Kunstrijden floreert in AIJC-kweekvijver

Kunstrijden floreert in AIJC-kweekvijver
Persfoto © GymPOWER | Fotojournalist © Casper Beijn: Iris Groot van AIJC tijdens de KNSB Cup 3 2019-2020

ALKMAAR – Op 18 en 19 januari 2020 werd op de ijsbaan van sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar voor de zesde keer een KNSB Cup georganiseerd door de Alkmaarsche IJsclub (AIJC) in samenwerking ook met Alkmaar Sport. Het was de derde wedstrijd en laatste kans voor de kunstrijders in de hoogste divisie om zich te kwalificeren voor de Nederlandse kampioenschappen die tegelijkertijd gehouden zullen worden tijdens de internationale Challenge Cup van 20 tot en met 23 februari 2020 in Den Haag. Een mooie gelegenheid om het verhaal van de organiserende club in beeld te brengen, één van de kweekvijvers waar deze artistieke sport met veel passie en inzet floreert om Nederland in de race te houden naar een duurzame Olympische comeback op termijn. Verslaggevers van GymPOWER namen er daarom een kijkje en tekenden hun bijzondere verhalen op.

Bij de ingang van sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar, een toplocatie die naadloos past bij de dynamische stad die sport in- en uitademt en waar het gonst van het topsportnieuws en -successen, stonden er bij de banners van AIJC een vriendelijk ontvangstcomité klaar om ieder, ook de pers, een hartelijk welkom te heten bij deze derde plaatsingswedstrijd. In de prachtig ingerichte schaatsarena met heel goed ijs, heerste een gemoedelijke sfeer en zag je kunstrijdsters voor elkaar duimen, dat de laatste strohalm voor een NK-ticket of van een goede sportieve revanche wordt gepakt. Ze vangen elkaar op na de eerste emotie bij de ‘Kiss & Cry’ en duimen gezamenlijk voor een geslaagde uitslag. Deze generatie, groot in kwantiteit en talent ,kan zomaar één van de beste ooit worden in deze prachtige Olympische sport en weer Olympiërs voor Nederland voortbrengen.

Generatie kunstrijders kan één van de beste ooit worden

Waar een grote delegatie namens Nederland, met de nationale toppers Niki Wories, Thomas Kennes en kunstrijpaar Michel Tsiba & Daria Danilova, zich opmaakte voor de historische deelname aan de Europese kampioenschappen deze week in het Oostenrijkse Graz, er witter rook uit Den Bosch komt met het nieuws dat de talentvolle Caya Scheepens van BKV na drieënhalve maand revalidatie weer op het ijs staat, de Jeugd Olympische Spelen in het Zwitserse Lausanne gehouden wordt spijtig genoeg toch nog zonder Nederlandse inbreng maar in het Oostenrijkse Innsbruck wel Domenico Cairo namens Nederland op de Winter World Masters Games stond, – ‘s werelds grootste wintersportfestival voor 30+sporters –, overheerste in Alkmaar de wens om een mooie kür te rijden en geen fouten te maken bij de dubbels en triples en de sprongen mooi aan te sluiten. De aandacht van GymPOWER in Alkmaar ging o.a. uit naar de junioren en advanced novices, de categorie die het voor Nederland moet gaan maken op in ieder geval de Winterspelen van 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo, Italië, mochten over twee jaar de Winterspelen van 2022 in Beijing, China, nog een brug te ver zijn voor ze.

