Afscheid van een tijdperk voor NTSB

Afscheid van een tijdperk voor NTSB
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Large Team - Artistic Group Connection NK NTSB-KNMO 2019-2020

ALMERE – Op 18 en 19 januari 2020 organiseerde de andere twirlbond van Nederland, de NTSB, voor de tweede keer onder auspiciën van de KNMO, in Topsportcentrum Almere haar jaarlijkse NK-finale-weekend voor top- en breedtesporters, elk niveau alsmede dames èn heren, om het afgelopen jaar goed af te sluiten. Bijna zevenhonderd sporters van zo’n tachtig clubs toonden aan qua niveau en kwaliteit, dat ook bij deze bond keihard gewerkt wordt richting next level met de Olympische status als doel. Verslaggevers van GymPOWER namen onder persaccreditatie een kijkje bij de finales op de laatste NK-dag. Na twee intensieve wedstrijddagen was de ontlading bij de ceremonie protocollaire groot. Een waardige afsluiting van een programma vol mooie sport en pure passie en emotie, dat ook terecht beklonken kon worden met een gezamenlijk Wilhelmus.

We zagen spannende titelstrijd en prachtige sport met een eigen karakter, waarbij de vernuftige twirltechniek naast 1-, 2- en 3-baton-routines ook in mooie artistieke en freestyle choreografieën gecombineerd werd met dans, acrobatiek en een flink scheutje dramatiek en expressie en bovenal de sportpassie, het enthousiasme en het sportplezier van de vloer afspatte. De finalisten – solisten, duo’s, ensembles, kleine en grote groepen – maakten zonder onderscheid grote indruk. Om voorbeelden te noemen, het optreden van de ‘Artistic Group’, een samenwerkingsverband tussen clubs uit drie provincies, en de twee beste mixed duo’s van dit moment op N1 en N2, maar eigenlijk elk optreden die we mochten zien, vormden een perfecte mooie kers op deze heerlijke taart. Hier zag je ten volle waarom twirl een showsport bij uitstek is die ook winnaars kan voortbrengen van populaire tv-talentenjachtprogramma’s, zoals twirler Amalie die Got Talent Noorwegen in december 2019 won (zie onderstaand ingesloten filmpje voor een idee wat je van moet verwachten, aangezien van de NTSB geen choreo’s gefilmd mochten worden op het NK).

Boegbeelden voor de twirlsport bij de NTSB

Boegbeelden voor deze sport bij de NTSB zijn Sjors Huisman en Mandy Derksen (zie inzetfoto van dit artikel), die beiden trainen bij Papillon in Apeldoorn. Op de tweede NK-dag viel Huisman en Derksen als duo de eer te beurt om de beker voor ‘Most outstanding performance’ uitgereikt te krijgen, reden waarom ze hun fabuleuze routine bij de Duo Freestyle Senior N1 waarvoor ze een recordaantal van liefst 50,0000 punten behaalden, nogmaals aan de volbezette tribunes mochten laten zien aan het einde van de dag – na de prijsuitreiking en vòòr het afsluitende Wilhelmus voor alle kampioenen -. Dit mixed duo toonde afgelopen jaar op de Europese kampioenschappen van de WBTF in Mouilleron-le-Captif, Frankrijk, met een bijzondere en unieke finaleplek hun internationale klasse aan. Derksen en Huisman gingen nipt als vierde door naar de EK-finale en eindigden uiteindelijk als vijfde.

Een dag eerder kreeg het jonge duo Chloë Staes en Tess Moelands van Twirling Sport West-Brabant (TSWB) uit Etten-Leur de beker voor ‘Most outstanding performance’. Staes en Moelands, die bij de categorie Duo Freestyle Junior N3 met hun toproutine met kop en schouders en 34,0000 punten de kampioenstitel grepen, mochten ook de beker met de grote oren ontvangen en hun winnende routine aan het eind van de dag tonen. De Future Cup, de hoogste eer voor de breedtesport, werd aan Nina Kuiper van Prins Hendrik Scheemda uitgereikt, die bijvoorbeeld met score van 9,1100 punten bij ‘Solo 1 Baton 15 jaar + N4’ de kampioenstitel greep en een bijzondere prestatie leverde op de eerste NK-dag.

