NK Show Almere 2020 voorproefje voor EK

NK Show Almere 2020 voorproefje voor EK

ALMERE – Op zaterdag 8 februari 2020 organiseert het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersport Bond (NRB) de Nederlandse kampioenschappen Show in Topsportcentrum Almere. Een spectaculair evenement waarbij groepen in diverse leeftijdscategorieën en samenstellingen, van klein naar groot, de wedstrijdvloer van het topsportwalhalla omtoveren tot een waar showtheater. Waar sport en kunst elkaar zullen ontmoeten in een groot artistiek kruispunt! Je kunt aan de nieuwspagina’s van alle deelnemende clubs merken dat ze gebrand zijn op het leveren van een goed resultaat. Het is namelijk ook het kwalificatiemoment voor de EK in eigen land, die in eind april/begin mei gehouden worden op dezelfde locatie.

Op het NK kunstrolschaatsen voor showteams wordt gestreden om de Nederlandse titels, waarbij elke choreografie in combinatie met de gekozen muziek een thema uitbeeldt en het rolschaatsen in patronen, figuren en lijnen gecombineerd wordt met dans, show en acrobatiek. Alles wordt uit de kast gehaald om elkaar sportief af te troeven, het is vooral een battle in artistieke creativiteit en choreopower, waarbij alles afhangt van precisie en perfectie in de uitvoering. Huilen zo mooi: je wordt diep geraakt bij elke creatie, bij elke choreo, bij elk optreden! Wat dat betreft heeft deze artistieke sport in dit onderdeel raakvlakken met het synchroon en showrijden bij het kunstschaatsen maar ook met de teams bij de twirlsport en het formatie-stijldansen. Hier wordt het geheim van de NK-routine voorafgaande aan de nationale titelstrijd dan ook nog strikter bewaakt dan de WK-twirl-routines op de NK van NBTA Nederland.

Op de NK 2019 in sportcentrum Landstede in Zwolle zette de grote seniorengroep van regerend Nederlands kampioen KRC Rolling een complete cheerleading-routine neer op rolschaatsen (!), – een fabuleuze choreografie van de architecten van de Olympische ‘Dutch Elegance’ in het damesturnen van de KNGU/DG, Patrick Kiens en Daymon Montaigne-Jones -, waarmee ze naar de World Roller Games in Barcelona gingen namens Nederland. Al kreeg KRC Rolling wel degelijk ook pittige tegenstand van de concurrentie met bijvoorbeeld de Marslanding van de grote groep van RC De Ker-Rolls die uiteindelijk naar het EK 2019 in Italië mocht, de Flamenco-achtige girlpower van RC De Oude Molen en de ‘Star Wars’-achtige confrontatie in het universum van Rolling ’90. De vraag is nu wat gaan de deelnemers brengen op het NK 2020, weten de ‘toppers’ weer indruk te maken en zich te handhaven en/of zijn er ‘outsiders’ die onverwachts een omwenteling kunnen teweegbrengen in de Nederlandse top?

Puur vuurwerk op de wedstrijdvloer

2019 was een extra succesvol jaar voor deze artistieke sport in Nederland met veel aansprekende resultaten nationale en internationale toernooien, vernieuwing en digitalisering van het jurysysteem, een flinke verjonging en groei in kwantiteit en kwaliteit en traditioneel sterke shows. In 2020 gaat een nieuw hoofdstuk geschreven worden. Met veel clubs met een talentvolle jonge generatie kunstrolschaatsers en vele (inter)nationale toppers onder de routiniers die ook steeds meer het coaching-stokje hebben overgenomen, zal op de NK Show 2020 de #Dutch #Rollerpower zich op z’n mooist ontpoppen. Puur vuurwerk op de wedstrijdvloer en daarom warm aanbevolen voor liefhebbers van showsporten. Dit is gelijk ook het voorproefje voor de Europese kampioenschappen Show & Precisie, met vele van de beste teams ter wereld, die 30 april tot en met 2 mei dit jaar in Nederland, in dezelfde locatie, worden gehouden.

