Het doel van Jennifer Schrooten in 2020

Het doel van Jennifer Schrooten in 2020
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Maurice Smeets: Jennifer en Brenda Schooten in actie namens Nederland op het WK kunstfietsen 2018

BASEL/LANDGRAAF – Van 6 tot en met 8 december 2019 werd in het Zwitserse Basel de wereldkampioenschappen kunstfietsen gehouden onder de auspiciën van de internationale wielersportfederatie UCI. Namens Nederland deden Jennifer en Brenda Schrooten mee, die trainen bij TWC Maaslandster Zuid-Limburg uit Landgraaf. De twee zussen leverden een verdienstelijke prestatie en hielden daarmee deze sport op de kaart. Eind 2018 maakten we kennis met ze op de WK in Luik, België. GymPOWER sprak nu, een jaar later, met de oudste, Jennifer, de beste Nederlandse kunstwielrijdster op dit moment, over haar beleving en ervaringen op dit WK, haar doelen voor 2020 en haar passie voor het ‘turnen op de fiets’ die ze graag met andere sporttalenten deelt.

Beeldcitaat Facebook-pagina © Jennifer Schrooten | Bron foto © HallenRadSport – LIVE

Op het WK 2019 in Basel wist Jennifer Schrooten (30) in een groot en sterk veld van zevenentwintig deelneemsters in de categorie ‘Single Women’, waaronder vele wereldtoppers, knap de achttiende plaats te behalen. Brenda Schrooten werd solo vijfentwintigste. Met een paar schoonheidsfoutjes kwam ze tot 57,28 punten en steeg hiermee één plek in de ranking. Bij het paarrijden waren de zussen tevreden met Met 50,98 punten die een twaalfde opleverde.

Was het een spannend wereldkampioenschap dit jaar?

​Het WK is zo’n magische wedstrijd en ook wel de belangrijkste van het jaar, dus dat is altijd spannend ja! Ik beoefen de sport nu al zo lang, dan zou je zeggen dat het met de zenuwen wel enigszins mee zou vallen, maar bij zo’n groot evenement zijn ze er toch altijd weer! En dit jaar was onze moeder en trainer er niet bij, dat is toch ook altijd anders, want ze neemt best wel veel op zich, zodat wij ons puur en alleen op ons moment kunnen focussen. 

Hoe hebben jullie je gekwalificeerd voor de WK?

Omdat we met zo weinig sporters binnen het kunstwielrijden zijn in Nederland, is er inderdaad niet echt een kwalificatie voor het WK geweest. Wij trainen twee keer een uur in de week, en proberen hier alles zo goed mogelijk in voor te bereiden, want ons doel is toch iedere wedstrijd om ons persoonlijke record (PR) te verbeteren. Daarnaast wil je als land toch sporters sturen, weliswaar zijn we de enige in onze klasse, maar daardoor ook horende bij de top van Nederland. En ik vind dat je de beste van je land moet kunnen sturen. Mochten er in de toekomst weer meer sporters deze mooie sport beoefenen, is het natuurlijk goed om kwalificatierondes in te voeren.”

Je had weer goede routines. Hoe kijk je er zelf op terug? 

​”Leuk dat GymPOWER het gevolgd heeft! De oefeningen die ik heb laten zien gingen inderdaad erg goed! Ik ben maar één keer aan de vloer geweest (wat twee aftrekpunten betekent). Ik had echter wel last van tijdsnood, waardoor ik een aantal figuren niet heb kunnen laten zien, wat ook nog de nodige punten aftrek betekenden. Dus op het einde was ik niet helemaal tevreden met mijzelf en de routine, omdat ik weet dat ik beter kan! Het was namelijk niet mijn beste score in de afgelopen vijf jaar, dan zat ik toch wel tegen de honderd uitgereden punten aan. In het afgelopen jaar heb ik wel nieuwe elementen getraind, maar deze waren nog te onzeker om dit jaar tijdens het WK te laten zien, dus wellicht is dat iets voor volgend jaar als ik deze meer heb kunnen trainen.”

Hoe verging het jullie als duo op het WK in Basel?

“Als duo ging het naar mijn mening beter als met mijn solo. We hebben erg goed gereden, maar door twee stomme beginnersfoutjes (gevallen bij het afsluiten van een oefening) zijn we geen plekje gestegen. Hier hebben we wel een nieuw element ingebouwd en deze ook goed uitgevoerd tijdens het WK, dus dat was erg spannend. Met duo hebben we alleen de voorronde kunnen fietsen, maar we mogen terugkijken op een goed WK met ervaringen die we meenemen in de trainingen het komende jaar!”

