Brons voor Julia van Gils op Winter Cup

Brons voor Julia van Gils op Winter Cup
Detail-poster-Wintercup-Leverkusen-2019

LEVERKUSEN – Op 13 en 14 december 2019 werd de derde editie van de prestigieuze Winter Cup ritmische gymnastiek gehouden in de Ostermann-Arena in Leverkusen, georganiseerd door TSV Bayer 04 Leverkusen Rhythmic Gymnastics. Aan het megatoernooi deden in vijftien categorieën op de hoogste niveaus ruim driehonderd gymnastes mee uit drieëntwintig landen: Argentinië, Australië, België, Bulgarije, Canada, Chili, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Israël, Italië, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Rusland, Slowakije, Spanje en Zwitserland. Met als speciale gast de Griekse Olympiër van 2016 Varvara Filiou die zowel een master class als een gala-optreden gaf, tezamen met de nationale RG-groep van Duitsland.

Julia van Gils schitterde op dit internationale podium door bij de categorie ‘Junior Silver’ zowel all-around brons als de eerste plaats met knotsen te behalen. Er werden ook per oefening een aantal keer een medaille behaald, al met al werd er een succesvolle missie volbracht door de Nederlandse ritmisch gymnastes van RGC Eleganza Utrecht en Ritmica RG Club Alkmaar.

De nummer drie bij de junioren op het NK 2019 in Ahoy, Van Gils, behaalde in een groot en sterk veld met zevenentwintig deelnemers totaal 25,750 punten voor haar twee oefeningen om het voor Nederlandse begrippen ongekende huzarenstukje voor elkaar te krijgen. Voor haar knotsenoefening behaalde ze liefst de hoogste score in het sterk bezette veld met 13,200 punten. Voor haar bal-oefening behaalde ze de zevende score: 12.550 punten. Alhoewel dit niet de hoogste categorie was bij de junioren op dit toernooi (dat was ‘Junior Gold’), kan dit zeker als een topprestatie gezien worden die Van Gils een grote stimulans moet geven voor het nieuwe seizoen. De Spaanse Eva Shmatko behaalde het all-around goud met 27,250 punten en landgenote Maria Elizabeth Leiva het zilver met 26,350 punten.

 

Topprestatie stimulans voor nieuw seizoen

Van Gils liet bijvoorbeeld Mihaela Aleksandrova van de Duitse thuisclub TSV Bayer 04 Leverkusen (vierde met 25,000 punten) en de Argentijnse Lara Granero van Club River Plate uit Buenos Aires (24,250 punten) achter zich. Op de zesde plaats eindigde Maria Spyroglou, Van Gils’ clubgenote bij RGC Eleganza Utrecht, met 24,150 punten. Ook een verdienstelijke prestatie in dit veld. Voor knotsen had ze de vierde score (12,100) en voor bal de achtste (12,050). Lauren Ksenia Bischot van Ritmica RG Club Alkmaar behaalde in dezelfde categorie ex aequo met de Spaanse Mar Torres van SEDAVI met  de negende plaats met 23,250 punten. Met haar baloefening behaalde ze de vierde score (13,200), met haar knotsenoefening de negende score (10,050). Torres behaalde voor haar baloefening 12,650 punten (zesde score) en voor haar knotsenoefening 10,600 punten (achtste score). In zes andere categorieën deden de clubgenotes van Van Gils, Spyroglou en Bischot mee, zowel van de Utrechtse als de Alkmaarse club.

