Saskia Neville kwalificeert zich voor WK

Saskia Neville kwalificeert zich voor WK
Detail foto verstrekt door © Saskia Neville | Fotograaf © Kevin Alsemgeest: Saskia Neville op FIG World Cup Hiroshima 2019

DEN HAAG – Op 19 januari 2020 werd in het gloednieuwe onderkomen van JUMP Freerun Academy in de Haagse Sportcentrale een kwalificatiewedstrijd gehouden voor de eerste Wereldkampioenschappen parkour onder auspiciën van de internationale gymnastiekfederatie FIG, die van 3 tot en met 5 april 2020 zullen plaatsvinden in Hiroshima, Japan. Parkour geldt sinds vorig jaar als topsport, in Nederland onder de paraplu van de KNGU/DG. De WK-kwalificatie werd dan ook gejureerd door internationale KNGU/DG-juryleden conform de FIG-code. Eén van de deelneemsters die hier plaatsing voor de mondiale wedstrijd wist af te dwingen, was Saskia Neville. In 2019 had ze al van zich doen spreken op de FIG World Cups in Japan en Frankrijk en in het nieuwe jaar GymPOWER sprak met haar over haar passie voor de sport, haar motivatie en haar doelen.

Neville (28), – voormalig turnster, deelneemster aan Ninja Warrior in Nederland en Groot-Brittannië, stuntvrouw, maar bovenal een vrijgevochten ziel en Nederlandse wereldtopper in deze sport -, deelde met GymPOWER haar beleving van deze dag: “Het was een hele lange, pittige dag, ook voor energieverdeling. Dat hoort erbij. Bij de wereldbekerwedstrijden moet je ook weten hoe je drie dagen lang je energie moet verdelen. Opwarmen, afkoelen, opwarmen…en dan opeens knallen met je wedstrijd. Dus je moet heel goed kunnen doseren, heel rustig kunnen blijven. Niet te vroeg pieken, niet te hoog in je spanning zitten.”

Hoe werd op de WK-kwalificatiedag bepaald of je het haalde?

“Mark van Swieten van JUMP Freerun heeft als bondscoach in samenwerking met gymnastiekunie KNGU/DG en de USPC, het Urban Sports Performance Center (USPC), de selectiedag georganiseerd en het parkour uitgezet. Met twee internationale juryleden met een FIG-licentie hebben ze de Style-wedstrijd gejureerd, volgens de FIG-regels. Zij hebben ook de twee afgelopen wereldbekerwedstrijden gejureerd. Iedereen moest ook de Speedrun doen en het USPC noteerde de tijd. Daarnaast is ook in het algemeen skills en basisvaardigheden getest, zoals over stangen heen verplaatsen, zwaaien naar een voorwerp, een hele hoge muur oprennen en erover heen klimmen en dat soort technieken. Om te kijken of je allround skills hebt. De USPC heeft metingen gedaan en fysieke testen, zoals ‘Hoe hoog kun je springen?’, ‘Hoe vaak kun je je optrekken in een minuut?’, ‘Wat is je hartslag voor en na het sprintjes trekken?’ en ‘Hoe lang duurt het om vijf keer een muur op te klimmen?’“

Foto verstrekt door © Saskia Neville | Fotograaf © Kevin Alsemgeest: Saskia Neville op FIG World Cup Hiroshima 2019

Hoe ben je in 2019 aan het World Cup Circuit van de FIG begonnen?

“Een jaar eerder, nog voordat het een officiële wedstrijdsport bij de FIG en de KNGU/DG werd, ben ik al op basis van mijn niveau en prestaties binnen Nederland uitgenodigd voor de internationale wereldbekerwedstrijden in Japan en Frankrijk. De eerste keer, in april 2018 in Hiroshima, Japan, was heel apart. Ik was toen heel actief aan het trainen en mij werd gevraagd of ik het interessant vond om me aan te melden. Dat heb ik toen gedaan. Voor het eerst in mijn leven, in m’n eentje, zonder coaches en andere begeleiding. Dat was echt een avontuur, vanuit het niks. Ik had weleens het NK speed en het NK style gedaan, kleine wedstrijden binnen Nederland zoals op het IFKF-evenement in Friesland en ook wat internationale wedstrijden, zoals Airwipp in Zweden. En opeens zat ik in Japan voor een wereldbekerwedstrijd. Toen ik terugkwam uit Hiroshima had ik goud op speed en brons op style. De helft van mijn kennissenkring wist daarvoor niet eens dat ik was weggeweest. Ze waren verrast en trots. Ook mijn collega’s vonden het erg leuk voor me.”