Het deelnemersveld van de KNSB Cup 3 bij de junior dames telde nu twaalf deelnemers (met drie afmeldingen), maar met – weer van de partij – regerend Nederlands kampioen Lindsay van Zundert en ook Dani Loonstra die er een flink schepje bovenop gooiden in vergelijking met de eerste KNSB Cup in Dordrecht begin oktober 2019. Een mooi perspectief voor het vuurwerk op de komende NK & Challenge Cup 2020 in De Uithof in Den Haag. Van Zundert van FAN Eindhoven, één van Nederland’s grote talenten van dit moment die opgenomen is in het SKN-team van Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra, stak met kop en schouders uit boven de concurrentie en werd eerste met twee keer de eerste positie (in korte en lange kür) en weer een nieuw PB (Tot 138,360; SP 48,64; LP 89,72). Het scheelde 8,23 punten met haar eindscore op de eerste KNSB Cup. Loonstra van DDD Dordrecht eindigde dit keer zeer knap als tweede met een totaalscore van 125,64 punten (SP 42,27; LP 83,37). Op de eerste KNSB Cup thuis was Loonstra nog als vierde geëindigd met 102,30 punten, het verschil met nu was liefst 23,34 punten!

Lange kür Lika Brons van AIJC tijdens KNSB Cup 3 2019-2020 in Alkmaar (originele muziek kür: ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel; vervangende muziek via YouTube: © Joy to the World Instrumental © Jingle Punks); Beeldcitaat Livestream Facebook met dank aan © Show Your Skill.Online, nieuwsedit © GymPOWER onder eigen persaccreditatie.

Isabella Smit van TKV Tilburg die Loonstra toen in Dordt nipt voorbleef met totaal 103,22 punten, bleef nu in Alkmaar steken op 103,66 punten (SP 38,06; LP 69,72). Wel genoeg om het brons veilig te stellen vòòr Indy Babb van HRL die, ook boven de honderd-punten-grens, nu met totaal 100,24 punten (SP 37,26; LP 62,98) vierde werd. Vijfde werd Roxy Janssen van BKV Den Bosch met 95,50 punten, zesde Loïs Libregts van TKV Tilburg met 95,29 punten, zevende Cheyenne Knoester van AMA met 74,87 punten, achtste Lika Brons van thuisclub AIJC met 73,19 punten en negende clubgenote Iris Groot met 64,27 punten.

Bij de junior heren was dit keer alleen Iwan van Hulst (FSA) van de partij. Dit keer passeerde hij de honderd-punten-grens niet. Hij kreeg totaal 97,64 punten voor zijn twee küren toegekend. Grigory Kornienko was wel ingeschreven, maar kwam niet aan de start in Alkmaar.

“Uit je eigen ervaringen en emotie de expressie overbrengen”

Junioren Lika Brons (18) en Iris Groot (17) konden de thuisclub net niet blij maken met een NK-ticket, maar reden wel voor alles wat ze waard waren. Toch keek Brons met trots terug op deze serie, waar ze bij de eerste KNSB Cup in Dordrecht haar beste kür reed uit het seizoen (voor totaal 78,03 punten), ondanks heel moeilijke privé-omstandigheden. Juist haar kür op de gevoelige muziek van ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel hield haar daar op de been en gaf haar de kans haar emoties in de schaatsarena een plek te geven. Brons:  “Uit je eigen ervaringen kun je emoties meenemen in je kür, waardoor je de expressie heel goed kan overbrengen naar de jury. Dat maakt het zo mooi. Je eigen ervaringen overbrengen op je eigen manier.”

Ook bij de eerste KNSB-cup was het een heel emotioneel weekend voor me, waardoor ik mijn emoties goed kon overbrengen, deelde ze met GymPOWER in de mixed zone. “Ik had best dramatische kürmuziek zat er zo in dat het veel beter ging om het gevoel erbij te pakken. Dat was mijn mooiste uit deze reeks. De NK had er vandaag nog wel ingezeten, maar ik vind het belangrijker dat ik er plezier aan over hou en niet te gefixeerd te zijn op de punten, maar voor mezelf fijn rijd. Als ik voor mezelf alles goed doe, haal ik die punten toch wel. ‘Bijna’ is natuurlijk wel een teleurstelling, maar er is altijd plek voor verbetering en over twee weken in Duitsland ga ik er dan wel weer voor.” 

