Grapje leidde tot NK-titel bij Masters

Grapje leidde tot NK-titel bij Masters
Persfoto © ACZ Capelle aan den IJssel

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/HOOFDDORP – Wat begon als een geintje eindigde op zondag 26 januari 2020 serieus met de Nederlands kampioenstitel Masters duetten 30-39 jaar. Rowenna Tiggeloven en Darya Navaselskaya van ACZ Capelle aan den IJsseldragen die titel sinds gisteren, nadat ze na een technische en vrije uitvoering als eerste eindigden in deze categorie.

Begin van het seizoen grapten trainsters Tiggeloven en Navaselskaya, respectievelijk voormalig ACZ- en Wit-Russisch synchroonzwemsters, om mee te doen als Masters. De Master-wedstrijden vinden plaats in verschillende leeftijdscategorieën vanaf 25 jaar. Dit grapje veranderde in een besluit. En de ‘een-paar-maanden-één-uurtje-per-week-trainingen’ eindigden in het weekeinde van 25 en 26 januari 2020 uiteindelijk in de Nederlands kampioenstitel.

Een-paar-manden-één-uurtje-per-week-trainingen

Navaselskaya kwam zo’n drie jaar geleden bij de synchroonafdeling van ACZ op verzoek van de technische commissie om het trainersteam te versterken en de toenmalige selectie-zwemsters naar een hoger niveau te brengen. Tiggeloven, bijna vijfentwintig jaar geleden als kind begonnen bij de synchroonafdeling van ACZ, is eveneens trainster en lid van de technische commissie. Behalve als trainers bleken ze ook in het water een goed duo te vormen. Na een grote voorsprong na de technische uitvoering hadden ze voldoende ruimte om hun eerste plaats na de vrije uitvoering te handhaven. Met als resultaat een Nederlands kampioenstitel die ACZ nog niet eerder gepoogd had te veroveren.

Niet alleen Tiggeloven en Navaselskaya behaalden mooie resultaten. Er waren ook drie zilveren en twee bronzen medailles voor ACZ op het NK in Hoofddorp. Het zilver ging naar de jonge seniorenploeg met Kim en Floor Schallenberg, Manoya Yapar, Marleen Brandhorst, Maria Lorenzini, Laura Sijben, Laura van Meel en Hester Cup (reserves Amy van der Well/Floor Speckens). Met hun vrije uitvoering wist de ploeg met verve te winnen van hun rivaal ZPCH en hun 1,7 punt achterstand na de technische uitvoering tot 0,4 punt terug te brengen. Niet voldoende voor de Nederlands Kampioenstitel, maar wat was iedereen trots op deze geweldige vrije uitvoering.

Heel Nederlandse synchroonzwemwereld hoopt

Zilver en brons waren er ook bij de duetten vrije uitvoering: Maria Lorenzini won met KNZB-duetpartner Merel Leuring van AZC Alphen a.d. Rijn het zilver, gevolgd door het duet van Kim Schallenberg en Manolya Yapar. Het Nederlands Kampioenschap ging naar het Nationaal Duet Noortje en Bregje de Brouwer, die zich – zoals heel de Nederlands synchroonzwemwereld hoopt – binnenkort plaatsen voor de Olympische Spelen 2020. Ook de vierde en de vijfde plek waren voor ACZ: Laura van Meel en Hester Cup – die een dag eerder met haar technische solo ook net naast de medailles greep – eindigden als vierde, Floor Schallenberg en Floor Speckens behaalden de vijfde plaats.

Voor Maria Lorenzini hield het daarbij niet op: zij bemachtigde ook het zilver bij de vrije uitvoering soli, gevolgd door de solo van Kim Schallenberg met het brons. De zesde en achtste plaats bij de soli vrije uitvoering waren respectievelijk voor Hester Cup en Laura Sijben. Trots verliet de ACZ het SKWA in Hoofddorp. Wie weet is volgend jaar het Nederlands kampioenstitel ploegen dan ook voor de ACZ Senioren. Een van de weinige landstitels die nog op het lijstje van de club uit Capelle aan den IJssel ontbreken.

Open dag synchroonzwemmen bij De Blinkert

ACZ houdt op zondag 2 februari 2020, 14:30-16:30 uur, een open dag in zwembad De Blinkert in Capelle a.d. IJssel. Voor iedereen met minimaal het A-diploma om kennis te maken met deze mooie zwemsport. Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van ACZ Capelle aan den IJssel,

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en beeld: persbericht © ACZ Capelle aan den IJssel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.