Vernieuwing RG zichtbaar in Leiden

Vernieuwing RG zichtbaar in Leiden

LEIDEN – Op zaterdag 7 december 2019 organiseerde Gymsport Leiden Ritmische Gymnastiek i.s.m. de KNGU/DG in sporthal Basalt een wedstrijd georganiseerd, waaraan – verdeeld over vier leeftijdsgroepen (met solisten en ook duo’s in de jongste) namen er ruim honderdtwintig gymnasten mee van negen sportclubs uit Zuid-Holland: GV Barendrecht, GV Jahn Hillegom, GV O&O Zwijndrecht, GV Sparta Dordrecht, GV Sportuna Spijkenisse, D.V.O. Dordrecht, GV Olympia Papendrecht, RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn en Gymsport Leiden. Het was de eerste van drie plaatsingswedstrijden die in dit nieuwe seizoen in dit district gehouden worden in de strijd om een ticket voor de landelijke finale in deze divisie.  De teerling is geworpen in de competitie van deze sportwereld en het is nu afwachten op wat het nieuwe jaar brengen zal. Op uitnodiging van de wedstrijdorganisatie van Gymsport Leiden en onder persaccreditatie van de KNGU/DG namen verslaggevers van GymPOWER een kijkje.

Het was goed om te zien dat ondanks dat iedere gymnast(e) en train(st)er het beste resultaat wilde neerzetten, de organiserende vereniging, Gymsport Leiden, er alles aan deed om niet alleen de medaillewinnaars maar alle deelnemers eer te geven voor hun prestatie. Renée Vermond, coördinator RG GymSport Leiden: “Het is heel leuk om voor kinderen iets te organiseren. We proberen ook altijd ze allemaal een beetje in het zonnetje te zetten, want alle kinderen zijn heel knap in wat ze doen. Een toeschouwer die dit nog nooit had meegemaakt zei: ‘Dat ze dat durven überhaupt voor zo’n tafel, met zo’n batterij aan juryleden!’ Dat is ook heel knap, dus ze verdienen alle aandacht en dat alles goed geregeld is en na afloop iets lekkers, een diploma, een bloemetje en een cadeautje. Medailles horen natuurlijk bij een wedstrijd, maar het belangrijkst is dat kinderen beloond worden voor hun inzet. Of ze nou de beste zijn of hun best doen, dat moet beloond worden.” Staat sportplezier centraal bij RG bij Gymsport Leiden? Vermond: “Jazeker. Ik denk dat het vooral bij de ouders vandaan komt, dat het plezier heel belangrijk is. Voor de trainers ook, maar die hebben de taak extra om ook te motiveren en het niveau steeds naar een iets hoger level te krijgen; maar plezier is bij ons zeker heel belangrijk!

Renée Vermond: “Het belangrijkst is gymnastes belonen voor hun inzet”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Renée Vermond

Het viel op dat veel meer verenigingen bij het begin van dit seizoen completer zijn gaan trainen met relevante trainingsmethodes uit ballet, dans en/of fitsport. Kracht en conditie is in de ritmische gymnastiek net zo relevant als ritme-gevoel, fijne motoriek en flexibiliteit en kunnen allemaal met het nodige beleid, deskundige coaching en regelmaat, doelgericht op de door de sport vereiste vaardigheden, verder ontwikkeld worden. Hier speelde Gymsport Leiden mooi op in met de sponsorwerving voor deze RG-wedstrijd. Vermond: “We hebben een ouder die daarin heel enthousiast is. Ze was nog niet eens helemaal tevreden, omdat ze vorig jaar voor iedereen een tasje had, maar het is al superleuk dat dit gedaan wordt. Er zijn wedstrijden waar kinderen niets krijgen, behalve een diploma. Alles wat ze krijgen hier is superleuk, voor iedereen! De prachtig gekleurde rozen voor de deelnemers en de bossen chrysanten voor de juryleden komen van de kwekerij van één van onze ouders vandaan, Diana’s Bloemen & Enigma Flowers.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Nathalie Gaubert en prijs Codarts

