Kick-off trampolinejaar met NK Teams

Kick-off trampolinejaar met NK Teams
Persfoto © GymPOWER | Fotojournalist © Therry da Silva

OSS – In sporthal De Rusheuvel in Oss werden op 18 januari 2020 eindelijk de Nederlandse kampioenschappen 2019 voor clubteams in de ere-, eerste, tweede, derde en vierde divisie van het trampolinespringen gehouden, georganiseerd door thuisclub Turnoss in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie van gymnastiekunie KNGU/DG. Een mooi toernooi met een organisatorisch hoogstandje aan logistiek en vakwerk, met veel coachingpower, sportplezier en spanning waarbij alle springers inclusief toppers en talenten, begeleiders, juryleden, vrijwilligers en supporters zichtbaar genoten van hun eerste ontmoeting van het jaar en graag acte de présence gaven om hun grote passie voor deze Olympische topsport uit de gymnastiekwereld te tonen. Tussendoor werd er ook een EK-kwalificatie gehouden voor junioren en senioren, wat het programma extra cache en spanning meegaf voor de supporters en  sportliefhebbers.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Nederlands kampioenstitel weer voor Team E-1 TV Triffis Alkmaar, met collega/assistent-coach Roel Teillers en hoofdtrainer/coach Sven Mooij

Het erepodium was bij veel categorieën Triffis-rood gevuld. Zo ook bij de grote finale van de eredivisie met vijf teams van vier clubs, waar de Alkmaarse topclub twee topteams op de been bracht die respectievelijk met 142,270 en 138,115 punten de titel en het zilver mee naar huis namen. Het kampioensteam eredivisie van het NK 2019 bestond uit Niamh Slattery, Jordy Mol, Lara Schut en Bo Bet. Het tweede team bestond uit Bente Geleijn, Martijn Reus, Maura de Vos en het alom in de media geprezen elfjarige talent Thalissa Wijkstra, dat vorig jaar samen met clubgenote Lina Joy Uljee vierde werd op het WK met synchroonspringen en tot sporttalent van het jaar gekozen werd in Alkmaar.

Nederlandse titel eredivisie weer voor Triffis

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Jordy Mol van TV Triffis Alkmaar sprong hoogste finalescore

Na afloop sprak GymPOWER in de mixed zone met Jordy Mol, die zich sinds het verrassende zilver op de NK 2019 in Ahoy steeds meer ontpopt als een topspringer waarbij hij met een hele sterke finale-oefening de hoogste score van alle finalerondes neerzette: 52,290 punten. De overwinning had voor hem een extra dimensie: “Voor mij voelt het heel lekker. Vorig jaar verpestte ik het nog voor het team, toen ik op de rand landde, maar nu pakte ik mijn revanche en zijn we Nederlands kampioen.” Iedereen dacht dat het na de voorronde al niet spannend meer zou zijn met de kwaliteit van het Triffis-team… Mol: “Maar het werd toch nog spannend; Bo viel op de rand. Maar uiteindelijk waren onze scores [51,405 punten voor Niamh Slattery, die zich reeds plaatste voor de EK dit jaar -RedGP] goed genoeg om het te compenseren. Dus we zijn superblij!”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn : Elfjarig trampolinetalent van Triffis Alkmaar, Thalissa Wijkstra op NK Teams

Thalissa Wijkstra stond stralend op het erepodium, samen met haar teamgenoten. met een zilveren medaille en een bos bloemen in de hand. Wat betekent dat voor haar? “Ons team is tweede geworden… Eerste worden hoeft niet, ik vind het zo ook goed.” Een trotse moeder Thea legt uit: “Ze deed een oefening met zeven verschillende dubbele salto’s met erg hoge moeilijkheidsgraad, dus geen gewone salto’s.”

Derde met 134,765 punten werd het team van SV Omnia 2000 uit Aalsmeer, dat bestond uit drie springers: Sem van Tol, Fenno van Beek en Jay Roelfsema. Spijtig dat op de NK-teamfinale op eredivisie de competitie niet kon worden aangegaan met teams van bijvoorbeeld Flik-Flak en Trampolineschool Heerenveen (TSH). Doch ook van de onderlinge zenuwslopende battle tussen SV Omnia 2000 en het team van Sparta Ermelo – bestaande uit Valerie Bosschart, Anke Boeve en Tessa Boeve – kon volop worden genoten.

