Internationale community naar 4TLOM

Internationale community naar 4TLOM
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Noa Diorgina @ 4TLOM 2019

DEN HAAG – Van 28 tot en met 30 december 2019 organiseerde JUMP freerun in de Laan van Poot-sporthal in Den Haag ‘4 The Love of Movement Winter 2019’. Het wintersportkamp met workshops, demo’s en trainingsmogelijkheden voor freerunning en parkour is één van de grote spraakmakende internationale evenementen op de Nederlandse sportkalender, met honderden deelnemers over de hele wereld, die in de donkere en koude eindejaarsdagen de hele freerun- en parkour-community bijeen brengt.

Het evenement is zo populair dat het een maand geleden al lang uitverkocht was. Vele kampioenen en wereldtoppers uit binnen- en buitenland, zoals Jason Paul, Camila Stefaniu Ribeiro, Noa Diorgina Man, Bo Zuijderwijk en Luciano Balestra en vele anderen, ook turners en freeruntrainers zoals Bart Laan van gymnastiekvereniging GV Lelystad ontmoetten elkaar hier voor een mooie winterjam. Laan is enthousiast: “Freerunnen verbroedert en de hele community is hier. Je ontmoet mensen en je kan veel nieuws tegenkomen, dat geeft inspiratie. Welke gymdisciplines hiermee verwant zijn? Dit zijn alle gymsporten in één!”

Ontmoetingen op mooie winterjam

In de cool ingerichte hal met een gevarieerde opstelling -inclusief rek-stellages, ‘flip walls’, trampolines, breakdance-mat, kast en run-banen, was er veel uitdaging in de lengte, breedte en diepte voor een mooie run, diverse salto’s en flips, een goede ‘swing gainer regrab’ en challenges waarmee iedere freerunner en parkourder uit de voeten kon om zichzelf steeds verder uit te dagen en te verbeteren.

Verslaggevers van GymPOWER namen een kijkje op de eerste dag bij aanvang van 4TLOM en spraken met diverse toppers uit deze wereld, zoals Olympisch lobbyist Mark van Swieten van JUMP Freerun die met vertrouwen vooruit kijkt naar het nieuwe jaar met parkour als Olympische demosport in Tokio en naar nieuwe trainingsfaciliteiten in Den Haag, waarbij tot nu al een goede samewerking is opgebouwd met de KNGU en de FIG voor het wedstrijdcircuit.

Toptalent Noa Diorgina ging, na haar spraakmakende prestatie een jaar terug op het WK freerunning 2018 in Zweden, de ‘Air Wipp Challenge’ in Helsingborg, waar ze op haar dertiende zilver wist te behalen bij de senior dames, op herhaling in 2019 en behaalde twee keer zilver bij zowel de NAPC7 (Women Style) als bij Project Underground. Relaxed leidde ze de verslaggevers van GymPOWER rond op 4TLOM 2019 en deelde haar passie voor haar sport in woord en daad.

Noa Diorgina: “Ik vind het mooiste dat je jezelf blijft uitdagen. Het maakt niet uit of je een skill doet, een paar sprongen of salto’s. Ik ben heel erg blij, ik ben dit jaar tweede geworden op één van de wereldkampioenschappen en vorig jaar tweede bij een ander wereldkampioenschap, maar dat was binnen deze buiten. Daarnaast ben ik naar heel veel landen geweest om wedstrijden te kunnen doen, dus ik heb ook heel veel gereisd.”

Challenges om jezelf te verbeteren

Net vijftien en al drie keer tweede op een internationaal toernooi. Dat zijn geen toevalstreffers meer! Noa Diorgina: “Ik doe gewoon mijn best. Ik denk dat het helpt als ik er echt van geniet als ik bezig ben. Eén van mijn leukste en één van mijn moeilijkere salto’s vind ik ‘dubbel swing gainer’, dat is wel één van de lastigste die ik kan en die heb ik in de wedstrijden ook gedaan. Je raakt dan zo gemotiveerd dat je nog meer dingen wil trainen.

Ze vertelt hoe ze de sport vond of de sport haar vond. “Vroeger surfte ik, ik deed altijd salto’s op het zand, wat ook weleens fout ging omdat ik toen nog niet wist wat ik deed. Mijn surfcoach had een vriend die net een freerun-school had opgezet. Daar ben ik gaan kijken en nooit meer weggegaan. In 2020 hoop ik dat ik naar één van de grootste wereldkampioenschappen kan in Italië, maar ik ben eigenlijk nog te jong. Ik had het dit jaar al geprobeerd, maar het kon nog niet, dus dat is wat ik komend jaar graag wil doen.”

