KNSB-Cup 2 en City of Light Trophy

KNSB-Cup 2 en City of Light Trophy

EINDHOVEN – In de aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen annex internationale Challenge Cup in februari 2020 worden drie selectiewedstrijden georganiseerd voor kunstrijders in de hoogste divisie. De tweede KNSB Cup werd op 30 november en 1 december 2019 gehouden, gekoppeld aan de internationale City of Light Trophy en georganiseerd door de Figure Skating Academy the Netherlands (FAN) in het IJsportcentrum in Eindhoven. De eerste KNSB Cup werd op 5 en 6 oktober 2019 gehouden in Dordrecht en de derde wordt op 18 en 19 januari 2019 gehouden in Alkmaar.

Om deel te kunnen nemen aan het hoogste niveau van de landelijke competitie in deze artistieke schaatssport dient elke kunstrijder aan het begin van het seizoen aan te tonen dit niveau aan te kunnen met het behalen van een schaatsvaardigheidstest. Op minstens één van de drie KNSB Cups dient een technische limiet gereden te worden voor de küren die gereden worden in elke categorie en discipline, om in aanmerking te komen voor een ticket voor de NK annex Challenge Cup 2020. De te behalen puntenlimieten zijn per leeftijdscategorie verschillend: senioren SP 20 en LP 36, junioren SP 18 en LP 30, Advanced Novice SP 13 en LP 20, en Basic Novice (SP nvt) LP 14. Op zich is het wat dat betreft wel spijtig dat de Nederlandse kunstrijders niet de verplichting hebben om aan alle KNSB-selectiewedstrijden op Nederlandse bodem mee te doen. Een aantal van de kunstrijders die de vereiste limieten gereden hebben, laten zich niet meer zien op de wedstrijden. Al worden die niet minder spannender en leuker om, althans in ieder geval op de KNSB Cup 2.

Deelnemersveld bij de senioren en junioren

Het veld bij de senior dames en heren in Eindhoven was dit keer minimaal bezet. Studente Frederique Koning van KSVH behaalde bij de dames een mooie totaalscore van 84,72 punten (SP 25,06; LP 59,66). Ze verbeterde daarmee ten opzichte van de eerste KNSB Cup in Dordrecht haar totaalscore (75,15 punten) met 9,57 punten en ook de score voor de lange kür (LP 48,04) met 11,62 punten. Voor de korte kür had ze toen meer (SP 27,11). Er zit dus nog rek in haar programma. Bij de senior heren deed niemand minder dan Christian Gijtenbeek van ASC nu mee, in Dordrecht was hij niet van de partij. Gijtenbeek reed in Eindhoven totaal 91,09 punten bij elkaar (SP 31,79; LP 59,30). Bij de junior dames in Eindhoven ontbraken dit keer toprijdsters Lindsay van Zundert en Dani Loonstra, de nummers één en drie op de KNSB Cup 1 in Dordrecht. Wel stonden de meeste kunstschaatssters die hier wel voor de tweede keer dit seizoen op het ijs aantraden stonden in vuur en vlam.

In een veld met dit keer twaalf deelneemsters was Isabella Smit van TKV, in Dordrecht nog tweede, dit keer de beste in beide küren, waarmee ze een indrukwekkend puntentotaal noteerde: 114,68 punten (SP 45,17; LP 69,51). Dat was een notoire verbetering met liefst 11,46 punten, een veelbelovende prestatie voor het vervolg. Maar dat toonden er meer. Roxy Janssen van BKV, vorige keer in Dordrecht nog vijfde, greep haar kans in Eindhoven en noteerde totaal 104,47 punten voor het zilver (SP 37,13; LP 67,34), ook indrukwekkende verbetering van totaal liefst 18,08 punten! De derde positie was voor Indy Babb van HRL, vorige keer nog zesde, die nu ook geweldige progressie toonde met 15,32 punten meer: 101,52 punten (SP 35,20 ; LP 66,32). [Al zou een terugval in punten niet perse geen progressie inhouden.] Roos van der Pas van MSB kwam in Eindhoven voor het eerst in actie op de KNSB Cup en werd nipt vijfde met 101,36 punten (SP 36,74; LP 64,62), achter Romée Verbeke uit België (101,44 pnt: SP 32,05; LP 69,39). Van der Pas reed de derde score met de korte kür, Verbeke de tweede score met de lange kür. Beiden werden zevende met de andere kür, waardoor ze dit keer een plaats op het erepodium konden vergeten.