Beiden clubteams hadden dus drie springers die beide rondes (voorronde en finale) moesten springen, een uitdaging voor de conditie maar ook waarbij elk foutje zwaar woog. Bosschart kon haar oefening uiteindelijk niet uitspringen en dat deed de balans overslaan naar de Aalsmeerse formatie. Het vijfde team, van KDO Apeldoorn dat bestond uit Ralph van Tilborg, Jesper Pattipeilohy, Wessel de Kruyff  en Rick Veldhuizen, dat vanwege het kleine aantal deelnemers niet door ging naar de finaleronde.

Beste finalescore en jongste deelneemster voor Triffis

KDO Apeldoorn stond op dit NK twee teams op de been, waarvan één het mixed eredivisieteam. Het is al een prestatie dat je tussen de beste springers van Nederland staat, vinden deze springers: “Wij zijn een leuk team. Zo’n wedstrijd is leuk omdat je een team hebt. Je staat er dan niet alleen voor. Extra leuk, want bij onze sport gaat het uiteindelijk om het solo springen. Onze voorronde vandaag ging niet zo heel goed, vooral bij de keuze. We verloren punten doordat twee vielen.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: v.l.n.r. Anna Fakkel, Mats Ottenbros, hoofdtrainer/coach Sven Mooij, Jorja Visser en Madelief Wijkstra

Bij de Aalsmeerse Flower Cup vorig jaar pakte één springer van dit team, Rick Veldhuizen, nog goud en de beste ‘Time of Flight’ (TOF 16,390) in de categorie ‘Men Class II All Ages’. Veldhuizen: “Dit is wel een stapje hoger, eredivisie, dus een grote uitdaging. Nu zijn er twee oefeningen niet uitgesprongen, waardoor we weer vijfde werden. Volgende keer hopen we op een sportieve revanche.

Nederlandse titel eerste divisie voor Triffis

In de eerste divisie hadden zich acht teams van acht clubs zich gekwalificeerd voor de eindronde. Ook hier was het eveneens een Triffis-team bestaande uit Mads Ottenbros, Jorja Visser, Anna Fakkel en Madelief Wijkstra dat het goud veroverde met 139,250 punten. Madelief is de oudere zus van Thalissa, wat een uniek feit in de geschiedenis van de NK Clubteams opleverde en een driedubbel feest thuis in huize Wijkstra.

Fakkel, die GymPOWER nog zag turnen een paar jaar terug op de Wase Gym Cup in België en inmiddels een sportcarrière-switch heeft gemaakt, noteerde 45,930 voor haar finale-oefening en was dan ook na de wedstrijd erg in haar nopjes met hoe de wedstrijd verliep: “We hebben een heel leuk team en hebben goed gesprongen. Verplicht ging in de eerste reeksen oké, alleen was Mads gevallen. [Hij herpakte zich in de finale echter prima met de beste score van de eerste divisie en de derde overall finalescore: 48,775 punten -RedGP] In de vakantie hebben we doorgetraind, dat doen we eigenlijk altijd. Je kunt wel zelf op vakantie natuurlijk, maar als je terug bent, kun je gelijk weer trainen. Als we trainen, trainen we best wel hard.” Ze hebben zich tot nu gefocust op de oefeningen voor de NK Clubteams, maar vanaf nu is het doel kwalificatie voor de NK individueel en synchroon springen in Ahoy. Fakkel: “Ik heb vandaag al een nieuwe oefening gedaan en ga hem hierna verder uitbreiden.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Groep springsters van SiU Heerhugowaard op de NK Clubteams 2019-2020

Het zilver in de eerste divisie ging naar de thuisploeg van Turnoss, bestaande uit Fleur Machielsen, Fleur Kuijpers, Madelief Markx en Christy van der Zanden, die totaal 132,640 punten noteerde. Het team van De Springbokken uit Soest, bestaande uit Kelly van Leeuwen, Yerusha Messelink, Terra Brehler en Jolien Boersema, wist het tweede team van Triffis in deze finale – bestaande uit Alieke van Heerde, Daphne de Groot, Björn Dijkstra en Lina Joy Uljee [de WK-partner van Thalissa Wijkstra toen vorig jaar de vierde plaats werd behaald voor Nederland] – knap te verslaan met 2,29 punten verschil: 131,115 versus 128,825 punten.