Tweeëndertig groepen – die uit dames en/of heren bestaan – namens acht sportclubs zullen aantreden in Topsportcentrum Almere voor zeven wedstrijdrondes tussen 13:45 uur en 19:20 uur, verdeeld over zeven leeftijdscategorieën: juniorengroep, seniorenkwartet, cadet-kwartet, kleine seniorengroep, espoir-groep, juniorenkwartet en grote seniorengroep. Tussen 9:35 uur en 12:55 uur wordt ingereden. De prijsuitreiking is gepland om 19:40 uur. De deelnemende clubs zijn: RC Alico uit Schijndel, RC De Ker-Rolls uit Kerkdriel, ZRC Pauwin uit Zaandam, RV Olympia uit Mierlo, RC De Oude Molen uit Beek en Donk, Rolling ’90 uit Moerkapelle, KRC Rolling uit Nieuwegein en VRC uit Valkenswaard. Het mag één van de kleinere artistieke sporten in Nederland zijn, maar er zit zoveel passie en power in deze topsport dat je dat algauw vergeet. Parfum zit niet voor niets altijd in een klein flesje.

Optreden 32 showteams van 8 clubs

KRC Rolling brengt acht teams op de been: in alle categorieën één en in seniorenkwartet één extra. Gevolgd door RC De Oude Molen en RC De Ker-Rolls met zes teams. RC De Oude Molen treedt aan met een team in elke categorie, behalve bij de juniorenkwartetten; RC De Ker-Rolls hetzelfde, maar dan behalve bij de seniorenkwartet. Rolling ’90 volgt met vijf teams in vier categorieën (twee cadet-kwartetten, maar geen teams bij de espoir-groepen, juniorenkwartetten en grote seniorengroepen). RV Olympia heeft vier ijzers in het vuur, ook bij vier categorieën: de juniorengroepen, de cadet-kwartetten, de espoir-groepen en de grote seniorgroepen. Tot slot drie clubs met één team op de NK-wedstrijdvloer: ZRC Pauwin bij de cadet-kwartetten en zowel RC Alico als VRC bij de espoir-groepen.

De cadet-kwartetten (zeven) en de espoir-groepen (zes) zijn dan ook de twee categorieën met de grootste deelnemersvelden. Een concreet teken hoe groot de aanwas in de kweekvijver van deze sport is. Alleen bij de juniorenkwartetten wordt het een één-op-één duel om goud en zilver tussen de teams van KRC Rolling en RC De Ker-Rolls. Voor de rest is er in elke categorie voldoende deelnemende teams om het heel spannend te maken wie op het erepodium mag staan èn zich kwalificeert voor de komende EK 2020. Een lange zit van acht uur met pauzes tussendoor, maar wel de moeite waard. Tijdens enkele van de eindejaarsshows van de deelnemende clubs hebben al mooie voorproefjes kunnen zien van wat er gepresenteerd wordt op deze nationale titelstrijd.

Europese kampioenschappen 2020 in Almere

Met choreo’s van tussen de tweeëneenhalve en vijf minuten gaat het genieten worden van begin tot eind, zeker met titels als: ‘Boekenwurm’, ‘Heartbeat’, ‘Hairspray’, ‘Harry’s Adventure’, ‘It’s Supercalifragilisticexpialidocious!’, ‘Somewhere over the rainbow’, ‘La Primavera’, ‘Dreams are made of this’, ‘Miserere’, ‘Bailamos’, ‘Listen… can you hear the Kookaburras calling?’, ‘Sta Paraat!’, ‘Magische waterval’, ‘Deadly Throwing Act’, ‘Temporada Grande!’, ‘More 4 Broadway’, ‘Do They Exist’, ‘Cirkel van het leven’, ‘Red Riding Hood – The Wolf amonst us’, ‘The Great Escape’, ‘The rockband with a pink touch’, ‘Dora the Explorer’, ‘The typewriter’, ‘Beachgirls’, ‘Sweet Rebels’, ‘Caja de Musica’, ‘Esmeralda’, ‘The Battle of a Survivor’, ‘Kapa Haka’, ‘Glow in the dark’, ‘Confession’ en ‘The Spirit of Africa’. Kortom, warm aanbevolen voor creatieve geesten en voor wie kippenvel wil krijgen van één van de mooiste artistieke sporten van Nederland op de wedstrijdvloer!

Meer informatie over de sport alsook de deelnemers- en startlijsten en het wedstrijdprogramma van de NK Show 2020, zijn te vinden op de Facebook-nieuwspagina van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen van de NRB en op de website Kunstrolschaatsen.nl. Bovenaan dit artikel de beeldreportage van GymPOWER van de NK Show 2019.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en archieffoto: © Therry da Silva | Credit beeldcitaten: Facebook-nieuwspagina © SBK Kunstrolschaatsen-NRB en video YouTube © GymPOWER/© Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.