NK in Gulpen toont toekomstperspectief

NK in Gulpen toont toekomstperspectief

GULPEN – Op 7 december 2019 werden de Nederlandse kampioenschappen groepsspringen gehouden, georganiseerd onder auspiciën van de Landelijke Technische Commissie van de KNGU/DG door de Gulpener Turn Club in haar thuisbasis en één van de meest zuidelijkste locaties ooit voor een NK, sporthal Gulpdal in Gulpen. Na twee plaatsingsweekenden in november stonden de beste teams per categorie en niveau deze dag aan het begin van een spannende strijd. Wie zou op welk toestel de prijzen mee naar huis nemen, welke teams gingen verrassen, hoe zouden bekers voor de hoogste dagscore verdeeld worden? De tijd staat niet stil en opvallend was dat de traditioneel sterke teams een verjonging ondergaan. Het maakt het ook spannender, wezenlijke concurrentie van jong(er) talent. Op het NK in Gulpen tekende zich een mooi toekomstperspectief af voor deze sport. We zetten alle feiten en cijfers op een rij van een mooie en lange wedstrijddag in zuidelijk Limburg. 

Logistieke uitdaging voor wedstrijdorganisatie

In totaal hadden zich 69 teams – in drie verschillende samenstellingen: mixed, dames en heren – van 32 clubs in veertien categorieën – leeftijdsklasses (Jeugd, Junior en Senior) op twee niveaus (A- en B-lijn) – gekwalificeerd voor dit NK, waarbij in de ochtend en in de middag er op vijf banen gestreden werd om de nationale titels en overig eremetaal in zes klassieke onderdelen van de groepsspringsport – minitrampoline vrij, minitrampoline-springtoestel (pegases), tafel, plank-springtoestel (pegases) en plank-kast -, wat betekende dat over de hele dag in totaal 56 keer een krachtmeting plaatsvond in categorieën met één tot drie, vijf, zes, zeven en negen teams. Wederom een NK voor een geoliede wedstrijdorganisatie, want gezien het aantal springers per team van elke leeftijd, de benodigde juryleden, coaches en vrijwilligers plus de meegereisde begeleiders en supporters leverde dit zoals altijd een hectisch wedstrijdveld, een bomvolle tribune en een qua programma, wedstrijdverloop en score-verwerking gigantische logistieke uitdaging. Het is tegelijkertijd de charme van het groepsspringen met veel sportplezier, leuk en spannend kijkspektakel in een sportieve topsfeer.

De club met de meeste teams op dit NK, KEV Vriezenveen, was ook de club die de meeste titels en ander eremetaal mee naar huis nam: zeventien medailles, waarvan elf gouden en zes zilveren. Gevolgd in het algemeen medailleklassement door Turncentrum Twente Hengelo, dat met vier teams dertien keer beslag legde op eremetaal: vijf nationale titels, zeven zilveren medailles en één bronzen. De derde club met het meeste eremetaal was Turnschool Rijssen, die met drie teams beslag legde op elf medailles, waarvan vijf nationale titels en zes zilveren. Als vierde in het algemeen medaille-klassement kwam uit de bus TVC Coevorden, wiens vier teams negen keer op het erepodium stond om in totaal twee nationale titels, zes zilveren medailles en één bronzen in ontvangst te nemen. Doch de twee teams van DOK Ede die alleen in de ochtend meededen, presteerden het om beslag te leggen op acht keer eremetaal, waarvan vijf nationale titels, twee zilveren medailles en één bronzen.

Bijzondere prestaties en medailleklassement

HSV 1946 Hoek van Holland, ook met een gymnast in de Nederlandse selectie, mocht qua aantal medailles (zeven) op de zesde plaats van het algemeen medaille-klassement staan, de vijf teams van de club wisten wel vier keer de hoogste trede van het erepodium te betreden voor vier nationale titels waarbij daarnaast ook drie keer bronzen medailles behaald werden. Dat zijn meer gouden medailles dan TVC Coevorden en net zoveel als een andere hofleverancier van Oranje Turn Totaal Langedijk (TTL) die het behalen van de vier nationale titels met één team in één categorie bewerkstelligde: Senior Heren A. De drie teams van Elishta Elst behaalden ook vier medailles, maar dat waren er drie nationale titels en één bronzen. In totaal waren er vijf clubs met vijf medailles: GV Leeuwarden en GV Nunspeet (beiden twee teams, twee nationale titels, drie keer zilver), FAG Almelo (drie teams, twee nationale titels, twee keer zilver, één keer brons), STAR Dordrecht (twee teams, één nationale titel, twee keer zilver en twee keer brons) en LOVA Vroomshoop (twee teams, vijf keer brons).

