EDC eerste toernooi van Olympisch jaar

EDC eerste toernooi van Olympisch jaar
Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn

EINDHOVEN – In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven, de thuisbasis van PSV Schoonspringen en de Nederlands selectie, vond van 30 januari tot en met 2 februari 2020 de éénentwintigste editie van de internationale Eindhoven Diving Cup plaats. Het is de grootste internationale schoonspringwedstrijd in Europa en doet een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van talen in deze acrobatische zwemsport, zowel internationaal als in Nederland in het algemeen en in de Brabantse lichtstad en de regio in het bijzonder. Een niet te missen eerste afspraak op de artistieke sportkalender, voor ontluikend talent en toppers die zich voorbereiden op wat komen gaat in dit Olympisch jaar. Niet voor niets is het motto van het toernooi: ‘Where the future stars compete!’

Ruim 170 deelnemers uit achttien landen gaven acte de présence met mooie sprongen en dito resultaten op het populaire toernooi dat het nieuwe jaar voor de schoonspringers inluidde in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio. Ook Team Nederland onder leiding van bondscoaches Edwin Jongejans en Ramon de Meijer was daarom van de partij. De Meijer verklaarde tegenover GymPOWER terug te kijken met een goed gevoel: “Kijk terug naar een heel mooi weekend. We moeten nu nog twee wedstrijden, maar over het algemeen is het erg goed gegaan. Ik ben heel tevreden over de springers.”

Team NL op eerste toernooi van het Olympisch jaar

Met o.a. Europees kampioenen van 2018 en 2019 Inge Jansen en Celine van Duijn – die individueel op hun specialiteit – respectievelijk de onderdelen 3m plank en de toren – al gekwalificeerd zijn voor de Spelen van Tokio 2020 en dat nog synchroon willen doen later dit jaar – en YOG-finalist Dylan Vork die zich voorbereidt op de Spelen van Parijs 2024 . Op het eerste toernooi van dit jaar deden ze van zich spreken op de springplank of toren in het zwemstadion genoemd naar de legendarische topzwemmer van Nederland die deze zomer de Oranjedelegatie naar Japan zal aanvoeren als Chef de Mission. Later dit voorjaar gaan Jansen en Van Duijn nog samen strijden voor een olympisch ticket voor het synchroonspringen.

In Eindhoven konden ze al een eerste test doen en die was geslaagd te noemen, ondanks het kleine deelnemersveld: goud met 276,60 punten. Renske Lanen en Lianne Steeman van PSV Schoonspringen werden tweede. Jansen pakte het goud op de 3m plank met 290,40 punten en 6,55 punt voorsprong op de Zwitserse Michelle Heimberg en de Britse Maisie Kivlochan. Steeman werd hier vierde, Melissa van ‘t Wout van Joop Stotijn DSZ tiende. Van Duijn won op de 10m toren in een klein deelnemersveld met 322,60 punten en een voorsprong van 104,20 punten op de nummer twee, de Noorse Elma Galaasen Lund. De Ierse Ciara McGing werd derde.

Synchroon goud voor Inge Jansen en Celine van Duijn

Op de 1m plank pakte Steeman brons met 213,40 punten. Het scheelde 6,05 punt met de nummer twee, de Noorse Anne Sofie Moe Holm, en anderhalf punt met Oona Abbema van Team NL die vierde werd. Anke Muijzers van De Dolfijn Schoonspringen uit Amsterdam werd zevende, Van ‘t Wout negende, Nikki Jansen van SBC 2000 uit Breda tiende en Naomi Geurtsen van PSV Schoonspringen elfde. Het goud ging hier naar Michelle Heimberg uit Zwitserland. Abbema (17) pakte het goud op de toren bij de junior dames met 388,00 punten, gevolgd door Team-NL-genote Lize van Leeuwen met 344,00 punten. Derde werd Pia Tveit-Sletten uit Noorwegen werd derde. Lanen werd vijfde.