Het is ook mooi dat Gymsport Leiden de sponsoren vonden om hen te ondersteunen bij het doel dat ze bij de organisatie van deze wedstrijd hadden zoals met Dansacademie Codarts Rotterdam en SportCity Leiden. Bijzonder waren bijvoorbeeld de prijzen voor de winnaars van deze wedstrijd: Rozemarijn Kunz (DVO Dordrecht), Isabella Hokke (O&O Zwijndrecht), Juliëtte Martens (GV Barendrecht), het duo Zoë Noya en Maud van Duinen (Wilskracht Alphen a/d Rijn), het duo Marie Meulepas en Marit van der Ham (Wilskracht Alphen a/d Rijn), Indy Koelers (Jahn Hillegom), Tess Bleyenberg (Wilskracht Alphen a/d Rijn), Anouk Vermond (Gymsport Leiden), Amber van der Ploeg (Sparta Dordrecht), Robin Vermond (Gymsport Leiden) en Sanne Breij (Jahn Hillegom).

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Anouk Vermond

Alle winnaars kregen allemaal een dansles aangeboden bij de Rotterdamse Dansacademie Codarts, uitgereikt door Nathalie Gaubert, internationaal balletdocente en talentscout. Gaubert: “[…]at this club it was very interesting to develop the link between dance and rhythmic gymnastics. […] we decided to sponsor and follow this idea to see what is going to happen, because you have very beautiful elements, of course the flexibility and coordination, but also the musicality, the seriousness, the will and the memory, so you have a lot of components that are skills that can join the modern dance department.” 

Nathalie Gaubert: “Interesing to develope link between dance and RG”

Hoe is deze bijzondere samenwerking met Codarts Rotterdam qua sponsoring ontstaan? Renée Vermond, ook moeder van twee ritmisch gymnastes van Gymsport Leiden: “Nathalie geeft op woensdagmiddag en zaterdag aan twee verschillende groepen aan de RG-selectie een uur balletles en zij wilde dit aan ons ter beschikking stellen. We vonden het een superleuk idee en zijn er heel blij mee! Dans en RG hebben een grote link met elkaar. Mijn dochters volgen dit seizoen voor het eerst les bij Nathalie, op zaterdag, en ze vinden dat echt meerwaarde hebben. Je leert wat dingen, qua lenigheid, uitvoering of andere dingen net wat anders. Het is van toegevoegde waarde.” En SportCity ? “Dat is een grote sportschool in Leiden, met meerdere vestigingen en zij hebben tassen en bidons gesponsord voor de prijswinnaars.” Gaubert legde aan GymPOWER uit hoe ze betrokken raakte de club en dit project: “Met Anette Rietveld van Codarts hebben we een sponsorafdeling. En dit jaar begonnen we de samenwerking om deze verder te ontwikkelen. Ik denk dat het een heel goed idee is, zeker om te blijven zoeken naar welke bruggen we kunnen slaan naar de gymsport. Met samenwerking kom je verder. Het is vernieuwend om moderne dans te integreren met de training ritmische gymnastiek. Danstraining en RG-training vormen een fantastische combinatie en zoals hier in Leiden samen met bijvoorbeeld het stretchen, kun je goed onderzoeken hoe je kunt verbeteren en met deze nieuwe benadering van de club kun je tot goede resultaten komen.” Het complete interview met de Gaubert is te vinden in een ander artikel van GymPOWER Sportmagazine.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Neil Mulder van Jahn Hillegom

De grote primeur van deze wedstrijd was het debuut van Neil Mulder van Jahn Hillegom, voormalig kunstschaatskampioen uitkomende voor Figure Skating Amsterdam (FSA), die dit seizoen de overstap maakte van het kunstrijden bij de KNSB en hier in Leiden zijn eerste wedstrijd ritmische gymnastiek draaide. Mooi was om te zien dat hij aangemoedigd werd door iedereen in de zaal. Het is lang geleden dat er een jongeman meedraaide in de RG-competitie in Nederland. De negende editie van het AmsterdaMMasters RG had dit voorjaar de primeur om een internationale competitie te organiseren met een speciaal blok in het programma voor heren. In 2020 gaat het prestigieuze toernooi weer in de herhaling. In Leider werd Mulder niet in een aparte categorie ingedeeld, maar werden zijn scores in hetzelfde klassement als zijn leeftijdsgenoten bij de dames verwerkt (junioren geb. 2006). Totaal behaalde hij 22,800 punten (bal 9,700; knotsen 13,100) voor de veertiende plaats. Het was zijn allereerste wedstrijd na tweeëneenhalve maand trainen, dus hij heeft nog een weg te gaan om alles bij te spijkeren.