Bij het sluiten van de dag eindigden zeven clubs met vier medailles. Naast Turn Totaal Langedijk en Elishta Elst waren dat: Fysion Nijverdal (één team, één nationale titel, twee keer zilver en één keer brons); GV Wierden (twee teams, één nationale titel, één keer zilver, twee keer brons); CGV Urk (twee teams, één nationale titel, drie keer brons), Quick Gym Oldenzaal (drie teams, één nationale titel en drie keer brons); en Energy Ommen (twee teams, één keer zilver en drie keer brons). Er volgden vier clubs met drie keer eremetaal: Sportuna Spijkenisse (twee teams, twee nationale titels en één keer zilver); GV Veenwouden (één team, één nationale titel, één keer zilver en één keer brons); TRAFO Steenbergen (twee teams, één nationale titel, één keer zilver en één keer brons); en RK DOS Kampen (twee teams, drie keer brons). Er waren twee clubs die twee keer het erepodium bereikten: Forza Gymnastica Goes (twee teams, twee nationale titels); en Wilhelmina Bocholtz (één team, één nationale titel en één keer brons).

Zes clubs namen één NK-prijs uit Gulpen mee naar huis: SVO Schinnen (twee teams, één nationale titel); Pegasus Lemmer (één team, één keer zilver); en drie clubs met één keer brons: GV Barendrecht, Swentibold Sittard en Turn4U Utrecht waarbij de eerste twee met één team meededen en de laatste met twee. DOS Dronrijp waarvan ook één zich had gekwalificeerd voor dit NK kreeg één dag vòòr het NK slecht nieuws te verwerken. Door een verkeersongeval moest de club één van de zes springsters terugtrekken, waardoor het hele team zich moest afmelden. Tot slot twee clubs die één team kwalificeerden voor dit NK maar geen eremetaal wisten te bemachtigen: Olympia Landgraaf (twee keer vierde en één keer zevende) en Juventa Margraten (één keer achtste). Olympia bleef op de airtrack en de mini-pega op respectievelijk 0,25 en 0,85 punt afstand van het erepodium steken. Op mini-vrij scheelde het iets meer dan twee punten voor de teams van beide clubs.

Hoogste dagscores per toestel en allround

De hoogste scores van het NK 2019 werden behaald door respectievelijk het Mixed Senior A Team van Turnschool Rijssen en het Heren Senior A Team van Turn Totaal Langedijk. Turnschool Rijssen had drie senior teams (twee keer mixed en heren) gekwalificeerd die meededen op niveau A en B, waarbij in drie onderdelen ook de beker voor de hoogste dagscore werd veroverd: airtrack (32,70), minitrampoline (32,60) en minitrampoline-springtoestel (34,25). De hoogste dagscore in de andere onderdelen werden behaald door KEV Vriezeveen op plank-kast (17,95) en plank-springtoestel (21,55) en door Turn Totaal Langedijk op tafel (28,80).

Het NK was voor elke club die één of meerdere teams had gekwalificeerd, of ze zou een titel of medaille of beker of niks hebben behaald, een mooie en leerzame wedstrijd om het jaar mee af te sluiten.Voor de teams van Turnschool Rijssen was het zeker ook een bijzonder NK. Ze moesten er totaal ruim vijf uur voor rijden heen en terug, maar het bleek meer dan de moeite waard. Trainer/coach Rick Oude Wesselink deelde met GymPOWER zijn ervaringen en beleving van deze wedstrijd. “Al met al een mega geslaagde wedstrijd voor ons en voor wat ik gezien heb mogen we trots zijn hoe het niveau stijgt in Nederland, hoe de wedstrijd verliep en de fijne sfeer onderling. De toekomst van de sport, de junioren die moeilijke sprongen laten zien en hoge scores halen; nog steeds veel animo voor het groepsspringen; nieuwe teams die het de bekendere teams in het A niveau toch last maken en een podium plekje wegpikken.” Er zit nog steeds mooie (toekomst)muziek in deze gymsport!

De NK-strijd bij de Mixed Senior A Teams

Het Mix Senior A team van Turnschool Rijssen bestond uit acht springers die allen geselecteerd zijn voor het Nederlandse Mix Senior Team, dat volop in voorbereiding is voor de Europese kampioenschappen Teamgym 2020 in Kopenhagen. Ondanks dat er op het EK geen acht maar drie series gesprongen worden, was dit een mooie test en voor de EK-coaches een goed meetmoment om te zien waar ze staan met nog tien maanden te gaan. Het team van Turnschool Rijssen slaagde met vlag en wimpel en pakte op alle vier onderdelen de Nederlandse titel met een voorsprong van minimaal zeven punten. Het team van TVC Coevorden, waarin ook gymnasten van de Nederlandse EK-teamgym-selectie, werd in deze categorie drie keer tweede. Het vierde zilver op mini-tafel was voor STAR die ook beslag legde op twee bronzen medailles. De derde bleef in Limburg en ging naar Swentibold Sittard.

