet vangen, dat de meiden dat nu bij elkaar deden en de oudere turnsters de jongere hielpen, heel leuk. We hebben geïnvesteerd in de muziekjes zodat ze er plezier in hebben, zoals bij de Pietendans, naar aanleiding van een youtube-filmpje vaan de Club van Sinterklaas. Miranda had het idee opgepakt en iedereen deed mee.“ Iedereen kreeg een chocoladeletter.” Zoals de M van motivatie of de P van Passie. “Goed om te merken dat het zo goed gaat bij de club. We gaan er dit jaar iets heel bijzonders van maken!” 

Meer info over de rhönradturnsport bij Gymnet is te vinden de website, de Facebook-nieuwspagina en het Instagramaccount van Gymnet Purmerend en haar rhönradgroep.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, video’s en interviews © Casper Beijn | Credit © sportfotografie © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.