Hoe vond je de wedstrijd gaan voor jullie concurrentie?

“Zoals al gezegd, willen we op wedstrijden altijd ons PR zien te verbeteren, dus ook op een WK, dat is het doel. En omdat de sport zo klein is ken je de meesten wel, dus die gun je natuurlijk ook dat ze op hun best zijn tijdens het WK en dit dan ook kunnen laten zien! Ik vond de strijd tussen de Duitse toppers zenuwslopend, zeker omdat in de voorronde het Oostenrijkse meisje bovenaan stond, die had van mij mogen winnen. Maar zo spannend als het nu is uitgegaan is ook mooi, ze tilden elkaar eigenlijk naar een hoger level.” 

Welke andere wedstrijden deden jullie aan mee in 2019?

​”Vanwege vakantie hebben wij niet deel kunnen nemen aan de jaarlijkse interland op 6 oktober 2019 in Heerlen. We hebben vorig jaar enkele wedstrijden in het buitenland (België en Duitsland) gereden, iets kleinere qua opzet. Voor twee keer vijf minuten zit je vaak al gauw uren in de auto, dus we hebben er vorig jaar bewust voor gekozen om wedstrijden in de regio mee te pikken en niet te ver te rijden. Mijn beste moment is denk ik de wedstrijd ’21ste UCI Ereprijs Ernest Van der Haeghen’ in Merelbeke, België geweest. Hier heb ik en hebben we zowel in de duo als solo categorie goed gepresteerd. Bij de solo heb ik zelfs gewonnen, en sinds hele lange tijd mijn concurrente en tevens vriendin Tatika Bovendaerde uit België verslagen.”

Wat zijn jullie doelen voor het nieuwe jaar en voor het WK 2020?

​”Onze doelen voor het nieuwe jaar zijn vooral gevestigd op het duo. We willen hiermee graag grotere stappen gaan zetten, wat betreft het aantal punten wat dus nieuwe oefeningen betekent. Op twee fietsen zal dat heel goed gaan kunnen, met z’n tweeën op één fiets iets moeilijker, want hoewel we nu al jaren een dreamteam vormen, vind ik het soms nog moeilijk om de regie uit handen te geven. Als je alleen oefeningen doet voor de solo heb je de controle over jezelf en je fiets en kun je alleen jezelf pijn doen bijvoorbeeld, en geloof me, blauwe plekken zijn geen onbekende van ons! Met twee personen op één fiets is toch een vak apart, zeker als je oefeningen de hoogte in gaat bouwen. De WK in het nieuwe jaar wordt van 27 tot en met 29 november 2020 gehouden in Stuttgart, Duitsland. Als GymPOWER moet je dat bekend voorkomen, want ik geloof dat in de Porsche Arena c.q. Hanns-Martin-Schleyer-Halle ook vaak grote gymsport-toernooien gehouden worden, niet?”

Zouden jullie talenten uit artistieke sporten het kunstfietsen aanraden?  

“​Oh makkelijk! Het is een ongelooflijk mooie sport die verschillende lichamelijke elementen bij elkaar voegt. Voor ieder wat wils. Als je qua kracht sterker bent, ga je voor de krachtoefeningen. Mocht je meer van de pirouettes zijn, bestaan die ook in verschillende oefeningen. Je kunt alleen aan de slag, maar ook met zijn tweeën. Mocht dat nog niet genoeg zijn, kun je ook met z’n vieren of zessen aan de slag. Dat is wel echt iets anders als de solo- en duo-oefeningen. Het is eigenlijk een soort van turnen op de fiets! In ‘Nederland-fietsland’ kan iedereen fietsen, dus waarom zou je het niet net iets leuker maken door je handen en of voeten los te laten. Of wat dacht je van vooruit en achteruit? Maar ‘don’t try this at home’ met je eigen omafiets of mountainbike! Want de kunstfiets is een hele speciale!”

Meer informatie, beelden en de complete uitslagen van de WK 2019 in Basel zijn te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de internationale wielerfederatie UCI. Meer over deze sporten (kunstfietsen en cycleball) in Nederland is te vinden op de website van wielersportunie KNWU. In een ander artikel op deze website kun je het verslag teruglezen over het WK kunstfietsen in Basel.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credits: inzetfoto © HallenRadSport – LIVE | Beeldcitaten Facebook-nieuwspagina © Brenda en Jennifer Schrooten

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.