Veel cheerpower op eerste NK-voorronde

Veel cheerpower op eerste NK-voorronde
Persfoto © GymPOWER | Fotojournalist © Casper Beijn

DEN HAAG – Cheerleading is hot. De Nederlandse jeugd smult van de films en series over cheerleading en de clubs volgen met spanning de Olympische lobby. Dutch Cheer and Dance hield, onder auspiciën van de AFBN, op 26 januari 2020 haar eerste voorronde voor de Nederlandse kampioenschappen van dit jaar. Er waren op de sfeervolle wedstrijd veel nieuwe teams en het niveau was zichtbaar gestegen ten opzichte van 2019. Er wordt dan ook hard gewerkt aan de opleiding. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de teams van de topclub Amsterdam Panthers, die in een paar weken tijd circa dertig nieuwe leden kon bijschrijven en in bijna elke categorie met een team stond op dit NK. In de disciplines group- en partnerstunt, cheer en cheerdance lieten de leeftijdsgroepen mini, junior en senior zich luid toegejuicht met de slogan ‘We are proud of you’ op hun best zien.

In het prachtige en gloednieuwe sportcomplex Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, waar ook diverse andere Olympische topsporten zoals beachvolleybal en handbal op topniveau worden beoefend, was de grootste sportzaal voor een dag omgedoopt tot cheerleading-walhalla. Gestimuleerd door spandoeken, veel publiek en een enthousiaste speaker, zag je bij de bijna veertig teams en formaties echt sportplezier. Hun passie spatte van de vloer af.

“Neem goede cheerlessen bij een officiële club” 

Organisatrice en PR-vrouw Diny Verhoef ziet meerdere lichtpuntjes in het nieuwe jaar: “Cheerleading groeit enorm in Nederland. De sport krijgt steeds meer bekendheid en bij Dutch Cheer & Dance doen we er ook alles aan om iedereen te laten weten wat cheerleading is. Ik heb persberichten gestuurd naar alle kranten en vele media om ze uit te nodigen een kijkje te komen nemen. Cheerleading krijgt op het moment ook veel aandacht op Netflix en dat is ook leuk en ik krijg dan ook dagelijks verzoeken waar er een club is in de buurt waar mensen zich kunnen aansluiten. Ik raad mensen zeker aan om dat niet zelf te gaan nadoen, maar om les te nemen bij een officiële vereniging om daar echt goede coaching te krijgen. Ik erken absoluut het belang van enthousiasme in onze sport. Dat is de cheersport ook, we cheeren voor iedereen. Je ziet geen concurrentie zoals bij Ajax tegen Feijenoord. We doen het met elkaar!”

Het is een teamsport, breedtesport en te weinig mensen weten er nog van, vindt Verhoef. “Ik snap niet dat als je als vereniging al zo lang in Nederland bezig bent, je het niet bekender in je omgeving hebt kunnen maken. Ik wil het graag bekender maken en ben met diverse tv-programma’s bezig en deze zomer ga je ons op RTL4 en SBS6 zeker terug zien. Doel is dat over een jaar niemand meer kan zeggen dat hij niet weet of we cheerleading in ons land hebben. En wil je zo’n sport doen, dan moet je het ook veilig maken. Daarom bieden we coachingscursussen aan. Vanaf twaalf jaar kun je al assistent worden. Dat is niet alleen belangrijk voor je club, maar ook voor je eigen toekomst, als leidinggever.”

Er wordt gewerkt aan veiligheid en know-how

Eén van de nieuwe clubs die positief indruk maakte, was The Hague Cheer Academy, die bij deze voorronde een thuiswedstrijd had. Hun Senior All Female Cheer group is pas enkele maanden bij elkaar en laat nu al zien reële kans te hebben op de NK-finale later dit seizoen. Ze willen vandaag graag laten zien wat ze al kunnen. Coach Soraya Groenhart: “Ja, heel spannend. We hopen iets nieuws op de mat neer te zetten. Voor ons is dit de eerste keer dat we aan een voorronde voor de NK deelnemen.” Je zag ook heel veel enthousiasme bij de Amsterdam Panthers. Hoofdcoach Sven Janssen was zestien jaar lang American Footballspeler en heeft dankzij zijn vele contacten met de Verenigde Staten veel coachingskennis over de stunts en de tumbling. Hij is blij met het succes: “We hebben op dit moment vijf teams: peewees, twee groepen junioren, stuntgroepen en senioren.”

Afgelopen week zijn we verhuisd van Amsterdam-West naar Amsterdam-Zuid-Oost.“In één week tijd kregen we er zesentwintig nieuwe leden bij. Het waren kinderen die het financieel niet redden om helemaal naar Amsterdam-West te reizen en die hebben gewacht tot we naar Zuid-Oost kwamen. Ze volgden ons op Instagram en toen ze zagen dat we naar Amsterdam Zuid-Oost kwamen, zijn ze meteen gekomen.” Trainster Ambrosia Adamson, danscoach en choreografe van de club: “Ik maak alle choreografieën en de cheers. Het moet strak zijn en er moet genoeg swing inzitten. Ze moeten kunnen genieten. Maar er is ook discipline. Je moet ook streng zijn, anders kom je nergens. De sport groeit, je merkt dat het bekender wordt als in ‘Hé, cheerleading, dat ken ik!’ Vroeger was het: ‘Hebben we dat hier in Nederland?’ Nu staan ze in de rij.”

