Unieke herengroep bij KEV Vriezenveen

Unieke herengroep bij KEV Vriezenveen
Foto gemaakt en verstrekt door © Pettrik Kafoe >>> uitsluitend te gebruiken bij dit artikel door GymPOWER (zie verder uitleg onderaan het artikel)

VRIEZENVEEN – De acrobatische gymnastiek wordt langzamerhand een populairder sport in Nederland, met steeds meer deelnemers verspreid over het hele land. Feit is dat acrogym al jaren een teamsport is met vastgelegde teamindelingen. Maar soms kom je toch ineens een niet-traditionele keuze tegen. Zoals bij gymnastiekvereniging Kracht en Vriendschap (K.E.V.) Vriezenveen, die dit seizoen besloot een zeldzame samenstelling op de vloer te brengen: een heren-drie groep bestaand uit onderpartners Floris Ter Steeg en Mees Bekke en bovenpartner Teun Bekke. De club, trainster Michelle Marsman en deze drie jongens schrijven met hun keuze, lef en passie voor deze artistieke gymsport een uniek stukje sporthistorie voor Nederland en geven een goed voorbeeld hoe jongens en heren voor de acrosport te interesseren en te behouden.

Wie de acrosport kent, weet dat er vijf samenstellingen zijn waarin teams mogen uitkomen: damespaar, herenpaar, mixed paar, damesgroep of herengroep. Een groep meisjes bestaat volgens de internationale regels dan uit drie dames, terwijl een herengroep eigenlijk altijd vier heren betreft. Wie echter het Technisch Reglement Acrobatische Gymnastiek voor de D/E lijn (2018-2021) goed bestudeert, ziet iets bijzonders bij deze indeling in disciplines: bij de grafische weergave van de team-samenstellingen staat de vierde heer namelijk tussen haakjes: ♂ ♂ ♂ (♂ ). En dat betekent precies wat het lijkt: binnen Nederland is er technisch gezien de mogelijkheid van een heren-drie.

Foto gemaakt/verstrekt door fotograaf © Pettrik Kafoe >uitsluitend te gebruiken bij dit artikel door GymPOWER (zie verder uitleg onderaan dit artikel)

Technisch Reglement Acrogym D/E-lijn staat het toe

Misschien mede omdat het internationaal geen erkende keuze is, en je dus alleen binnen eigen land mag draaien met een heren-drie, is het een keuze die niet vaak gemaakt wordt door Nederlandse verenigingen. Anders lag het dit seizoen bij K.E.V. Vriezenveen. De vereniging is geen acrovereniging pur sang, maar biedt ook turnen, springen, aerobics en jazzdans aan. En zoals we in Nederland al vaker turners en turnsters gezien hebben die met hun krachtige turn-basis een succesvolle overstap maakten naar de acrobatiek, zo zag ook K.E.V. Vriezenveen zich gesteld voor het verzoek van een van hun turners om te starten bij acrogym. Hij zou dit het liefst met een leeftijdsgenootje doen. Spijtig genoeg voor de sport zijn de internationaal voorgeschreven samenstellingen vrij rigide.

Er bestaan geen trio’s van twee heren met een meisje als bovenpartner. In die zin loop de sport toch echt tegen zijn traditionele en gender-vaste grenzen aan. De paar heren die in Nederland geïnteresseerd zijn om acrobatische gymnastiek te beoefenen mogen alleen aan andere heren gekoppeld worden, ofwel onderpartner worden in een duo. Anders is wedstrijd-deelname onmogelijk. Er werd dus gezocht naar oplossingen, en dat bleek nog niet mee te vallen. Maar uiteindelijk werd een heer gevonden die bereid was als bovenpartner te fungeren, de jonge Teun Bekke, en werd een en ander uitgeprobeerd. Mees Bekke, de broer van Teun, gaf aan de sport óók wel interessant te vinden. Hij werd gekoppeld aan Floris Ter Steeg met wie hij qua lengte redelijk overeen kwam – en met zijn broertje er boven was het E-Junior herentrio van KEV Vriezenveen geboren.

“Acro is een soort mix van turnen, dans en springen”

Voor het eerst in jaren staat er een heren-drie op de Nederlandse wedstrijdvloer.“We wilden wel eens iets anders dan turnen en springen” vertelt Ter Steeg aan GymPOWER over de nieuwe uitdaging die hij aanging. “Maar toen moesten we nog een bovenpartner hebben. En bleek Teun wel een goede oplossing te zijn.” Mees Bekke legt desgevraagd uit: “Floris vroeg mij voor acro en meteen vond ik het eigenlijk wel een goed idee.” In september 2019 kon voor de drie heren het seizoen dan echt beginnen, en er werd hard getraind om wat moois neer te kunnen zetten. Het eerste echte optreden was op de onderlinge wedstrijd van de eigen club KEV Vriezenveen. Het herentrio liet hier een mooie eerste oefening zien. De heren kenden elkaar al van turnen en van de springgroep. “Acro is een soort mix van dat alles”, vertelt Ter Steeg enthousiast. “Alles wat we al leuk vonden is nu gemengd in één grote oefening met dans en elementen, precies wat we leuk vinden!” Met het springen houden ze voorlopig ook nog niet op. “Het gaat ook goed omdat we al op turnen en springen zitten, dus we hebben al wat ervaring.” vult Mees Bekke aan.