Het goud op de 1m plank ving naar Dylan Vork met 356,05 punten, gevolgd door de Zwitser Jonathan Suckow (315,40) en Team-NL-genoot Pascal Faatz die het brons bemachtigde met 305,45 punten. Een tweede Team-NL-genoot, Bram Meulendijks, werd zesde en Carter Loftin van Joop Stotijn DSZ tiende. Op de 3m plank pakte Suckow het goud, gevolgd door de Wit-Rus Yury Nauroozau  en de Ier Oliver Dingley. Meulendijks werd hier vierde, vòòr Faatz (vijfde) en Vork (zesde).  Manuel Öztopçu van Aquarijn uit Nieuwegein werd tiende, Loftin veertiende. Op de toren bij de senior heren geen Nederlanders. De Wit-Rus Artsiom Barouski pakte overtuigend het goud met 340,10 punten. Bij de junior heren 1m plank finale pakte Meulendijks het goud met 485,55 punten en werd Öztopçu vijfde.

Turnbasis, wilskracht, passie, doelen, beleving, 2020

GymPOWER nam op zondag 2 februari 2020 een kijkje bij de Eindhoven Diving Cup en sprak met de toernooidirecteur Christine Praasterink van de organisatie, maar ook met een aantal Nederlandse deelnemers: voormalig turnster Oona Abbema – ontdekt via de Saltotoppers –  over de verschillen en de raakvlakken tussen de twee sporten en wat ze aan haar turnbasis heeft; Lianne Steeman die met doorzettingsvermogen en wilskracht beslag legde op het brons die ze opdroeg aan haar recent overleden opa; en diving mom’ Anke Muijzers over de passie voor de sport die niet verdwijnt als je master en moeder bent.

View this post on Instagram

Practice, practice, practice.

A post shared by Eindhoven Diving Cup 💦 (@eindhovendivingcup) on

GymPOWER sprak ook met Oranje-talent Guurtje Praasterink die – de revelatie van 2019 die vol enthousiasme aan het begin staat van een mooie en lang topsportcarrière – over haar doelen voor 2020; maar ook met internationale deelnemers, zoals één van de topspringsters van Team Ierland – dat sinds najaar 2019 in Dublin traint onder leiding van de Nederlandse Olympiër van Rio 2016, trainer/coach Uschi Freitag – die net als de anderen haar bevindingen en beleving op dit toernooi deelde met GymPOWER.

Bondscoach Edwin Jongejans over voorbereiding 2Kyo

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Bondscoach schoonspringen Edwin Jongejans na het behalen van de Olympische tickets voor Tokyo 2020

Bondscoach Edwin Jongejans, een jaar geleden winnaar van de GymPOWER Award voor ‘Sportcoach van het jaar’, sprak GymPOWER eind 2019 in een uitgebreid interview, waarin hij o.a. het had over de voorbereiding van de twee Nederlandse schoonspringsters die zich gekwalificeerd hebben voor de Spelen van Tokio dit jaar: Inge Jansen en Celine van Duijn. Een historische prestatie wat unieke sportgeschiedenis gaat opleveren voor Nederland, wat er ook gebeurt. De Eindhoven Diving Cup was ook voor hen het startschot van het seizoen dat zal leiden naar de Olympische Spelen in Tokyo. In dit kader sprak Jongejans zich uit.

Hoe zou je het talent van Inge Jansen typeren? “Heel erg gedreven, snel, er zit een bepaalde snelheid in haar ‘shapes’, zo noem je dat, hoe ze in haar hoek komt, mentaal supersterk aan de ene kant en elegant. Ze is sterk, snel en allround. Het is niet dat ze in één ding uitblinkt. Ze kan in principe alles. Ook als je gaat kijken naar haar sprongen. Je hebt voorover, achterover, contra, binnenwaarts en schroef. Ze kan alles goed. Heel allround.” En die van Celine van Duijn? “Als je op dat niveau bent, ben je altijd gedreven, maar zij is ook op mentaal niveau heel erg sterk. Zij staat er wanneer ze er moet staan. Ze is sterk, niet supersnel, maar alles is wel goed, ze is ook allround. Ze kunnen allebei alles goed, alles kan ook nog ietsje beter, maar ze kunnen alles. Dat is heel erg belangrijk. Die snelheid zie je bij Celine iets minder op de plank, maar op de toren moet je snel zijn en daar is ze dat zeker. Ze steekt er niet met bepaalde dingen bovenuit, maar ze is er wanneer het moment er is. Vergeet niet, ze springt pas vier jaar toren, tegen meiden die al tien, twaalf jaar op dat ding, op die toren, staan en ze weet ze te pakken, zoals niet alleen op de EK, maar ook op de WK, met hele kleine verschillen. Dat betekent dat je heel goed bezig bent. Dat je mentaal sterk in je schoenen staat. Uiteindelijk is dat topsport!”