Bo Zuijderwijk, de Nederlandse bronzen medaillewinnares op de World Urban Games 2019 in Boedapest, Hongarije, is ook van de partij in Den Haag en kijkt ook met plezier terug op 2019: “Ik heb echt een fantastisch jaar gehad. Heel veel kansen gehad en als ik terug kijk naar wat er allemaal is opgebouwd…” Wat is belangrijker voor haar: goede wedstrijden draaien of zichzelf verbeteren in de skills en runs die ze maakt?

Zuiderwijk heeft goed nagedacht over deze vraag. “Ik probeer echt door te geven aan iedereen, joh, ga niet naar een wedstrijd toe met het idee ‘Ik moet winnen!’ maar ga naar een wedstrijd toe met het idee ‘Ik wil dit en dat laten zien omdat ik er hard voor heb gewerkt. Als dat lukt ben ik zelf superblij en als dat dan ook nog eens mooie scores oplevert, is dat helemaal fantastisch!”

De uitdaging vinden die je aankan

Wat Zuijderwijk zegt, past ze zelf ook toe: “Op de World Urban Games was mijn voorronde niet zoals ik wilde, maar in mijn hoofd was het niet ‘Ik heb het slecht gedaan’, maar ‘Ik wil het in de finale beter doen.’ En dat was gelukt, dus toen was ik dubbel blij.” Creativiteit is een pré bij deze sport, duidelijk zichtbaar bij 4TLOM in Den Haag. De beroemde freerunner en Youtuber Jason Paul legde het uit aan GymPOWER: “Het belangrijkste is dat je je eigen uitdaging vindt, een uitdaging die je aankan.” Zuijderwijk beaamt dat: “Ik train altijd buiten, ben zelf redelijk creatief en vind het leuk om iets te verzinnen wat nog niet heel veel mensen doen. Dan ga ik de dingen die ik echt wil doen bewust finetunen. Zoals met één voet afzetten en dan over de kop. Ik doe dat dan zijwaarts zodat ik gelijk door kan. En in mijn flow blijf.”

Als kind heeft Zuijderwijk geturnd. “Ik heb toen ik jong was heel even geturnd en kreeg veel begeleiding, maar daarna kwam er een andere trainster die dat helemaal niet deed. Toen was dat klaar voor mij.” Haar hart ligt volledig bij freerunning en ze wil graag die passie met meer dames kunnen delen. “In 2020 wil ik ten eerste weer helemaal fit worden, ik ben ziek geweest en heb er best lang mee gekwakkeld. Het nieuwe jaar alles eruit halen wat erin zit en ik ben bezig met girl’s jams organiseren om nog meer meiden op wedstrijden voor te bereiden en de fun van freerunning te laten zien. Ik heb laatst een wedstrijd gejureerd waarvan er van de honderd mensen één vrouw bij was.. Kom op, zeg!”

Foto’s gemaakt en/of verstrekt door © Therry da Silva, © Casper Beijn en © Bo Zuijderwijk

Dames hebben nog een weg te gaan

Wat dat betreft zag je ook op 4TLOM dat de dames nog een weg te gaan hebben. We spreken Alex uit Luxemburg. Ze vindt het tof om er te zijn, wilde al twee jaar geleden komen maar moest op het laatste moment verstek laten gaan door een blessure. Nu zoekt ze bescheiden de spaarzame stille plekken op in het parkour van 4TLOM, al geniet ze er even goed van hier te zijn tussen de grote namen. Even verderop staat Luciano Balestra, die namens Nederland afgelopen jaar meedeed aan de World Cup serie in de race om kwalificatie voor de World Urban Games.

Balestra liet een mooie sprongserie zien voordat hij GymPOWER uitlegde hoe het maken van een goede run voor een freerunner voelt: “Het voelt als een flow. Net alsof je door het water heen glijdt en alles wat je om je heen voelt de beweging is. Het voelt geweldig. For The Love of Movement is echt het vetste evenement wereldwijd, dus dat mocht ik niet missen!”

Organisator en initiatiefnemer van 4TLOM is Mark van Swieten, één van de beroemde freerunners van Nederland die ook trainer is bij zijn eigen school, J.U.M.P. Freerun, en bondscoach is van het Nederlandse team dat namens de KNGU/DG deelnam aan de World Cups Parkour in 2019. Ooit stond 4TLOM voor Rotterdam Ahoy tijdens het Groot-NK-weekend van KNGU/DG, toen freerunning gepresenteerd werd als een KNGU-sport. Hoe vind Van Swieten het dat mensen uit de hele wereld naar Den Haag komen voor 4TLOM? “Geweldig natuurlijk! Het is ooit begonnen als klein lokaal evenementje voor mensen alleen uit Nederland en het is nu een volwaardig internationaal evenement.”