Inmiddels hebben de heren twee plaatsingswedstrijden gedraaid en zijn erg trots op de vorderingen. Door enkele kleine foutjes is nog niet het limiet voor de halve finales binnen gesleept, maar zonder fouten ligt dit zeker voor het unieke trio binnen de mogelijkheden. Trainster Michelle Marsman van K.E.V. Vriezenveen geeft aan daar alle vertrouwen in te hebben. Het limiet is 21,000 punten. Op de eerste plaatsingswedstrijd in Hardenberg behaalde het trio al 20,870 punten en op de tweede in Varsseveld 20,460 punten. Het scheelde maar 0,13 en 0,54 punt. Op de derde plaatsingswedstrijd op 7 maart 2020 in Warnsveld hoopt het herenteam zich definitief te kwalificeren voor de halve finales. Daarvoor moeten dan wel de puntjes op de i gezet worden, om de oefening nog mooier te maken. “We doen acrogym nog maar een paar maanden, dus we zijn nog niet optimaal op elkaar ingespeeld”, weet Ter Steeg. “Dat is niet erg, maar zorgt er wel voor dat de dans wat minder soepel gaat.” Ook Mees Bekke noemt dat als verbeterpuntje: “De dans kan nog beter want ik vind het best lastig om te dansen.” Ter Steeg ziet het goed komen: “We doen het ook nog maar een paar maanden, dus we kunnen nog veel leren.” De heren hebben dan ook alle vertrouwen in hun verdere acrosportcarrière.

Foto gemaakt/verstrekt door fotograaf © Pettrik Kafoe >uitsluitend te gebruiken bij dit artikel door GymPOWER (zie verder uitleg onderaan dit artikel)

Heren in de acrosport in Nederland is zeldzaamheid

Het feit dat het trio opzien baart en soms onderwerp van discussie is vanwege hun unieke samenstelling, geeft aan hoe de Nederlandse acrosport hecht aan traditie. In sommige opzichten is dit spijtig. Veel jongens zien hun carrière in de kiem gesmoord. De allerjongsten kunnen nog geen meisjes tillen voor een mixed paar en lang niet altijd is er een andere jongen in de club te vinden voor een herenpaar of – nog moeilijker – meerdere jongens voor een herengroep met vier leden. Zeker op jonge leeftijd vinden jongens het leuk om met andere jongens te trainen, maar dan moeten er dus gelijk al meerdere heren gevonden worden, en dat is voor veel acrogymverenigingen gewoon niet mogelijk. Heren in de acrosport in Nederland zijn sowieso nog steeds een relatieve zeldzaamheid. K.E.V. Vriezenveen kampt daar minder mee, vertelt trainster Marsman.

De club in regio Oost van gymnastiekunie KNGU/DG verkeert in de luxe positie dat zij meerdere heren in hun gelederen hebben. “Op één of andere manier loopt dat bij onze club heel erg makkelijk. Ik denk omdat het turnen en acrogym dicht bij elkaar staan in onze club, en iedereen samenwerkt.” Een andere reden kan wellicht zijn dat de club hun leden een passend aanbod biedt, ook waar dat niet binnen de tradities past: deze unieke kans van dit herendrietal biedt immers de betreffende jongens de kans om ervaringen op te doen en hen daarmee blijvend enthousiast te maken. Zo worden de heren behouden voor de sport. Onder jongens kampt acrogym in Nederland toch enigszins met een imago-probleem: het wordt te vaak gezien als meisjessport. Acrogym is echter ook voor heren een leuke en stoere sport. Waar er mogelijkheden zijn om dat uit te dragen, moeten die gegrepen worden.

Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van K.E.V. Vriezenveen. AcroGymPOWER houdt op Tumblr een blog bij over alle plaatsingswedstrijdweekenden. De complete uitslagen van deze wedstrijden zijn te vinden op de website van KNGU/DG.

>>> Let op: De in dit artikel van GymPOWER gepubliceerde foto’s zijn exclusief ter beschikking gesteld door fotograaf Pettrik Kafoe aan GymPOWER c.q. AcroGymPOWER voor publicatie bij dit artikel en mogen niet zonder voorafgaande toestemming van de fotograaf toegeëigend, gedownload, gedeeld, vermenigvuldigd, bewerkt worden of op welke wijze ook door wie dan ook gebruikt worden. De sportredactie van GymPOWER c.q. AcroGymPOWER wijst alle aansprakelijkheid af bij misbruik,wangebruik of ongeoorloofd gebruik van de onderhavige twee foto’s. Kosten, boetes en claims als gevolg hiervan zal de betrokken fotograaf direct verhalen op degene die zich niet aan bovengestelde voorwaarde voor publicatie houdt.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits: tekst en interview © Martine Hooijenga-Le Duc | Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © K.E.V. Vriezenveen | Foto’s (inclusief inzet) zijn gemaakt en verstrekt door fotograaf © Pettrik Kafoe (klik op zijn naam voor zijn fotowebsite op Oypo) >>> uitsluitend te gebruiken bij dit artikel door GymPOWER (zie verder uitleg onderaan het artikel)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.