Nederlandse titel tweede divisie voor Turnoss

De laatste deelnemer in deze NK-finale die de vijfde plaats bezette was het team van Pro Patria Zoetermeer, bestaande uit Felicia van der Schoot, Richard van Overbeeke, Björn Christiaans en Ashley Kuijper. Christiaans noteerde de tweede score in deze divisie en de vierde finalescore (47,040 punten), maar Kuijper kon haar sterke optreden in de voorronde (48,275 voor de keuze-oefening) niet herhalen in de finale. Ze kon haar oefening niet uitspringen, waardoor het team tot 102,425 punten kwam. Al met al, een prestatie dat de club, na een zwaar jaar met alle rompslomp na het afbranden van haar sporthal, op dit niveau met een compleet team gewoon in de finale stond te springen. Er zit muziek in voor het nieuwe jaar waarin de club een nieuwe, moderne hal zal betrekken met o.a. een trampolinezaal. De andere teams in deze divisie die tot de voorronde reikten, waren van Sparta Ermelo, KDO Apeldoorn en RGV Ruurlo.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: In gesprek met een team van TSV Hoogezand op NK Clubteams 2019-2020, met o.a. Daniël Blik

In de NK-finale voor clubteams van de tweede divisie ook met acht deelnemers van acht clubs pakte het eerste team van Turnoss, dat bestond uit Wyatt Abrahams, Anke Broers, Suzanne van Maasacker en Eline Huinink overtuigend het goud met een goede score: 131,025 punten. TSV Hoogezand, ook met een mixed team, pakte het zilver met 127,815 punten en een minimale voorsprong van 0,445 punt op de nummer drie, welk team bestond uit Aniek Doorten, Manon Vonk, Daniël Blik en Jet Hindriks. GymPOWER sprak ze in de mixed zone, waarbij ze hun enthousiasme deelden hier te mogen meedoen:  “Het is een leuke wedstrijd om te doen als team, gezellig. De vorige keer werden we derde en nu dus hoger zoals we hoopten. Geen stress, iedereen weet wat ie moet springen.”

Is het stoer om in zo’n mixed team mee te springen? Daniël Blik die we op de Aalsmeerse Flower Cup 2019 ontmoetten: “Het is voornamelijk interessant, anders zou je tegen een klein groepje jongens moeten springen. Het is leuk om je te kunnen vergelijken met de rest en waar je staat. We gingen als tweede naar de finale en dat hadden we niet verwacht, we dachten echt dat we lager zouden eindigen. Leuk dat we in de finale nog het zilver konden binnen slepen.” Het brons ging naar het team van TV Actief uit Eelde, dan bestond uit Myrialie Landkroon, Dewi Boijenga, Arris Craig en Marjolein Dijkman. De teams van De Springbokken uit Soest en RGV Ruurlo maakten het ook heel spannend in de finale: ze werden respectievelijk vierde en vijfde met 125,757 en 125,090 punten, een verschil van 0,667 punt. De andere teams in de voorronde waren van Agilitas Bunschoten, SV Omnia Aalsmeer en TV Triffis Alkmaar.

Nederlandse titel derde divisie voor Omnigym Assen

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Team RGV Ruurlo 3e divisie in de mixed zone op NK Clubteams 2019-2020

In de derde divisie stond een pittig deelnemersveld op de grote trampolines, met het grootste aantal teams: negentien teams van zestien clubs. In een sterk bevochten overwinning pakte het eerste team van Omnigym Assen knap de nationale titel met 84,500 punten. Beau Rooda noteerde de beste finalescore van deze divisie ( 28,600 punten), gevolgd door [ten tweede, Loes Machielsen van Turnoss (28,500 punten) en] ten derde clubgenote Aniek van der Laan (28,050 punten). Het Assense team bestond verder uit Simone Bos en Iris Boer.

