Eerste WK-kwalificatie acrogym in Mierlo

Eerste WK-kwalificatie acrogym in Mierlo

MIERLO – Tegelijk met de regionale acrokampioenschappen regio Zuid op 11 en 12 januari 2019 in Mierlo, georganiseerd door sportclub Uno Animo in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie Acrogym van gymnastiekunie KNGU/DG, werd op de tweede dag ook de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Wereldkampioenschappen acrobatische gymnastiek gehouden voor jeugd- junior en senior teams, welke WK gepland zijn tussen 20 en 31 mei 2020 in het Zwitserse Génève.

In de kwalificatieprocedure van de KNGU/DG gaat men uit van het behalen van zowel een hoog puntenlimiet als een laag, waarbij alleen de beste twee teams in een categorie namens Nederland uitgezonden worden. Om een limiet te behalen moesten de teams minstens een goede balans- en tempo laten zien. De oudere categorieën moeten minimaal één keer tijdens deze kwalificatieprocedure ook een goede combinatie oefening laten zien.

Hoge limiet behalen in eerste wedstrijd seizoen

Hoewel het pas de eerste wedstrijd was en vroeg in het seizoen, wisten enkele teams meteen het hoge limiet te behalen. Junior 2 trio Kaya Honders, Zola Vorstius Kruijff en Mila te Lam van Stichting Flik-Flak zette een prachtige tempo- en balansoefening neer die goed waren voor het hoge limiet. Hun combi-oefening verliep deze dag iets minder goed. Het trio stond vorig jaar in Israël in de finale van het EK en werd daar negende.

Beeldcitaat livestream © AcrogymTV @ Twitch: 1e WK-kwalificatie Acro Mierlo 2020

Junior 1 trio Anna Koster, Nova Houtman en Indy Gjaltema, – een nieuw combiteam van Acro Academy Noord-Nederland, FC Meppel en SV Donkerbroek -, wist met alle drie de oefeningen ruim boven het limiet te scoren. Bij de Jeugd scoorde het damespaar Vera van Geenen en Vicky Smits van Stichting Flik-Flak precies het hoge limiet. Hun kracht lag dit keer vooral in tempo. Bij de groepen twee teams van Acro Academy in combinatie met WSBF Surhuisterveen die het hoge limiet behaalden.

In de running voor grote WK-delegatie Team NL

Trio Xiao Mei Harms, Inge Speerstra en Lisanne Hulder, dat vorig jaar ook op het EK in Israël schitterde en hier een zesde plaats behaalde, wist zowel met de tempo- als met de balans-oefening de hoogste score van de dag neer te zetten. Het team oversteeg het hoge limiet dan ook ruim. Ook clubgenoten Chanel Dewnarain, Inge Stienstra en Marieke Hulder wisten gelijk deze eerste wedstrijd het hoge limiet binnen te slepen. Beide damesgroepen zijn combinatie-teams Acro Academy en WSBF Surhuisterveen.

Naast deze hoge limieten werden er ook lage limieten behaald door sporters die daarmee zeker ook nog in de running zijn om een grote delegatie namens Nederland mogelijk te maken. Bij de senioren wist de damesgroep Danique van Berkum, Ratna Hulleman en Romy Zwiers van Sportacrobatiek Zwolle dankzij een strakke combinatie-oefening het lage limiet binnen te slepen. Clubgenotes in het Junior 1 trio Yousra Ben Haj Fredj, Kiara Palsma en Charissa Delfsma mistten het hoge limiet, maar behaalden zeer ruim het lage limiet.

Beeldcitaat livestream © AcrogymTV @ Twitch: 1e WK-kwalificatie Acro Mierlo 2020

Herenpaar in Nederlandse delegatie zou uniek zijn

Ook Chelsy Dijkstra, Janelle Koster en Amber Voolstra, die ook een damesgroep bij Sportacrobatiek Zwolle vormen, behaalden dankzij een sterke tempo-oefening ook het lage limiet. Trio Britney Bordewijk, Lynn van Vugt en Nora Blok van Stichting Flik-Flak scoorden juist op combi het hoogst en wisten daarmee ook het lage limiet te behalen.

Junior 1 herenpaar Joep Sauvé en Lars van Hilten wisten ook het lage limiet binnen te slepen dankzij een goede tempo-oefening. Herenparen in de A-lijn zijn zeldzaam, dus het zou mooi zijn als de Nederlandse delegatie dit jaar een herenpaar mee zou mogen nemen naar Genève!

Deze hoge en lage limieten werden gecombineerd met enkele hoopvolle optredens die nog meer beloven voor de volgende kwalificatie wedstrijden. Al met al genoeg reden om positief te zijn over de Nederlandse deelname aan het WK in Genève. De volgende kwalificatie wedstrijd staat gepland voor 2 februari 2020 in Naaldwijk.

Livestream AcrogymTV/Twitch en officiële uitslagen

De wedstrijden op 11 en 12 januari 2020 werden via livestream uitgezonden door AcrogymTV via Twitch.TV, waardoor voor thuisblijvers de wedstrijden ook te volgen waren. De complete officiële uitslagen van de WK-kwalificatie zijn te vinden op de website van de KNGU/DG.

Een samenvattend verslag van de eerste plaatsingswedstrijd voor acroteams in de C-, D- en E-lijn en de regionale kampioenschappen voor acroteams in de A-, B-, C-, D- en E-lijn van Limburg, Noord-Brabant-Oost en Zuid-West Nederland zal, zoals van alle andere plaatsingswedstrijden in de acrobatische gymnastiek in alle regio’s van Nederland, binnenkort te vinden zijn op AcroGymPOWER.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcrogymPOWER | Credit tekst verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten livestream © AcrogymTV/Twitch

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.