Eremetaal Nederlandse teams op BIAC

Eremetaal Nederlandse teams op BIAC

BRISTOL – Twee Nederlandse clubs reisden af vorige week naar Groot-Brittannië, waar de Bristol International Acro Cup (BIAC) op zaterdag 1 en zondag 2 februari 2020 georganiseerd werd door sportclub Yate International Gymnastics Centre, met deelname uit acht landen. Het ging om Adonis Sportacrobatiek, dat met liefst zeven teams aan het tweedaags internationaal acrotoernooi bij onze westerburen deelnam, en om Sportacrobatiek Zwolle dat drie pupillenteams meenam. Na twee trainingsdagen konden ze startten, met vier medailles als oogst: één keer goud en drie keer zilver.

De oudere teams moesten zich met een balans- en tempo-oefening zien te kwalificeren voor de finales. In de categorie ‘Seniors’ een Nederlands damespaar: Floor Grefte en Sjoukje Spijkerman van Adonis Sportacrobatiek. In hun categorie was het team van de Amerikaanse nationale selectie Emily Davis en Aubrey Rosilier oppermachtig. Niet verwonderlijk want het paar is al vele jaren samen en stond in 2018 al in de finale van de WK in Antwerpen. Het Nederlandse duo kon dus alleen de strijd aangaan om de andere podiumplaatsen. Na een foutje in de combi-finale eindigde het team op een verdienstelijke vierde plaats.

Zeven teams van Adonis, drie van SAZ

In de categorie Junior II, in Bristol ‘Juniors’ geheten, bracht Adonis zowel een damespaar als een damesgroep op de vloer. Damespaar Anniek Rütze en Charlotte Rittersma moesten het goud laten aan Emma Dolleschka & Katharina Gallauner van de Oostenrijkse gymfederatie ÖFT, maar mochten na hun finale-oefening het erepodium betreden om het zilver in ontvangst te nemen. Het trio Nienke Woudstra, Caitlin de Jong en Leyan Hieuw-Kin-Koen kwamen in een sterke categorie terecht waardoor een fout in hun balansoefening hen een finaleplaats kostte. Het waren uiteindelijk Fran Arnell, Willow Balcombe en Amy Rowe van Tigers Acrobatics die er met het goud vandoor gingen.

Het trio Demi Vogel, Marit Huizinga en Rixt Boersma van Adonis Sportacrobatiek kwam uit in de categorie Junior 1 die daar ‘Age Group II’ heette en was daar vooral met hun tempo-oefening sterk. Zij misten na een tijdsfoutje in balans de finale op slechts 0,11 punt na. Spijtig want ze hadden daarin nog punten kunnen winnen. Ook in deze categorie was het ‘USA National Team’ het sterkst dankzij een sterke finale-oefening van Polina Bakman, Remi Nguyen en Aubrey Nguyen.

Goud en zilver voor Junior II en Pupillen

In de Jeugd geen Nederlandse teams, maar bij de Pupillen wel een mooie delegatie teams in de damesparen en damesgroepen. Pupillen draaien slechts één oefening, dus voor hen geen extra finale-oefening: zij moeten in één keer laten zien wat ze waard zijn. Damespaar Denya Kuiper en Roos van Dalfsen van Sportacrobatiek Zwolle wist een strakke oefening neer te zetten en verdienden daarmee de gouden medaille in hun categorie. Een prachtige prestatie! Ook de tweede trede was in deze categorie voor een Nederlands team: duo Chaya Vos en Charlotte Suurd van Adonis Sportacrobatiek kreeg het zilver omgehangen. Op de vijfde plaats nóg een Nederlands team: het Adonis-duo Floor Stuurwold en Anne Bente Bakker.

Tot slot nog drie pupillentrio’s. Op slechts 0,05 achter de gouden winnaars van het Britse Southampton, Alys Morgan, Chloe Farbrother en Libby Batstone, wist de damesgroep Sanne van Dalfsen, Indy Palsma en Dafne Koster van Sportacrobatiek Zwolle knap het zilver te verdienen. Daarbij wisten ze de hoogste technische score van alle Nederlandse teams neer te zetten. Hun clubgenoten Sanne Pot, Merel Doornbos en Indy Maanen kwamen op de vierde positie uit terwijl het Adonis trio Ilse Hoeksma, Mare Hogenhuis en Zoë Venema op een tiende puntje daarachter de vijfde plaats claimden. In een grote categorie keurige prestaties en punten! Men kan dan ook zeggen dat de Nederlandse pupillen hun stempel duidelijk op het evenement hebben weten te drukken.

Awards beste technische en artistieke scores

Ondanks de medailles kwamen de Nederlandse teams niet in beeld voor de Awards voor hoogste technische en artistieke punten van de wedstrijd. De prijs voor de beste technische score ging naar het Britse Jeugd-damespaar Beth Hodgson en Niamh McCarten van Birkenhead Gymnastics Academy, die in de finale een mooie score van 18,100 punten neerzetten als technische score. De award voor de beste artistieke score was voor het Senior duo Emily Davis en Aubry Rosilier van de Amerikaanse nationale selectie, dat in hun combi een prachtige score van 9,000 punten behaalde. Niet verwonderlijk dat die oefening dan ook de hoogste score van de wedstrijd had met een 28,100 punten.

Met naast de eigen Britse teams en de Nederlandse deelnemers ook gymnasten uit Oostenrijk, België, Estland, Italië, Portugal en zelfs de V.S. was het een geslaagd toernooi. Ook voorgaande jaren stonden hier Nederlandse teams op de vloer, en na een prachtig eindfeest zullen veel van de gymnasten nu al zin hebben om hier volgend jaar wéér hun beste beentje voor te zetten en te stralen op de wedstrijdvloer. Meer informatie over de Bristol International Acro Cup 2020, inclusief de complete uitslagen, zijn te vinden op de website en Facebook-nieuwspagina van de organiserende club, Yate International Gymnastics Centre.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit verstrekte persfoto’s: © Adonis Sportacrobatiek Drachten en © Sportacrobatiek Zwolle (SAZ); foto’s gemaakt door meegereisde begeleiders c.q. ouders | Credits beeldcitaten: inzetfoto en video livestream © Yate International Gymnastics Centre

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.