Bep Boom van Jahn, gelauwerde routinier onder de Nederlandse RG-trainsters, keek ook enthousiast toe: “Hartstikke leuk! Tuurlijk. We hebben het een keer eerder gehad dat er een jongen meedeed, maar die gaf het weer op. Neil’s moeder is trainster, zij zit nu te jureren. Zijn familie komt uit het kunstschaatsen. Zijn zusje wilde graag ritmische gymnastiek doen, dus Neil kwam mee. Vanaf september dit jaar zijn ze bij Jahn. Gaandeweg trainen ze steeds meer en daar zijn we heel blij mee!” Mulder blijft zelf stoïcijns nuchter onder alle belangstelling en doet gewoon zijn ding: “Bij het kunstschaatsen heb ik ook vele wedstrijden en prijsuitreikingen gedaan, het is niet supernieuw dat ik er alleen sta tussen de meisjes. Ik vond het een leuke wedstrijd. Uit het schaatsen heb ik wel wat aan de pirouettes en de sprongen, dat helpt. Maar omgaan met het handmateriaal zoals bal en knotsen is helemaal nieuw. Mijn doel is vooral met plezier mijn sport te doen, ik heb nog niet een speciaal doel dat ik wil bereiken. Mijn zus en ik trainen nu bij Jahn. Zij traint wel andere uren, dat is ook wel fijn. Danstraining doen we ook soms, om op te warmen. Daarvoor helpt het wel. Ik zou zeggen dat er wel meer jongens bij kunnen, maar ik weet niet of dat gaat gebeuren. Dat heeft tijd nodig. Voetbal deden meisjes eerst ook niet, maar nu wel. Dus eigenlijk is elke sport wel voor iedereen. Ook RG is cool!”

Neil Mulder: “Voetbal deden meisjes eerst ook niet, maar nu wel”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Bep Boom 

Wat ook opviel in Leiden, was de bereidheid van vele grote namen onder de nationale juryleden naast ook een aantal nieuwe om naar deze wedstrijd toe te komen om bij minsten één blok hun expertise in te zetten. Boom sprak haar waardering en bewondering hiervoor uit: “Ik doe dit werk natuurlijk al heel lang. Maar je raakt er op een gegeven moment wel erg uit. Ik zou tegenwoordig niet meer kunnen jureren, want dat is zo verschrikkelijk veranderd. Dat gaat niet meer.” Meerdere juryleden zijn ook train(st)ers en met het oog op de deelname van hun pupillen aan de tweede editie internationale Dream Cup RG, georganiseerd door RDG Academy de volgende dag, zondag 8 december 2019, in het SKWA in Hoofddorp, was dit weekeinde ook voor hen topsport. Er waren meerdere gymnastes die de jury verrasten met hoogwaardige oefeningen die dan ook beloond werden met daarmee overeenkomende scores.

Sanne Breij van Jahn Hillegom, winnaar van het allround goud bij de senioren geb. 2002+, behaalde de hoogste dagscore met bal (20,550 punten) en met knotsen 19,700 punten, totaal 40,250 punten. Robin Vermond van Gymsport Leiden, winnaar van het allround goud bij de senioren 2004-2004, behaalde met knotsen de hoogste dagscore (20,300 punten) en met bal 19,100 punten, totaal 39,400 punten. Zus en clubgenote Anouk Vermond, winnaar van het allround goud bij de junioren geb. 2005, behaalde 19,200 punten met knotsen en 17,500 punten met bal, totaal 36,700 punten. Amber van der Ploeg van Sparta Dordrecht, winnaar van het all-round goud bij de junioren geb. 2006, behaalde 18,250 punten met knotsen en 15,450 met bal, totaal 33,700 punten.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Sanne Breij