De strijd om zilver en brons was een hele spannende en ging tussen de teams van RGV Ruurlo en SVOD Deventer. De Ruurlose formatie, bestaande uit Nila Meulman, Lonneke Heijink, Lotte de Vrught en Marlein Kapers trok uiteindelijk aan het langste eind met 81,900 punten en 0,1 punt voorsprong. Het team van SVOD Deventer met Annemarie Veltman, Sterre Pinkster, Ise Jutten en Maureen Fredriks, kon met 81,800 punten en opgeheven hoofd het brons mee naar huis nemen. De andere twee teams in de finaleronde waren die van Turnoss Oss (vierde met 81,250 punten, scheelde ook maar 0,550 punt met het erepodium) en van SV Omnia Aalsmeer.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Een team van KDO Apeldoorn op de NK Clubteams 2019-2020, begeleid door coaches Floor Meijering en Gaby Broersma, grote namen in de trampolinesportwereld

De vijf lieten een imposant aantal concurrenten achter zich in de voorronde: TVIJ IJmuiden, Pro Patria Zoetermeer, Triffis Alkmaar, VAKO Vries, SIU Heerhugowaard, De Springbokken Soest, RGV Ruurlo, TSV Hoogezand, ZGV Zuidlaren, Turnoss Oss, Agilitas Bunschoten, TV Actief Eelde, GTH Heiloo en Omnigym Assen. Dit levert weer eens het bewijs hoe de sport leeft in heel Nederland en als topsport een mooi toekomstperspectief heeft met zoveel clubs die (ook) in de breedte en de hoogte aan de weg timmeren in de lagere divisies. TVIJ moest een team voor deze wedstrijd terugtrekken.

Trainster Tessa Koster van TVIJ legde aan GymPOWER uit in de mixed zone: “Het was al een team met slechts drie springers, dus er was maar een kleine kans dat ze doorgingen, maar ze flikten het om in de voorronde zo goed te springen dat ze door waren naar het NK. Nu viel er weer één uit en ja, dan blijven er twee over en is het hele teameffect weg. We hebben ons teruggetrokken, maar gelukkig hadden we nog een team. Die hebben het heel goed gedaan, vier jongens – [Naut Miedema, Jeroen Vollaard, Luca Kinket en Roen Salcedo], het enige echte herenteam in de derde divisie. Zelf spring ik niet meer, nu vijf jaar gestopt, het was aan hen.”

Nederlandse titel vierde divisie voor GTH Heiloo

Persfoto © GymPOWER | Fotojournalist © Casper Beijn: Blij in de rij voor de opmars op NK Clubteams 2019-2020 in Oss

In de vierde en laatste divisie op de NK Clubteams kwamen tenslotte vijf teams van vier clubs in actie, zowel in de voorronde als in de finaleronde. Het team van GTH Heiloo, bestaande uit Sjoerdje Hofma, Brechtje van Haneghem, Elise ten Bruggencate en Sheila Kuijper, greep het goud met 232,200 punten. Gevolgd door het team van Omnigym Assen, bestaande uit Lizette Kliphuis, Sanne Paize en Judith Boskma, dat 221,700 punten noteerde voor het zilver.

 

Het brons ging met 218,550 puinten naar het team van MGV Middelstum, dat bestond uit Daphne Reinders, Melissa Reinders en Evelien Leegstra. Het team van Penta Winterswijk werd vierde met 216,950 punten en het tweede team van GTH Heiloo werd vijfde met 200,250 punten.

Organiserende club Turnoss, die bekend staat om haar geslaagde organisaties van titeltoernooien van diverse gymsporten in haar thuisbasis De Rusheuvel kon tevreden zijn. Naast een vertrouwde geolied verloop van het toernooi, bracht de thuisclub ook veel teams op de been in deze NK-finale die het prima deden. Trainster Lieke van Roosmalen legde uit in de mixed zone aan GymPOWER: “We hadden vier teams: twee derde divisie, één tweede divisie en één eerste divisie. In het begin moet je goed denken wie je waarbij gaat inschrijven, het moet een goede mix zijn. In de derde divisie is het het spannendst om een finale te halen en een prijs te pakken, want daar gaat het tegen achttien teams.

