Spectaculaire acroshow jarig KDO Deurne

Spectaculaire acroshow jarig KDO Deurne

DEURNE – Dit jaar viert gymnastiek- en turnvereniging KDO Deurne haar tachtigjarig bestaan. In het Cultuurcentrum Martien van Doorne waren op zaterdag 4 januari 2020 bijna zevenhonderd toeschouwers getuige van een waar spektakel en een prachtige opening van het jubileumjaar. Ruim vijftig vrijwilligers zorgden op de achtergrond dat alles tot in de puntjes was geregeld zodat de twee shows met het thema ‘Imagine’ vlot verliepen. Liefst zevenenzeventig gymnasten schotelden het publiek in de zo goed als uitverkochte zaal twee uur lang een spectaculair programma met twintig acrobatische acts, ondersteund met twee gastoptredens van een dans-duo en een paaldans-act. De club kon hiermee het kunnen van de sporters en het uitgebreid sportaanbod in volle kracht en schoonheid tonen en velen inspireren tot goede voornemens. Het nieuwe jaar waarin de club haar eigen gymsport-centrum hoopt te betrekken, kon niet beter beginnen.

Vijf jaar geleden werd de vraag van KDO-lid Milou van Nunen – die anno 2020 nog steeds verbonden is aan de club en de organisatie van de jubileumshow – om als afstudeeropdracht een acroshow te mogen organiseren gehonoreerd door het clubbestuur. Deze werd de officiële aftrap van het vijfenzeventigjarig bestaan van de Brabantse sportclub. In het toen leegstaande Cultuurcentrum werden twee fantastische shows gegeven. Het succes was zo overweldigend dat direct de afspraak gemaakt werd dit over vijf jaar weer te doen. Na een intensief jaar voorbereiding en hard werken om het jubileumjaar op spectaculaire wijze te openen – met alleen al meer dan tweehonderd verschillende zelfgemaakte kledingstukken, kapsels en grime-creaties -, was het dan zover op zaterdag 4 januari 2020. De KDO-gymnasten konden aan de toeschouwers met verve tonen waartoe ze in staat zijn.

Grote verbazing en goede afwisseling

De acrobatiek leidde menigmaal tot grote verbazing bij het publiek, als er bijvoorbeeld weer een gymnast als een katapult door de lucht werd ‘geschoten’. De tweeëntwintig acts zorgden voor een goede afwisseling in de show waarbij de allerjongste gymnasten op schattige wijze lieten zien welke basisoefeningen ze beheersten op de muziek van de ‘Beach Boys’ en professionele acts waar gymnasten op B- en C-niveau hun acrobatische oefeningen in wedstrijdformatie of demo-formatie aan het publiek toonden. In een dansact werd getoond hoe goed en kwaad (in één persoon) elkaar ontmoetten via een spiegel waarbij uiteindelijk de goede kant het wint van de kwade kant. Een speciale licht-act op discomuziek uit de jaren ’80 zorgde voor een prachtig effect in de grote theaterzaal. Het dansduo Daan van Amelsfoort en Floor Adriaans verzorgde een gastoptreden.

Ook de luchtacrobatiek-groep van KDO Deurne kwam tijdens de show ‘Imagine’ meerdere keren in actie. Negen dames lieten zien hoe behendig zij acrobatische bewegingen op een hoogte van drie tot vier meter in het doek ten uitvoer konden brengen. Het einde van de spectaculaire show werd ingeleid door een adembenemende paaldans-act ‘You are the reason’ van Maaike van Santvoort uit Tilburg, gevolgd door een demonstratie waarin een klein meisje tijdens de training problemen heeft met de oefeningen en door de trainster naar bed wordt gestuurd. Als ze slaapt komt ze terecht in een waar circus waar ze meegenomen wordt in prachtige acrobatische oefeningen die in haar droom allemaal slaagden.

“Je kunt zeggen dat je even zweeft”

De beelden spreken boekdelen, al geeft dit maar een kleine indruk van wat er allemaal te bewonderen viel. Voorzitter Leo Cuijpers deelde met GymPOWER zijn gevoel bij deze show: “Als je sec de show bedoelt, toen we in de show zaten, geweldig! Met liefst zevenenzeventig gymnasten, vijftig vrijwilligers en nog veel andere betrokkenen, zevenhonderd bezoekers over twee shows die bijna helemaal uitverkocht waren, kun je niet anders dan een trots gevoel hebben. Als je al die mensen tot je beschikking hebt en dan zoiets met elkaar neer kunt zetten… De reacties waren ‘geweldig’, dan kun je zeggen dat je even zweeft!”