Internationaal en nationaal ervaring opdoen

Eerstejaars Loïs Libregts van TKV, vorige keer in Dordrecht nog vierde met totaal 96,59 punten, verbeterde haar totaalscore in Eindhoven wel naar 99,23 punten (SP 32,79; LP 66,44), net niet de honderd-punten-grens voorbij. Met name met 3,85 punten meer voor een sterkere lange kür – de vierde score van de wedstrijd en de derde van de Nederlanders -, maar in het grotere veld leverde ze wat in op haar korte kür met een zesde score, waardoor het dit keer de zesde plaats werd in het allround klassement. Ze liet wel de Belgische Amber de Maesschalck (zevende met 98,91: SP 34,19; LP 64,72) achter zich, alsmede Cheyenne Knoester van AMA (achtste met 77,23 (SP 26,73; LP 50,50; een verbetering van 12,88 punten), Lika Brons vana AYC (negende met 75,49 (SP 28,68; LP 46,81); een terugval van 2,54 punt), Iris Groot van AYC (tiende met 68,87 (SP 24,62; LP 44,25; een verbetering van 10,88 punten); en ‘debutanten’ Esmée Dekker van EKA (elfde met 65,43: SP 24,25; LP 41,18) en Isabel Dubbeld van DKV (twaalfde met 59,27: SP 20,81; LP 38,46).

Libregts is een goed voorbeeld van een jonge sportster die door gerichte steun en publiciteit zowel nationaal als internationaal flink aan de weg kan timmeren met (extra) trainingen bij topcoaches en deelname aan internationale wedstrijden, waardoor ze zichtbaar stappen maakt. In haar prille sportcarrière wordt ze gesteund door een NOC*NSF talentenstatus, een plek in het team van de ‘Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland’, onderwijs aan een LOOT-school en een persoonlijke sponsor. Ze heeft dit najaar naast de KNSB-Cups ook deelgenomen aan de Diamond Trophy in Antwerpen en de ISU-wedstrijd Tallinn Trophy in Estland. Het levert niet altijd medailles en onverdeeld succes op, maar wel waardevolle ervaring en de nodige testen en uitdaging om te groeien. Libregts: “De wedstrijd in Antwerpen was voor mij een redelijke start in een internationaal veld met duidelijke groeimogelijkheden en kansen. Kort voor de wedstrijd in Tallinn hebben we mijn kuren aangepast. Ik wilde het graag heel goed doen daar om bij de top-tien te eindigen, wat er in principe in zat […] Doch ik kwam bij de sprongen amper omhoog en ook landde ik vier sprongen gewoon niet goed. Ik heb dit zelden zo ervaren bij een wedstrijd, maar ook hier leer ik van […] Gelukkig ging de wedstrijd in Eindhoven een stuk fijner […]. Op die baan train ik vaak, dus ik ken het ijs daar. Een leuke wedstrijd en een keer dichtbij huis […] Ik kon me nu weer focussen op mijn juniorenkuren en dat ging best oké! […] Ik baalde dat ik net de honderd punten niet heb gehaald maar dat is een mooi nieuw streven! De komende weken ga ik goed trainen op mijn kuren.” Het hoogtepunt van het jaar voor haar is het NK en de internationale Challenge Cup: “Een heel mooi evenement om aan deel te mogen nemen en ook om te komen kijken! Ik wil daar graag goede kuren schaatsen.”

Meer deelnemers door internationale karakter

Bij de junior heren op de City of Light Trophy in Eindhoven stonden de drie heren uit deze categorie er weer en dat was erg leuk om te zien hoeveel progressie ze individueel hebben geboekt en hoeveel uitdaging en stimulans er voor hen zit in hun onderlinge krachtmeting op het ijs zit. Didier Dijkstra van DDD was weer onbetwist de beste in beide küren, maar hij wist toch weer een schepje bovenop te gooien en met 2,63 punt meer de verdienstelijk puntentotaal van 118,43 (SP 39,37; LP 76,43) op het scorebord te zetten. Hij moet wel blijven werken aan zijn programma, want de andere twee heren van FSA zijn niet bepaald stil gevallen. Grigory Kornienko eiste wederom de tweede plaats op met liefst 106,40 punten (SP 31,42; LP 60,65), liefst 14,03 punten meer dan vorige keer in Dordrecht. Clubgenoot Iwan van Hulst bleef niet achter, al eindigde hij weer op de derde plaats. Zijn getoonde progressie in cijfers is zelfs nog groter, met 17,92 punten meer dan in Dordrecht: 100,63 punten (SP 27,88; LP 54,83). Als ze deze stijgende lijn in groei en ontwikkeling doorzetten en er in januari in Alkmaar ook weer bij zijn, kan het nog een heel spannende wedstrijd worden op de NK & Challenge Cup 2020.