Breij van Jahn Hillegom deelde enthousiast met GymPOWER haar beleving en ervaringen in de wedstrijd en tijdens de voorbereidingen: “Het voelde echt heerlijk. Ik heb zo hard getraind voor die knotsen-oefening. Ook m’n bal-oefening is veel moeilijker gemaakt dit jaar. Dus daar was ik al heel blij om, maar m’n knotsoefening is helemaal nieuw, we hebben hem helemaal vol gestampt met allemaal A-D’s en extra dingetjes. Het was voor mij heel gaaf dat het uiteindelijk allemaal lukte. Op de vorige wedstrijd ging het niet zo heel lekker, dus het voelde nu echt heel goed. Aan het einde van mijn oefening was ik wel heel blij. Je zag misschien al tijdens de oefening dat er steeds meer een glimlach kwam, en dat komt ook door het nummer. Want m’n bal-oefening is een beetje langzaam, pianomuziek, ook mooi, alleen knots is een hele gezellige oefening en daar hoort vrolijke muziek bij. Knotsen is heel leuk materiaal, je kan er allerlei dingetjes mee bedenken en dan is het echt iets anders en dat maakt het heel erg leuk. Toen we de oefening maakten, begonnen we eigenlijk met een tweede divisie niveau oefening, maar het ging allemaal zo makkelijk, dus toen hebben we er nog meer ingepropt, en dat ging nog steeds makkelijk, dus we zijn steeds voller gaan zitten. Ja, en dat het nu uiteindelijk allemaal lukt, is dat heerlijk.” Misschien toch wel een Senior A-oefening overwegen? “Nou dankjewel, het zou kunnen.”

Bep Boom: “Het jureren is zo verschrikkelijk veranderd in RG”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Anouk Vermond

De Leidse club had zich ingespannen en veel moeite getroost om een mooie wedstrijd te organiseren voor alle deelnemers en een goede ontvangst van alle gasten, waardoor ook de eigen gymnastes het naar hun zin hadden en konden schitteren op de wedstrijdvloer. Naast de zussen Vermond pakte Maja Wasilewicz met 15,450 punten het zilver met de hoepeloefening bij de pre-junioren geb. 2008, achter Indy Koelers van Jahn Hillegom (goud met 15,700 punten) en vòòr Sanne van den Berg van Sparta Dordrecht (brons met 15,300 punten); Lucy van der Born behaalde het brons met ‘zonder materiaal’ bij de benjamins geb. 2011; Froukje Blom behaalde bij de senioren geb. 2002+ het brons met 31,850 punten (bal 15,450; knotsen 16,400), achter Breij en Gabriella Kole van Sportuna Spijkenisse (zilver met 32,050 punten; bal 16,850; knotsen 15,200); en Liliane IJben het all-around brons bij de senioren 2004-2003 met 33,200 punten (bal 16,000; knotsen 17,200), achter Robin Vermond (goud) en Eliza Burggraaf van Sportuna Spijkenisse (zilver met 33,400 punten: bal 16,450; knotsen 16,950) en nipt vòòr haar Leidse clubgenote Anna Ilchenko, vierde met 33,000 punten (bal 15,750; 17,250). Anouk Vermond werd, op het erepodium van de junioren geb. 2005, gevolgd door Mila Jansen van Sparta Dordrecht met 32,250 punten (bal 17,050; knotsen 15,200) voor het zilver en Marie-Claire de Groot van Sportuna Spijkenisse met 31,850 punten (bal 17,600; knotsen 14,250) voor het brons.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Liliane IJben

IJben kon de topscores van de winnaar (nog) niet evenaren, maar zowel met knotsen als met bal toonde ze een mooie techniek. In de mixed zone toonde ze zich strijdbaar aan GymPOWER; trots voerde de boventoon: “Ik vond met name m’n bal-oefening heel goed gaan. Een bronzen medaille, daar ben ik heel trots op! Het geeft ook moed voor de NK aan het eind van het seizoen. Dat is m’n grootste doel, zeker weten!”  Anouk Vermond deelde gelijk na de wedstrijd haar beleving met GymPOWER: “Ik ben heel blij eigenlijk! Ik had het niet zo verwacht. Een nieuw seizoen, nieuwe oefeningen, dat is altijd spannend eigenlijk. In de trainingen was ik het wel een beetje vergeten, maar het is wel goed gegaan vandaag. Op de wedstrijden gaat het altijd beter dan in de trainingen. Dat het een thuiswedstrijd is, maakt niet veel uit, maar het is wel geinig dat het publiek er is. Jullie gaan komend seizoen zeker meer van me zien.” Robin Vermond wilde geen reactie geven, maar dat er een grote stimulans uitgaat van de nieuwe ontwikkelingen binnen de club is zeker. Voor Gymsport Leiden als club een unieke prestatie, voor moeder Renée Vermond heel bijzonder om beide dochters, – vorig seizoen op het NK al samen kampioen duo en individueel goud en zilver -, bij het erepodium vlak na elkaar te kunnen feliciteren met de hoogste eer. “Heel trots, als je ziet hoe ze zich ontwikkeld hebben. Vorig jaar op de NK was het al heel bijzonder ze als duo samen bezig te zien. Maar er zit nog meer in. Zeker weten dat ze blij zijn met hun workshop bij Codarts, de extra prijs voor de nummers één.”