Sprongkracht en acrobatiek duidelijk zichtbaar

Van alles wat Huisman en Derksen met elkaar in een wervelende choreografie op de vloer neerzetten, spatte de sportpassie, chemie, charme en skills er vanaf. Hun roots in de turn- en gymsport was duidelijk zichtbaar aan de sprongkracht en acrobatiek, maar bovenal was dit toptwirlen op z’n allermooist. De hele zaal en het publiek, bij de NTSB traditioneel aan de andere kant gezeten dan de NBTA, kregen de twee muisstil met hun bijzondere demo. Na de ‘ceremonie protocollaire’ op zondag bleven Huisman en Derksen, net zoals de andere deelnemers op de wedstrijdvloer van de grote hal van Topsportcentrum Almere staan.

Vele fans en sportliefhebbers kwamen hen feliciteren en gingen graag op de foto gingen met deze grote boegbeelden die de twirlsport anno 2020 naar ongekende hoogten tillen en de battle met het meest gelauwerde mixed acropaar ooit, Fenne van Dijck en Stef van der Lochte, met vertrouwen zouden kunnen aangaan. Zelf stonden ze de pers netjes te woord en toonden zich confident over hun prestatie en kunnen: “Weer Nederlands kampioen, dat is altijd mooi! Onze routine was toch een uitdaging. Dit was de eerste keer dat we hem deden. Zoiets is elke keer weer spannend. Het is een hele andere tak van sport natuurlijk. Sowieso kun je als jongen/meisje hele andere dingen uitbeelden. En daarnaast hebben we gewoon heel veel sportplezier samen!” Derksen: “Dat is zeker fijn bij de liften, al blijft dat voor Sjors soms altijd nog zwaar.” Huisman: “Maar wel spectaculair om te zien!” 

Voortreffelijke routine met plezier getoond

Een ander duo dat op de zondagmiddag de power en passie in de twirlsport neerzette in Topsportcentrum Almere met een voortreffelijke routine en zich met 39,500 punten bij Duo Freestyle Senior N2, een lager niveau dan Huisman en Derksen, tot Nederlands kampioen bij de NTSB kroonde, bestond uit Richard Spaan en Corina Spaan van Infinity uit Elburg. Bij de NTSB mag iedere winnaar in dit NK-weekend, in elke categorie en op elk niveau, zich Nederlands kampioen noemen, punt uit. Het sportplezier spatte er vanaf in deze bijzondere samenwerking tussen twee getalenteerde en gedreven twirlsporters.

De jongere broer en oudere zus, die elkaar hebben geïnspireerd door de jaren heen, straalden tijdens hun routine en stonden na afloop ook op de wedstrijdvloer de fans geduldig te woord. Ze deelden hun euforie en tevredenheid met GymPOWER: “Deze overwinning voelt zo lekker. We hadden er een goed gevoel bij en piekten op het juiste moment. Het gaat ook weleens mis en dan is het wel lekker dat het er juist op de NK goed uitkomt. Voor ons is dit wel het topmoment van 2019!”

Voormalig groepsspringer is twirlkampioen

Individueel pakte Huisman, zelf voormalig groepsspringer uit Kapelle in Zeeland maar vanaf zijn achttiende wonend in Arnhem en trainend bij Papillon in Apeldoorn, in een geweldige battle met Richard Spaan de Nederlandse titel met Solo 1-baton en Solo Freestyle Senior N1: 59,0687 punten voor Huisman versus 46,0312 punten voor Spaan. Met een krachtiger statement voor de heren in deze artistieke sport kan niemand ze overtreffen. Derksen en zus Spaan pakten solo respectievelijk goud bij N1 en zilver bij N2. Keesje Kessels wist routinier Spaan te overtreffen voor de kampioenstitel: 25,8750 versus 24,500 punten.