Eerste voorronde is om te zien waar ieder staat

Dat is ook een geweldige stimulans voor de cheerleaders die al bij de Panthers zaten: “Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en het is ook leerzaam want je kunt van elkaar leren. Ik vind zelf dat ze gelijk alles oppakken zoals ik het ook wil doen. Ik denk dat ze het heel graag willen. Ik denk dat het alleen kan lukken bij mensen die echt heel graag willen en gemotiveerd zijn. Wij pakken altijd onze kansen!” Gaat het jullie vandaag om de uitslag? Coach Janssen: “De uitslag vandaag maakt mij in principe niet heel veel uit. Ik wil zien wat de tegenpartij te bieden heeft en zien hoe ver wij zijn. Als we vandaag een minder goede uitslag hebben zou dat laten zien dat we nog harder moeten werken. We kunnen stukjes aanpassen of een nieuwe routine maken. Dat bespreken we als coaches met de dames.” Jullie lijken de sport nu al naar een hoger level te tillen: “Ja, omdat we dat echt heel graag willen en we er ook voor vechten. We doen er alles aan om hierna naar het EK te gaan.”

Thor, een club uit Rotterdam staat hier voor het eerst: “We horen bij de gymnastiekvereniging Thor en zijn het Thor Cheer Team. We doen nu voor de eerste keer mee aan de voorronde van het NK. We hebben er echt superveel zin in. Ik ben een veteraan, maar het is echt heel leuk.” Ook Rosalie Brands & Dowoon Kang, senior mixed partner stunt van Hikari Cheerleading uit Capelle aan den IJssel, die we ook niet eerder bij een cheerleadingwedstrijd mochten bewonderen, lieten voorafgaand aan hun middagroutine graag zien wat ze kunnen: “De naam is Japans en betekent zoiets als ‘licht schijnen’, en klinkt ook leuk. Laten we dat maar doen!” Ook de categorie Cheerdance was vertegenwoordigd. Na het strakke optreden met pompons van de United Cheers Cheerleaders uit Zoetermeer, zei de coach Kim Barendrecht dat het top was om er te staan: “Ik ben hartstikke trots. Het bijzondere is dat je meerdere elementen erin doet, jazzdance, cheerleading, streetdance, sprongen, dus alle sportelementen in één dans, en die moet je ook nog synchroon dansen. Het niveau moet ook hetzelfde zijn, dus dat is ook een uitdaging. Dat proberen we hier neer te zetten. Het is de eerste keer dat ze dit nu samen doen met de grote groep.”

“Waarom zou je als man niet gaan cheerleaden?!”

Djalita Cheerleaders uit Vleuten/Utrecht, een vereniging die al langer meedraait in de sport, kiest ook steeds opnieuw haar doelen. Hoofdcoach Danuta Donk: “We hebben het ontzettend naar onze zin hier. Het geldt eigenlijk voor iedere club dat je denkt ‘de eerste voorronde komt er aan en het is te vroeg; oh, zijn we er wel klaar voor?!’ Maar ik denk dat iedereen dat ervaart. Je moet het gewoon doen en als je dan ziet hoeveel support er vanuit de hele zaal is en vanuit de andere atleten, dan maakt het ook niet uit. Ik vind die sportiviteit de grootste groei op het moment. Mooi om te zien!” Bij de CO-ED-groep van Zero Cheerleading uit Zwolle zijn ook de heren super-enthousiast. Op de vraag van de speaker hoe het is om in zo’n vrouwenwereld rond te lopen, antwoordden ze robuust: “Hoezo vrouwenwereld? Het is toch geweldig! Waarom zou je niet gaan cheerleaden?! Je hebt mooie shirts, toffe uniformen en sport!”

Jurylid Anne-Marie Olçay-Jansen herkent de groei, maar wil graag nog meer toegroeien naar de mogelijkheden aan de horizon: “Groei heeft veel te maken met het educatieprogramma wat er nu staat bij Dutch Cheer & Dance, vanuit de coaches is er nu zoveel meer kennis, kunde en volop beweging waardoor de progressie ook in de wedstrijd terug te zien is. Supergaaf dat dit in werking is gezet. Het EK, later dit jaar, is het internationale level. Wel weer een ander ding dan wat we hier in Nederland aan het doen zijn, maar dat is naast de NK absoluut waar we naartoe kunnen kijken ja.” De uitslagen nu waren dus weliswaar minder belangrijk, maar iedere groep en iedere vereniging wil alvast bovenaan de ranking prijken van haar categorie en alle deelnemers lieten op hun social media zien hoe top dit NK is.

Meer informatie en de complete uitslagen over de eerste voorronde en de NK cheerleading van de Dutch Cheer & Dance/AFBN is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van deze sportbond. De aanvullende beeldreportage van GymPOWER van deze NK is te bekijken via de link bovenaan dit artikel.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credit tekst, interviews en (video)beelden © Casper Beijn | Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © Dutch Dance & Cheer AFBN

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.