En wat maakt hen samen sterk dan, ervan uit gaand dat ze die zevende plek die nodig is weten te bemachtigen? “Het moet nog beter, ik ben nog niet tevreden…” (Lachend.) “Er komt nog bij dat ze mentaal al zijn gegroeid, zo belangrijk. We hadden vijf Word Series tegen de top-8 van de wereld, dat is al prachtig en ze zijn geen enkele keer laatste geworden. Er werd altijd een ander team laatste en zijn vierde, vijfde, zesde en zevende geweest en dat betekent dat je, zoals ze in het Engels zeggen, ‘competitive’ bent. Ze willen altijd winnen. Zodra dat fluitje gaat en de wedstrijd begint, ook al is de training shit gegaan, dan staan ze er. Dat vind ik mooi om te zien. Ze maken weinig fouten. Ik zeg altijd ‘Wie de minste fouten maken, die wint.’ Dat is gewoon heel goed. Daar gaat het om. En nogmaals, dat komt omdat ze mentaal sterk zijn.” En onderlinge chemie is dan een beetje belangrijk? “Ja, maar qua karakter zijn ze heel verschillend. Dus dat is nog iets waar we dit seizoen aan gaan werken. Als je hele verschillende karakters hebt en de stress erop komt, dan reageren ze op een hele andere manier. Ze moeten van elkaar leren hoe dat het beste werkt. Dus dat is de volgende stap.”

Hoe belangrijk voor Nederland vind je het dat schoonspringen op de Spelen staat? “Oh, hartstikke belangrijk. Absoluut. En ik ben ook blij dat er weer twee staan. Ik denk dat dat heel erg goed is. En eindelijk! Want het is tijd. Ik weet nog in 2012 met Yorick, dat die er hartstikke dichtbij zat. Ik zou hem meegenomen hebben. Inge zat toen net nog op het randje, die was nog wat jong en in 2016 denk ik dat Inge er met Uschi had moeten staan. Dus ik ben hartstikke blij dat deze meiden er staan. Dan hebben ze ook wat aan elkaar en dat is goed.” Is het ook goed voor de ontwikkeling van de sport? “Ik hoop het wel. Met onze sport hebben we nog wat werk te doen wat dat betreft. We hebben toch een vrijwilligerssport. Als je dat vergelijkt met het wereldniveau moeten we tegen landen waar ‘tig professionele coaches staan. Het liefste zou ik zien dat we die kant op gaan.”

Beeldreportage GymPOWER en meer over de EDC 2020

De bovenaan dit artikel bijgesloten beeldreportage van GymPOWER van de Eindhoven Diving Cup 2020 – te bekijken op het YouTube-kanaal van GymPOWER via de link bovenaan dit artikel – geeft een impressie van het springspektakel, de strijd van de schoonspringers en hun bijzondere verhalen in het Pieter van den Hoogeband Zwemstadion in Eindhoven. Meer info, beelden, vlogs en de complete uitslagen van de Eindhoven Diving Cup 2020 zijn te vinden op de social media @Eindhovendivingcup en website van het toernooi en van zwembond KNZB .

Artikel en beeldverslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit: tekst, interviews, foto’s (inclusief   en (video)beelden © Casper Beijn | Credit muziek in de video: via © MoVaVi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.