Het is mooi om te zien dat na het afscheid van Cindy Boter en Kelsey Smits bij deze bond, er nog steeds een mooie battle blijft plaatsvinden om de kampioenstitels in de hoogste klasses. Ook bij de heren. Al blijft Huisman voor nu de beste twirlsporter van Nederland, bij de NTSB, je ziet Richard Spaan elk jaar verder groeien en zich ontwikkelen, waarbij hij altijd met een leuke, vernieuwende freestyle routine komt die zeker gerekend kan worden tot de mooiste artistieke choreo’s van Nederland. Al mag die van Huisman er natuurlijk ook zeker wezen. Huisman omschreef voor GymPOWER het geheim van zijn winnende choreografie: “Ik hou van rustige muziek, dan kun je goed moderne dans laten zien. Het leuke van twirlen bij onze bond is de combinatie van het gymnastische, wat ik heel leuk vindt, ritmische gymnastiek en dans. Dit is ook topsport, omdat we er heel veel voor moeten doen om het hoogst haalbare uit onszelf te halen.”  

Connection verbindt drie provincies met elkaar

Van het Rotterdams Twirl Team (RTT) deden elf twirlsters mee, die als ensemble-team kampioen werden bij het onderdeel Junior Freestyle N2 maar ook individueel in de andere zaal enthousiast hun kunnen toonden, zoals Yanna Busch en de anderen. Het gaat goed bij de twirlclub uit Rotterdam: “We hebben een leuke club. Iedereen doet hier individueel mee. We hebben ook twee duo’s en die vielen ook in de prijzen.” Team Connection is een Large Artistic Group die bestaat uit achttien atleten uit meerdere samenwerkende verenigingen, – The Marantos uit Terheijde aan Zee, RTT uit Rotterdam, The Showgirls uit ’s-Heerenhoek, St.Remi uit Baarle-Nassau en Topido uit Wilbertoord – die de drie provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland verbinden.

Het combiteam staat onder eindverantwoordelijkheid van trainer/coach Caroline Klompenhouwer. De prachtige Queen-act van Connection, ondersteund door een stoere outfit, was iets heel bijzonders en van internationale klasse. De muziek van Queen heeft altijd al iets magisch en deze groep wist dat nog verder om te zetten met een magistrale uitvoering ervan. De groepsleden genoten zichtbaar van hun optreden en waren achteraf heel tevreden: “We hebben prijzen gewonnen en het was heel erg gezellig. Het is bijzonder omdat we met verschillende verenigingen zijn die zijn samengevoegd. Vandaar ook de naam ‘Connection’.”

Ambitie om met Queen-routine op EK te staan

Ook Connection had na afloop vele fans na de ceremonie protocollaire op de wedstrijdvloer die kwamen delen in de euforie van de topprestatie. Een twirlster van RTT, lid van Connection legde aan GymPOWER uit hoe de vork in de steel zat voor dit team dat geen concurrentie kende op het NK: “Voor ons ging het vooral om de punten. We waren hier als enige in de categorie en dus ging het om de prestatie zelf. We hadden maar één drop en dat is eigenlijk het beste wat we ooit gedraaid hebben. We piekten op het juiste moment en dat maakt het voor ons compleet. We willen ons selecteren voor de European Cup 2020 in Blanes, dat is waar we naartoe werken, maar dit is zeker het punt voor nu.”

Hoofdcoach Klompenhouwer legde aan GymPOWER het doel en hun traject uit: “Als je onze sport even vergelijkt met voetbal dan bestaat er een EK en WK voor landenteams, dus de beste sporters van ons land in dat geval, de European Cup is vergelijkbaar met een Europees kampioenschap voor clubteams waarbij er ook op sommige onderdelen individueel deelgenomen kan worden op niveaus onder de elite, omdat de elite (top) natuurlijk Nederland vertegenwoordigt. Bij de European Cup vertegenwoordig je dus niet formeel je land. Sterker nog: als je bent geselecteerd voor de WK mag je niet meedoen in hetzelfde onderdeel op de European Cup. Dit laatste toernooi is er dus uiteindelijk om breedtesporters internationale ervaring te laten opdoen.”

