Twee E(J)K-kwalificaties DMT in Den Bosch

Twee E(J)K-kwalificaties DMT in Den Bosch
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Guitho de Wolff in actie op DMT-kwalificatie in De Plek Den Bosch

DEN BOSCH – Op 16 en 23 januari 2020 werden in de tot wedstrijdhal omgeturnde theaterzaal van De Plek in Den Bosch door de Landelijke Technische Commissie Trampoline & DMT van gymnastiekunie KNGU twee kwalificatiewedstrijden gehouden in het dubbelminitrampolinespringen (DMT) voor de Europese kampioenschappen die in mei zullen plaatsvinden in Gotenburg, Zweden. Totaal deden er vijftien springers van vijf clubs mee, verdeeld over junioren en senioren.  Nog nooit eerder werd er een aparte wedstrijd hiervoor georganiseerd en nog nooit waren er zoveel aanmeldingen. Een bijzondere mijlpaal voor deze spectaculaire gymsport, wat nog meer elan kreeg door de geleverde prestaties en behaalde resultaten. GymPOWER sprak LTC-lid Bjorn Hillebrandt hierover.

De plaatsingswedstrijden voor de (J)EK 2020 zijn – ongebruikelijk in de gymsportwereld – door de week op de donderdagavonden gehouden in De Plek. De LTC legt uit dat de keuze voor Den Bosch ingegeven is door enerzijds de centraal gelegen locatie en anderzijds het feit dat dit aanzienlijk in de kosten scheelt door de steun en medewerking van Stg. Flik-Flak. Voorafgaande aan de plaatsingswedstrijden werd een gezamenlijke training gedaan met alle deelnemers. Dat is een bijkomend voordeel van de wedstrijden in De Plek. Hillebrandt: “Hier hebben alle clubs en springers gebruik van gemaakt. De sfeer was gemoedelijk en behulpzaam. Je zag trainers die naast hun eigen springers, andere springers en trainers nog met tips hielpen om de allerbeste prestatie neer te zetten.”

Elf junioren en vier senioren streden om E(J)K-tickets

Thuisclub Flik-Flak Den Bosch trad aan met Xabi Deeben, Cas Westbroek, Maik Maalderink, Senna van Gelder en Nienke Bosma bij de junioren en Luuk Swinkels en Joep van de Wetering bij de senioren. Milco Abrahams die bij Flik-Flak traint, komt nog steeds uit namens zijn eerste club Turnoss uit Oss. GV Turn ’87 uit Oostburg vaardigde bij de junioren Randy Verheije en Anna Heinsdijk af en bij de senioren Guitho de Wolff die al op het WK 2019 in Tokio, Japan, de EK-limiet wist te springen. Ook uit Zeeland kwamen namens Forza Gymnastica uit Goes Remo Schrier en Iris Schrier, broer en zus, in actie bij de junioren. Tot slot meldden zich namens Cleton Sports uit Apeldoorn ook twee junioren: Anne-Fleur van den Berg en Maud Jansen, gecoacht door regerend Nederlands kampioen Jurn Booltink, die zelf afscheid heeft genomen van internationale deelname.

De deelnemers aan de twee plaatsingswedstrijden sprongen twee keer een voorronde. Dus in totaal deed elke springer vier oefeningen tijdens de wedstrijd, waarbij de eerste twee series als een voorronde gold en de laatste twee series ook als een voorronde. De inspringtijd per sporter was vijfenzeventig seconden en de totale wedstrijdtijd per sporter bedroeg vijf minuten. Het juryblok strak in het officiële blauw/wit bestond uit met name internationale juryleden, waar nodig aangevuld met juryleden niveau 3 en 4 met een verdeelsleutel tussen de KNGU en de deelnemende verenigingen. Er vond geen prijsuitreiking plaats.

Gestelde limieten beogen E(J)K-finales individu/team

Hoewel DMT net als trampolinespringen een individuele sport is, kon er tijdens de E(J)K-kwalificaties ook als team worden geplaatst. Hillebrandt: “Net als bij het turnen tellen de individuele prestaties mee voor het teamtotaal en kan er ook teamfinale worden gehaald. De kwalificatieprocedure was hierover helder. Een individuele score is nodig als er niet genoeg springers zijn die de teamscore halen. Met de gestelde scores beoogt de LTC dat finales individueel of als team mogelijk zijn in Gotenburg.”

Tijdens de eerste kwalificatie op 16 januari 2020 werden verrassend al veel goede resultaten geboekt. Bij de senior heren scoorde De Wolff goed. Nadat hij op de WK eind 2019 in Tokio, Japan, net een ticket voor de World Games misliep (op 0,1 punt na), sprong hij stabiel en haalde tweemaal de benodigde score. Met daarbij al de goede WK-score uit 2019 was plaatsing voor Zweden binnen. Abrahams en Swinkels haalden beiden eenmaal de individuele score en de teamscore, waarmee een seniorenteam mogelijk werd.