In de categorie senioren was de spoeling weer dun in Alkmaar. Frederique Koning van KSVH deed voor de derde keer op rij mee en kwam dit keer tot 76,33 punten voor het brons. Linden van Bemmel van EKIJSA toonde progressie geboekt te hebben sinds de eerste KNSB Cup in Dordrecht. Waar ze daar nog 97,01 punten boekte voor het goud, passeerde ze nu in Alkmaar de honderd-punten-grens en noteerde ze 104,26 punten voor het zilver, een vooruitgang van 7,25 punten. De ongenaakbare winnaar was Lenne van Gorp van TKV Tilburg die bij haar comeback na een lange revalidatie hoge ogen gooide bij haar debuut bij de senioren. Met liefst 140,03 punten wist ze in haar eerste plaatsingswedstrijd dit seizoen gelijk ook het NK-ticket veilig te stellen.

Bij de heren wist Christian Gijtenbeek van ASC in vergelijking met zijn optreden op de tweede KNSB Cup in Eindhoven, in Alkmaar 2,46 punten erbij te sprokkelen voor een totaalscore van 93,55 punten. Niet genoeg om de magische honderd-punten-grens te doorbreken, maar wel genoeg voor het goud. Pieter Hogerwerf boekte 15,98 punten vooruitgang op zijn optreden bij de KNSB Cup 1 in Dordrecht. Hij werd in Alkmaar tweede met 85,04 punten. De heren blijven schaars in het Nederlandse kunstrijden.

“Het is mooi dat je dan hoort en denkt… nu sta ik op het NK!”

Bij de Advanced Novice kwam op de derde KNSB Cup het op één na grootste deelnemersveld in actie. Liefst vierentwintig kunstrijdsters schreven zich in voor de plaatsingswedstrijd in Alkmaar, waarbij twee zich afmeldden: Billy de Munk van de thuisclub AIJC en Warwara van der Horst van EKIJSA. De winst ging met 104,03 punten (SP 39,67; LP 64,36) naar Julia van Dijk van DDD. Dat was 6,81 punten minder dan op de eerste KNSB Cup thuis in Dordrecht, maar ook hier kon ze heel blij mee zijn. Clubgenote Lilia Lupanova was de dip op de tweede KNSB Cup helemaal te boven en pakte het zilver met totaal 82,05 punten (SP 29,12; LP 52,93) , mede door de tweede score voor de lange kür. Eline Seuren van BKV behaalde dit keer, na het goud op de tweede KNSB Cup in Eindhoven, het brons met 81,43 punten (SP 30,87; LP 50,56).

Met behoorlijk goede eerste kür stond Seuren zelfs nog tweede hiermee. Uiteindelijk wist ze zelfs de favoriete van het thuispubliek nipt van het erepodium af te houden. Melissa Hopman van AIJC werd vierde met 79,27 punten. Met de korte kür stond ze nog vijfde (SP 27,36; LP 51,91) achter Lara Visser, maar met een sterke lange kür wist ze de rollen om te draaien met de derde score voor dit onderdeel. Lara Visser werd uiteindelijk nipt vijfde met totaal 78,09 punten (SP 28,56; LP 49,53). Met haar goede eerste kür en vierde score van het veld hield ze op haar beurt uiteindelijk toch nog ritmisch gymnaste op de schaats Emilie Schop (Tot 77,52; SP 26,31; LP 51,21) achter zich, die nog alles op alles zette voor de vierde score met de lange kür. Er deden dit seizoen geen jongens mee in de categorie ‘Advanced Novice’.

Voor Hopman (15), één van de SKN-talenten en toppers van de organiserende vereniging, was er toch nog een reden om een feestje te bouwen. Ze had de lastige taak en uitdaging tegelijk om in de allerlaatste plaatsingswedstrijd met de support van het thuispubliek haar NK-ticket veilig te stellen, na twee voorrondes waarin ze zich door omstandigheden nog niet had kunnen plaatsen. Dat lukte haar glansrijk. Met een plek in het eindklassement weliswaar net buiten het podium, maar de blijdschap voor het behalen van het hoogste doel op deze dag was bij haar, de supporters en de club was er niet minder om. Op de NK annex Challenge Cup je opwachting mogen maken is anno 2020 met de hoge NK-limieten naast een doel ook een grote verdienste als je dat voor elkaar krijgt.