Huldiging kampioenen en afscheid vrijwilligers

Aan het eind van de zondagmiddag, na een traditioneel lange zit om alle kampioenen en medaillewinnaars te kunnen eren op het erepodium, werd het bataljon NTSB-vrijwilligers naar voren geroepen die hier bij de NTSB al jaren, vaak achter de coulissen, belangrijk en vooral veel werk verzet om de geoliede organisatie van het NK draaiende te houden en de sporters hun ding te laten doen op de wedstrijdvloer: van jurering tot wedstrijdleiding, van presentatie tot muziekbeheer, van vloermanagement tot EHBO, van klerken tot fotografie, van catering tot beveiliging en nog veel meer. Het was mooi dat dit inzichtelijk werd gemaakt voor het grote publiek supporters. met alle vrijwilligers te midden van de massa sporters op de wedstrijdvloer.

Deze vrijwilligers zijn grote steunpilaren van de NTSB geweest die jaren veel en bijzonder werk hebben verzet voor de sport en de sporters, die nu een stapje terug doen om de jongere generatie de ruimte te geven voor de nieuwe ontwikkelingen maar ook aan andere dingen in hun leven toe zijn. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Dat geluids- en muziekman Toon de zo kenmerkende, kolossale (bijna man/vrouw-hoge) NTSB-wisselbeker voor ‘Most outstanding performance’ mee naar huis mocht nemen na veertig jaar trouwe dienst, is en blijft een groots gebaar.

Eigenlijk ook een dankjewel aan al die vrijwilligers van nu en door de jaren heen die er samen hun schouders eronder zetten om de NTSB-trein rijdende te houden. Toon heeft de sport en de sportbond zich zien ontwikkelen de afgelopen veertig jaar en heeft de trofee opgebouwd en verrijkt zien worden met de namen van de twirlsporters die de beste prestaties ooit neerzetten op de NK’s, waarbij hij de muziek en het geluid beheerde. Nu mag hij dik verdiend thuis elke dag genieten van de magnifieke kampioenentrofee in/op zijn eigen etalagekast. De mooiste beker ooit uit de hele artistieke sportwereld heeft een mooi thuis gekregen.

Eén NK met alle onderdelen van beide werelden

View this post on Instagram

Vandaag is GymPOWER weer in Topsportcentrum Almere voor de Nederlandse kampioenschappen van de andere twirlbond, de NTSB. Nu in afwachting van de ceremonie protocolaire. Wie gaat er met die medailles en bekers naar huis… en bovenal wie gaat die kolossale allround kampioensbeker de hoogte in tillen vandaag… Grotere bestaat er niet in de artistieke sportwereld 🏆 🎖️ 🎉💪🔥 Update: De zware, kolossale wisselbeker die 40 jaar Nederlandse twirlsporthistorie met zich meedraagt, werd vandaag voor de laatste keer uitgereikt. Aangezien de twee twirlbonden in Nederland, in navolging van de internationale federaties, in goed overleg en gevorderde onderhandeling zijn over samenwerking in een gezamenlijke toekomst in het belang van alle twirlsporters en de olympische ambitie, is besloten deze beker op deze NK te geven aan de 'most outstanding performance of all times' van een trouwe vrijwilliger, de 'muzieknan' die dit weekeinde afscheid nam na 30 jaar… Je zal zo'n schitterend en historisch gevaarte als dank op/in je etalagekast thuis mogen zetten, dan heb je de eer voor je verdiensten dubbel en dwars verdiend! Later meer op de website van © GymPOWER.nl Credit foto's © Therry da Silva onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine

A post shared by GymPOWER Sportmagazine (@gympower_sportmagazine) on

Het intense NK-weekend van de NTSB eindigde zodoende met veel emoties op de zondagmiddag, waarbij vreugde en verdriet dicht bij elkaar lagen.  Aangezien de twee twirlbonden in Nederland, in navolging van de internationale federaties, in goed overleg in gevorderde onderhandelingen zijn over hun samenwerking in een gezamenlijke toekomst in het belang van alle twirlsporters en de olympische ambitie van de sport, vormden deze NK op meerdere vlakken een afscheid van een tijdperk, met o.a. het afscheid van twee vrijwilligers die een groot deel van hun leven, tijd en energie gewijd hebben aan deze sport: ‘Francis en Toon’.

