It’s a kind of Christmas toont rijzende ster

It’s a kind of Christmas toont rijzende ster

Deze diashow vereist JavaScript.

HEERENVEEN – Na in 2017 haar debuut te hebben beleefd met de show ‘A Beautiful Dream’ en in 2018 een succesvol vervolg te hebben neergezet met ‘The Movie Edition’ heeft het creatieve team van GyMusic productions – José van der Veen, Hendrik de Boer, Kirsten Kappetein en Brigitte van den Bergh – ook in 2019 hard gewerkt om een fantastische derde ‘It’s a Kind of Christmas’ neer te zetten in Sportstad Heerenveen. Met het thema ‘Around the World’ was deze kerstshow op zaterdagavond 21 december en zondagmiddag 22 december 2019 opnieuw geslaagd, een fraaie prestatie en voortreffelijk hoogstandje. Een rijzende ster onder de eindejaarsgala’s in de artistieke sportwereld die niet voor niets vorig jaar de GymPOWER Sport Award won voor beste show. Verslaggevers van GymPOWER namen op uitnodiging een kijkje.

‘It’s a kind of Christmas’ heeft een bijzonder concept, waarbij sporters uit diverse artistieke en gymnastische disciplines, van verschillende leeftijden en niveaus, samen optreden in wervelende choreografieën op live muziek en zang van een voor deze gelegenheid samengesteld orkest en groep zangeressen. Onder leiding van dirigent Hendrik de Boer is een orkest en combo samengesteld van muzikanten uit heel het land, waaronder Thomas Schiphof en Djimmer Vos. Het hele orkest, prominent midden in beeld, zorgde voor een prachtige verbinding in de show. In een strak georganiseerde planning voorzag zij al het gymnastische en acrobatische spektakel op de vloer – net als lang geleden goed gebruik was in de gymsportwereld – van bijpassende ‘live sound’, terwijl tussendoor ook enkele solo-optredens werden gegeven. De gymnasten zelf varieerden van topsporters zoals Oranjeturn(st)ers Naomi Visser, Vera van Pol, Rick Jacobs van Topsport Noord Turnen, trampolinespringers Bram Marskamp en Daan Bergsma van Trampolineschool Heerenveen (TSH), ritmische gymnaste Jente Bouma van OBQ Leeuwarden, acroteams van Adonis Sportacrobatiek tot de routiniers en het hele jonge lokale talent uit diverse gymsporten dat de (top-)sportclubs uit Noord-Nederland voortbrengen. Met zelfs – uniek voor heel Nederland – een incognito rhönradturner op de vloer!

Wervelende show in hoog tempo

Startend met het de ouverture ‘Mother Earth’ werd de aftrap gegeven voor een wervelende show waarin de actie elkaar in hoog tempo opvolgde. Overal op de vloer gebeurde er iets, de ogen van de kijker schoten van links naar rechts. Links de herenbrug, rechts die voor de dames, en springers op de trampolines en op de tumblingbaan sprongen op hetzelfde nummer hun spectaculaire sprongen. Soms stond het spotlight op een knappe prestatie van één sport, maar op andere momenten dansten vele disciplines door elkaar onder geklap en gejuich van het publiek. En dan waren er de optredens die los stonden van de deelnemende sporten: een prachtige samba-dans of een indrukwekkende traditionele ‘haka’. Tijdens de momenten waarbij de muziek vertraagde, de zaal verduisterde en een eenzame danser of danseres het publiek meenam naar het volgende optreden, was het publiek ademloos stil.

Voor de deelnemers zelf was het een prachtige ervaring en weer héél anders dan de wedstrijden waar normaal voor getraind wordt. “Omdat je kunt laten zien wat je kunt, in een heel leuke sfeer”, aldus acrogymnaste Demi Vogel van Adonis Sportacrobatiek, die de onderlinge sfeer bij de productie als één van de plezierigste delen van de ervaring noemde. In tegenstelling tot bij een wedstrijd of andere grote show is het ook niet zo dat elke sporter om beurten zijn of haar specialiteit liet zien. In deze unieke show kwamen allerlei disciplines door elkaar op de vloer. Turnsters en turners zij aan zij met trampolinespringers, dansers, een luchtacrobaten en allerlei andere gymnastische toppers. Wat gymnasten hier op de vloer lieten zien, was speciaal voor deze show in elkaar gezet. Turner Wouter Speerstra van Topsport Noord deed mee aan de haka. “Ik vond dit ook het allerleukst. Er is een speciale trainer gekomen om ons de haka te leren. Dat vond ik het allercoolst!”