Sanne Breij: “Dat je elkaar kan helpen maakt groepsoefening erg leuk”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Sanne Breij

Voorzitter Ruud Doezie van Jahn Hillegom was ook aanwezig op de VIP-tribune en is tevreden met de verrichtingen van de gymnastes van de club op deze wedstrijd. Met nog de vijfde Omnia Cup RG in Aalsmeer benen, waar goud en goede resultaten behaald zijn, zijn ze goed voorbereid aan dit seizoen begonnen. De trainersstaf is uitgebreid en daarmee ook de juryleden. Er komt ruimte om de RG nog beter te ontwikkelen en te structureren bij de club en voor de voorbereiding op hun eigen internationaal RG-toernooi, de derde North Sea Cup in mei 2020, op de zaterdag vóór Pinksteren, waaraan weer nieuwe clubs en nieuwe landen zullen deelnemen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Isabella Hokke en Selina Penning

Ook Breij beaamt als gymnaste dat: “Het gaat heel goed met de RG bij Jahn. Er zijn heel veel meiden, iedereen vindt het steeds leuker en we hebben nu Anja als extra trainster erbij en die doet ook veel met dansen. Onze trainingen zijn zo afwisselender geworden, echt ook met een standaard opwarming, dus de meiden gaan in niveau steeds verder omhoog en dat is heel mooi om te zien. We zijn nu ook al voor onze North Sea Cup en Kerstshow demo’s en dansen aan het maken, dus alle meiden zijn heel enthousiast. Misschien dat een wedstrijd in België nog wat gaat worden. We hebben nu een groepsoefening met bal gemaakt en daar zit Neil, de nieuwe jongen ook bij en dat gaat ook al best wel lekker. Leuk dat je dan ook elkaar een beetje kan helpen en in de oefening kan zien wat de anderen heel goed doen, dan ga je nog beter je best doen en wordt een groepsoefening echt heel leuk. Zelf stond ik vorig jaar ook al op het NK, alleen eindigde ik net naast het podium door een paar foutjes. Mijn doel is dit jaar om op het podium te staan.”

Bij een nieuw seizoen horen ook nieuwe doelen, nieuwe gymnastes, nieuwe trainsters en nieuwe juryleden. Het grote aantal Zuid-Hollandse benjamins en pre-junioren op dit niveau, ruim honderd, viel op in Leiden. Ook hun mooie oefeningen, van solisten en duo’s, die ze met veel plezier en bravoure toonden. Trainster en jurylid Ramona Stook van O&O Zwijndrecht, voormalig Nederlands international en kampioen op het hoogste niveau zag je zichtbaar genieten: “We zijn blij met ze!” En met gepaste trots: “De benjamins van onze club hebben vier medailles behaald vanmorgen.” De O&O gymnastes op het erepodium: in de klasse geb. 2010 Isabella Hokke (goud met 16,850 z.m.) en Emily van Zessen (zilver met 16,700 z.m.); in de klasse geb. 2011 Djinti Kleinhuis (brons met 15,150 punten z.m.); en bij de duo’s Hokke en Selina Penning (brons met 14,600 punten z.m.). O&O Zwijndrecht nam knap net zoveel medailles mee naar huis (een keer goud, twee keer zilver en een keer brons) als Wilskracht uit Alphen aan den Rijn die dat verspreider over de leeftijdsklasses verdiende. Wat dat betreft was thuisclub Gymsport Leiden qua aantal medailles (zes in totaal: twee keer goud, één keer zilver, drie keer brons) de grootverdiener van eremetaal in deze wedstrijd, maar Wilskracht had het grootste aantal gouden: drie plus een bronzen.

Jurylid Ramona Stook: “We zijn blij met onze benjamins en pre-junioren!”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Lotte van der Laken

De mooie wedstrijdervaring, het nuttige leergeld en veel sportplezier maakte het uiteraard aangenaam, maar de eer om een prijs in een krachtmeting te behalen en tot de besten van het deelnemersveld te behoren mag er ook zijn. Naast gouden medaillewinnaars voor Wilskracht: Noya en Van Duinen (benjamin duo z.m. met 15,000 punten), Meulepas (pre-junior z.m. met 17,200 punten) en Bleyenberg (all-around bij junioren geb. 2007 met 31,150 punten: bal 14,800 en knotsen 16,350), won Lotte van der Laken in dezelfde categorie als Bleyenberg het brons met 30,450 punten (bal 16,300 en knotsen 14,150). Mooie resultaten om mee verder te borduren.

