Nederlands kampioenen niet in beeld

Nederlands kampioenen niet in beeld
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Sabine Mouthaan en Jilena Baggerman

ALMERE – Op zaterdag 11 en zondag 12 januari 2020 tekende NBTA, één van de twee twirlsportbonden in Nederland, weer voor de eerste nationale titelstrijd van het nieuwe jaar in de artistieke sportwereld. Deze Nederlandse kampioenschappen voor ‘intermediate’, ‘advance’ en ‘kampioensklasse’, – een soort eerste en eredivisie voor jeugd, junior en senior twirlsporters – in Topsportcentrum Almere waren extra spannend, omdat in de hoogste divisie ook gestreden werd om plaatsing voor de Wereldkampioenschappen die van 8 tot en met 12 april dit jaar gehouden zullen worden in Eindhoven. GymPOWER was onder persaccreditatie aanwezig bij de laatste finales op de zondagmiddag. Een lastige klus bij de NK van een sportbond die zich voorbereidt op een WK in eigen land maar haar beste sporters en acts nu liever niet aan de wereld wil tonen. 

Als je tijdens een NK-twirl-weekeinde van de NBTA bij Topsportcentrum Almere aankomt, dan bekruipt je als sportliefhebber gelijk het geluksgevoel van een zinderend sportwalhalla dat passie, spanning, sfeer en emotie in- en uitademt. Deelnemers van heel jong tot volwassen die op de wedstrijdvloer in de meest prachtige creaties qua outfit er fanatiek voor gaan om het beste van hun kunnen te laten zien en van top tot teen te stralen zoals het betaamt in deze artistieke sport. Niet alleen de beheersing van de subtiele batontechniek spreiden ze ten toon, maar – bovenal in het onderdeel ‘dance twirl’- ook hun skills qua dans, turnen en ‘a touch of acrobatics’ met veel expressie en uitstraling in sprankelende choreografieën. Individueel, in tweevoud of in groepsverband neemt elke twirlsporter, van welk niveau en leeftijd ook, als een volleerde showmaster de vloer in bezit

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Prijsuitreiking

Blijf zoeken naar verbeterpunten om te groeien

Patrick Noortheim, trainer/coach van Cindy Boter en Kelsey Smits, vertelde aan GymPOWER dat hij samen met zijn pupillen hard heeft gewerkt in de aanloop naar de nationale titelstrijd annex WK-kwalificatie. Speciaal daarvoor is Seishi Inagaki weer naar Nederland gekomen eind vorig jaar, de Japanse wereldtopper van weleer die jaren in de internationale topshows van Cirque du Soleil optrad en nu zijn brood verdient met masterclasses als topcoach en -choreograaf.

Noortheim en zijn pupillen waren zeer dankbaar en tevreden over de samenwerking en de trainingen met Inagaki. Noortheim verklaarde aan GymPOWER waarom je zoveel van deze topcoach kan opsteken: “Qua methodiek werkt het zo dat hij heel geduldig is, maar hij vraagt elke keer 100 % van je. Hij geeft je de tijd om het je eigen te maken en dan moet je het voluit doen: nog een keer, nog een keer, nog een keer. Hij vindt het belangrijk dat je in de twirlsport niet genoegen neemt met een paar keer de baton vangen of dat het er goed uit ziet, maar dat je blijft zoeken naar verbeterpunten en hoe je kan groeien als sport en sporter. Daar kan ik me geheel in vinden.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Cindy Boter en coach/trainer Patrick Noortheim vieren NK-titel en WK-ticket

 

Bondscoach Bibi Muller sloot hierbij aan met haar visie op de ontwikkeling waarin de twirlsport zich op dit moment bevindt: “(…) Wat je nu heel erg ziet, is dat de baton meer en meer wordt. Het is niet meer alleen ‘Kun je goed dansen? Is het een goede choreografie?’ Je moet ook goede tricks laten zien. Internationaal gaan ze qua tricks goed vooruit, dus daar moet je ook in mee. Dat is een ontwikkeling die je ziet, de tricks. Je baton wordt meer en meer belangrijk. (…)”

