Geslaagde Girl’s JUMP Freerun Jam 2020

Geslaagde Girl’s JUMP Freerun Jam 2020

DEN HAAG – Op 12 januari 2020 vond de derde editie van Girl’s Jam plaats, georganiseerd door de JUMP Freerun Academy in de nieuwe Haagse Sport Centrale. GymPOWER sprak topsportster en trainster/coach Bo Zuijderwijk over dit bijzondere initiatief om meisjes en dames de kans te geven kennis te maken met en/of zich (verder) te verdiepen in freerunning en parkour. Een geslaagd evenement dat de vooroordelen over deze sporten gelijk rechtzette. Het smaakt naar meer!

De eerste editie werd in 2018 gehouden met het doel om meer vrouwen bij het freerunnen bijeen te brengen. Het blijkt een schot in de roos in een sport die graag open staat voor iedereen van elke leeftijd. Zuijderwijk is er heel blij mee: “We hebben het dit jaar weer georganiseerd en sinds de eerste editie is de belangstelling meer dan verdubbeld. Vijfentwintig deelneemsters de eerste keer, veertig de tweede keer en nu al over de zestig!” Het was het eerste evenement in de nieuwe locatie van de Haagse Sportcentrale, aan de eerste Van der Kunststraat 282. Het is zelfs nog niet helemaal af, de officiële opening volgt nog. De dames konden alvast genieten: “De hal is prachtig geworden, zeker hoe het is gemaakt. Mooi afgewerkt, mooie zwarte buizen die koel staan als je ze gebruikt in een video.”

Workshop springen, vaults en vijf elementen

Persfoto © JUMP Freerun Academy Den Haag | Naam fotograaf niet vermeld: Girl’s Jam eerste event in de nieuwe freerunhal van de Haagse Sportcentrale

De jam was onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën: zeven tot en met elf jaar en vanaf twaalf jaar. De eerste groep startte met een gezamenlijke warming-up en waarna ze een korte workshop volgden over de vijf elementen van freerunning: plezier, vrijheid, conditie, vriendschap en voldoening. Daarna was er nog tijd voor vrij trainen, challenges en freerunning-spelletjes. “We deden drie onderdelen in groepjes. Eerst springen: daarbij ging het om het leren landen, van lage obstakels van hout en rubber. We hebben eerst losse sprongen gedaan, daarna focusten we op het verbeteren van de techniek om te eindigen met springspelletjes. Het doel hiervan was: hoe ga je alleen of samen een uitdaging aan.”

De ‘big air bag’ in de nieuwe sporthal werd meteen ook geïntroduceerd. Zuijderwijk: “Het is geen blokkenkuil, maar een soort luchtkussen.” Het tweede onderdeel was ‘Vaults’.“H et ging het eerst om het  los over een obstakel heen gaan. Het spel ‘Ik ga op reis en neem mee’ kon hierop worden toegepast. Als je de verzonnen bewegingen gaat nadoen krijg je eigenlijk al een kleine run.”‘De Girl’s Jam viel in de smaak bij de jonge deelneemsters. Zuijderwijk vond het zelf ook leuk: “Het was heel gaaf om te doen. Ze vonden het heel leuk om wat van de andere meiden te leren, zoals dingen uit de ‘girls only’-les: verantwoordelijkheid maar ook de betekenis voor de community.

Vrij trainen, challenges, spelletjes en wedstrijd

Poster Girl’s Jam 2020 © JUMP Freerun Academy Den Haag | Naam fotograaf en designer niet vermeld

Dit jaar werd er voor de liefhebbers ook een kleine style-wedstrijd gehouden worden. Er waren vier leeftijdscategorieën: zeven tot elf jaar, twaalf tot vijftien jaar, zestien jaar en ouder jaar en gevorderden, met elk een erepodium met drie plekken. Elke deelnemer had maximaal zestig seconden de tijd om zo mooi, creatief en of sierlijk mogelijk over een serie obstakels te gaan. Zo konden ze laten zien wat ze allemaal al konden en/of geoefend hadden. Deze ‘run’ werd beoordeeld door een jury.

Persfoto © JUMP Freerun Academy Den Haag | Naam fotograaf niet vermeld: Noa Diorgina in de jury van Girl’s Jam 2020

Een mooie kans voor nieuwelingen en beginners in de sport om binnen een veilige omgeving te ervaren hoe het is om aan een wedstrijd mee te doen. Al was het hieraan deelnemen niet verplicht. Zuiderwijk: “Voor een aantal deelnemers was het belangrijk, dat we er een wedstrijd aan hadden toegevoegd. Juist omdat veel vrouwen dat eng vinden. Het was een laagdrempelige style-wedstrijd, waar je normaliter kan komen trainen en ‘challenges’ doet. Het doel lag wel op:  ‘gezellig met elkaar’! Ik zag dames strijden waarvan ik dat ook niet direct had verwacht.”

Veel turnsporters, veel beelden, veel dames

Noa Diorgina, het vijftienjarig toptalent uit Nederland dat GymPOWER ontmoette bij 4TLOM 2019 zat in de jury van de Girl’s Jam Style-wedstrijd en heeft met veel geholpen. Zuiderwijk is dankbaar: “Het is mooi dat we haar er meer bij kunnen betrekken, omdat ze een voorbeeld is voor dames bij freerunning.” Er waren vooral opvallend veel deelneemsters uit het turnen of die geturnd hebben, was Zuiderwijk opgevallen. “Er komen ook wel crossfitters, maar alleen gevorderden. Die komen om meer te doen en te leren ergens vloeiend overheen te komen. Calisthenics is iets heel anders. De enige overeenkomst is, dat ze ook urban zijn en ook hun challenges hebben.”

Er zijn veel foto’s en video’s voor promotie, in deze sportcommunity is dat deel van de cultuur. Er zijn veel meer meisjes en vrouwen die kunnen en willen freerunnen, weet Zuiderwijk zeker. “We hadden het nu landelijk gepromoot en ze kwamen overal vandaan. Zelfs uit het buitenland. Er kwamen Duitse dames al een dag eerder. Ze vonden het fantastisch!” Wordt vervolgd dus.

View this post on Instagram

OMG 🤯 you have to check out the new @jumpfreerun gym it’s crazy big and so good! Coach @markvanswieten can you build me a bedroom there so I won’t ever have to leave 🙏🏼 such a dope training spot with everything you need to train the sickest runs🤘🏼🔥 . . . Music by @racebeats song – smith with @rabtune love this one guys 😍 . . . #jumpacademy #haagsesportcentrale #denhaag @denhaag #gym #parkour #parkourgirl #parkourgirl_noa #freerun #freerunning #freerungirl #girlparkour #trainhard #train #girl #fitgirl #parkourgym #freerungym #movement #movementculture #freerunlife #pk4life #viral #instagram #redbull #wtf #vibes @ape.parkour #apeparkour @farangclothing @teamfarang #farangclothing #farang @nike #nike

A post shared by Noa Diorgina Man (@noa_diorgina) on

Meer info over de Girl’s Jam is te vinden op de evenementpagina en nieuwspagina op Facebook alsook de website van JUMP Freerun Academy Den Haag. [Noa Diorgina laat op haar insta zien hoe gaaf de nieuwe freerunhal van JUMP Freerun Academy in de Haagse Sportcentrale is. Zie de hierboven ingesloten post]

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit beelden, verstrekt door © JUMP Freerun Academy Den Haag

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.