Zwinger Acro Cup ook Deutschland Pokal

Zwinger Acro Cup ook Deutschland Pokal
Poster IZAC 2019 © Dresdner Sport Club 1898 e.V. en © Freunde der Sportakrobatik

Deze diashow vereist JavaScript.

DRESDEN – Van 6 tot 8 december 2019 werd opnieuw de International Zwinger Acro Cup gehouden in het ‘Sportschulzentrum’ Dresden, georganiseerd door de Dresdner Sportclub 1898 e.V. en Freunde der Sportakrobatik e.V. Meer dan dertig verenigingen leverden hiervoor zo’n driehonderd gymnasten aan. Geen Nederland dit jaar, maar met naast Duitse toppers ook teams uit Denemarken, Hongarije, Tsjechië en zelfs de Verenigde Staten was het toch een interessante internationale competitie. Ook meerdere EK-teams maakten hun opwachting bij de vijfde editie van het toernooi. Hoewel het format van de International Zwinger Acro Cup al enkele jaren bestaat, – de pas gehouden wedstrijd is de vijfde editie al – is het voor het eerst dat het toernooi deel uitmaakt van de bij onze oosterburen nieuw ingevoerde ‘Deutschland Pokals’.

Entree voor het toernooi werd niet geheven, en dat zorgde er voor dat de stoelen rondom de vloer steeds vol zaten met enthousiaste kijkers. Op het drukbezochte toernooi dan ook redelijk grote categorieën, waardoor de prestaties des te indrukwekkender werden. Zo lukte het damespaar Lara Kühne en Lucy Eckelmann de hoogste score van alle Pupillen paren (damespaar, herenpaar en gemengd paar) neer te zetten voor hun finale oefening waardoor ze na het in ontvangst nemen van hun gouden medaille nogmaals het erepodium mochten betreden. Bij de Pupillen groepen ging die eer naar Greta Schramm, Selina Hänel en Pauline Fuchs. Beide teams waren van de organiserende Dresdner Sportclub, wat het natuurlijk voor de club extra leuk maakte.

Geduchte concurrentie, internationaal interessant

Ook in de Jeugd, Junioren en Senioren geduchte concurrentie. Leuk voor de buitenlndse teams, zoals bijvoorbeeld Evgenii Martinshonok en Vladislava Kuzmina, het gemengd paar van de Russische club Kaliningrad, die hier in de categorie mixeded paar 9-16 jaar driemaal goud mee naar huis mocht nemen. En ook het Russische damespaar Ekaterina Kurtikova en Ekaterina Luzganova, ook van Kaliningrad, dat vorig jaar nog Pupil was en dit jaar in de Jeugd twee zilveren medailles wist te veroveren op deze Zwinger Acrocup. Ze eindigden achter Jana Semenchenko en Lilly Maresch van TSV Friedberg / SAV Augsburg die de hoogste score van de Jeugd wisten te halen bij de paren. Buitenlands zilver was er ook voor het trio Makaylin Molinar, Julia Bellardo en Bella Swarthout van Central Coast Acro Team uit de Verenigde Staten: door maar liefst drie zilveren medailles mee naar huis te nemen hopen ze zich in de kijker te plaatsen. Het trio uit Californië probeert namelijk zich in eigen land te plaatsen voor het USA National Acrobatics team. Thuisclub Dresdner Sportclub wist met het trio Paula Teichmann, Flora Jesse en Liese Lemke het Amerikaanse team echter van het goud af te houden. Het trio had weliswaar op de Europese Kampioenschappen geen finaleplaats weten te bemachtigen, maar lieten zich hier van hun beste kant zien met drie gouden plakken én de hoogste score voor een Jeugd (voor hun balans) tot gevolg.

Ze waren trouwens niet het enige team hier op de Zwinger Acro Cup dat kortgeleden nog in Israël bij de Europese Kampioenschappen acte de présence hadden gegeven. Herenpaar Tobias Vitera en Albrecht Kretzschmar, ook van de Dresdner Sportclub, deden dat in Israël wél: ze werden 8 e van Europa. Hier bij de Zwinger Pokal hadden ze geen concurrentie, maar wisten toch een nette wedstrijd neer te zetten voor hun gouden medailles. Leuk ook te zien dat meerdere teams hier in Dresden een leeftijdscategorie hóger op de vloer stonden dan in Israël. Damespaar Johanna ter Haseborg en Mia Ohlsen van SG Schwarz-Weiß Oldenburg waren bijvoorbeeld ook 8 e in de finale van het EK, maar dan in de Jeugd. Hier bij de Zwinger Cup gooiden ze er een schepje  bovenop en deden mee in de leeftijdscategorie Junior 1 (tot 18 jaar). En zéker niet onverdienstelijk: het paar wist ondanks een val in balans alle concurrentie te verslaan en het goud driemaal omgehangen te krijgen. Ook het trio Emelie Brauchle, Lucia Gaag en Laura Kirschner van TSV Friedberg maakten de overstap naar Junior 1. En niet geheel onverdienstelijk, hoewel ze door fouten in de combi-oefening van het allround podium afvielen en op de vierde plaats eindigden. Toch belooft het kansen voor het nieuwe seizoen.

