Nederlandse zussen op WK Kunstfietsen

Nederlandse zussen op WK Kunstfietsen
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina UCI: Lukas Burri, Fabienne Hammerschmidt – Artistic Cycling – Pairs; UCI Indoor Cycling World Championships 2019 in Basel, Switzerland

BAZEL – Van 6 tot en met 8 december 2019 werden de Indoor Wereldkampioenschappen wielrennen gehouden in het Zwitserse Bazel, waarbij de wereldtitelwedstrijden in het artistiek fietsen traditioneel om en om op hetzelfde veld met houten vloer werden gedraaid als die in het behendige cycleball (fietsvoetbal). Een slimme combinatie die beide spectaculaire sporten een mooie setting geeft om zich van hun beste kant te tonen aan het enthousiaste publiek op de goed bezette tribunes dat drie dagen lang spectaculair sportspektakel van de bovenste plank kon bewonderen Dit jaar vaardigde wielrenbond KNWU namens Nederland de twee zussen Jennifer Schrooten en Brenda Schrooten af. Namens België kwam topper Tatika Bovendaerde in actie.

Na een interland tussen Nederland, België en Duitsland (Noord-Rijn Westfalen) op 6 oktober 2019 in Heerlen en de afzegging van de Nederlandse kampioenschappen, gepland op 20 oktober 2019, is dit optreden van de Nederlandse kunstfietsers in de spotlights. In de categorie ‘senior solo’ werden Jennifer en Brenda Schrooten, trainend bij TWC Maaslandster Zuid-Limburg uit Landgraaf, in een veld met zevenentwintig deelneemsters respectievelijk achttiende en vijfentwintigste. De Belgische Tatika Bovendaerde, al een tijdje goed teruggekeerd na het moederschap en trainend bij Kunstwielrijden WAS Wondelgem in België behaalde een mooie finaleplaats en eindigde in het kunstfietsgeweld in de wereldtop op de twaalfde plaats.

Zwitsers kwartet verrast jong Duits team

De grote verrassing op dit WK was het Zwitserse kwartet bij de dames met Stefanie Moos, Vanessa Hotz, Saskia Grob en Elena Fischer, dat op de eerste wedstrijddag van hun eerste WK met liefst 214,23 punten het jonge Duitse team bestaande uit Annika Furch, Nora Erbenich, Sabrina Born en Hannah Rohrwick, verrassend wist te verslaan in de strijd om de wereldtitel. De Duitse kunstfietssters die ook hun debuut maakten in Basel, lieten te veel steken vallen in hun küren – o.a. twee keer een val en daardoor niet uitkomen met de choreografie qua tijd – en kwamen tot ‘slechts’ 192,23 punten. Hun droom lag aan diggelen, maar de Zwitserse dames waren de held in eigen land. Met 184,85 punten werd het (mixed) team van buurland Oostenrijk met Lukas Schneider, Lea Schneider, Leonie Huber en Julia Wetzel derde. Een half jaar sabbatical na het vorig WK had ze goed gedaan.

Aparte comeback en winst Milena Slupina

De Duitse wereldkampioene solo van 2017, Milena Slupina, maakte dit jaar een aparte comeback. Na een bijna rampzalige kwalificatieronde op het WK met vallen en meer dan veertig punten aftrek, wist de topatlete zich door met name haar hoge wereldranking-score – die in deze sport meegenomen wordt in de wereldtitelstrijd – met de hakken over de sloot te plaatsen voor de finale. In de eindronde op zaterdag 7 december 2019 reed ze een verbluffend sterke en bijna perfecte kür voor 189,73 punten totaal die haar de titel opleverde.

Haar zwakke begin op de eerste wedstrijddag van het WK verklaarde ze als moeheid na een lang en intensief wedstrijdseizoen. Landgenote en sterkste concurrente Viola Brand die ook grote strubbelingen in de voorronde met haar zadel had, herpakte zich goed in de finale maar kwam ‘slechts’ tot 185 punten en moest zich – net als twee jaar eerder – weer tevreden stellen met het WK-zilver. Al erkende ze Slupina wel als haar meerdere: “Ik deed mijn best, maar Milena is gewoon de allersterkste rijdster!” 