In de categorie ‘Junior Olympic Hopes (2007)’ voor de jeugdige gymnastes op het hoogste internationale niveau, met een veld met zesentwintig deelneemsters, behaalde Polina Leonovich van RGC Eleganza Utrecht de dertiende plaats met 23,950 punten. Met de baloefening behaalde ze de tiende score (11,650) en met de knotsenoefening de elfde score (12,300). Superkid Anne Werner, de regerend Nederlands kampioen bij de pre-junioren, had haar dag niet in Leverkusen. Met totaal 20,250 punten werd ze drieëntwintigste. Met de knotsenoefening behaalde ze 10,550 punten, met de touwoefening kwam ze niet verder dan 9,700 punten (de zesde score). Het goud ging in deze categorie naar de Duitse Isabell Werner van de thuisclub met 34,550 punten. De Italiaanse Veronica Di Cataldo van Polisportiva Varese behaalde 32,900 punten voor het zilver. Als derde eindigde Maryem Kar van de Duitse club SKG Sprendlingen. Ze zette totaal 30,300 punten op het scorebord voor het brons.

Derde score bal-oefening bij Pre Junior Gold

Bij de ‘Pre-Junior Gold (2008)’ werd Iza van de Burgt van RGC Eleganza Utrecht in een veld met zestien deelnemers elfde met totaal 19,950 punten, ex aequo met Zofia Yip Sze Wai van de thuisclub TSV Bayer 04 Leverkusen. Van de Burgt noteerde de derde score van het veld (11,250) voor haar bal-oefening en de dertiende score voor haar touwoefening (8,700). Yip Sze Wai noteerde 10,350 punten voor haar knotsenoefening (negende score) en 9,600 punten voor haar touwoefening (twaalfde score). Het goud in deze categorie ging naar de Duitse Sofia Rosenberg, clubgenote van Yip Sze Wai bij de thuisclub, met totaal 28,550 punten. Een derde clubgenote, Sabina Gasanov, ging met het zilver strijken met 27,350 punten. Het brons was voor Elinor Gerts uit Israël die tot 27,150 punten kwam. Britt Schipper van Ritmica RG Club Alkmaar deed het keurig met een dertiende plaats in deze categorie, met een totaalscore van 19,900 punten. Schipper noteerde de tweede score met haar bal-oefening (11,650) en de vijftiende score met haar touwoefening (8,250).

In de categorie ‘Children Gold (2010) wist Kseniia Bozhoglo van Ritmiga RG Club Alkmaar met totaal 19,100 punten de negende plaats te bezetten, ex aequo met de Litouwse Taisija Stesko. Bozhoglo behaalde met 8,750 punten de derde score met haar bal-oefening en met 10,350 punten de achtste score met haar touwoefening. Taisija behaalde met haar touwoefening de derde score (10,650) en met haar hoepel-oefening de vierde score (8,450). Hun eindscore scheelde weinig met de drie op het erepodium. Het goud in deze categorie ging naar Melani Malka van Maccaby Bnei-Aish uit Israël met 21,450 punten. Daniela Cisneros van Club Miralmar uit Spanje pakte zilver met 20,800 punten en Kotryna Zilionyte uit Litouwen won het brons met 20,750 punten. Daniella Boas van RGC Eleganza Utrecht werd hier twintigste met totaal 15,950 punten. Indy Veltman van Ritmica RG Club Alkmaar werd éénentwintigste met totaal 14,500 punten.

Derde score bal-oefening bij Children Gold 2010

In de categorie ‘Children 09 Silver (2009)’ met een veld van veertien deelnemers werd Kristina Shabanova van Ritmica RG Club Alkmaar dertiende met totaal 14,100 punten. Met haar bal-oefening noteerde ze de derde score (5,700) en met haar oefening zonder materiaal de tiende score (8,400). Het goud ging naar Stella Galstyan Kelejyan van Gimnasia Denia uit Spanje die 24,800 punten noteerde. Het zilver was voor haar clubgenote Sofia Corti met 23,700 punten en het brons voor Arina Mikhmel van KYIV DYSSH №3 Spartak uit Oekraïne met 21,850 punten. In dezelfde leeftijdsklasse een niveau hoger (Gold) met een vel van negentien deelnemers behaalde Lis Stinstra van Ritmica RG Club Alkmaar de vijftiende plaats met totaal 17,950 punten. Ze behaalde de zesde score voor haar bal-oefening (10,100) en met haar oefening zonder materiaal de negentiende score (7,850). Het goud ging naar Alona Tal Franco van Maccabi Tel Aviv uit Israël met 26,050 punten; het zilver was voor Arina Hryhorieva van KYIV Junior Sport School uit Oekraïne met 24,550 punten; en het brons voor Lena Woloszczuk uit Polen met 23,750 punten.