Hoogste wedstrijdscore voor Duits junior herenpaar 

In de Junior 1 categorie trouwens nóg een Russisch paar dat hoge ogen gooide: het gemengd paar Nikita Kulinich en Maira Llina uit Kaliningrad wist tweemaal goud en eenmaal zilver te bemachtigen. Voor hun combinatie oefening haalden ze de hoogste score van de Junior 1 categorie. De hoogste score voor groepen was voor de balansoefening van Annica Braun, Leonie Fritz en Stefania Frank van SKG Erbstetten. Twee teams die in Israël. al in de categorie Junior 1 op de vloer hadden gestaan, waren hier in Dresden overgestapt naar de Junior 2 categorie. Het damespaar van SC Hoyerswerda – Selima Wardin en Lena Bednarz – wist een prachtige vijfde positie neer te zetten op het EK in Holon. Hier in de categorie Junior 2 (tot 19 jaar) wisten zij schitterende oefeningen neer te zetten, met als hoogtepunt een 28,370 voor hun combinatie oefening in de finale wat hen drie maal het goud opleverde. Wie weet zien we hen dan ook, net als sommige andere teams, terug in Genève waar in 2020 de Wereldkampioenschappen gehouden worden.

Ook het trio Johanna Schmalfuß, Hanna Prell en Paulina Kraus van thuisclub Dresdner Sportclub wist in deze hogere leeftijdscategorie zo vroeg in het seizoen al fantastische scores neer te zetten. De hoogste score voor een junior damesgroep was voor hun balans. Zij wisten allround zelfs nog vóór het trio Lena Holdefer, Kira Winter en Lenia Hofmann van SKG Erbstetten te eindigen, die in deze teamsamenstelling al een balans- en allround finale behaald hadden in Holon, maar hier in Dresden genoegen moesten nemen met het zilver. Dat gaat een spannende strijd worden bij onze oosterburen als beiden meedingen in de WK-kwalificaties. Geen van de teams kon echter tippen aan de combinatie-oefening van het herenpaar Nils Valentin Beuven en Erik Pohl van SC Riesa, wat niet vreemd was want op het EK in Israël stond het duo vorige maand nog in alle drie de juniorenfinales. Met een prachtige score van 28,500 punten zetten zij de hoogste score van niet alleen de junioren categorie, maar ook de hele wedstrijd neer.

Hoogste score bij de senior paren voor Denemarken

Senioren waren er dit toernooi  niet zoveel. Het trio Sarah Arndt, Anika Liebelt en Vanessa Riffel van thuisclub Dresdner Sportclub dat ook alle finales wist te halen op het EK deed op de Zwinger Acro Cup alleen hun balans oefening, die hen wel gelijk (en met grote voorsprong) het goud en de hoogste senior groepen-score opleverde voor die oefening. Maar omdat zij geen tempo of combi naar voren brachten strandden zij allround op een derde plaats van de drie damesgroepen. Bij de senior damesparen (zeven teams) geen opvallende hoge scores, hoewel zij het misschien onderling op regionaal en nationaal niveau spannend gaan maken. Wel heel leuk voor het Deense damespaar Sofie Lindemose en Signe Henningsen van het Dänisches National Team was dat zij de hoogste score voor senior paren behaald bleken te hebben voor hun tempo-oefening. Er was slechts één senior gemengd paar, Sören Beuven en Selina Menzel van Akrobatenclub Ottendorf Okrilla, dat automatisch goud won ondanks de nodige verbeterpunten.

Leuk feitje: Daniel Blintsov, in Israël zélf op de vloer in een gemengd paar met Xenia Mehlhaff, met wie hij alle drie de finales in de categorie Junior wist te bereiken, was nu vóór de vloer te vinden: hij was één van de juryleden die een sport als deze zo dringend nodig hebben. Juryleden die drie dagen lang hun uiterste best deden om de vele teams weer streng doch rechtvaardig te beoordelen, en samen met tientallen vrijwilligers de wedstrijd in goede banen te leiden. De buitenlandse coaches die de moeite hadden genomen om met hun gymnasten naar Duitsland af te reizen om dit toernooi een internationale ervaring te maken, werden na afloop van de prijsuitreiking ook in het zonnetje gezet en kregen ook een uitgebreid applaus. De boodschap was luid en duidelijk: een internationaal toernooi in een sport als acrogym is een ‘team effort’ en kan alleen zo’n succes worden als vele mensen samenwerken. Dankzij hun hart voor de sport en gezamenlijke inspanningen is deze vijfde editie van het toernooi er zeker weer een om tevreden op terug te kijken.

Meer info is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de organiserende club van de vijfde International Zinger Acro Cup, de Dresdner Sportclub 1898 e.V. en  Freunde der Sportakrobatik e.V.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER.NL | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten livestream SportDeutschland.TV en inzet: poster Facebook-nieuwspagina © Dresdner Sportclub 1898 e.V. en © Freunde der Sportakrobatik e.V.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.