Twee synchroonfinales op WAGC in Tokio

Twee synchroonfinales op WAGC in Tokio
Beeldcitaat detail persfoto Facebook-nieuwspagina © LTC KNGU/DG Trampolinespringen & DMT

TOKIO – De dertien jonge Nederlandse gymnasten die tussen 5 en 8 december 2019 deelnamen aan de ‘World Age Group Competition’ in Tokio, Japan, keerden maandag 9 december 2019 terug van hun missie. Na het WK voor de senioren, waren de jeugd- en junior gymnasten aan de beurt voor hun wereldtitelstrijd in de Arake-hal waar volgend jaar de gymsportwedstrijden gehouden worden op de Olympische Spelen. Jongens en meisjes deden mee in de vier leeftijdscategorieën (tussen de elf en eenentwintig jaar) in de onderdelen individueel, synchroon en dubbelmini trampolinespringen. Er zijn in totaal twee finaleplaatsen behaald door de duo’s Thalissa Wijkstra en Lina Joy Uljee (vierde) en Senna van Gelder en Eline Westhuis (vijfde).

Op de eerste wedstrijddag, op vrijdag 5 december 2019, kwamen vijf Nederlanders in actie. In de jongste leeftijdscategorie (meisjes 11-12 jaar) wisten Thalissa Wijkstra en Lina Joy Uljee in een veld met elf deelnemers de finale in het synchroon trampolinespringen te bereiken met de derde score, 43,380 punten. De finale werd op dezelfde dag afgewerkt met de beste acht duo’s uit de kwalificatieronde en daarin werd het Nederlandse duo vierde met 41,760 punten achter Georgië, Rusland en Japan 1 en vóór Portugal, Griekenland, Frankrijk en Japan 2.

Wijkstra en Uljee, beiden trainend bij Trampolinevereniging Triffis Alkmaar, worden uiteraard door iedereen bejubeld met hun topprestatie. “Super blij en meer dan mega trots zijn wij op deze toppers. Lina en Thalissa zijn super knap vierde geworden bij het jeugd WK in Tokyo. 🎉 Wij hebben hier gewoon geen woorden voor. Zo jong en dan onder deze spanning je oefening zo springen verdient meer dan een schouderklopje!” Op hun eerste Individueel werd Wijkstra veertiende en Uljee eenendertigste. Op 13 december 2019 werd Wijkstra uitgeroepen tot sporttalent van het jaar in Alkmaar.

Finaleplaats in leeftijdsklasse meisjes 13-14 jaar

In de leeftijdsklasse meisjes 13-14 jaar kwamen Senna Van Gelder en Eline Westhuis in actie op vrijdag 6 december 2019 in het synchroonspringen. Ze kwalificeerden zich met 44,290 punten als zevende voor de WK-finale synchroonspringen en wisten daarin de vijfde plaats te behalen met 43,440 punten, ook een prestatie om mee thuis te komen. Het erepodium werd bezet door de duo’s van Rusland (47,380), Duitsland (44,720) en Japan (44,710).  Moeder Sabrina van Gelder deelde op Facebook haar emotie: “Superprestatie, vijfde van de wereld! Trots op jullie dames!”

Het Wit-Russische duo glipte tussen hen en het Nederlandse, met 44,520 punten. Achter Nederland eindigden de duo’s van Australië, Japan en Bulgarije. Die konden hun finale-oefening niet gezamenlijk uitspringen. Individueel in een veld met tweeënzestig deelneemsters werd Westhuis zesenveertigste met 83,595 punten, Van Gelder laatste omdat ze haar tweede oefening niet kon uitspringen. Cas Westbroek eindigde in een veld met zestig deelnemers bij de jongens in dezelfde leeftijdsklasse als zevenendertigste met 88,225 punten. Geen van drie kon door naar de finale met de beste acht.

Liefst zes jongens in twee oudste leeftijdsklasses

In de leeftijdsklasse 15-16 jaar sprongen Nard Tieleman en Ralph van Tilborg zich individueel  naar de vijfendertigste en achtenvijftigste plaats. Synchroon behaalden ze een knappe elfde plaats. Net geen finale. Bij de meisjes in dezelfde leeftijd sprong Caitlin van de Heuvel zich naar de vierendertigste plaats.

In de oudste juniorenklasse, 17-21 jaar kwamen liefst vier jongens in actie namens Nederland. Individueel werd Luuk Swinkels vierentwintigste, Jordi Mol dertigste, Daan Bergsma achtendertigste en Joep van de Wetering vijfenveertigste. Synchroon behaalden Swinkels en Van de Wetering een twaalfde plaats en Bergsma en Mol een veertiende plaats. Mol op schrijft op zijn social media: “Tevreden over mijn prestaties in Japan. Ontzettend leerzaam en ik weet waar ik aan moet werken om de top te halen.”

Vier Nederlandse DMT-ers op WAGC 2019

Naast het individueel en synchroon trampolinespringen kwamen ook op de WAGC Nederlandse gymnasten in actie. Een primeur dat er zoveel jonge DMT-ers zich hiervoor hadden gekwalificeerd. Senna van Gelder en Cas Westbroek waren de jongste in de leeftijdsklasse 13-14 jaar.  Van Gelder behaalde met een tiende plaats de beste klassering van de Nederlandse DMT-springers op de WAGC. Westbroek werd zeventiende. In de leeftijdsklasse 17-21 jaar werden Luuk Swinkels en Pepijn Dohmen respectievelijk eenendertigste en zesendertigste.

De Landelijke Technische Commissie van de KNGU/DG is tevreden met de geleverde prestaties: “We mogen terug kijken op een zeer geslaagd toernooi met deze dertien toppers, en de twee finaleplaatsen die behaald zijn bij het synchroonspringen.” In haar bericht op haar Facebook-nieuwspagina bedankt de LTC de delegatieleider, de twee teammanagers, de twee trainers, de drie juryleden en de twee fysiotherapeuten voor hun inzet voor een sportieve en sfeervolle WAGC.

Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van de Landelijke Technische Commissie Trampolinespringen & DMT van de KNGU/DG. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de internationale gymnastiekfederatie FIG. Triffis TV maakte diverse vlogs met de Nederlandse WAGC-ers op de wedstrijdvloer in Tokio.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credits inzetfoto (detail) en ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina’s © LTC DG Trampolinespringen, © Sabrina van Gelder en © Babette Westbroek-vd Heuvel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.