In de mixed zone deelde Hopman met GymPOWER haar beleving en emoties op deze heuglijke wedstrijddag.“Ik ben heel blij met mijn kür vandaag en behaalde ook de punten om me te plaatsen voor de NK-Challenge Cup. Het was een fantastisch weekend hier in De Meent. Ik heb alle KNSB-cups meegedaan en haalde bij de eerste direct de punten voor de korte kür, maar mijn lange net niet. Bij de tweede selectiewedstrijd kon ik mijn lange kür niet rijden omdat ik die dag ziek was geworden, dus was dit weekend mijn laatste kans en dat is wel gelukt.” Het was een grote opluchting voor Hopman, “…want ik was wel gestrest voor de punten. Ik haalde voor de lange kür vijfentwintig punten technisch waar ik er twintig nodig had. Het is mooi als je ze dan hoort en denkt ‘Ja, nu sta ik op het NK’…Internationaal zit ik nu ook op schema. Bij de volgende wedstrijden ga ik er meer triples in doen. Ik train bijna altijd met Marcus, maar doe ook extra krachttraining. Op de NK zit Marcus bij mij op de Kiss & Cry.”

“Trainer Marcus Deen helpt ons verder… en pusht niet te veel”

Vorig jaar werd het AIJC-talent samen met clubgenote Kaylee Moree (14) uitgenodigd door Alkmaar Sport om mee te doen met de International Children Winter Games (ICWG) 2019 in Lake Placid, V.S., de Winterspelen voor sportende basisscholieren. Hopman: “Dit was een fantastische kans om in mijn categorie in een internationale wedstrijd mee te doen met deelnemers uit de hele wereld. En leuk om Kaylee te gaan!” Moree: “We waren met een grote groep, ook lange-baan-schaatsers. Spannend, maar heel leuk dat ik daaraan mee mocht doen. Ik ging voor de ervaring, want niet iedereen krijgt zo’n kans om in de V.S. een wedstrijd te rijden.” Hopman werd daar in een sterk internationaal veld verrassend vierde. “Er waren er veel van hetzelfde niveau, dus het was ook spannend wie er zou winnen. Ik kwam net niet op het erepodium, maar het scheelde heel weinig. Maar ik was tevreden met hoe ik had gereden!” 

Het was een mooie opsteker voor beide kunstrijdsters en een stimulans om nog harder tegen aan te gaan bij hun trainingen bij AIJC, in de race voor de ultieme droom van elke topsporter: ooit op de echte Olympische Spelen staan namens Nederland. Hopman zette zich met haar prestatie in de spotlights en behoort sinds vorig jaar ook tot het talententeam dat gesteund wordt door Stichting Kunstrijden Nederland (SKN) van Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra: “Bij mijn trainingen bij AIJC train ik elke training mijn dubbele axel en de triples. Alle triples zijn belangrijk en dan kun je verder opbouwen naar de combinaties.Vier keer in het jaar heb ik een SKN-kamp in Den Haag met Chris Howard waar je ook veel nieuwe technieken leert.”

Persfoto 2 © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Interview met AIJC-talenten op de derde KNSB Cup 2019-2020, v.l.n.r. Alessia Ballirano, Melissa Hopman, Kaylee Moree en Katya EL Kalaani