Goede resultaten behaald al op eerste E(J)K-kwalificatie

De Wolff liet op zijn Facebookpagina zijn series zien en schreef: “Op het WK 2019 in Japan had ik al 70,800 punten gescoord, dus ik hoefde alleen 69,000 te scoren in Den Bosch. Dat werden er vandaag één keer 71,000 en één keer 72,400 punten. Aangezien Milco en Luuk ook gekwalificeerd zijn al, kunnen we op de EK voor de teamfinale gaan!” Over zijn jonge pupil en clubgenoot Verheije die het geweldig door een nieuw record te springen van 64,000 punten was De Wolff erg trots en grapte: “Randy kan zeker beter worden dan de ‘Jedi Master’ zelf!

Verheije, Westbroek en Remo Schrier hadden op die eerste kwalificatie-avond eenmaal de teamscore gehaald. Bij de junior meisjes had Van Gelder al een lichte voorsprong. Tijdens de WAGC van 2019 in Tokio had de Flik-Flak-springster namelijk al eenmaal de individuele score behaald (tweemaal was nodig voor plaatsing) en thuis in De Plek noteerde ze nogmaals de benodigde score. Daarnaast behaalden Iris Schreur en Bosma tweemaal de teamscore en behaalde Van de Berg eenmaal de score.

Nederlandse EK-selectie eind januari bekend gemaakt

Tijdens de tweede kwalificatie op 23 januari 2020 toonden voor Verheijde, Van Gelder, Bosma, Abrahams en Van de Berg stabiliteit door meerdere malen de limieten te behalen. Hillebrandt: “Na de laatste kwalificatie begon het nagelbijten voor de deelnemers. Wie hebben er uiteindelijk aan de limieten voldaan. Waar zijn nog gaten en wat gebeurt er met de uiteindelijke selectie?” Eind januari maakte de LTC de namen bekend voor de (J)EK: De Wolff, Abrahams en Swinkels (senior heren); Van Gelder, Iris Schrier, Van den Berg en Bosma (junior dames);  Verheije, Westbroek en Remo Schrier (junior heren).

Voor de anderen die dit keer tekort kwamen voor een E(J)K-ticket, zag je wel dat ze waardevolle ervaring opdeden en een doel naar huis meenemen om voor te strijden. Net als hun sport staan deze jonge DMT-ers aan het begin van hun carrière en kunnen ze hierop verder bouwen. In het kader van ‘één team, één doel, één taak’ hebben ze allemaal aan bijgedragen dat de sport zich verder ontwikkelt en dat er straks in Zweden een sterk Nederlands team DMT-ers zal staan. Hillebrandt: “Hoe dan ook, het zal een historisch moment worden op de E(J)K 2020 voor de Nederlandse DMT-sport. Nog nooit zijn er zoveel DMT-springers afgevaardigd naar een groot internationaal titeltoernooi, waarbij finaleplaatsen zelfs zeker tot de mogelijkheden behoren.” En dat na het houden van twee kwalificatiewedstrijden met recorddeelname.

DMT-sport breekt alle records met E(J)K-afvaardiging

Abrahams (senior heren) en Van Gelder (junior dames) hebben zich overigens – net als in 2019 voor de WK -, naast Romée Pol, Niamh Slattery en Romana Schuring bij de senior dames, ook gekwalificeerd voor het E(J)K trampolinespringen, wat tegelijkertijd wordt gehouden met het E(J)K DMT en tumbling in Gotenburg, Zweden. Een mooie prestatie van de twee die bij Flik-Flak trainen, maar ook een teken dat de DMT-sport de Nederlandse gymsportwereld bestormt. Er zijn namelijk totaal tien DMT-tickets en vijf trampoline-tickets voor de E(J)K behaald. De Wolff is op zijn beurt ook geselecteerd voor het KNGU/DG-traject van Team Nederland richting de Europese kampioenschappen Teamgym in oktober 2020 in Kopenhagen, Denemarken.

Hoe dan ook moet elk van de dertien leden van Team Nederland hard aan het werk om de nodige fondsen bijeen te brengen om de kosten te betalen voor hun reis, verblijf en deelname aan de EK en ook een bijdrage te leveren aan die van hun meereizende begeleiders en de verplichte juryleden. De ingesloten Facebook-post van Sabrina van Gelder, de moeder van de veertienjarige Van Gelder, toont één van de manieren hoe aan (crowd)funding wordt gedaan en deze atlete gesteund kan worden door de supporters.

Meer informatie is te vinden op de website van de Facebook-nieuwspagina van de LTC Trampolinespringen en de website van de KNGU/DG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva met dank aan Bjorn Hillebrandt van de LTC | Credit beeldcitaten © Flik-Flak Trampolinespringen , © Guitho de Wolff en © Sabrina van Gelder 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.