Ultieme kerstgevoel met elkaar

Ook ex-Oranjeturnster Lisa Top, die na haar turncarrière op hoog niveau is gaan dansen bij Dans Studio Drachten en vanuit die insteek meedeed in Heerenveen, roemde het feit dat in de ‘It’s a kind of Christmas’-show alle gymnastische sporten op creatieve wijze bij elkaar kwamen. “Al deze deelnemers laten hun talenten zien op kerstnummers die live gespeeld worden door een orkest. De verschillende acts in samenwerking met het live orkest geeft het ultieme kerstgevoel.” vertelt ze enthousiast aan GymPOWER. “Alle verschillende sporten en iedereen is gelijk, maakt niet uit welk niveau je doet”, voegde Demi Vogel hier nog aan toe.

Dat is ook één van de charmes van de show in Sportstad Heerenveen. Jong en oud, beginnend talent en doorgewinterd sporter, alles is hier samen op de vloer te vinden. Daarmee is het ook heel aansprekend voor het jongere deel van het publiek. Er staan immers niet alleen grote toppers op de vloer, waar ze tegenop kijken maar waarvan ze misschien ook bang zijn nooit zó goed te kunnen worden. Bij ‘It’s a kind of Christmas’ stonden ook jonge sporters op de vloer te sprankelen, talentjes waar de jonge kijkers zich mee konden vereenzelvigen. Met soms super-optredens en soms ook een wiebeltje of foutje konden ze net zo goed stralen op het grote podium. Voor aanvang van de show kwamen op het grote scherm de namen van alle deelnemers, ook die van de allerjongsten, voorbij.

Bijdrage toekomst sport en clubs

Ieder die een bijdrage heeft geleverd aan de show kreeg een stukje van de eer. Het is een prachtig bij-effect van het gala dat jonge aankomende sporters bij het zien van de show denken: “Wow, dat wil ik ook!” Zo droeg de show bij aan de toekomst van de deelnemende verenigingen, die zich hiermee prachtig in de kijker konden zetten van jonge kinderen en potentiële nieuwe sporters in het publiek. Op zondag werd dit nog eens extra motiverend, omdat er een scala aan side-events georganiseerd werd. Toeschouwers mochten hier op vertoon van hun ticket deelnemen aan diverse muziek- en turn-workshops. Vooral de jeugd maakte hier dankbaar gebruik van.

“Het is heel speciaal, omdat het een hele grote groep is van allerlei verschillende sporters van verschillende sporten die samen een mooie show geven mét een verhaal”, vertelt Nienke Woudstra van Adonis Sportacrobatiek aan GymPOWER. Dat verhaal was de verbindende factor van ‘t’s a Kind of Christmas’, dat immers niet wordt begeleid door een presentator. Tussen alle optredens door liep als rode draad dit verhaal. Geheel in het teken van het thema ‘Around the World’ waren het drie dames die een rondreis door de wereld maakten. Onderweg vonden en kregen zij cadeautjes die hen aanwijzingen gaven voor de volgende bestemming van deze wereldreis waar zij het publiek mee heen namen.

Staande ovatie enthousiast publiek

Via Noord- naar Zuid-Amerika, via Azië naar Afrika, van turnen naar trampoline, via dans naar acrobatische oefeningen, en nog vele tussenstops daar tussen in. Totdat uiteindelijk met Marco Borsato’s ‘De Bestemming’ de heimwee toesloeg en de dames uit het verhaal de thuisreis weer aanvingen. “Mijn favoriete quote vanuit de show: ‘Het is fantastisch om hier met zijn allen bij elkaar te zijn, met vrienden en familie, om het ultieme kerstgevoel met elkaar te beleven, want iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’”, aldus Lisa Top. Het is niet geheel toevallig ook het afsluitende nummer van de show, waarbij alle sporters nog éénmaal op de vloer mochten komen onder een staande ovatie van het enthousiaste publiek.

Zeker in deze tijd waarin het KNGU/DG-gala ‘A Touch of Gold’ in de Amsterdamse Ziggodome weggevallen is, en veel andere gala’s zich richten op de bovenste regionen van de topsport, is ‘It’s a Kind of Christmas’ een schitterende nieuwe traditie begonnen door samen met het lokale talent jaarlijks een prachtige kerstboodschap over te brengen. Ook de editie van 2019 was weer een voortreffelijk hoogstandje. En de deelnemende sporters? Zij genoten na van deze sfeervolle show en richtten hun pijlen op de sportieve doelen in het nieuwe jaar: de grote (titel)toernooien, de nationale en internationale medailles – en hopelijk als afsluiting een nieuwe ‘It’s a Kind of Christmas editie’ om een hopelijk voor Nederland succesvol Olympisch jaar 2020 mee uit te luiden.

Meer info en beelden zijn te vinden op de website en Facebook-nieuwspagina’s van ‘It’s a kind of Christmas-All Around The World’ en organisator Stichting GyMusic Productions.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, interviews en fotografie © Martine Hooijenga-Le Duc  en © Robin Hooijenga

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.