In de jongste leeftijdscategorieën waren de deelnemersvelden groot, met dit keer ook een mooie wedstrijd voor de heren bij de ‘Basic Novice’ dankzij het internationale karakter van de City of Light Trophy. Isaac Fulton van WKC ging de strijd aan met Beau Coppens en Dimitri Christakis uit België. In deze jongste categorie rijden ze één kür. Coppens stak er bovenuit met 30,90 punten, gevolgd door Christakis met 22,98 punten. Fulton werd derde met 21,77 punten, een verdienstelijke prestatie waar hij mee thuis kan komen. Bij de dames in de ‘Basic Novice’ met liefst vijfendertig deelneemsters, twaalf meer dan vorige keer, imponeerde Anne Lurling van BKV in Eindhoven met 39,11 punten (een verbetering van 7,11 punten, vorige keer in Dordrecht werd ze derde). Lena Cusak van FSA trad voor het eerst aan en pakte met 37,58 punten het zilver, vóór de Belgische Shadé de Brauwer (derde met 37,06 punten) en de Duitse Melina Hansen (vierde met 37,00 punten). Het luisterde allemaal erg nauw. Nijne van Erp van BKV, vorige keer in Dordrecht vierde) werd hier vijfde (derde Nederlandse) met 36,91 punten; Emilia Shouloukhin van TKV, vorige keer in Dordrecht zevende met 29,69 punten werd hier zesde met 36,39 punten.

Een mindere dag op het ijs wereld van verschil

Ook op het ijs kan een mindere dag een wereld van verschil uitmaken, maar nog niets zeggen van je kunnen. Won het jonge talent Macey Mellema van HRL vorige keer nog de wedstrijd in Dordrecht met 34,44 punten en mag ze in Holiday on Ice in het Duitse Grefrath schaatsen in ‘Super Nova – A journey to the stars’, in Eindhoven kwam ze tot 29,87 punten en dat bracht haar in het grote en sterke veld op de achttiende plaats dit keer. Naomi Wessels van BKV, vorige keer tweede met 33,22 punten, werd in Eindhoven met een substantiële verbetering met 2,39 punten zevende met 35,61 punten. Ze heeft evident progressie geboekt, maar de concurrentie was dit keer groter, sterker en beter bezig. Hetzelfde gold voor Angel Delevaque van DDD, die thuis in Dordrecht vijfde werd met 31,24 punten en in Eindhoven 34,88 punten noteerde voor haar kür, maar daar tiende werd. Roos Harkema van BKV verbeterde haar score zelfs met ruim 4,2 punten (in Dordrecht zesde met 30,90 punten), maar zakte toch in Eindhoven toch drie posities in het klassement: negende met 35,10 punten.

Tussen Wessels en haar nestelde zich de Belgische Vanessa Cerrada Perez op de achtste plaats met 35,26 punten. Passeerden vorige keer maar zes van de drieëntwintig deelneemsters de magische dertig-punten-grens, dit keer waren het er liefst zeventien van de vijfendertig. De andere deelneemsters waren: Nerea Mur van KVM (elfde), Klara Cusak van FSA, Smilla Egmont-Petersen van BKV, Nena Bastianen (België), Elsbeth Marck van FSA, Olivia Ender van BKV, Kira van Mensvoort van DDD, Nazomi van Bergen Bravenboer van HRL (negentiende), Elizabeth Pielkenrood van HRL, Edra Geerts (België), Ilona van Steenberghe (België), Katarina Selen (FSA), Sharon Luit (DDD), Gabi Loonstra (DDD), Anna de Groot (KCT), Elisa Westerhof (FSA), Iris Zeeman (KVM), Dunya Schouten (SOI), Noa Fay Cappenberg (FSA), Teska Driest (SOI), Dagne Casias (FSA), Fleur Karamatie (SOI), Madelaine Breau (FAN) en Sascha Nieuwenhuis (KVH).

