Zilver en brons Lindsey en Esmée Ettema

Zilver en brons Lindsey en Esmée Ettema
Persfoto's © Turncentrum Waterland

PURMEREND/BEEMSTER/BEVERWIJK – Op 14 en 15 december 2019, één van de qua sportwedstrijden en -evenementen drukste weekeindes van het jaar, waren er opnieuw voorwedstrijden in Amsterdam voor de turnsters voor de tweede en derde divisie, N2 en N3. De tweeling Lindsey Ettema en Esmée Ettema van Turncentrum Waterland was in de categorie Jeugd tweede divisie het meest succesvol met zilver en brons in de meerkamp, met daarnaast ook diverse top-tien-klasseringen voor hun clubgenotes. Op diezelfde dag streden de turners van de club in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de kwart finale in de leeftijdsklasse Instap derde divisie in Beverwijk. Zeeger Kamper debuteerde in zijn eerste wedstrijd met een vijfde plaats, naast ‘routinier’ Dean Asherov die zevende werd.

Turncentrum Waterland is één van de clubs die GymPOWER op de hoogte houdt van de verrichtingen en activiteiten van haar club en sporters via het inzenden van pers- en nieuwsberichten. Het is leuk om de weg van deze sporters richting de landelijke finales in de bewoordingen van de eigen trainers en club te volgen.

Turntweeling moedigt elkaar aan richting erepodium

Bij de Jeugd tweede divisie turnde Lindsey Ettema een sterke wedstrijd met goede oefeningen op alle toestellen. Bij balk behaalde ze met 11,733 punten zelfs de hoogste score van de wedstrijd. Dit resulteerde in een tweede plaats in het eindklassement. Esmée Ettema werd luid aangemoedigd door haar tweelingzus, zelf was ze nog niet helemaal overtuigd van haar programma maar ze turnde eveneens een prima wedstrijd met zelfs de derde scores van de wedstrijd op brug, balk en vloer. Dit resulteerde in een bronzen medaille en zo stonden beide zussen op het podium vandaag. Een bijzondere prestatie maar ook een belangrijke voor de doorstroming naar de landelijke wedstrijden.

Optimaal uitgevoerde oefening en goede wedstrijdreeks

Dat waren dan ook de top-tien-klasseringen van clubgenotes Maartje Hennephof, Fem Koenen, Renske Slijkerman, Julia de Boer en Tessa Slijngaard. Hennephof  startte bij de junioren derde divisie netjes op het onderdeel brug met 10,700 punten voor een optimaal uitgevoerde oefening. Ook balk vormde geen struikelblok en bij het onderdeel vloer behaalde ze zelfs het derde cijfer met 11,550 punten. De goede reeks in deze wedstrijd kon ze spijtig genoeg niet helemaal doorzetten bij het laatste onderdeel, sprong, anders had er zelfs een podiumplaats in gezeten. Zij werd nu zesde.

In de categorie Pupil I N3 turnden Koenen, Nienke Wit en Niva Hollander een spannende wedstrijd. Na twee onderdelen stond Koenen eerste in het tussenklassement mede door haar score op vloer, de tweede beste van de wedstrijd: 13,700 punten! Na drie onderdelen had Wit de leiding in het klassement overgenomen na het behalen van de hoogste score op het onderdeel rek. Het onderdeel balk werd hier de scherprechter. Beide turnsters konden hun zenuwen niet geheel in bedwang houden en zakten uiteindelijk toch iets in het klassement. Koenen eindigde op de zevende plaats, Wit viel net buiten de top tien (elfde) met direct achter haar Hollander op de twaalfde plaats.

Achtste plaats voor eerstejaars senior Renske Slijkerman

Slijkerman maakte haar debuut bij de senioren tweede divisie. Ze opende sterk met het tweede cijfer op brug, maar bij balk moest ze een val incasseren. Bij het onderdeel vloer presteerde ze optimaal en scoorde 11,767 punten. Bij het onderdeel sprong had ze geen optimale landing maar evengoed nog een prima score met 11,670 punten. Met een achtste plaats als resultaat. Mexx de Vries behaalde de twaalfde plaats. De Boer had wat pech op de onderdelen brug en balk maar werd wel eerste op het onderdeel sprong met een prachtige overslag schroef. Ook zij eindigde met een achtste plaats in de top tien van het klassement. Liz Brand viel er net buiten met een twaalfde plaats.

Pupil II N3 Slijngaard werd negende. Zij behaalde het tweede cijfer op zowel sprong als vloer, maar kwam bij rek nog iets tekort voor een hoge klassering. Zoë Heerschop werd hier dertiende, in een veld met dertig deelneemsters. In januari is de volgende reeks met voorwedstrijden, waarna de uiteindelijke doorstroming naar de landelijke wedstrijden voor de turnsters bekend zal worden gemaakt.

Vijfde plaats voor Zeeger Kamper bij wedstrijddebuut

Wat betreft de eerste kwalificatiewedstrijd op 14 december 2019 in Beverwijk voor turners in de categorie Instap derde divisie hebben ook de jongens van Turncentrum Waterland hun beste gedaan. Voor drie van de turners van Turncentrum Waterland – Zeeger Kamper, Yazid Ali en Thomas van Roosmaelen – was dit hun eerste wedstrijd ooit en wat waren ze zenuwachtig. Dit resulteerde in wat vallen hier en daar en wat slordigheidjes, maar ondanks dat turnden ze ook hele goede dingen.

Zeeger werd uiteindelijk vijfde, een mooie prestatie! Voor Asherov is dit zijn tweede jaar dat hij wedstrijden draait, vandaar dat hij precies wist wat hij moest doen op de turnvloer. Asherov draaide een stabiele wedstrijd en werd mooi zevende. Ali en Van Roosmaelen werden respectievelijk éénentwintigste en drieëntwintigste. De volgende wedstrijd voor de turners is weer in januari 2020, dus genoeg tijd om alles nog goed te oefenen

Op de Facebook-nieuwspagina van Turncentrum Waterland worden de wedstrijden van de diverse turners en turnsters met meer details beschreven dan in dit verslag (zie de in dit artikel ingesloten posts). Meer weten over de turnsporters en het turnsportaanbod bij Turncentrum Waterland in Purmerend is ook te vinden op de website van de club.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst, inzetfoto’s en beeldcitaten: Facebook-nieuwspagina en persbericht © Turncentrum Waterland

>>> Ook het sportnieuws van jouw club via GymPOWER delen? Stuur je persbericht naar de sportredactie van GymPOWER! Zie de contactgegevens op deze website.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.