Het jaar 2020 zal voor de KDO Deurne ook betekenen dat een start gemaakt gaat worden met het realiseren van een nieuw gymsport-centrum. Op 5 november 2019 heeft de gemeenteraad de begroting 2020 vastgesteld waarin de financiële middelen zijn opgenomen. Om goed van start te gaan in 2020 heeft de vereniging uit haar netwerk een stuurteam, projectteam en werkgroepen samengesteld die in de startblokken staan. De vereniging kan rekenen op verschillende kundige vrijwilligers die een bijdrage willen leveren om de nieuwe accommodatie eindelijk waarheid te laten worden. De start van de bouw van de nieuwe accommodatie is het mooiste cadeau wat KDO Deurne op haar tachtigste verjaardag kan krijgen!

“Het allermooiste cadeau voor de jarige club”

Cuijpers: “Als de offertes en contracten er liggen en de eerste schop gaat in de grond, dan zal dat het allermooiste cadeau zijn voor de verjaardag van onze club, ja. We zijn nu druk bezig met een soort finalejaar, het realiseren van ons nieuwe gymsport-centrum. Dat was een lang traject van meer dan zes jaar, met subsidie-aanvragen et cetera. We turnen nu nog in onze tijdelijke accommodatie, maar werken toe naar het gymsport-centrum met vaste opstellingen. Het was praktisch om het te plaatsen bij de gymzalen van de scholen in de buurt, zodat je ook kunt clusteren voor nog grotere evenementen. Er komt in ruwe lijnen voldoende vrij vloeroppervlak, zodat er ook overdag diverse sportlessen gegeven kunnen worden.”

Met zoveel groepen in elke leeftijd met diverse soorten gym-sporten in het aanbod moet er met beleid de nieuwe mogelijkheden uitgestippeld en ingekaderd worden. Cuijpers: “We hebben aardig wat groepen: naast het dames- en herenturnen en acrogym ook ‘Nijntje’ voor de allerjongsten, Gymmie voor vier-tot elfjarigen, senioren-gym en luchtacrobatiek. In de nieuwe hal hebben we er graag een groep freerunners bij en willen we de groep herenturners groter maken. Ondersteund door de expertise van de KNGU, kunnen we de inrichting van de zaal zo doen, dat de trainingen van deze sporten ook gelijktijdig kunnen plaats vinden, zoals bv een acrogym-training aan de ene kant van een wand en turnen aan de andere. Dat werkt de stuurgroep van een van onze projectgroepen nu uit.”

Anderhalf miljoen voor eigen sporthal

Er komt zo’n anderhalf miljoen euro bij kijken en dat moet goed geïnvesteerd worden in een duurzame sportaccommodatie met toekomstperspectief. Cuijpers: “De helft krijgen we als subsidie van de Gemeente, de andere helft doen we zelf vanuit co-financiering en bijvoorbeeld de samenwerking met het voortgezet onderwijs. Deze maand zitten we samen om tafel om over de planning te spreken en de contracten die getekend moeten worden. Ik zou hopen dat we voor de zomervakantie kunnen starten met de bouw maar of dat lukt is de vraag. In ieder geval hoe eerder hoe liever want de nood in de huidige accommodatie waar we op bepaald moment ook uit moeten is hoog. De nieuwe accommodatie moet natuurlijk een eigen toegang hebben zodat deze onafhankelijk bereikbaar is. Het starten met een locatie onderzoek moet op korte termijn duidelijkheid hierover geven.

Over vijf jaar, in 2025, zal KDO Deurne weer klaar staan voor een nieuwe spectaculaire show. Dat weten ze wel zeker bij de Brabantse sportclub. Op de eigen Facebook-nieuwspagina werd achteraf opgetekend: “Acroshow Imagine, je was geweldig!Het was mooi, indrukwekkend, gezellig, spannend, hard werken, veel lachen, soms wat stressen achter de schermen, hier en daar een traan, maar wat was het fantastisch! We willen nogmaals iedereen bedanken voor al jullie inzet, motivatie en al die extra trainingsuren die nodig waren om deze show te realiseren. We hopen dat jullie het net zo geweldig vonden als wij en dat we samen nog lang mogen nagenieten van deze prachtige acroshow. Bedankt en tot over vijf jaar! ❤️”

Afsluiting jubileumjaar in november 2020

In november 2020 zal ter afsluiting van het tachtigjarig bestaan een spectaculaire KDO-demonstratieavond worden gehouden. Vanaf nu is het eerst volle bak op de wedstrijdvloer in de KNGU/DG-competitie.

A.s. zaterdag 11 en zondag 12 januari 2020 staat de eerste wedstrijd van het jaar op het programma: de Brabantse Acrokampioenschappen voor alle niveau’s in Mierlo. Met de grote stimulans van een meer dan geslaagde show is er alle vertrouwen om daaraan te beginnen.

Meer over de acroshow ‘Imagine’ en KDO Deurne is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de club.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit info en beelden: verstrekt persbericht foto’s © KDO Deurne | Fotograaf © Wouter Heesakkers en Michel van de Vijfeijken

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.