Finaleplaats op EK voor Tsiba & Danilova

Finaleplaats op EK voor Tsiba & Danilova

GRAZ – Van 20 tot en met 26 januari 2020 werden de Europese kampioenschappen kunstrijden gehouden in de Steiermarkhalle in Graz, Oostenrijk, onder auspiciën van de internationale schaatsunie ISU. Er reisde een historisch grote Nederlandse delegatie af met twee solisten, Thomas Kennes en Niki Wories, en het schaatspaar Michel Tsiba en Daria Danilova, dat de beste prestatie leverde door een finaleplaats te behalen.

Het is bijna een kwart eeuw terug dat er een schaatspaar namens Nederland op het EK stond: Jeltje en Alcuin Schulten in 1996. Tsiba en Danilova die om en om in Berlijn en Moskou trainen, waren vooraf confident dat ze genoeg in huis hadden om de finaleronde te bereiken. Zelfs met een gescheurde meniscus lieten ze zich niet uit het veld slaan. In hun tweede seizoen samen hebben ze hard gewerkt om een goede overstap te maken naar het seniorenniveau. Ook in deze artistieke sport kun je die stap vergelijken met die van Neil Amstrong op de maan in 1969. Het maakt een wereld van verschil, schaatsen op seniorenniveau.

Switch van volleerde junior naar beginnend senior

Naast de mentale en fysiologische ontwikkeling moet je je ook je sport in een next level weer zien eigen te maken en een switch maken van volleerde junior naar beginnend senior. Je krijgt te maken met meer eisen qua techniek en moeilijkheid, wat een zwaardere aanslag is op het uithoudingsvermogen, waarbij de rollen worden omgedraaid en je beoordeeld wordt door de jury in vergelijking met wat de internationale elite al presteert. Daar kregen Tsiba en Danilova mee te maken in dit nieuwe seizoen. Bij hun eerste krachtmeting als senior paar, op de Finlandia Trophy van begin oktober in de Metro Arena in Helsinki, Finland, behaalden Tsiba en Danilova in een ijzersterk veld met elf deelnemende paren de tiende plaats met 118,90 punten (SP 9e 43,56; LP 10e 75,34). Ze kwamen toen op beide küren net wat punten te kort voor het EK-limiet.

De volgende wedstrijd op de ISU-kalender, de Volvo Open Cup in Riga, Estland begin november 2019, – waar het Nederlandse ijsdanspaar (een andere discipline dan paarrijden) Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen wel acte de présence kon geven – sloegen ze over vanwege de knieblessure van Tsiba, maar twee weken later deden ze wel mee aan de Warschau Cup in Polen waar ze in wederom een sterk veld van twintig deelnemers zeventiende werden met progressie: totaal 119,44 punten (SP 38,90; LP 80,54). Op de laatste wedstrijd waar kwalificatie voor de EK nog kon, de Golden Spin in Zagreb, Kroatië, wisten ze de limieten voor beide küren te rijden en vijftiende te worden in een veld met tweeëntwintig deelnemers, een wereldprestatie voor Nederlandse begrippen. Met ook nieuwe puntenrecords: totaal 135,71 punten, de dertiende score voor de korte kür (SP) 47,86 punten en de zestiende voor de vrije kür (LP) 87,85 punten.

Historische finaleplek behaald met prima eerste kür

Op de EK in Graz begonnen ze in een sterk veld met negentien deelnemers met een prima eerste kür die met een enkele strubbeling aan het begin 46,10 punten èn de zestiende plaats opleverde. Iets onder het persoonlijk record uit Zagreb, maar een resultaat dat hen een historische finaleplaats opleverde. Het Nederlandse paar liet drie paren achter zich: uit Spanje, Zwitserland en Oekraïne. Dit betekende dat ze tezamen met de andere vijftien finalisten uit tien andere landen – Rusland drie; Duitsland, Italië en Frankrijk twee; Oostenrijk, Hongarije, Groot-Brittannië, Israël, Spanje en Kroatië ieder één, net als Nederland – twee dagen later hun vrije kür mochten rijden. Dat werd niet hun beste optreden ooit op het ijs, waardoor ze met totaal 70,20 punten niet verder in het eindklassement konden klimmen.

Voor Kennes en Wories liep het EK op een teleurstelling uit. Ze hadden het een stuk moeilijker dit keer in hun wedstrijden in het individueel kunstrijden voor heren c.q. dames, die grotere deelnemersvelden kenden dan bij de paarwedstrijd. Kennes beet het spits af voor Nederland op zijn vijfde EK op rij en begon sterk en veelbelovend aan zijn korte kür in een veld met vijfendertig heren uit zesentwintig landen. Met een foutloze kür hoopte hij kans te maken op de finale, de lange kür, en dat leek bijna te lukken. Doch één fout met zijn laatste sprongserie – de triple Lutz – kostte hem zoveel aftrek dat hij al voordat hij zijn score zag hij wist dat hij een plek bij de beste vierentwintig kon vergeten. Dat hij er tenslotte toch nog een persoonlijk record aan overhield (52,56 punten) was een erg schrale troost voor een topsporter pur sang die hard gewerkt en getraind heeft om die felbegeerde eerste EK-finale te bereiken. Kennes werd drieëndertigste.

Succeservaring voor nieuwe boost aan sportcarrière

Ook Wories, die dit seizoen met de toppers uit de andere KNSB-disciplines voor de NOS vlogt en als laatste Nederlandse kunstrijder het EK-ijs in Graz betrad, kon niet haar beste kunnen tonen in haar korte kür. Met slechts 38,19 punten als resultaat, wat haar op de vijfendertigste plaats deed eindigen in een veld met zevenendertig deelnemers. Voor Kennes en Wories die al een leven lang de boegbeelden zijn van het Nederlandse kunstrijden leverde de Europese kampioenschappen wederom alleen huiswerk op.

Een succeservaring zou hun sportcarrière een nieuwe boost kunnen geven, maar het is nu wachten op het volgende titeltoernooi. De Challenge Cup & NK staat komende maand weer op het programma in De Uithof in Den Haag, daar kunnen ze voor eigen publiek met een goed optreden zich weer herladen voor een nieuw jaar. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor Tsiba en Danilova als alle andere toprijders, er is maar één doel dat telt: ooit op de Olympische Spelen schaatsen namens Nederland.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de ISU. Meer info is te vinden op de Facebook- nieuwspagina van het Sectiebestuur kunstschaatsen van de KNSB en op de website van de schaatsbond en Schaatsen.nl.

Artikel © GymPOWER | Credits: tekst © Therry da Silva | beeldcitaten: livestream © ISU; Facebook-nieuwspagina © KNSB kunstschaatsen SBK; YouTube-videos: © Frida340, © Anthonie van de Kraak en © Gutsufan3

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.