Een mooie overwinning in internationaal veld

In de iets oudere leeftijdscategorie ‘Advance Novice’ deden in Eindhoven alleen meisjes mee in een veld met achtentwintig deelnemers, iets groter aantal ten opzichte van Dordrecht. De winnares van vorige keer, Julia van Dijk, ontbrak. Eline Seuren van BKV nam de honneurs goed waar door een eclatante overwinning te boeken met een totaalscore van 82,86 punten (SP 28,86; LP 54,00). Ze begon met een tweede positie na de korte kür, achter de Belgische Line de Graef (Tot 80,61; SP 29,13; LP 51,48), doch versloeg de concurrentie van onze zuiderburen met de beste score voor de lange kür. Achter haar nestelden zich vier Belgische kunstrijdsters in het eindklassement – naast De Graef ook Dannielle Verbinnen (Tot 79,94; SP 28,27; LP 51,67), Kyana Menalda (Tot 79,50; SP 26,39; LP 53,11) en Marilyn Denaijer (Tot 79,11; SP 27,75; LP 51,36), voordat er weer een Nederlandse aan te pas kwam. Lilia Lupanova van DDD, vorige keer nog tweede met 80,77 punten, werd dit keer zesde met een iets mindere score: 78,95 punten (SP 27,94; LP 51,01). Achter haar op de zevende plaats de Belgische Jolien Jennes met 78,00 punten (SP 25,47; LP 52,53).

Op de achtste plaats Emilie Schop van DDD (die bij DVO aan ritmische gymnastiek doet) met 75,78 punten (SP 27,08; LP 48,70), die in Dordrecht nog vierde werd met 70,45 punten. Jolanda Vos van TKV, de nummer drie van Dordrecht met 72,96 punten toonde wel qua punten progressie met 74,45 punten (SP 25,76; LP 48,69) maar eindigde op de elfde plaats daar. Lara Visser van TKV, in Dordrecht vijfde met 70,44 punten, werd in Eindhoven twaalfde met 73,91 punten (SP 28,17; LP 45,74). Wel noteerde ze mooi de vierde score met de korte kür. Melissa Hopman van AYC, – begin dit jaar samen met clubgenote Kaylee Moree (vijftiende: Tot 50,10 SP 17,48; LP 32,62) namens Nederland deelneemsters aan de International Children’s Winter Games 2019 in Lake Placid, USA – reed vanwege ziekte in Eindhoven alleen de korte kür en behaalde hier, in tegenstelling tot de 30,10 punten in Dordrecht, 26,51 punten. De andere deelneemsters in Eindhoven naar volgorde in het klassement waren: Ymke Jagersma van HRL (negende), Polina Syzdykov (België), Charlotte Jennes (België), Maite van Mulders (veertiende), Josefine Boer van DDD, Emily Schaut van FSA, Jane Knoester van AMA, Magali Emmerik van FSA, Britt Harmsen van DDD, Jasmijn de Jong van KVR, Katya el Kalaani van AYC, Alessia Ballirano van AYC, Nina Langenberg van TKV, Yarina Usenko van FSA, Warwara van der Horst van EKA, Lara ter Mors van FAN en Billy de Munk van AYC.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNSB. Meer informatie is ook te vinden op de Facebook-nieuwspagina van het KNSB Sector Bestuur Kunstschaatsen (SBK-KNSB), de website Schaatsen.nl van de KNSB, alsook op de Facebook-nieuwspagina en de website van de organiserende club, Figure Skating Academy the Netherlands (FAN). De eerstvolgende wedstrijden op de nationale kunstschaatskalender in deze wedstrijdcyclus is de derde KNSB Cup die zal plaatsvinden in Alkmaar op 18 en 19 januari 2020.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit inzetfoto © |  Credit inzetfoto: door management © Loïs Libregts verstrekte persfoto © Piet van Es/© Pietures.NL | Credit ingesloten beelden: © Isabella Smit/© TKV Tilburg; © BKV Bossche Kunstrijvereniging; © Loïs Marly Libregts;  © FSA Amsterdam; © HRL Haarlem; en © AIJC Alkmaar

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.