Trainer/coach Oude Wesselink: “Wat deden ze dit goed! Daarnaast waren hoogtepunten voor ons toch wel: de trippel-hurk half van Tim Jansson die na een nare blessure door deze sprong op het EK 2018 hem weer voor het eerst op een wedstrijd liet zien; de dubbel dubbel gestrekt op airtrack van Martan Poortman; de overslag-strek half serie op pegases en tafel; de arabier flik dubbel hurk uit voorhup perfect synchroon op de airtrack; en vier keer een overslag-strek anderhalf op pegases. Ook nam het Mix Senior A team de hoogste dagscore bekers mee terug naar Rijssen op drie onderdelen – mini vrij, mini-pegases en airtrack en de overall hoogste dagscore (34,25 punten)!”

Drie clubs op NK met Heren Senior A Team

In de middag brak de strijd los o.a. met het spectaculaire kijkspektakel waarop de Heren Senior A teams het publiek altijd weten te trakteren. Turnschool Rijssen presenteerde een piepjong team vergeleken met de routiniers van titelverdediger Turn Totaal Langedijk. Op mini-vrij kregen de twee nog gezelschap van het team van RK DOS Kampen, bij de andere drie onderdelen werd het een duel op het scherpst van het mes.  Turn Totaal Langedijk had een speciale missie die het Heren Senior A Team met verve uitvoerde. Sinds 2006 heeft de club minstens één keer goud gewonnen en op het NK 2019 hebben ze de mijlpaal en het absolute Nederlandse record gevestigd van éénenvijftig nationale titels op het hoogste (A) niveau.

Het TTL-team bestond uit Boy Kuiper, Daan Kaagman, Derek de Wit, Dick Bruin, Hedzer Nijholt, Kris Balder, Martijn van Dijk, Stefan van der Vliet, Thomas Marcus en Wouter Bekker. De heren hadden zich de laatste maanden goed voorbereid: “Tegenstanders uit Kampen en met name Rijssen hebben de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt, zodat er maximaal gepresteerd moest worden. Dat was nog niet zo makkelijk omdat een aantal springers niet helemaal topfit aan de start verscheen. Desondanks gaf ervaring en moeilijkheidsgraad de doorslag, met complexe sprongen als de dubbelsalto met tweeënhalve schroef en de drievoudige salto met halve draai.”

“De mannen van Turn Totaal Langedijk sprongen een ijzersterke wedstrijd en die van Turnschool Rijssen maakten een paar foutjes te veel, maar wat waren ze aan elkaar gewaagd!”, aldus trainer/coach Oude Wesselink: “Vier keer tweede, maar met trots! Ze hebben mooie series gesprongen! Met een geweldige trippel hurk over pegases van Wilbert Groeneveld en een super strakke dubbel-strek 2,5 op mini van onze benjamin Luuk Dangremond (15). Beide mannen zijn ook volop in voorbereiding voor het EK teamgym 2020 met het Nederlandse Senior Heren Team!”

Een veelbelovend nieuw Mix Senior B Team

De ochtend begon voor Turnschool Rijssen met het Mix Senior B team. Het team werd bondskampioen op de ‘mini-vrij’, [groepsspring met afzet op de minitrampoline zonder extra springtoestel] met een hoge uitvoeringsscore van 11,2 punten en 1,55 punt voorsprong op de nummer twee, het team van TRAFO Steenbergen. Tevens werden ze met 0,2 punt verschil op nummer één, het team van DOK Ede, tweede op mini-pegases [afzetten op de minitrampoline, springen over de pegases als springtoestel] en met 0,7 punt verschil op SVO Schinnen tweede op airtrack. De teams van TRAFO en DOK ontfermden zich over de drie bronzen medailles.

Met name op mini-pegases was het vrij spannend welk team aan het langste eind zou trekken. Trainer/coach Oude Wesselink: “Ons Mix Senior B team is een nieuw team, met springers die voor het eerst samen springen, enkele junioren die hun eerste jaar met de senioren mee springen, een jongen die pas drie maanden springt en een meisje die na een stop van twee jaar toch de springwereld geen gedag kon zeggen. Dit team mag terug kijken op een mooie wedstrijd. Dit belooft wat voor volgend jaar!” Geen ‘Olympic road 2Kyo’ voor deze sport in 2020, maar wel een kroonjaar om naar uit te kijken. Oude Wesselink: “Nu weer volop in de voorbereidingen voor het EK in Denemarken en met tussenstop het NK micro-teamgym op 1 februari 2020 in Nijverdal!”

Meer info, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van de LTC Groepsspringen & Teamgym en de website van de KNGU/DG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Therry da Silva | Credit (ingesloten) beelden © KEV Vriezenveen, © TurnCentrum Twente, © DOK Ede, © HSV 1946 Springselectie,
© GV Nunspeet, © GV Leeuwarden, © GV Wierden, © GV Barendrecht, © Pegasus Lemmer, © DOS Dronrijp, © Turnschool Rijssen/© Annelies van Dijk, © Turn Totaal Langedijk, © RK DOS Kampen, © CGV Urk, © Triade (FAG) Almelo | Credit beeldcitaten: © Gulpener Turnclub (inzet: poster) en © LTC KNGU/DG (scorelijsten)

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.