Het is spijtig dat de NBTA de prachtige routines van haar beste sporters en groepen niet aan de wereld wil tonen in (bewegend) beeld, zelfs geen deel ervan, omdat de angst overheerst dat buitenlandse concurrenten plagiaat plegen qua choreo, schmink, kostuum en tricks. Al zou je duizend woorden in mooie zinnen kunnen schudden tot een beeldend verhaal, dan nog zou je met geen pen de pracht en praal van deze artistieke sport kunnen beschrijven. Die angst kan best een stuk realiteit in de greep houden en het moderne motto mag luiden ‘beter goed gekopieerd dan zelf slecht gemaakt’, maar de essentie van de eigen originaliteit, creativiteit, charme in bewegen en x-factor is daarmee niet te vatten.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Lorena Willemse van Oleander Hellevoetsluis

Steken bakken energie, tijd en offers in hun sport

De sporters steken bakken energie, tijd en offers in hun sport en verdienen de spotlights op hun kunnen en prestaties. Uit de officiële uitslagen en scores van de NK c.q. WK-kwalificatie valt kennelijk ook het één en ander op te maken, want ook die zijn niet openbaar te raadplegen. Zo blijft het een sublieme showsport die op haar moment suprême op nationaal niveau veroordeeld is tot een sluimerend bestaan in de catacomben van de onbeminde onbekendheid. Wat dat betreft kun je als pers alleen maar optekenen wat je indruk ervan was en de quotes delen van wie in de mixed zone wat wilde vertellen over hun optreden en de vreugde of het verdriet over het resultaat.

Anissa Soussani van Inspiration Voorhout, uitkomend in Solo Preteen Kampioensklasse, over haar voorbereiding: “(…) Ik train gewoon voor elk onderdeel heel hard en ik weet niet wat mijn tegenstanders op de WK gaan doen.” Je hebt de titel en een WK-ticket verdiend met dance-twirl. “Ja geweldig, dat vind ik heel leuk om te doen.” Lorena Willemse van Oleander Hellevoetsluis op de vraag hoe graag ze op de WK staat: “(…) Natuurlijk heel graag. Want het is de laatste WK van deze bond in Nederland. Ik vind dat gewoon heel vet.” 

Roos den Besten van K.N.A.Noordwijk over haar passie voor haar routine op muziek van de ‘Parelvissers’: “(…) Je moet goed kunnen dansen en goed kunnen twirlen en dat is samen soms wel moeilijk, maar wel heel leuk. Ik wilde graag iets anders dan anderen en hier kon ik heel veel kracht in kwijt en ook mijn emotie kon ik er goed inleggen. (…)” Naomi van der Drift van Inspiration Voorhout: “(…) Daar was ik wel echt heel blij mee. Dat het harde werken wordt beloond en vooral dat ik dan kon pieken op het juiste moment. (…)” Regerend Europees kampioen Cindy Boter van Twirling Creation Almere deelde haar emoties over de spannende titelstrijd met Nederlands all-around kampioen Sabine Mouthaan van Surprise Pijnacker. Boter: “Het blijft spannend altijd. Solistisch gezien ben ik echt superblij. Nederlands kampioen met dance twirl! Ik heb er heel hard voor getraind. Het kwam er eerder niet helemaal uit, maar ik ben blij dat het toch goed genoeg was voor een eerste plek. (…)”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Jilena Baggerman en coach Caroline Meijvogel

Mouthaan wist zich te handhaven als de beste twirlster van de NBTA: “Eén keer Nederlands kampioen, een keer derde, nog een keer derde en een keer tweede. Dus ik kan hartstikke trots zijn op het resultaat en ik heb echt genoten dit weekend. Echt bizar. En allroud-kampioen, nu al drie jaar op rij!” De goedlachse ambassadeur van haar sport die op de WK-poster centraal in de wedstrijdhal prijkte, maakte een groots gebaar door bij de prijsuitreiking ook Jilena Baggerman van Inspiration Voorhout bij haar op het erepodium te roepen, uit erkentelijkheid voor haar prestaties bij de junioren.

