Show, dans en twirl bij NBTA on Tour

Show, dans en twirl bij NBTA on Tour

UTRECHT – Op vrijdag 27 december 2019 werd in Utrecht de tweede editie van de ‘NBTA on Tour’. Een ndag lang workshops over twirl- en danstechnieken met een mooie line-up van docenten, waarbij inschrijving en deelname gratis was. De twirlsport is wereldwijd bezig met een ongekende omwenteling om zichzelf te verheffen naar Olympisch niveau te brengen en dat heeft ook haar weerslag op elk vlak bij deze twirlbond in Nederland die in 2020 het WK mag organiseren. GymPOWER sprak hierover met voorzitter Conny van Walraven en wedstrijdcoördinator Janny Wilkes.

Met de samenwerking tussen de twee twirlbonden, wereldwijd en in Nederland, moeten ook de twee stijlen van sportbeoefening bij elkaar gebracht worden. Het verwerken van acrobatiek in routines was één van de bespreekpunten. Bij de ene bond was het tot nu toe verboden. Bij de andere bond wordt er gewerkt met trio’s en drie batons, wat niet gebruikelijk is bij de andere. Om een paar voorbeelden te noemen. Het vergt wederzijds allemaal aanpassingen en nieuwe regelgeving en het wordt gefaseerd ingevoerd. Je ziet en voelt aan alles dat de sport vleugels krijgt en de bond een grote stap voorwaarts aan het maken is.Op 9 november 2019 werd in Bunnik een kaderbijeenkomst en docentendag belegd om alle veranderingen voor 2020 met elkaar op een rij te zetten en praktisch te verwerken. Daarnaast is er een jeugd-talentenplan-traject uitgezet in het najaar, waarbij in vijf centrale trainingen de aanstormende generatie talenten les kreeg van topdocenten: van ritmische gymnastiek tot moderne dans en van ‘pilates-barré’, ballet tot Afrikaanse dans. Ook de batontechnieken, rolls en tricks werden onder handen genomen en werkten de deelnemers diverse challenges af. Op 1 december 2019 werd het project afgerond met een diploma. De volgende stop was de ‘NBTA on Tour’ in Utrecht. Alles voor het grote doel: een bijdrage te leveren aan het voorbereiden van de Nederlandse twirlsport op de Olympische status en dichterbij: op de WK in eigen land in het voorjaar van 2020.

Wat houdt NBTA on tour precies in? Conny van Walraven: “NBTA on tour is in het leven geroepen om sporters enthousiast te maken voor bepaalde twirlonderdelen. We hebben bijvoorbeeld de workshop gedaan voor showtwirl. We vinden het leuk dat ze zich kunnen verbeteren. De NBTA on tour is een gratis event waar je je voor kan inschrijven. We gaan het op 27 december 2019 houden in Utrecht, op 3 januari 2020 zou het ook in Helmond zijn maar daar zijn er te weinig deelnemers. We hopen het volgend jaar weer te kunnen herhalen. De deelnemers zijn er altijd heel enthousiast over.”

Hoe doen jullie dat met coaches en begeleiders? Janny Wilkes: “Het is de NBTA on tour hé. Er worden voor bepaalde twirldisciplines en onderdelen aangeboden om deze te promoten en onder de aandacht te brengen. Vaak showtechnieken voor de showtwirl omdat die meer aandacht nodig hebben binnen onze sport, maar daarnaast komt er ook een dansdocent – vaak van DC Dance – om nieuwe danstechniek(en) aan te leren en uiteraard een docent om de diverse disciplines qua twirl aan te bieden. Vaak ook voormalige succesvolle topsporters, TC- en juryleden die naam hebben gemaakt in de sport.”

De WK Twirl van 2020 in Eindhoven nadert met rasse schreden, hoe gaan de voorbereidingen? Conny van Walraven: “De organisatiecommissie is volop in beweging. We komen regelmatig bij elkaar, combineren het met zo’n wedstrijd als het NK Runner-up waar we toch allemaal aanwezig moeten zijn. Er is al van alles geregeld voor bijvoorbeeld de openings- en sluitingsceremonie, hotelovernachtingen, de catering, de zaalindeling, enz. Heel veel overleg met de WBTA over allerlei zaken. Bijvoorbeeld zijn er alle vlaggen in de sporthal aanwezig; wat betreft de volksliederen tot hoelang laten we die horen. Met dat soort dingen zijn we mee bezig nu en over aan het brainstormen, wat gaan we wel en wat gaan we niet doen. Het kost allemaal extra tijd, maar het zijn allerlei afwegingen die van belang zijn, daar kiezen we voor.”

Hoe is het gevoel dat het WK in Nederland er aankomt? Janny Wilkes: “Ik zit als equipe-manager in de voorbereidingen voor de Nederlandse equipe. Samen met de bondscoach Bibi Muller zijn we een heel programma aan het maken om de dames en heren sporters tot de Wereldkampioenschappen te begeleiden. We wachten nu af wie zich gaan plaatsen en daarna kunnen we aan de slag gaan zoals we hebben gepland, met de bondstrainingen. Het mooie ervan is dat we al voortraject hebben gedaan met het jeugd-talentenplan. Eigenlijk hebben we een selectie gedaan. Elke juvenile met teamleidster kon zich aanmelden voor de selectie, maar dit zijn ook wel dames die eventueel kans maken naar een wereldkampioenschap te kunnen gaan. Vanaf september hebben we zodoende al deze kans gehad om ze te begeleiden en wie van hen zich voor de wereldkampioenschappen volgend jaar plaatsen, kan dan verder door in het WK-traject. Spannend!”

Banner WBTA

Wat als er een Nederlandse wereldkampioen komt op het WK in Eindhoven? Janny Wilkes: “We hebben wat titels te verdedigen, daar gaan we voor en als dat dus lukt dan gaan we dat zeker op een bijzondere manier vieren!”Conny van Walraven: “Het bijzondere voor het komende WK in eigen land is dat we twee nationale teams hebben, een pomponteam en een paradecorps. Daar zijn twirlsporters uit het hele land voor gevraagd, daar is ook een selectie voor gemaakt. Die zijn nu heel hard aan het trainen om hele mooie routines op het WK te gaan neerzetten. Dat is heel erg leuk en heel spannend ook, want die moeten gewoon proberen om wereldkampioen te worden. Voor het pomponteam is het extra spannend, want ze verdedigen de titel.” Janny Wilkes: “Het traject met de twee nationale teams loopt naast het WK-traject onder leiding van de bondscoach, omdat dat al eerder opgestart is in juni. Er is een team van coaches dat deze nationale teams begeleidt tijdens de trainingen.” Conny van Walraven: “Uiteindelijk vallen de twee nationale teams ook onder de equipe en komen ze bij de bondscoach terecht.”

De tweede ‘NBTA on tour’ op 3 januari 2020 in Helmond is uitgesteld. Nu het nieuwe jaar is aangebroken, komt de focus nog even te liggen op de Nederlandse kampioenschappen die op 11 en 12 januari 2020 in Topsportcentrum Almere, waar bepaald wordt wie Nederland zal vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen die van 8 tot en met 12 april 2020 in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven.

Meer info over de twirlsport bij de NBTA Nederland, de NK twirl tevens WK-kwalificati n is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en website van deze bond en op de Facebook-nieuwspagina van de WK Eindhoven 2020.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst, foto en interview © Casper Beijn | Credit beeldcitaten © NBTA Nederland

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.