Wat is het verschil tussen de twee onderdelen van parkour, speed en style?

“Speed is zo snel en efficiënt mogelijk een parkour afleggen met verschillende technieken als sprongen, klimmen, rennen over stangen en dat soort dingen. Dus heel praktisch. Style gaat veel meer over de sierlijkheid en de creativiteit. Dus je mag zelf kiezen hoe je het parkour wilt gebruiken. Je laat zien welke tricks je kan en hoe vloeiend je kan bewegen, maar ook hoe mooi je ze aan elkaar kunt koppelen. Je laat binnen een minuut zoveel mogelijk toffe dingen, ‘aan elkaar geplakt’ zien. Dat laatste wordt soms freestyle genoemd.”

2019 was vast een bijzonder jaar voor je?

 “Het was zeker een bijzonder jaar. Indrukwekkend, veel reizen, veel wedstrijden, spanning. Een heel toffe, indrukwekkende ervaring. De World Cup begin april in Chengdu, China, [waar Neville zilver met speed en brons met style won -RedGP] was echt een pittige wedstrijd, want voor ons was de lente beginnend en toen we daar aankwamen was er, onverwachts, een hittegolf. Normaal is het daar dan twintig graden, nu vijfendertig, met smog en zon door elkaar. Het was schakelen om in die hitte te moeten voorbereiden en de wedstrijden te doen, wat met pushen en veel moeite goed was gelukt. Een week later gingen we snel op en neer naar de volgende World Cup: in Hiroshima, Japan. Ik had toen ook echt last van een jetlag, veel meer in de ochtenden. Het voelde alsof ik om één, twee uur ’s nachts m’n bed uitgerukt was om een wedstrijd te gaan doen. Dat voelde ik ook wel in m’n lijf. Ik haalde daar in Japan brons met style. En de vijfde plek op speed. Er was een techniek die ik nog niet volledig onder de knie had en dat kostte me veel tijd.”

Foto verstrekt door © Saskia Neville | Fotograaf © Kevin Alsemgeest: Saskia Neville op FIG World Cup Hiroshima 2019

Wat heb je gedaan om die techniek te leren?

“Tussen de World Cup in Hiroshima en die in Montpellier, Frankrijk, [eind mei/begin juni 2019 -RedGP] in ben ik keihard op die techniek gaan trainen. Dat was over stangen, van die hoge buizen, heen rennen en dat vond ik eerst nogal eng. Dat is moeilijk om onder druk op snelheid te doen. Het is heel dynamisch en je zit met een soort adrenaline en die stang is maar een paar centimeter breed en rond, dus de kans dat je voet er langs glipt voelt op zo’n moment heel reëel. Ik heb dus heel veel geoefend op voetplaatsing, hoe zorg je dat je grip op de stang hebt en er niet langs glipt, dat soort dingen. Toen is het me in Frankrijk wel gelukt om met volle snelheid over de stangen te rennen. Toen werd ik tweede met speed. Op style was ik eigenlijk derde, want ik had dezelfde score als de Japanse Hikari Izumi, maar door een tie-breaker kreeg zij de podiumplek. Een beetje jammer. Dat ik die net mis liep was balen. Soms zit het ook tegen.”

Naast Saskia Neville zouden volgens Topsport Amsterdam ook Luciano Balestra en Wendy Ruijfrok zich namens Nederland gekwalificeerd te hebben voor de WK parkour 2020 van de FIG in Hiroshima, Japan. Meer informatie is te vinden op de websites van JUMP Freerun (Academy), gymnastiekunie KNGU/DG, de internationale gymnastiekfederatie FIG en de WK FIG Parkour Hiroshima 2019.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit beelden: (foto’s en showreel op YouTube) verstrekt door © Saskia Neville, fotograaf © Kevin Alsemgeest: Saskia Neville namens Nederland op FIG World Cup Hiroshima 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.