De magie van Broadway in Moerkapelle

De magie van Broadway in Moerkapelle
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf ©Therry da Silva

MOERKAPELLE – Op vrijdag 27 en zaterdag 28 december 2019 presenteerde kunstrolschaatsvereniging Rolling ’90 traditioneel als laatste haar jaarlijkse wintershow in de sporthal van het Dorpshuis Op Moer in Moerkapelle. Net als voor vele andere sportclubs in Nederland is dit een hoogtepunt in het sportjaar, waarbij een aantal keer een prachtige show met spetterend rolschaatsspektakel gezamenlijk wordt neergezet door sporters, trainers en vrijwilligers om terug èn vooruit te blikken maar ook alle supporters te bedanken en in dit geval ook voor een bijzonder goed doel. 

Deze eindejaarsshow van Rolling ’90 Moerkapelle was het laatste evenement van 2019 waar verslaggevers van GymPOWER op uitnodiging een kijkje namen. Wederom van begin tot eind een mooie en verzorgde showcase, met dit jaar het thema ‘Best of Broadway’: anderhalf uur lang de leukste musicalmomenten met ook een tip van de sluier van wat de club in petto heeft voor 2020. Het NK showrijden nadert met rasse schreden en ook in Moerkapelle wordt hard gewerkt om in januari op hun best de wedstrijdvloer te betreden.

Tip van de sluiter oplichten voor 2020

De club sluit met de prachtige wintershow een mooi sportjaar af waarin deelgenomen is aan de diverse nationale en internationale wedstrijden zoals de World Roller Games en de Open de Hettange, toppers en talenten zich hebben laten zien zoals Anne-Lin Polder en Nicky Boer, en de sporttalentprijs van de gemeente Zuidplas is toegekend aan Nederlands kampioen Zoë Teh die afgelopen jaar aantoonde dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen alle obstakels en tegenslagen als springplank kan benutten om jezelf te verheffen. De club en de sport heeft iij een uitstekende pleitbezorger met Vienne Zwarteveld gekregen in de gemeente, lid van de club en afgelopen jaar gekozen tot tiende kinderburgemeester van Zuidplas.

Het gouden verenigingsduo Hans Jonker & Peggy Jonker zijn benoemd tot ereleden en vrijwilligers konden gehuldigd worden voor jarenlange trouwe dienst in algemeen clubbelang. Er wordt uitgekeken naar de nieuwe samenwerking in 2020 met performer, inspirator, creatief adviseur, innovator en trompettist André Heuvelman in een nieuw project en drie trainsters, – Iris Dijkema, Stefanie Hathie en Rona Zoll-Dijkema -, zullen eind januari 2020 deelnemen aan het internationale World Skate seminar in Lissabon, Portugal. Ook deze sport timmert aan de weg met Olympische ambitie en daar zijn offers en vernieuwingen op alle vlakken nodig.

Sterk overeind na lastig sportjaar

Eén van de (inter)nationale toppers van de club is Nicky Boer, één van de projectmanagers van de wintershow en trainsters van de grote schare jonge kunstrijders van de club die als sporter in 2019 sterk overeind bleef na een lastig sportjaar. Haar küren zijn opvallend door de gratie en de sterke expressie die ze bij haar presentatie weet over te brengen. Boer blikte met GymPOWER terug en vooruit:

Nicky Boer: “Het was een heel bijzonder jaar voor mij. Toen ik begon aan m’n seizoen had ik eigenlijk maar één doel, na een jaar met blessures waarin ik besloot niet deel te nemen aan EK of WK, een stapje terug te doen om mezelf als schaatsster weer opnieuw te vinden en nieuwe dingen uit te proberen om sterker terug te komen dan ik daarvoor was. Een doel daarbij was de World Roller Games in Barcelona. Uiteindelijk mocht ik daar vijf keer op het toneel verschijnen, twee keer met een solodans en drie keer met een shownummer, waaronder met kwartet. Barcelona was qua solo niet mijn allerbeste wedstrijd, maar wel in de zin van dat ik beter was voorbereid dan ooit, mentaal beter was en fitter was dan ooit. Wat ik dit jaar en vorig jaar geleerd heb is dat ik er vooral voor wil gaan om mezelf iedere dag een beetje beter te maken en bij iedere wedstrijd te kunnen zeggen ‘Deze wedstrijd was beter dan de vorige.'”

Schoonheid en snelheid in beweging

Aan de wintershow ‘Best of Broadway’ van Rolling ’90 volop schoonheid en snelheid in beweging met bijpassende kostuums en decorstukken, adembenemende choreografieën en acrobatiek, is hard gewerkt door de sporters – solisten, kwartetten en teams – en trainers, maar ook door vele vrijwilligers en supporters verdeeld over diverse commissies/groepen, waarbij voor bijstand bij de choreografieën en dans ze op niemand minder dan wereldtopper Andrea Bassi uit Italië konden rekenen. Het is een mooi gebaar van Rolling ’90 geheel ‘in sync’ met de kerstgedachte, dat de eerste van de vier wintershows – de besloten première op de vrijdagmiddag – aangeboden werd aan een doelgroep die het niet altijd makkelijk heeft, zeker tijdens de eindejaarsfeestdagen: ouderen, mantelzorgers en gezinnen met een klein budget. Ze kregen een gezellig uitje aangeboden door de club die op waarde geschat werd. Met daarbij wederom een geheel door de jeugd van de club geregelde rijk gedoteerde prijzentafel werd aangetoond dat het clubleven bij Rolling ’90 meer dan sportbeleving is en dat dit ook sociaal geëngageerd is met de lokale gemeenschap. Samen sporten maar dan ook er helemaal voor gaan om dat met elkaar te realiseren! Daar heb je geen top-down campagne voor nodig als het begrip al in de harten leeft.