Lorena Schneider versus Isabella Zübner

Op de derde plaats één van de grote verrassingen van Basel, regerend junior Europees kampioene Lorena Schneider (18) die in haar WK-debuut als senior puntgave küren reed in de voorronde (176,25 punten) en finaleronde (171,72 punten), waarna ze stond te stuiteren op de derde trede van het erepodium naast haar sportidolen: “Het is een droom om naast deze twee succesvolle kunstfietssters te mogen staan!” 

Schneider bleef een andere jonge revelatie van dit WK voor, de Italiaanse Isabella Zübner die in de voorronde verrassend de eerste positie had ingenomen in het tussenklassement. In de finale leverde Zübner een verdienstelijke prestatie door met totaal 135,08 punten als vierde te eindigen. Wat dat betreft, zit er toekomstmuziek in de sport als de jongere generatie zich nu al zo laat zien op het hoogste sportpodium, de WK.

Goud en zilver paarrijden voor Duitsland

In het paarrijden toonde Duitsland zich hier ook weer de grootmacht in deze artistieke indoor sport door beslag te leggen op de wereldtitel (Team I, Lena Bringsken en Lisa Bringsken, met liefst 142,64 punten) en het WK-zilver (Team II,. Caroline Wurth en Sophie-Marie Nattmann, met 129,43 punten). Het Oostenrijkse duo, bestaande uit Rosa Kopf en Svenja Bachmann, ontfermde zich over het brons met 125,53 punten.

Het Zwistsere duo Nadine Zuberbühler en Jeannine Graf werden vierde met 113,09 punten. De zussen Schrooten werden hier twaalfde. Bij de heren was er in Basel uiteraard ook de wereldtitelstrijd in de verschillende categorieën van het kunstfietsen. Terwijl in 2018 Jordy Erens van KWV De Heidebloem uit Heerlen nog debuteerde bij de senioren, werden er dit jaar geen heren afgevaardigd namens Nederland.

Team Oostenrijk wint weer van Duitsland

Bij het uiterst spectaculaire cycleball, aangemoedigd door een grote schare fanatieke supporters wist de de formatie van Oostenrijk bestaande uit Patrick Schnetzer en Markus Bröll voor de zesde keer de wereldtitel te grijpen, waarbij ze voor de derde achtereenvolgende keer het Duitse team bestaande uit de neven Bernd Mlady en Gerhard Mlady wisten te verslaan (met 8-6). Voor Bröll (32) was dit zijn laatste wedstrijd, hij neemt afscheid van zijn actieve sportcarrière op een absoluut hoogtepunt.

Dat leeftijd ook in deze sport niets meer dan een cijfer is, bewezen de routiniers Jiří Hrdlička (46) en Pavel Loskot (41) uit Tsjechië die de Zwitserse thuisformatie van broers Severin Waibel en Benjamin Waibel wisten te verslaan met 6-0 voor het brons. De broers hadden gehoopt het Zwitserse thuispubliek een zinderende finale te bezorgen, maar in halve finale  hadden ze de pech het te moeten opnemen tegen de ongenaakbare regerend wereldkampioen uit Oostenrijk. Hrdlička kan nu bogen op vijf WK-medailles in de afgelopen twee decennia (de eerste, gouden en tevens wereldtitel, won hij in 2003), waarbij hij alle posities in het eindklassement heeft weten te bezetten tussen plek één en plek zes.

Meer informatie, beelden en de complete uitslagen van de WK 2019 in Basel zijn te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de internationale wielerfederatie UCI. Meer over deze sporten (kunstfietsen en cycleball) in Nederland is te vinden op de website van wielersportunie KNWU. In een ander artikel op deze website kun je het interview van GymPOWER met Jennifer Schrooten lezen, waarin ze ingaat op het optreden op de WK, de doelen voor 2020 en haar passie voor de sport.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldcitaten Facebook-nieuwspagina © UCI WCh Indoor Cycling 2019 (inclusief inzetfoto) en de Facebook-nieuwspagina © Brenda en Jennifer Schrooten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.