Deelnemers aan 4TLOM vertelden GymPOWER dat ze hier komen om zich te ontwikkelen, samen te trainen en te ontmoeten. Is dat een mooi doel voor een evenement? Van Swieten: “Ik denk dat dat een heel mooi doel is. Het is een evenement dat volledig zonder competitie is en draait om bestaande vriendschappen te versterken en nieuwe aan te gaan en dat in combinatie met een sport waar mensen een enorme passie voor hebben, freerunning in ons geval. Het is een community met een gevoel van verbondenheid voor mensen met een gezamenlijke interesse en levenswijze. Dat is onze sport.”

Olympische ambitie parkour en freerunning

Van Swieten is dus ook trainer/coach. Hoe heeft hij afgelopen jaar beleefd, hoe staat Nederland ervoor in deze sportwereld? “2019 was een hartstikke mooi jaar. We hebben voor het eerst deelgenomen met Team NL aan de World Cup wedstrijden, zijn daarmee over de hele wereld geweest, in Japan, in Frankrijk en hebben hele goede resultaten weten neer te zetten. Dat zie je nu ook hier. Heel de wereld komt naar Nederland. Binnen freerunning staat Nederland zeker op de kaart.” Ook in parkour en freerunning koesteren atleten al een Olympische droom.

Van Swieten ziet wat dat betreft een mooie toekomst weggelegd voor Noa Diogina: “Ze is een megatalent, nu vijftien jaar oud, traint al vanaf haar zevende en doet nu al met de senioren mee op het allerhoogste niveau. We gaan er vanuit dat als onze sport Olympisch gaat worden, zij de eerste wordt die daar een medaillekandidaat is. Bij officiële EK’s, WK’s en Olympische Spelen moet je zeventien zijn in het jaar van deelname, dus nog één seizoen wachten en dan kan ze gaan meedraaien.”

Aansluiting bij KNGU enige mogelijkheid

Van Swieten die bijgedragen heeft aan de Olympische lobby legt uit aan GymPOWER: “Freerunning is Olympisch al een demosport op de komende Spelen in Japan, dus wat nu nog nodig is, is dat de kwaliteit van de wedstrijden internationaal gewaarborgd is en dat er voldoende mensen achter staan, zoals het IOC.”

In Nederland is gekozen om onder de vleugels van gymnastiekunie KNGU de weg naar de Olympus te beklimmen. Van Swieten legt uit waarom. “De KNGU heeft veel ervaring en middelen om topsport en atleten te faciliteren. Daar kunnen we als jonge sport van meeprofiteren. De KNGU is aangesloten bij de UEG en de FIG, die nu ook de internationale Parkour-wedstrijden organiseert, een win-win situatie dus. Dat is ook de enige route die nu bewandeld kan worden en is al jaren geleden in werking gezet. Het huidige traject met World Cups en de WK komend jaar is een voortvloeisel daaruit en zal zich verlengen tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, de geboortestad van parkour.”

Het belangrijkste doel voor Nederland nu is om bij de wereldkampioenschappen in Japan die voor volgend jaar gepland staan in alle disciplines goede prestaties te leveren en een finale-kandidaat te hebben. Van Swieten: “Wellicht zit er nog meer in. En volgend jaar hopen we te kunnen trainen in een hele nieuwe trainingslocatie hier in De Haagse Sportcentrale, waar ook de andere nieuwe Olympische sporten, zoals skateborden, bolderen en breakdance zich in hun topsport met de beste middelen kunnen voorbereiden, op weg naar de Spelen.”

Interview met influencer en topper Jason Paul

Bovenstaande video’s en de beeldreportage van GymPOWER op YouTube, Facebook en Instagram geeft een impressie van de 4TLOM winterjam. In de laatste GymPOWER Sportmagazine van het jaar volgt meer uit de interviews met de toppers op dit evenement, waaronder Jason Paul en Bo Zuiderwijk. Meer info is te vinden op de Facebook-nieuwspagina’s en de websites van 4TLOM en JUMP Freerun.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, (video)beelden en interviews © Casper Beijn | Credit sportfotografie © Therry da Silva | Credit muziek video: ‘Sweeney’ by © Mike Relm en by © MoVaVi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.