Oudjaarscup 2019 bij GV Wapenveld

Oudjaarscup 2019 bij GV Wapenveld

WAPENVELD – Het houden van een vriendschappelijke wedstrijd rondom de jaarwisseling is een traditie van Gym Vereniging Wapenveld, en dit jaar vormde geen uitzondering. De enige variatie ligt in het moment, want dat hangt af van de KNGU-DG-kalender. Dit jaar was het, net als vorig jaar, een Oudjaarscup die op zaterdag 14 december 2019 gehouden werd. Met ruim zeventig teams in de verschillende niveaus van E-instap tot C-senior kon er weer van een zeer geslaagde wedstrijd gesproken worden. Het was alweer de zevende editie van het steeds populairder wordende toernooi. De zaal in Sporthal Het Olde Veld in Wapenveld was door alle vrijwilligers ruim opgezet, met ruimte voor meerdere rijen toeschouwers die de teams volop konden aanmoedigen. Met zoveel deelnemers geen overbodige luxe! 

De wedstrijd wordt dan ook gezien als een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat immers voor veel teams al snel start. Het geeft zowel nieuwe en onervaren als doorgewinterde gymnasten de kans om voor het éérst hun nieuwe elementen op de vloer te laten zien, en tegelijk leer- en verbeterpuntjes mee te nemen. Naast de eigen teams van Gym Vereniging Wapenveld kwamen ook gymnasten van Sportacrobatiek Vaassen, Wilhelmina Kampen, Sportvereniging Kracht en Vriendschap (SVK) Renkum, Hevo Heino, Sportacrobatiek Zwolle en Hanze Gym Hattem hun beste beentje voor zetten op de wedstrijdvloer.

Zeventig teams van zeven clubs op vijf niveaus

De grootste delegatie was daarbij van Wilhelmina Kampen, die met maar liefst dertig teams richting de Oudjaarscup trok. En met groot succes, want ze namen dan ook zeventien medailles mee naar huis: maar liefst vijf gouden, acht zilveren en vier bronzen medailles mocht de vereniging in ontvangst nemen. De categorie E-instap trio’s was zelfs een exclusief Wilhelmina-feestje, waarin de teams het onderling tegen elkaar op mochten nemen. Een topprestatie om trots op te zijn. Op haar Instagram-account schrijft Wilhelmina Kampen euforisch: “Afgelopen zaterdag was de eerste wedstrijd voor onze D/E teams […] De meiden hebben mooie prestaties geleverd […]! Ook hebben we verbeterpunten die we kunnen meenemen naar het wedstrijdseizoen dat na de kerstvakantie zal starten. We gaan hier de komende weken hard mee aan de slag!”

Gelukkig in de andere categorieën genoeg concurrentie om het ook tussen de verenigingen onderling interessant te maken. Er was dan ook geen enkele vereniging die zonder medaille naar huis ging. Zelfs verenigingen die met ‘slechts’ drie of vier teams deelnamen gingen niet met lege handen naar huis. Het biedt veel zelfvertrouwen voor de clubs voor de landelijke competities die binnenkort zullen beginnen. Vereniging Hanze Gym Hattem, die vorig jaar ook met een ruime oogst aan medailles naar huis ging, wist met zijn dertien teams maar liefst negen podiumplaatsen binnen te slepen, waarvan vijf gouden. Hoewel in absolute aantallen niet de meeste medailles, zijn zij daarmee ook dit jaar enorm succesvol op het toernooi. Dat blijkt ook uit het feit dat de club dit jaar de hoogste dagscore neerzette.

Fantastische start voor dit team in nieuw seizoen

Dit is de Junior-C damesgroep van Hanze Gym Hattem, bestaande uit Phaedra Beumer, Sanne van Dijk en Annelie Veltkamp, die met hun balansoefening de hoogste technische en artistieke dagscore neerzette op de Oudjaarscup 2019. Een team om op de voet te volgen dit seizoen hoe ver ze gaan komen, want op hun eerste wedstrijd op zaterdag 23 november 2019, op de achtste editie van de internationale Bredase Open Acro Cup (BOAC 2019), wisten ze al voor hun beide oefeningen (balans- en tempo) de hoogste totaalscore te behalen en beslag te leggen op twee gouden medailles. Dat smaakt naar meer!

In de C-junior damesgroep competitie wisten Phaedra Beumer, Sanne van Dijk en Annelie Veltkamp van Hanze Gym Hattem, dit kunststukje neer te zetten. Opmerkelijk is dat de balansoefening waarbij ze zowel de hoogste technische (16,100) als artistieke (8,050) waarde van de dag haalden niet hun hoogst scorende oefening was: vanwege een tijdsfout kwam de uiteindelijke waarde van 24,09 nog onder de waarde van hun tempo-oefening uit, die hen 24,28 opleverde. Het trio zette zich vorig jaar ook al in de kijker, door toen in de D-jeugd de hoogste moeilijkheidswaarde neer te zetten. Dat lukte dit jaar niet opnieuw, die eer moesten zij laten aan het D-junior damespaar Maeve Snel en Lisa Korevaar van Wilhelmina Kampen met een moeilijkheid van 0,37, die echter geen foutloze oefening draaiden en daardoor buiten het podium eindigden. Desondanks een dappere keuze om gelijk in de eerste wedstrijd een hoge moeilijkheid op de vloer te brengen!

Waardevolle wedstrijdervaring en leerpunten

Totaal kwamen er zestien categorieën op de vloer, damesparen en damesgroepen in verschillende niveaus en leeftijdscategorieën. De vele gymnasten die dit weekend op de vloer stonden konden hier – ongeacht of de oefening naar wens ging of niet – hun leerpunten pakken, waarmee zij met meer zelfvertrouwen aan het nieuwe seizoen kunnen starten.

Voor alle teams leverde de Oudjaarscup 2019 waardevolle wedstrijdervaring op. GV Wapenveld kan als organiserende vereniging dan ook tevreden terugkijken op haar eindejaarstoernooi van dit jaar.

Meer hierover is te vinden op en Facebook-nieuwspagina en de website van GV Wapenveld. De foto’s op deze wedstrijd zijn gemaakt door fotograaf Jos Karouw die ze aanbiedt op zijn fotowebsite Picture Lifestyle.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten (inclusief inzet) van ingesloten nieuwsberichten Instagram- en Facebook-nieuwspagina’s © Wilhelmina Kampen, © Hanze Gym Hattem en © Gym Vereniging Wapenveld/fotograaf © Jos Karouw/PictureLifestyle

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.