 

Voorzitter Ciska Dijkema-Bonnet, die wel merkt dat de nieuwe generatie trainsters veel in huis heeft qua organisatie en trainingsopbouw, deelde met GymPOWER: “De club ondergaat een verandering. We hebben een aantal senior-leden die kiezen voor een gezin of voor een baan buiten de kern Moerkapelle-Zuidplas. Dat brengt met zich mee dat je moet schakelen en dat hebben we nu gedaan. Het heeft in heel positieve zin zijn vruchten afgeworpen, want meer dan ooit kwam het talent naar boven dat bij ons soms onder het oppervlak bleef hangen. Een heerlijk gevoel om te zien dat ze hebben geschaatst als nooit tevoren. Iedereen die voor elkaar klaar staat en met elkaar iets heel moois neerzet. Met een sport waarin groepen een belangrijk onderdeel vormen, moet je het samen doen. De show had als thema ‘musical’ omdat daar alles in zit, van ‘fun’-thema’s tot licht drama. Bovendien is de muziek herkenbaar voor mensen en zo kun je makkelijk mee in het verhaal. De rode lijn was dat je met de trailers op YouTube tegenwoordig alles snel kunt vinden en van de show een mooi geheel kon maken.

Artistieke sport recht gedaan

De artistieke sport werd recht gedaan door de show, met bijzondere optredens van de Masters recreatiegroep en de rolhockey-selectie van de club maar zelfs ook van de ‘pauze-poetsers’ die hun eigen creatieve Grease-vertolking op rolletjes konden weggeven. Naast de groepen, kwartetten en grote groep talenten lieten alle toprijders zien klaar te zijn voor het nieuwe seizoen, zoals Nicky Boer, Anne-Lin Polder en Kelly Sterkenburg maar ook Iris Dijkema die een mooie comeback maakte. De thema’s waren pakkend, waarbij hoe kan het anders ook ‘The Greatest Showman’ niet kon ontbreken, met verve neergezet door ‘circusdirecteur’ Michael Bontenbal en ‘zijn crew’. Doch ook alle andere twaalf nummers brachten bekende en pakkende musical-thema’s op originele wijze op rolletjes op de planken. Een avondvullend programma om een sportjaar in stijl af te sluiten.

Zo gaat een aantal nummers ook voor de prijzen op de komende NK’s. Dijkema: “Het nummer ‘La Primavera’ is gemaakt door de Italiaanse choreograaf Andrea Bassi. Vorig weekend gingen Iris Dijkema, Nicky Boer en Anne-lin Polder nog naar Bologna, Italië om het af te maken. Het is een toch weer iets klassieker thema en is erg mooi geworden. Ook hebben Nicky en Anne-Lin de nieuwe dansen afgemaakt. Het andere NK-nummer is dat van de vier ‘Spaanse meisjes’, vier jonge talenten die over een paar jaar zelf weer een hele groep meetrekken naar het niveau waar we zo’n drie jaar geleden met de grote groep zaten. Het nummer heet ‘zullen we samen dansen’ in het Spaans, dat zegt eigenlijk alles. Ook daaronder zit een lichting met heel veel toekomstmuziek. Ook de impala’s zijn een nieuwe groep. Ook die zie je groeien in de samenwerking. En de lijnen waren zeker mooi voor zo’n jong team.

 

Zoveel inspiratie, kennis, kunde

Nicky Boer over de samenwerking met Bassi: “Het is super bijzonder om met zo’n choreograaf te werken. Wij rolschaatsen allemaal naast ons werk of school en dan is het bijzonder om met iemand te werken die dit dagelijks doet en waarvan je ziet dat het zo makkelijk gaat. Zoveel inspiratie, zoveel kennis en kunde hiervan. Het is echt inspirerend om dat mee te maken en na zo’n training voel je je ook zelf onwijs geïnspireerd en krijg je zelf ook weer nieuwe ideeën en motivatie om dingen te gaan trainen van dingen die je nog niet kan. Maar solo gaat het niet Aïda zijn, dat was alleen voor nu.

Tot slot werd de drijvende kracht achter het succes van de show, de club en sporters – de vrijwilligers, trainsters en Ciska Dijkema – speciaal in het zonnetje gezet met een bloemenhulde, waarbij ook het erelidmaatschap voor jaren trouwe dienst werd uitgereikt. Meer hierover ook op Instagram en op de Facebook-nieuwspagina (zie beeldcitaten hierboven) van GymPOWER Sportmagazine. Het beeldverslag met de overige interviews en meer beelden staat op het YouTube-kanaal van de sportredactie van GymPOWER en kan via de link bovenaan dit artikel bekeken worden.

Meer info en beelden van de eindejaarsshow van Rolling ’90 Moerkapelle is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en website van de club.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credit tekst en fotografie © Therry da Silva | Credit© interviews en (video)beelden © Casper Beijn | Beeldcitaten Instagram- en Facebook-nieuwspagina © GymPOWER Sportmagazine

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.