Aerobic paar zesde in IWGA-verkiezing

Aerobic paar zesde in IWGA-verkiezing
Beeldcitaat © IWGA Athlete of the Year 2019

LAUSANNE – Elk jaar coördineert de IWGA, organisator van de vierjaarlijkse ‘World Games’, een verkiezing voor Athlete of the Year 2019. Hiervoor nomineren zij sporters of teams met uitzonderlijke prestaties uit de sporten die ook op het programma van de Wereldspelen voorkomen. Dit jaar stonden in de lijst met deelnemers een Italiaans mixed paar uit de aerobic gymnastiek: Davide Donati en Michela Castoldi. Beiden zijn oudgedienden in de sport, met een indrukwekkende lijst van prestaties. Met een eindscore van 32.138 stemmen in de finale en een zesde plaats kwam het Italiaanse duo net achter het beroemde danspaar Armen Taturyan & Svetlana Gudyno uit Rustland die 33.439 stemmen op hun naam mochten schrijven.

De sport Aerobics valt onder de overkoepelende term ‘gymnastics’ in het sportaanbod van de Wereldspelen. De internationale gymnastiekfederatie FIG doet aan het World Games-programma mee met zijn niet-Olympische sport disciplines: individueel RG-onderdelen, synchroon trampolinespringen en DMT, acrogym-onderdelen en aerobic gymnastiek. Vorig jaar wist het Russisch mixed acropaar Marina Chernova en Georgii Pataraia dankzij steun van acrobatische gymnasten en liefhebbers over de hele wereld in een spannende eindstrijd de titel ‘Athlete of the Year 2018’ te verdienen. Dit jaar werd dus de aerobic gymnastiek genomineerd met het uitmuntende Italiaanse mixed paar Donati en Castoldi.

Aerobic medaille Nederlander op World Games 1997

De sport maakt al sinds de editie van 1997 in Lahti, Finland, deel uit van het programma van de World Games. Noemenswaardig is trouwens dat die eerste keer een Nederlander het brons in de individuele herenfinale behaalde: Patrick Nahafahik, vandaag de dag docent en choreograaf bij dansacademie Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen, wist de enige Nederlandse deelname in deze sport aan de World Games met zijn medaille onvergetelijk te maken [Op onderstaande ingesloten YouTube-video is Nahafahik te zien in een mixed paar met Angelique Sabandar op de WK 1994 in Las Vegas, VS, waar ze vierde werden.] Nederland was in het laatste decennium van vorige eeuw sterk vertegenwoordigd op internationale titeltoernooien in deze sport, die overigens naast de FIG ook een andere sportfederatie kent de FISAF).

Donati en Castoldi deden niet mee aan de laatste World Games van 2017. Hun land was er dat jaar niet vertegenwoordigd. Maar hun lijst met prestaties is daarentegen lang. De twee Italianen die elkaar van kinds af aan kennen, waren zowel in 2016 als in 2018 de Wereldkampioen aerobic gymnastiek, en daarvoor in 2015 al zilveren medaillewinnaar. Beiden maakten bij datzelfde EK in 2015 ook deel uit van de gouden groepsoefening van hun land, die hen naast het eremetaal ook een ‘Oscar della Ginnastica’ opleverde. Ook op twee World Cups wisten ze goud binnen te slepen. En aan de Europese Spelen van 2019 deden ze wel mee: ze voegden er de zoveelste gouden mixed pair medaille aan hun prijzenkast toe. Dat het paar de nominatie verdiende was dan ook duidelijk.

Goud Donati & Castoldi op de Europese Spelen 2019

Ook voor de (bekendheid van de) sport was de nominatie van grote betekenis, en dat dat werd gewaardeerd door de achterban was duidelijk. De verkiezingen startten begin januari in de eerste ronde met vijfentwintig nominaties voor vijfentwintig sporten, en de aerobic gymnasten werden gelijk bedolven met stemmen. Het stelde hen in staat om de tweede ronde te bereiken, waar slechts tien genomineerden overbleven. Door aanhoudende steun van hun fans bleef de teller stijgen, en op 30 januari 2020 sloten dan uiteindelijk de stembussen. Met een eindscore van 32.138 stemmen in de finale en een zesde plaats kwamen Davide en Castoldi net achter het beroemde danspaar Armen Taturyan & Svetlana Gudyno uit Rustland die 33.439 stemmen op hun naam mochten schrijven.

De winst ging naar de hockeyster Rani Rampal uit India met een gigantische voorsprong op de rest van de andere kandidaten: 199.477 stemmen. De Oekraïnse karateka Stanislav Horuna volgde op een afstandje op de tweede plaats, gesteund door ook een aardig aantal supporters: 92.539 stemmen. Op de derde plaats eindigde powerlifter Rhaea Stinn uit Canada met 56.655 stemmen. Sportklimster Janja Garnbret uit Slovenië verzamelde 36.876 stemmen voor de vierde plaats. Op de dertiende plaats de enige Nederlandse kandidaat in de IWGA-verkiezing 2019: Team Nederland in ‘Tug of war’, het touwtrekken dat begin vorige eeuw nog een onderdeel was van de Olympische turn- en gymsport.

Publiciteit van toegevoegde waarde voor gymsport

Toch is de zesde plaats van Donati en Castoldi een zeer verdienstelijke voor een sport die relatief onbekend is, zeker bij het grote publiek, ondanks het feit dat de sport complexe en snelle bewegingen en elementen telt! De bijbehorende publiciteit heeft dan ook een grote toegevoegde waarde gehad voor de sport die onder de vleugels van de Europese gymnastiekunie UEG en de internationale gymnastiekfederatie FIG valt. In 2021 zal de aerobic gymnastiek weer deel uitmaken van de World Games, die dan gehouden zullen worden in Birmingham in de Verenigde Staten.

Van 14 tot en met 16 mei 2020 worden de Wereldkampioenschappen aerobic gymnastiek onder de auspiciën van de internationale gymnastiekfederatie FIG gehouden in Bakoe, Azerbeidzjan. In Nederland is het alweer elf jaar terug dat de laatste Nederlands kampioenen bij de senioren, junioren en jeugd in deze artistieke gymsport hun kunnen konden tonen in de nationale titelstrijd tijdens het Groot-NK-Finale-weekend, toen nog ‘Fantastic Gymnastics’ van gymnastiekunie KNGU/DG in Rotterdam Ahoy, èn Nederland mochten vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen.

Meer over dit onderwerp is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de IWGA.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten © IWGA – Athlete of the Year 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.