Andere schaatsters van de club in de categorie Advanced Novice vertelden over hun jaarlijkse avonturen bij AIJC Kunstrijden en beaamden de bezielende coaching van trainer Marcus Deen. Kaylee Moree (14), Alessia Ballirano (14) en Katya El Kalaani (14) trainen met veel plezier bij de club en worden elk jaar beter. Op de derde KNSB Cup straalden ze alle vier vooral in hun lange kür. Moree woont zelfs in Amsterdam en wijkt speciaal uit naar deze club om op niveau te kunnen kunstrijden. “Zeker, we trainen vaak en doen naast de droogtrainingen en ijstraining ook ballet voor de houding en met ons Summer Camp hebben we soms lesjes van andere soort sporten, maar die voegen niet heel veel toe aan het kunstschaatsen zelf. Onze trainer Marcus Deen traint ons heel goed. Hij helpt ons echt verder met sprongen. Hij pusht niet teveel, maar wel genoeg dat je steeds een stapje beter wordt. Hij benadert je ook op een positieve manier, dat helpt ook heel erg mee. Je gaat altijd met een positief gevoel naar huis, als de training weer goed is gegaan.”

Ballirano behaalde totaal 49,02  punten (SP 15,96; LP 33,06). Ze behaalde voor de NK de benodigde punten voor de korte kür: “Maar voor de lange kür op twee punten na net niet. Dat is nog één sprong landen.” Moree reed alle drie de selectiewedstrijden maar haalde spijtig genoeg de benodigde NK-punten niet. In Alkmaar was haar totaalscore 48,07 punten (SP 17,52; LP 30,55). “Ik ben wel tevreden hoe de kür vandaag is gegaan, want ik doe het meer voor het plezier en hoef niet perse het NK te rijden, ik train ook minder dan de anderen. School gaat voor!” El Kalaani behaalde totaal 51,27 punten (SP 17,67; LP 33,60). Ze zal ook niet op de komende NK rijden, maar haar doel dit weekend was laten zien wat ze kon: “Ik haalde bij de vorige KNSB Cup net niet mijn punten, dat geeft niet. Het ging vandaag wel goed. Ik schaats ook voor mijn plezier.” Het is voor hen nog een lange weg te gaan richting de honderd-punten-grens, maar ze weten dat ze er hard voor werken en geduld moeten hebben. Bij de NK gaan ze solidair pal achter clubgenote Hopman staan en haar aanmoedigen: “En het filmpje volgen van wie er allemaal meedoet.” Ballirano wil hierna net als oudere clubgenote Brons (bij de junioren) ook naar de internationale wedstrijd in Duitsland: “Daar wil en kan ik alsnog laten zien wat ik kan. Een paar maanden later wil ik naar een wedstrijd in Zweden.”

Tot slot kwamen op de derde KNSB Cup negenentwintig dames en één heer in actie in de jongste categorie Basic Novice. Isaac Fulton van WKC reed alleen en wist 25,54 punten toegekend te krijgen voor zijn kür. Bij de dames ging het goud en zilver naar Klara en Lena Cusak van FSA met respectievelijk 38,07 en 37,69 punten. Het brons ging naar Emilia Soloukhin van TKV die 35,78 punten behaalde. Het kan verkeren op het ijs. De drie – op Lena Cusak na dan die zilver pakte in Eindhoven achter Anne Lurling – lieten een hele rij toptalenten achter zich die ze in de voorgaande KNSB Cups nog voor zich moesten laten gaan in de top van het klassement: Naomi Wessels van BKV (vierde met 35,73), Anne Lurling van BKV (vijfde met 35,17), Angel Delevaque van DDD (zesde met 34,19), Nijne van Erp van BKV (zevende met 33,89), Roos Harkema van BKV (achtste met 33,32) en Macey Mellema van HRL (negende met 32,89). Smilla Egmont-Petersen van BKV bezette de tiende plaats met 31,11 punten.