De topclub is door het stoppen van een andere sportvereniging in Alphen dit seizoen plotseling erg gegroeid. De club heeft nu meer dan vijfhonderd leden, waarbij de RG-afdeling er ruim tachtig telt. Er wordt nu ook aan de nieuwe turnsters RG-les aangeboden, zodat de RG in Alphen nu groter is dan ooit. Dat vraagt ook om extra trainsters en de club is druk bezig hen daarvoor klaar te stomen. Afgelopen week heeft Wilskracht in ieder geval vijf nieuwe RG-juryleden erbij gekregen die na een korte en intensieve cursus slaagden voor het jury-brevet RG3 en daarmee bij tweede divisie-wedstrijden mogen jureren. Na de succesvolle eerste plaatsingswedstrijd in het district, met ook vier dansclinics bij Codarts in de pocket, kan er met vertrouwen doorgewerkt worden.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Eliza Burggraaf

De gymnastes van Sportuna Spijkenisse behaalden op Gymsport Leiden na het grootste aantal medailles, doch grossierden in een plek op de tweede tree van het erepodium (vijf medailles: vier keer zilver en één keer brons). Deze werden naast senior 2002+ Kole (zilver), senior 2004-2003 Burggraaf (zilver) en junior geb. 2005 De Groot (brons) behaald door: pre-junior geb. 2009 Elija Miseikyte, zilver met 14,850 punten voor hoepel; en junior geb. 2006 Nikita Mennen, zilver met totaal 32,500 punten (bal 16,000; knotsen 16,500). De kracht van deze club werd mede onderschreven door vele top-tien-klasseringen, waaronder vierde en vijfde plaatsen. In het algemeen medaille-klassement van deze wedstrijd waren er vier clubs met drie medailles: Jahn Hillegeom (twee keer goud, één keer brons), en drie met elk een driekleurig setje: DVO Dordrecht, GV Barendrecht en Sparta Dordrecht. Olympia Papendrecht legde beslag op twee medailles (één keer zilver voor het Benjamin duo z.m. Josje Deelen en Julia de Groot met 14,650 punten en één keer brons voor Yuliya Boon bij de Benjamins geb. 2010 z.m. met 16,550 punten). Zo werd het eremetaal gebroederlijk onder alle deelnemende clubs verdeeld.

Nina Gavic: “Het is nog een beetje inkomen… nu toewerken naar de NK!”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Nina Gavic

Voor de meeste clubs is het doel van hun gymnastes op dit niveau het behalen van het NK individueel, maar een aantal legt extra passie in ook de groepskwalificaties. Dat geldt bijvoorbeeld voor GV Barendrecht, vertelde Nina Gavic aan GymPOWER in de mixed zone. In een prachtig gemaakt wit met rood pakje werd ze met totaal 29,450 punten (bal 15,050; knotsen 14,400) nipt vierde bij de junioren geb. 2007. Het scheelde één punt met Van der Laken van Wilskracht op de derde plaats. Dat maakte de wedstrijd voor Gavic er niet minder waardevol om: “Ik doe de sport nu drie jaar. Dit is m’n eerste wedstrijd dit seizoen. Ik denk wel dat ik vooruitgegaan ben in techniek en passie voor de sport. Ik merk het aan uitslagen. Vorig seizoen werd ik een keer derde individueel en een keer eerste en heb ik de finale behaald. Het is dit seizoen nog een beetje inkomen, maar verder gaat het wel. Bal ging goed. Alles gevangen en geen stomme fout gemaakt. In Barendrecht zijn we steeds meer aan het groeien, dat zit nu wel goed. De vorige wedstrijd zag je ook dat wij de meeste meiden hadden. En we hebben een groep, waar ik ook in zit. Ook heel leuk, we hebben nu een nieuwe samenstelling, dus dat wordt spannend de komende wedstrijden. Nu toewerken naar de NK!”