Grossier in medailles Baggerman deelde met GymPOWER na haar routine in de solo-dance twirl haar passie en gedrevenheid voor haar sport: “(…) Het voelt heel fijn. Ik weet dat ik gister niet op m’n allerbest ging en nu heb ik er heel erg van genoten. Het was heel fijn om voor iedereen te laten zien wie ik echt ben. Ik heb best veel tegenslagen gehad, elke twirler denk ik wel, en dit nummer was echt op mijn lijf geschreven, heel chill om een nummer te doen waarvan je echt denkt ‘Dit ben ik. (…)”

Esmée Nauta van Vivre Groningen, die een geweldige prestatie neerzette in de senior kampioensklasse en twee keer nipt vierde werd, met een reserveplek voor de WK: “Er is altijd wel stress van zo’n weekend. Je traint gewoon heel hard en heel veel en je hoopt dan zo dat zo’n weekend goed gaat. Als dat dan ook lukt, ben je superblij en opgelucht. Heel fijn.” En dan hangt er nogal wat van af een podiumplek, WK-ticket. ”Nou daar heb ik me het weekend niet echt druk om gemaakt. Meestal raak je het, als je je met uitslagen bezig gaat houden, zelf kwijt. Ik dacht gewoon doen, waar ik goed in ben en doen wat ik zelf leuk vind en wat dan de uitslag is, zien we dan wel weer.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Esmée Nauta van Vivre Groningen

Overtreffende trap van betovering met groepen 

De grootste magie in de twirlsport komt de groepen toe. Van ensemble tot small en large teams, maar ook het pomponteam, het danceteam en het parade corpsIn een groep geldt dezelfde charme als bij het individueel of duo twirlen, maar dan in de overtreffende trap van betovering. Van small twirling team tot large team, het is een fascinerend spel van synchroon bewegingen en overvliegende batons in de cadans van de verplichte of gekozen muziek. Dat de NBTA wederom een nationaal pomponteam op de been heeft gebracht, samengesteld uit twirlsporters van verschillende verenigingen uit heel Nederland, gaf een een meerwaarde aan het fabuleuze optreden dat extra kippenvel teweeg bracht als allerlaatste nummer op het wedstrijdprogramma van dit weekeinde.

Uit alles straalt dat er alles uit de kast is gehaald en niets aan het toeval is overgelaten om de wereldtitel van 2018 in Lillehammer – welk nieuws alle voorpagina’s van de media in Nederland haalde – dit voorjaar te verdedigen zodat iedereen het Wilhelmus in Eindhoven uit volle borst kan meezingen. Ondanks een optreden, de generale, op een openbaar NK in Topsportcentrum Almere met een paar honderd man publiek, willen ze bij de NBTA dit een goed bewaard geheim houden tot aan het WK in Eindhoven. De allergrootste concurrent daar is weer Team U.S.A.. Dat team een keer verslaan was het Walhalla bestormen, op herhaling gaan is de Viking-goden het huis uitzetten. De ongelooflijk vernuftige en weergaloze choreografie heeft met alle passie, skills en twists gebundeld de potentie om de geschiedenis voor deze sport definitief te herschrijven. Superlatieven komen gewoon tekort om deze dansroutine te omschrijven.

Coach Karin Gerritsen, één van de trainers/begeleiders van het nationale Pomponteam, is tevreden met de verrichtingen op het NK en heeft vertrouwen in het traject richting WK in eigen land: “Het pomponteam is NK-proof. Bijzonder dat een nationaal team gelukt is. Voor de WK moet je als solist op de NK altijd bij de top-zes zitten. Sommigen halen dat niet en die konden nu wel hun kans pakken. Ook bij het nationale parade corps is een goede basis neergezet, zodat ze hier op de NK konden staan. Na een selectie vooraf werden ook sporters geselecteerd die dit vooraf nooit hadden gedaan. Hierna kan het verder uitgebouwd worden voor de WK.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Large Team Inspiration Voorhout

De titelstrijd bij de large teams was onwijs spannend. Nederlands kampioen, het Large Team van The Rainbows Roosendaal dat het WK-ticket bemachtigde daarmee: “Zo’n concurrentiestrijd is gewoon spannend, alles hangt dan aan een klein zijden draadje.” Waar denk je dan aan, no drops of het verhaal? “Gewoon knallen met z’n allen. Gewoon staan als een team. Een drop meer of minder maakt dan niet uit. Het gaat erom dat je samen als team op die vloer staat, iedereen entertaint en laat zien wat je kan.

Winnende coach/trainster Bernice Vergunst-Snijders van The Rainbows Roosendaal: ‘”Gister was ik blij met dat we met het senioren Danceteam goud hadden gewonnen, dus een plaats op het WK hebben behaald. Daar waren we al superblij mee. Het feestje was nog niet voorbij, want we hebben er helemaal aan voldaan. We hebben nu met alle drie de teamonderdelen een WK-ticket behaald. Ze hebben het gewoon onwijs goed gedaan op de vloer. Mentaal en technisch zijn we zo sterk geweest dit weekend dat het gewoon stond zoals we het gehoopt hadden. Ze hebben het op het juiste moment geflikt.”

