Amersfoorts masters-duet naar WK 2021

Amersfoorts masters-duet naar WK 2021
Persfoto © GymPOWER | Fotojournalist © Casper Beijn: Eva Arkenaar en Jenny Bergwerff 2 Japan met Team NL

HOOFDDORP – Tijdens de Nederlandse kampioenschappen synchroonzwemmen voor masters op 25 en 26 januari 2010 in het SKWA in Hoofddorp behaalde het duet Eva Arkenaar en Jenny Bergwerff van ZPC Amersfoort de Nederlandse titel in de categorie 40-49 jaar. Dit was voor hen in hun comeback de eerste stap in het traject richting de Wereldkampioenschappen van 2021 in Fukuoka, Japan. In de mixed zone deelden ze met GymPOWER hun passie voor deze artistieke zwemsport en vertelden ze over hun nieuw doel en de motivatie dit voor elkaar te krijgen. Een investering in de toekomst.

In het zwembad van SKWA kroonde het duet zich in het duel met ZPC-clubgenotes Charlotte Blom en Rima van Paridon met twee goede uitvoeringen voor een topscore van totaal liefst 124,2066 punten (TU 62,9733; VU 61,2333). Blom en Van Paridon noteerden 111,8334 punten (TU 56,8334; VU 55,0000) voor het zilver. Een derde duet in deze categorie, Ilona Hogerheyde en Wieteke Elzinga van DAW moest zich terugtrekken vanwege de zwangerschap van één van de zwempartners.

Nederlandse titel op NK goede start WK-traject

Arkenaar en Bergwerff beoefenden beiden meer dan vijftien jaar geleden het synchroonzwemmen en reikten tot op nationaal niveau. Ze maakten afgelopen seizoen een comeback als masters en kregen zo de smaak te pakken als duet, dat ze besloten om een uitdaging aan te gaan in hun sport die ze nog niet op hun ‘bucketlist’ hadden af kunnen strepen: deelnemen aan een internationaal titeltoernooi namens Nederland.

Gezien de geslaagde missie op de NK 2020 in Hoofddorp, met het behalen van de Nederlandse titel, is het voor hen een mooi moment om wereldkundig te maken dat ze voor de WK 2021 in Japan gaan. In het synchroonzwemmen hoef je als master geen WK-limiet te behalen of mee te doen aan kwalificatiewedstrijden, maar desalniettemin wordt het hard werken en veel offers brengen voor de twee dames en daar zijn graag toe bereid. Bij hun club ZPC Amersfoort zijn ze vol enthousiasme begonnen met de voorbereidingen voor hun WK-traject.

Hoe is het WK van 2021 jullie doel geworden?

Bergwerff: “We houden van synchroonzwemmen, van een uitdaging en we wilden altijd wel graag een keer naar Japan. Zo kun je dat mooi combineren.” Arkenaar: “Ik ben een paar jaar er tussenuit geweest en wilde toen de sport weer graag oppakken. Ik ging trainen in Amersfoort waar Jenny ook trainde. De één woont in de stad, de ander een kwartiertje er vandaan. Eigenlijk ging de rest van zelf. Bij ZPC zeiden ze een keer: ‘Hé, jullie zijn even lang, jullie kunnen een duet zwemmen!’ We werden bij elkaar gezet bijna. Het klikte gelijk goed, zowel het samen zwemmen als het sociale, als personen.” 

Hoe was het om weer deze sport te beoefenen?

“Heel lang geleden, een jaar of twintig terug, zaten we in onze actieve junior-senior periode van onze sportcarrière. De één heeft in het nationaal team gezwommen en ook NK’s op seniorenniveau. Geen internationale wedstrijden. De ander zwom wel mee met meiden die in nationale ploeg zaten, haalde nationaal niveau, maar de nationale ploeg was net te hoog gegrepen toen. Na jaren keer je terug naar het zwembad met het idee: leuk, ik wil synchro wel weer een keer doen. Het is bijzonder dat we ook elkaar daarbij hebben gevonden. Je bent aan elkaar gewaagd en samen sta je sterker. We kunnen elkaar ook opstuwen. We hebben elk onze sterke punten, waar de ander zich dan ook weer op aan kan optrekken.” Letterlijk en figuurlijk, beamen ze.

Hoe doe je dat met muziek kiezen voor een duet?

“Dat hebben we zelf gedaan, samen. Voor de korte kür hebben we wel twintig nummers beluisterd, en daarna met elkaar overlegd: vind je dit wat en wat vind je daarvan… Na een selectie en kort overleg kwamen we er goed uit. Het is altijd een uitdaging om goede muziek te vinden die je allebei aanspreekt en die je niet na een jaar al zat bent. Je zoekt iets dat in het zwembad mooi klinkt, wat een grote groep mensen aanspreekt en waar je zelf blij van wordt om er op te zwemmen.”

Op hun Instagram-account en Facebook-nieuwspagina ‘Eva en Jenny 2 Japan’ houden Arkenaar en Bergwerff hun vorderingen bij voor hun supporters en de sportliefhebbers, die hen willen steunen in dit grote avontuur. “Wij willen zo veel mogelijk mensen meenemen in onze voorbereidingen op het WK Masters van 2021 in Japan!” De twee ZPC-synchroonzwemsters zullen daarom komende vrijdag om 20:00 uur aanschuiven bij het radioprogramma EVA Sport van Omroep EVA om te vertellen over het NK en hun WK-traject.

Zoveel mogelijk supporters betrekken bij missie

Meer info, inclusief de complete uitslagen van het NK Masters 2020 in Hoofddorp, is te vinden op de website van de KNZB en op de Facebook-nieuwspagina/website van ZPC Amersfoort. Het verslag onder persaccreditatie van GymPOWER over de WK verschijnt binnenkort op de website en het YouTubekanaal van GymPOWER.

Artikel © GymPOWER | Credits: tekst, beelden en interview © Casper Beijn | Ingesloten video/beeldcitaat © Eva Arkenaar en @Jenny Bergwerff

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.