Tot slot nam de jongste deelneemster uit Nederland, Alesiia Shishkina van Ritmica RG Club Alkmaar, deel aan het toernooi in de categorie ‘Babies 12-13 (2012-2013)’ met het grootste veld van de Leverkusen Winter Cup (liefst dertig deelneemsters). Shishkina werd tweeëntwintigste met 6,650 punten voor haar oefening zonder materiaal. In deze leeftijdsklasse draaien ze nog maar één oefening, zonder handmateriaal. Het goud ging naar de Spaanse Ada Shmatko van Gimnasia Calpe met 9,400 punten. Het goud was voor Daria Lazarevica van Athletic Club Sparta uit Cyprus, die 9,100 punten noteerde. Het brons was voor de Duitse Milena Molitor van RSG Trier die 8,450 punten noteerde.

Gala-optreden Varvara Filiou kers op de taart

In de andere acht categorieën gingen de overwinning naar Katherine Uchida uit Canada met 39,200 punten (Senior Gold 2003 eo), Maelle Millet uit Frankrijk met 37,350 punten (Senior II Gold 2004), Yuliya Dumenko uit Oekraïne met 29,850 punten (Senior Silver 2003 eo), Alona Hillel uit Israël met 38,550 punten (Junior Gold (2005-2006), Valeriia Ositnianko uit Oekraïne met 26,050 punten (Pre-Junior Silver 2007-2008), Ksenija Aleksejevaite van Ginastikos Akademija VSMC uit Litouwen met 23,550 punten (Children 10 Silver), Vira Napalkova uit Oekraïne met 25,100 punten (Babies 11 Gold 2011), Elizaveta Kravtsova van SSHOR Akademia uit Rusland met 9,400 punten (Babies 11 Silver 2011).

De kers op de taart voor alle deelnemers van de Winter Cup was hoe dan ook het gala en ook de master class met Varvara Filiou (25), één van de meest succesvolle ritmisch gymnastes van Griekenland die aan vele EK’s, WK’s, World Cups èn de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro deelnam. De huidige trainster/coach c.q. choreograaf liet op de wedstrijdvloer zien het nog lang niet verleerd te zijn om een oogstrelende routine neer te zetten, geheel in de eindejaarssfeer. De organisatie had een goede zet gedaan met het aantrekken van deze gymnaste als hoofdgast op haar toernooi.

Op haar Facebook-nieuwspagina beschrijft de club de ervaringen van haar gymnastes als volgt: “[…] Onze gymnasten namen voor de derde keer deel aan de Winter Cup in Duitsland. Het was een prachtig en zeer goed georganiseerd toernooi waar we genoten van mooie oefeningen van onze en andere internationale gymnasten! […] Bedankt TSV Bayer Leverkusen voor het mooie weekend!” Het commentaar van Ritmica RG Club Alkmaar luidde: “Eenieder heeft goede routines neergezet […]. Op naar de volgende wedstrijd!” Beide clubs kunnen zich met hun gymnasten gaan opmaken voor 2020, waarin ze naast de reguliere wedstrijden richting de NK 2020 ieder ook een eigen RG-toernooi organiseert met hun eigen speciale gasten.

Meer informatie over de 3de Winter Cup 2019 in Leverkusen, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de media van de twee deelnemende clubs uit Nederland (klik op de in dit artikel ingesloten posts) en de organiserende club van het toernooi, TSV Bayer 04 Leverkusen. Rhythmic Gymnastics.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldcitaten: inzet © SV Bayer 04 Leverkusen Rhythmic Gymnastics/© Winter Cup 2019; © Varvara Filiou, © RG Center Eleganza Utrecht en © Ritmica RG Club Alkmaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.