Het Large Team Inspiration Voorhout dat titelfavoriet was en alles uit de kast haalde op de wedstrijdvloer om daaraan te voldoen, moest zich uiteindelijk met zilver tevreden stellen ondanks de fenomenale groepsroutine: “We zijn met elkaar enorm hecht en dat maakt dat we er met z’n allen voor gaan. Iedereen kiest ook speciaal voor het largeteam omdat het het gezelligste punt van de avond is met de trainingen. Tja, dat is wel waarom wij samen een team vormen.” Cindy Boter die deel uitmaakte van dit Large Team: “Ja, het is mooi, om dit met z’n allen te doen. Heel anders, ja, dan alleen op de vloer staan.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Large Team The Rainbows Roosendaal

Nederlands kampioenschap Intermediate klasse

Een groot lichtpunt in zo’n NK-weekend van de NBTA is de nationale titelstrijd in de ‘intermediate’ klasse, zeg de eerste divisie bij deze sportbond. Net zo goed met oeverloze sportpassie, sprankelende choreografieën, mooie outfits, artistieke hoogstandjes en vernuftige batontechnieken die tot de verbeelding spreken en de sport in al haar kracht en schoonheid etaleren. Als ze genoeg promotiepunten behalen tijdens de competitie kunnen ze naar de hoogste divisie promoveren, de kampioenklasse, maar al op dit niveau stonden de pareltjes op de vloer in de nationale titelstrijd in Topsportcentum Almere. De sport is zich aan het heruitvinden op een hoger level en ook de sporters op dit niveau varen mee in die slipstream.

De sporters in de Intermediate-klasse hadden individueel vier twirlonderdelen: solo 1-baton, solo 2-baton, solo super-x-strut, solo ‘dance twirl’; als duet de onderdelen duo twirling en duo dance twirl. Daarnaast deden er ook ensembles mee.  Wat de NK spannender maakte, was dat je je per onderdeel kwalificeerde en daarvoor een NK-limiet moest halen. Dus het deelnemersveld kon per keer danig verschillen qua aantal en sporters en daarenboven kunnen sporters op verschillende niveaus in actie komen. Het maakt de wedstrijden een stuk boeiender ook, want nu weet je dat iemand per onderdeel op het juiste niveau uitkomt wat ie aankan en dat hoeft niet altijd op elk onderdeel te zijn. Dat zou een lichtend voorbeeld kunnen zijn voor andere artistieke sporten, want het voorkomt een hoop frustratie dat je niet perse je best hoeft staan te doen op een onderdeel waarin je je (nog) moet ontwikkelen en je je helemaal kan focussen op je specialismen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Bonita de Ruiter van Accelerando Zwijndrecht

Nederlands kampioene 1-baton intermediate Bonita de Ruiter van Accelerando Zwijndrecht: “Het ging niet zozeer om de punten, maar meer om de plek. Je wilt voor jezelf lekker gedraaid hebben en zelf heb ik dan zoiets van ‘Punten zijn ook van de jury afhankelijk, dan zie je wel wat er gebeurt.’ Druk op de NK is voor mij heel anders dan bij de kwalificatie. Dan moet je, anders is dat het eind. Op de NK is het dat je er staat. Je hebt er zoveel achter je gelaten, wees blij met wat je hier bereikt.” Haar trainster, op de tribune bij de prijsuitreiking heel emotioneel: “Ik vind gewoon dat sommige mensen het extra verdienen als ze er extra hard voor trainen. Altijd gemotiveerd, altijd bereid om te trainen en een stapje extra te zetten en als dat dan beloond wordt met een Nederlandse titel dan maakt je dat wel trots.” 

Meer over het NK van de NBTA Nederland is te vinden op haar Facebook-nieuwspagina, website en overige social media alsook op die van alle deelnemende clubs en sporters. Bovenaan dit artikel staat de YouTube-link naar de beeldreportage die GymPOWER maakte op de NK 2020 van de NBTA overeenkomstig de afgegeven persaccreditatie.

Artikel © GymPOWER | Tekst en fotografie © Therry da Silva | Interviews en (video)beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.