Ruim 160 acroteams op OZAK 2020

Ruim 160 acroteams op OZAK 2020
Foto © Maurice Smeets | © 108Sports.online

Deze diashow vereist JavaScript.

ZIERIKZEE – De beslissing om van de Open Zeeuwse Acro Kampioenschappen (OZAK) een jaarlijks terugkerend evenement te maken is één van de beste beslissingen die organiserend vereniging GV Delta Sport kon nemen. Dat bewijst het record aantal deelnemers aan de vierde editie in het Laco sportcentrum Schouwen-Duiveland in Zierikzee. Ruim honderdzestig teams stapten op 4 en 5 januari 2020 de vloer op om hun acrosportjaar in te luiden op het eerste grote toernooi van het jaar.

Een groei van meer dan 60% in één jaar tijd, want in 2019 tikte het toernooi de honderd teams nog niet aan. Een superprestatie van de
organiserend vereniging, die in 2017 de eerste editie van deze wedstrijd begon met éénendertig teams. Het toont de ongekende populariteit van deze nog jonge competitie op de jaarkalender maar ook van de sport in Nederland. Het vereiste van de organisatie een strakke planning, maar zij zagen het als een uitdaging om voor al deze deelnemende gymnasten een fantastische wedstrijd neer te zetten.

Overvolle tribunes met prachtig uitzicht op wedstrijdvloer

De overvolle tribunes waren boven, en boden zo een prachtig uitzicht op de vloer voor het veelkoppige en enthousiaste publiek. Met zóveel teams was er dan ook beide dagen veel prachtig acrogym te zien op de wedstrijdvloer. De juryindeling – twee panels met maar liefst tien juryleden elk – was van te voren bekend gemaakt en zij deden hun best om al deze stralende gymnasten eerlijk te beoordelen. Met  deelnemers in negenentwintig categorieën zeker geen sinecure. We hebben het dan ook over bijzondere aantallen: er deden aan deze editie vierhonderd gymnasten mee van maar liefst vijfentwintig verenigingen. Met dergelijke cijfers loopt het toernooi risico om uit zijn jasje te groeien.

Dat was nu gelukkig nog niet het geval, waardoor de deelnemende sporters een prachtig toernooi voorgeschoteld kregen om hun jaar mee te starten. Vele vrijwilligers hadden het Laco Sportcentrum Schouwen-Duivelland voor deze gelegenheid omgebouwd met de daadwerkelijke wedstrijdvloer in de eigenlijke turnhal. Zelfs aan de broertjes en zusjes die verplicht mee moesten om te gaan kijken was gedacht: in een andere hal waren allerlei sport-en-spel activiteiten georganiseerd. Op zaterdag kwamen de D- en E-lijn niveaus op de wedstrijdvloer. Voor sommige van deze teams beginnen de wedstrijden al snel, dus was dit een geweldige generale repetitie voor de sporters. Een repetitie die de meesten met glans doorstonden.

D- en E-teams op zaterdag; A-, B- en C-teams op zondag

Opvallend deze dag waren onder andere de oefening van het E-jeugd damespaar Do Poelen en Alesia Hop van De Leleaart Wijchen, die technisch de hoogste oefening van de E-lijn neer wisten te zetten. De oefening in die lijn die juist artistiek het beste uit de bus kwam was óók een damespaar, maar dan in de E-junioren. Maaike van Oosterhout en Lotus Begeman van Alianza Waalwijk wisten mede daardoor de overhand te krijgen in hun categorie. In de D-categorie was het BredaGym die technisch de overhand nam dankzij de oefening van Ceder de Vos, Nadia Korts en Dorien Kemps. Het niveau lag hier bij veel teams artistiek ook erg hoog.

Hoewel de oefeningen deze dag zeker niet altijd vlekkeloos verliepen zo vroeg in het seizoen, werden mede daardoor belangrijke leerpuntjes meegenomen. Op zondag was het de beurt aan de A-, B- en C-teams. In de C-lijn een technisch strakke balansoefening voor het trio Danique van Tienderen, Mayra Glas en Fenna Biersteker van United Amstelveen. De hoogste artistieke score in de C was voor de balansoefening hun clubgenoten Bentje Janssen en Edi Rooks. Trio Romy Holtvluwer, Serena Holtvluwer en Dewi Ganzenboom van DOS Rijssen wisten de mooiste oefening neer te zetten bij de B-lijn met hun balans.

Alle reden voor vervolg met vierde editie OZAK in 2021

Bij de A-lijn een hele mooie wedstrijd voor Pupillen damespaar Dana Meijer en Emma Barens van United Amstelveen, die het wedstrijdseizoen dus ook met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Met zoveel teams in twee dagen waren er kansen in overvloed om dingen uit te proberen. Soms werd er dan ook na afloop geknuffeld en gejuicht maar soms was er ook teleurstelling en werd er een traantje weggepinkt.

Desondanks deden alle gymnasten waardevolle ervaring op die hen later in het seizoen goed van dienst kan zijn. Alle reden dan ook voor GV Delta Sport om dit succesvolle toernooi een prachtig vervolg te geven in 2021. Voor nu kan iedereen zich klaar gaan maken voor het begin van de competitie in het nieuwe seizoen dat komend weekend van start gaat.

Fotograaf Maurice Smeets van 108Sports.online was op uitnodiging van de organisatie aanwezig op de OZAK 2020 en deelde met GymPOWER een selectie van zijn foto’s. Een aantal hiervan is te zien in dit artikel op deze website en een compilatie is ook op de social media van GymPOWER gepubliceerd.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER en 108Sports.online | Credit verslag en tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit fotografie © Maurice Smeets/108sports.online

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.