Geoliede organisatie, coachingpower en prijzen voor Turnoss

Persfoto © GymPOWER | Fotojournalist © Casper Beijn: Soliede organisatie van NK Clubteams 2019-2020 in Oss door Turnoss

Van Roosmalen is ook erg te spreken dat haar club de NK voor clubteams naar Oss haalde dit jaar en licht een tipje van de sluier over de benodigde coachingpower op: “Voor mijn idee is het alweer wat langer geleden, dus het mocht wel weer eens. Het is wel een handicap dat het lang geleden is dat ze in het seizoen hun laatste wedstrijd hebben gehad. We krijgen nieuwe oefenstof, dus moet je de keus maken springen we de oude oefening of de nieuwe? Dat is een beetje schipperen. Het leukste is wanneer ze zelf oefeningen mogen gaan kiezen. Heel positief maar voor de trainers wel een hoop gepuzzel welke oefening je iemand laat springen, omdat je ook met de verplichte elementen zit.”

De bevlogen trainster is wel blij met dit voor het trampolinespringen in de regel ongebruikelijke wedstrijd-format van de NK Clubteams: “Aan de andere kant is het ook leuk dat je iemand een tikkeltje moeilijker kan laten springen. Als je kinderen laat springen waar ze goed in zijn, gaan de scores omhoog. Het is nu dicht bij huis, een groot voordeel. Je hoeft niet ’s morgens om zes uur op pad. Thuis brengt ook die gezellige sfeer, en het is fijn werken met bekenden om je heen.” Trainer/coach en lid van de organisatiecommissie van de club Joan Abrahams, na het erepodium: “Het is altijd leuk als je in een thuiswedstrijd ook een prijsje meeneemt. Je staat voor eigen publiek en dan is het extra mooi om een prijs mee te nemen. Winnen is altijd leuk, maar voor het thuispubliek nog leuker.”

Persfoto © GymPOWER | Fotojournalist © Casper Beijn: Joan Abrahams van Turnoss is blij met de prijzen van de NK Clubteams 2019-2020 die in Oss blijven

Internationaal jurylid en wedstrijdleider namens de LTC van gymnastiekunie KNGU/DG, Saskia van Dijk legde uit waarom de NK Clubteams, die normaliter eind van het jaar plaats vindt dit keer verplaatst werd naar nu. In 2020 zullen de nationale clubteam-kampioenschappen, als het goed is, twee keer gehouden worden. Van Dijk: “Dit is echt het NK van 2019. Net terug van de WK in Tokio waren alle goede sporters niet fit genoeg na zo’n reis. Dus hebben we het verplaatst naar 2020.”

EK-kwalificatie tussen de bedrijven door

Trainster Hilde Abrahams van Turnoss: “We zijn het jaar weer goed begonnen, met eigenlijk de finale van 2019. Vanaf september hebben de teams zich proberen te kwalificeren en meestal is de laatste wedstrijd dan eind november en weet je wie er naar de finale mag. Zeker voor de kleintjes zijn teamwedstrijden heel leuk. Er staan nu ook kinderen op het podium die er normaal net niet aan toe komen. Die staan met een clubteam wel op een NK of zelfs op het podium. Dat is gewoon geweldig. Ze werken er allemaal hard voor, maar de een heeft net wat meer talent dan de ander. In zo’n team kun je allemaal meedoen.

Topspringer Milco Abrahams die zijn roots heeft bij Turnoss kon dit keer op de fiets naar de wedstrijdhal, maar sprong niet in de NK-teamfinale mee. Hij ging voor zijn laatste kans voor EK-kwalificatie. Oud-trainers bij Turnoss en ouders Abrahams leefden met zoonlief mee met de volgende uitdaging in zijn sportcarrière: “Hij moet vandaag aan de bak. Afgelopen donderdag haalde hij DMT binnen. Nu nog één kans voor trampoline, dat wordt nog even spannend.” Spannend werd het, want zijn score zat een fractie onder de EK-limiet. Het is nu voor de WK-ganger van 2019 afwachten of de LTC hem toch voor de EK gaat voordragen aan de KNGU. Maar er  waren meer gegadigden in dit aparte hoofdstuk en daarom wordt dat een ander item op GymPOWER.nl.

Meer info, inclusief de complete uitslagen, over de NK Clubteams 2019-2020 is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van de LTC Trampolinespringen & DMT en de website van de KNGU/DG. De beeldreportage met alle interviews en overige beelden staat op het YouTube-kanaal van GymPOWER en wordt ingesloten bovenaan dit artikel.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits: tekst en sportfotografie © Therry da Silva | Interviews en (video)beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.