De derde KNSB Cup in sportcomplex De Meent Bauferfeind was live te volgen via livestream op de Facebookpagina van © Show Your Skill.Online en werd mede mogelijk gemaakt door Alkmaar Sport en Karin’s Schaatssport uit Dordrecht, waarbij fotograaf Piet van Es van Pietures.nl voor de officiële kiekjes voor de organisatie zorgde. Voor de Alkmaarsche IJsclub (AIJC) was het iets bijzonders om deze wedstrijd dit jaar te organiseren. Voor de zesde keer kon de club in eigen huis de Nederlandse kunstrijders van het hoogste niveau verwelkomen. Trainster Rosanna Ballirano Marotta: “Dat je die kans krijgt is geweldig natuurlijk. Het is hartstikke mooi om zo’n wedstrijd in eigen huis te hebben. Het is op verschillende plekken door het hele land, zoals Eindhoven en Dordrecht en daar mag Alkmaar dan ook best bij. We gaan ook allemaal naar de NK om te kijken en te juichen voor Melissa!”

View this post on Instagram

Op 18 en 19 januari 2019 organiseerde de Alkmaarsche IJsclub AIJC in De Meent Bauerfeind de derde KNSB Cup 2019-2020, de laatste plaatsingswedstrijd voor de NK annex internationale Challenge Cup 2020. De aandacht van GymPOWER in Alkmaar ging o.a. uit naar de junioren en advanced novices, de categorie die het voor Nederland moet gaan maken in de komende jaren om een duurzame combeback op de Olympische Winterspelen te realiseren. GymPOWER sprak met een aantal kunstrijdsters uit de Alkmaarse kweekvijver, een selectie talenten in opbouw onder leiding van trainers Marcus Deen en Rosanna Ballirano Marotta, met de ogen gericht op de toekomst: Lika Brons, Iris Groot, Melissa Hopman, Kaylee Moree, Alessia Balliriano en Katya El Kalaani (Swipe ➡ voor de foto's) Hopman werd vierde en pakte pakte het NK-ticket. Lika Brons, de beste AIJC-rijdster bij de junioren met een achtste plaats, kwam net te kort maar kon toch trots zijn op wat ze had neergezet. Haar lange kür op 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel was wederom intens, veel betekenen en diep ontroerend. Brons: “Uit je eigen ervaringen kun je emoties meenemen in je kür, waardoor je de expressie heel goed kan overbrengen naar de jury. Dat maakt het zo mooi. Je eigen ervaringen overbrengen op je eigen manier.” Met dank aan de Livestream via FB van © Show Your Skill Online maakte GymPOWER een nieuwsedit/beeldcitaat van de prachtige lange kür, i.v.m. de rechten niet op haar originele muziek maar op vervangende muziek van © YouTube (Joy to te world instrumental van © Jingle Punks). Kijk en geniet van de lange kür van Lika Brons via deze YouTube-link:https://youtu.be/8kHYQuyNY5g Het complete verslag van de derde KNSB Cup is te vinden op de website van GymPOWER.nl: https://wp.me/paLck7-1J8 Credit verslag, interviews en persfoto's © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine

A post shared by GymPOWER Sportmagazine (@gympower_sportmagazine) on

Meer info, inclusief de complete uitslagen, over de derde KNSB Cup 2019-2020 is te vinden op de website van de KNSB, op de Facebook-nieuwspagina en website van de organiserende club AIJC Alkmaar en van het Sectiebestuur Kunstrijden van sportbond KNSB en haar website. Daar is ook meer info te vinden over alle drie plaatsingswedstrijden en de Challenge Cup & NK van 20 tot en met 23 februari 2020 in De Uithof Den Haag, alsmede ook op de website Schaatsen.nl van de KNSB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credit verslag, interviews en persfoto’s (inclusief inzet) © Casper Beijn, met een tekstbijdrage van © Therry da Silva | Credit  ingesloten video YouTube: beeldcitaat Livestream met dank aan Facebook © Show Your Skill.Online, verstrekt aan GymPOWER voor nieuwsedit onder persaccreditatie | Credit ingesloten beeldcitaten: Facebook-nieuwspagina’s © Figure Skater Dani Loonstra van De Drechtsteden Dordrecht;  © Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland; © AIJC Kunstschaatsen; en © Figure Skating Amsterdam (FSA)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.