Het luisterde allemaal nauw in deze categorie. Naast clubgenote Martens (goud bij de Benjamins geb. 2011 z.m. met 15,300 punten) behaalde Christina Mukhortov in dezelfde categorie als Gavic het zilver met totaal 30,500 punten (bal 13,900; knotsen 16,600) achter Bleyenberg van Wilskracht. Ondanks een mindere score voor bal door te veel foutjes in de moeilijkheid zag ze haar elegantie in uitvoering toch beloond met een medaille. Het andere eremetaal voor GV Barendrecht werd behaald door: Chiyomi Carillo, brons bij de junioren geb. 2006 met 32,050 punten (bal 17,800; knotsen 14,250).

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Ciska de Goede met DVO-gymnastes

DVO Dordrecht start het seizoen ook met een nieuwe RG-trainster voor de tweede divisie, Ciska de Goede: “We zijn druk bezig om te verbeteren. Voor mij wel wennen omdat ik pas trainster ben en nog een beetje moet kijken hoe de meisjes zijn. Er zitten grote verschillen tussen, maar ik denk dat ze al goede prestaties leveren. Het kan hierna alleen nog maar beter gaan. En nog meer een hecht team worden, is ook een doel. Ze zijn al goede vriendinnen, maar ze kunnen elkaar nog wat beter helpen, zeg maar en daar gaan we voor. Ik ben heel trots op Emilie, bij wie het in de training nog best wel moeilijk ging en met bal heel sterke punten liet zien en ook Isis heeft prachtige oefeningen neergezet, maar ik ben trots op alle meiden en ook om de podiumplekken bij de pre-junioren, dus supertrots!” De medailles voor DVO werden naast pre-junior geb. 2009 Kunz (goud met 15,550 punten voor hoepel) door Maresse Pufe, brons in dezelfde categorie als Kunz met 14,350 punten voor hoepel; en bij de duo’s z.m. brons voor Lisa Boot en Pufe met 16,500 punten.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Gymnastes Gymsport Leiden

De Goede kan putten uit haar ervaringen in een rijke sportcarrière in de RG. “Ik heb drie keer de nationale titel gewonnen op het NK, ook altijd podiumplekken bij de duo’s behaald en uiteindelijk in mijn laatste actieve jaar met de groep. Ik had toen een blessure en mocht eigenlijk niet meer sporten, maar onze reserve viel uit en toen vroeg onze trainster of ik wilde meedoen. Toen hebben we last minute elke zondag getraind en de oefening aangepast en werden toch eerste op het NK! Dat was een knaller en een goede afsluiting.” Een mooi voorbeeld voor de gymnastes die ze nu traint en coacht. “Ik heb ook ervaring met turnen en dans en denk dat ze aan dat alles zeker wat kunnen hebben. Ritmisch gymnastiek is veel meer dan alleen maar ritmisch. Het is ook houding, sierlijkheid, kracht, waar we ook meer aan willen werken. De meiden kunnen nog wat meer (spier)spanning gebruiken. En ook ballet. Ik ben zelf balletlerares geweest, dus dat gaan we er ook zeker bij toepassen!”

Ciska de Goede: “Ze leveren al goede prestaties, het kan nu alleen maar beter”

Dat het verslagwerk van GymPOWER bijna onmogelijk werd gemaakt op deze wedstrijd door het besluit van een wedstrijdfunctionaris van de DTC, die kennelijk zelf niet op de hoogte is van de accreditatie- en regels voor de pers en het KNGU/DG-beleid daarover, mocht de pret niet drukken. Alles voor de sport en de gymsport, elke discipline en elk niveau verdient haar aandacht en publiciteit. Mooi dat we konden genieten van prachtige oefeningen en passie van de deelnemers aan deze wedstrijd in deze sport.

Dank aan de wedstrijdorganisatie van Gymsport Leiden voor de uitnodiging, ontvangst en alle medewerking om het mogelijk te maken om dit in beeld te brengen. De beeldreportage van GymPOWER staat op ons YouTubekanaal en is te bekijken via de bovenaan dit artikel link. Meer informatie over deze wedstrijd, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de RG-media van organisator Gymsport Leiden, de LTC Ritmische Gymnastiek en wellicht de website van de KNGU/DG.

Artikel, beeldreportage en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER, verstrekt door de KNGU/DG | Credit tekst en sportfotografie © Therry da Silva | Credit interviews en (video)beelden © sportjournalist Casper Beijn | Credit ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina’s: ©

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.