Stars on Ice Cup 2020 blijft in Zoetermeer

Stars on Ice Cup 2020 blijft in Zoetermeer
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © SKA-KV Stars on Ice: De beker met de grote oren bleef in 2020 ook in Zoetermeer

ZOETERMEER – Stichting Kunstschaats Academie Stars on Ice hield op 25 en 26 januari 2020 voor de negende keer haar jaarlijkse Stars on Ice Cup op de ijsbaan van het Silverdome in Zoetermeer. Er hadden zich bijna vierhonderd kunstrijders gemeld in diverse niveaus en leeftijdscategorieën. Voor een aantal Nederlandse deelnemers telde de wedstrijd mee in de KNSB-bokalencompetitie als respectievelijk vierde en vijfde wedstrijd in de M- en B-categorieën. De grote teambeker bleef voor het tweede achtereenvolgende jaar in Zoetermeer. GymPOWER bezocht dit toernooi op zondag 26 januari 2020 en maakte onder persaccreditatie een (beeld)reportage met een aantal interviews met de deelneemsters van de thuisclub.

Deze diashow vereist JavaScript.

De club bood een aantrekkelijk programma met nationale en internationale deelnemers – uit België, Duitsland, Luxemburg, Nederland en ook Rusland – , en de belangstelling voor de wedstrijd was dan ook weer groot, ook vanuit het buitenland. Er hadden zich bijna vierhonderd kunstrijders gemeld in diverse niveaus en leeftijdscategorieën – van drie jaar tot senior – voor dit toernooi dat uitgegroeid is tot een prominent evenement op de artistieke sportkalender. Hoofdtrainster en clubvoorzitter Angelique Lew: “Het is gewoon een heel fijn toernooi omdat coaches met al hun rijders mogen komen, van groot tot klein en het is een heel fijn en informeel toernooi. De sfeer is hier heel prettig!”

Zoetermeerse thuisclub wint wederom Stars on Ice Cup

Bij de Stars on Ice Cup draait het bovenal om het clubteamklassement, waarbij een club de toernooibeker kan winnen door de inzet van al haar kunstrijders, onafhankelijk van niveau en leeftijd. Voor het tweede achtereenvolgende jaar bleek de winnaar aan het eind van de rit de thuisclub te zijn. Hoe omschrijft Lew de organiserende club waarvan de kunstrijders ook dit jaar beslag wisten te leggen op de grote beker met de lange oren?

Lew: “Als een leuke gezellige club. We doen veel dingen samen om het clubgevoel erin te houden, zoals de eindshow, Sinterklaasviering, Halloween en ook het diplomaschaatsen doen we samen. Halloween was vorig jaar wel heel erg leuk, maar de Stars On Ice Cup is toch wel ons hoogtepunt van het jaar. We vinden al die nationaliteiten over de vloer heel leuk. Veel rijders schaatsen vooral Nederlandse wedstrijden, dan is het wel leuk om buitenlandse rijders hiernaartoe te halen. Dan kun je je meten met andere rijders.”

“Buitenlandse deelnemers vinden het hier heel leuk!”

Eén van de talenten van de thuisclub die op de Stars on Ice Cup 2020 reed, is Elina Sucur, die omdat ze zelf door haar roots Russisch spreekt, als tolk optrad voor de gasten uit dat land. Met GymPOWER deelde ze haar beleving van het toernooi van haar club.

Persfoto © GymPOWER | Foto © Casper Beijn: Elina Sucur

De jonge, pientere kunstschaatsster was enthousiast over de thuiswedstrijd, maar had wel een verbeterpuntje: “Het is leuk en minder leuk… Minder goed is dat de buitenlandse deelnemers niet allemaal Nederlands spreken. Het is wel leuk dat ze uit andere landen komen om hier te schaatsen. Ze  vinden het hier heel leuk!” Trainster Lew waardeert net zo goed haar kunnen op de schaats: “Elina is echt een talent dat zou kunnen doorgroeien, misschien zelfs naar nationaal niveau. Daar werken we wel naartoe.”