Martin Stevens, voorzitter van de NTSB, droeg ook tijdens het hele NK-finaleweekend met woord en daad bij aan de realisatie van dit twirlsportfestijn. Het is zijn verdienste dat hij alles doet wat hij kan, om te verbinden, ook bij de in gang gezette samenwerking met de NBTA en de gezamenlijke doelen van het drie-verband KNMO-NBTA-NTSB: “Het is goed dat we samengaan. Ook al zijn we nationaal nog bezig met de eerste stappen, ons doel is om op de volgende WK 2020-2021 een gezamenlijke selectie te hebben, die zich hebben gekwalificeerd voor de onderdelen die internationaal door de IBTF zijn geselecteerd, eigenlijk alle onderdelen van beide werelden, zoals 1-, 2-, 3-baton, super x-strut en artistic/dancetwirl, behalve freestyle. Daar moet een speciale oplossing voor komen.”

Het is ook voor buitenstaanders begrijpelijker als er niet twee twirlbonden zijn die apart bestaan, verklaart Stevens met visie en gevoel voor PR. “Je kan het nauwelijks uitleggen dat er hier in Topsportcentrum Almere de afgelopen maand drie verschillende NK’s achter elkaar plaats vonden. De visies zullen vooral internationaal samen moeten komen. Dan is het aan de koepel om keuzes te maken in benamingen en disciplines. Dat kan niet direct, want ook de achterban van beide moet eraan wennen. Je bent gewend aan een structuur. Je moet niet direct competities overhoop gooien. Maar uiteindelijk wil je naar een gezamenlijk NK. Dat is voor de sport, met de uitstraling, het imago en de sportbeleving van de sporters het allerbeste.” 

Twirlsport omarmt ‘One team, one goal, one mission’

Symbolisch en een grote stimulans waren de doordringende speech van voorzitter Martin Stevens die pleitte voor de ontwikkeling en progressie van de sport en sporters, de afscheidswoorden van Francis die ze treffend besloot met: ‘Eén team, één taak!’, maar bovenal de schenking van de schitterende, kolossale kampioentrofee aan het eind van het evenement aan geluidsman Toon die na ruim veertig jaar trouwe dienst afscheid nam. De grote stap voorwaarts kost veel offers en inspanningen en zoals een sporter het ooit vertaalde: ‘bloed, zweet, tranen en blaren’, maar gemeten daarnaar zal de verdienste voor de sport en sporters net zo intens en groots zijn. Op naar de bundeling van krachten en eenwording in de Nederlandse twirlsport, dat kan niet anders dan de overtreffende trap van de huidige ‘Dutch Twirlpower’ worden.

Na een decennium lang deze prachtige artistieke sport te volgen bij twee twirlsportbonden, nationaal en internationaal, is het nu vol verwachting afwachten wat de nabije toekomst brengen zal. Via de bovenaan dit artikel ingesloten link kan de aanvullende beeldreportage van GymPOWER – met foto’s en interviews – op haar YouTube-kanaal bekeken worden, die dient als illustratie en aanvulling op dit nieuwsartikel.

Meer weten over de twirlsport bij de NTSB-KNMO en haar NK 2019-2020 kan op haar Facebook-nieuwspagina en website. De complete uitslagen van deze NK zijn daar ook te raadplegen.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credits tekst en sportfotografie © Therry da Silva | Credits video-edit, overige beelden en interviews © Casper Beijn | Credits ingesloten beeldcitaten Facebook-nieuwspagina’s en YouTube-kanalen © V.D.A., © KNMO-NTSB Majorette, Twirl en Dans, © Ria Spaan, © Rotterdams Twirl Team, © The Maranto’s Terheijde aan Zee en © GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.