 

Bij de wedstrijd had de Zoetermeerse sportclub op de zondag in de categorie Basic Novice drie rijdsters, alle drie van dezelfde leeftijd. Trainster Lew legde aan GymPOWER uit wat hun programma op het ijs inhield: “In principe springen ze alles dubbel. Maar soms spelen zenuwen parten en daarvoor proberen we ze op hun gemak te stellen en vertellen ze dat ze het prima kunnen: ‘Je kan het in de training ook.’ Nu is het extra fijn, omdat ze ook op hun thuisbasis hun wedstrijd schaatsen. Ze hebben de muziek op hun kür zelf uitgezocht. Teska houdt meer van de klassieke richting en Dunya gaat meer richting popmuziek. Fleur houdt van moderne muziek. We hebben nog een rijdster in Advanced Novice, Jade Wöhler. Zij schaatst ook op mooie klassieke muziek.”

Mooiste moment van seizoen: “Mijn dag is prima zo!”

Zowel Teska Driest, Dunya Schouten als Fleur Karamati konden zich net niet te plaatsen voor de NK dit seizoen. Driest en Schouten vertelden aan GymPOWER berustend: “Ja, dit jaar hadden we nul komma nog wat te weinig. Sneu.” Volgend seizoen een nieuwe kans, dus hebben ze nog een heel jaar lang om zich verder te ontwikkelen en te groeien voor hun sportieve revanche.

Persfoto © GymPOWER | Foto © Casper Beijn: Focus bij Dunya Schouten

Fleur Karamati kwam opgetogen van het ijs af na haar laatste kür in de Basic Novice: “Van 1 tot 10 ben ik 9,5 tevreden. Eigenlijk mijn mooiste moment van het seizoen. Ik had de muziek van de film/musical Aladdin beluisterd en daarin zat een heel erg leuk muziekje, dat heb ik gehouden voor mijn kür. Het gaat me hier niet om een medaille te halen, maar meer om goede punten te krijgen. Mijn dag is prima zo!”

Aan de muur hangt de foto van Rosalie, die al vanaf haar tweede één keer in de week schaatst. Ze is één van de vier kinderen van de hoofdtrainster die ook bij de club schaatsen. Lew: : “Ze wil mee met mama. Ze weet dat mama aan het schaatsen is en kindjes les geeft, daar wil ze graag bij zijn.” Meedoen aan schaatswedstrijd als je twee bent, is wel heel bijzonder. “Toen schaatste ze nog een beetje rond, ze kon nog niet echt elementjes, maar dit jaar kon ze al echt een kürtje rijden met een ‘visje’, een ‘ooievaartje’ en een ‘zitje’. Ik denk wel de jongste deelneemster ooit in Nederland. Ze vindt het erg leuk en wil graag vaker schaatsen, maar ze mag maar één keer in de week. Dan is ze echt niet van het ijs weg te krijgen!”

“Hoe leuk zou het zijn als Joyce hier een demo deed!”

We spraken bij de wedstrijd op zondag nog twee vertegenwoordigers van de club op het ijs van het Silverdome in Zoetermeer: Sophia Karamati en Rachel de Ruiter, die hier bij de ‘Rising Stars’, Pupillen 1, schaatsen. Bijzondere namen voor de gebruikelijke leeftijdscategorieën.

Persfoto © GymPOWER/© Casper Beijn: Macey Mellema,coach Astrid Winkelman

Hoofdtrainster Lew legt uit: “De senioren die we hadden zijn gestopt en sommigen zoals Joline, geven één keer in de week les in de jeugdklas, anderen zijn gaan studeren en dan is het moeilijk te combineren.” Joyce den Hollander, de voormalig Nederlands topkunstrijdster en Holiday-on-Ice-ster, die hier vandaan komt, gaf aan dat ze ook graag was gekomen, maar ze had teveel andere bezigheden.

Lew: “Hoe leuk zou het zijn als Joyce hier een demo deed. Voor haar zouden we de rode loper uitleggen!” Wie weet lukt het volgend jaar wel, dat zou een bijzondere eer en een kers op de taart zijn om haar weer in actie te zien op het Zoetermeerse ijs. Op naar de jubileumeditie in 2021!

Meer info, beelden en de uitslagen van de 9th Stars on Ice Cup 2020 te Zoetermeer zijn te vinden op de Facebook-nieuwspagina en website van de organiserende club en de website van 3A Result.

De beeldreportage van GymPOWER met een impressie van het toernooi en interviews met de deelneemsters van de Zoetermeerse club is te bekijken op het YouTube-kanaal van onze sportredactie via de link ingesloten bovenaan dit artikel.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, interviews, foto’s en (video)beelden © Casper Beijn | Credit beeldcitaat (inclusief inzet): Facebook-nieuwspagina SKA Stars on Ice Zoetermeer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.