Tweede WK-kwalificatie acro in Naaldwijk

Tweede WK-kwalificatie acro in Naaldwijk
Beeldcitaat livestream © AcrogymTV: Jeugdpaar Vera van Geenen en Vicky Smits van Stichting Flik-Flak

NAALDWIJK – Op de magische datum zondag 2 februari 2020 werd de tweede kwalificatie gehouden voor de Wereldkampioenschappen Acrogym. Dit keer kwamen de teams bijeen in de Eminent turnhal in Naaldwijk, waar ook in 2018 al een dergelijke wedstrijd gehouden werd voor het WK van dat jaar in Antwerpen. Dit keer stonden er zeventien teams klaar voor de jury om mee te dingen naar de plaatsen in de Nederlandse delegatie: per categorie mogen slechts twee teams in mei afreizen naar het Zwitserse Genève. De verrichtingen waren dit keer te volgen via de livestream van AcrogymTV.

In het geval van de senior damesparen is er maar één team dat aan de kwalificatie meedoet: het damespaar Lotte van Vugt en Femke de Jong van Stichting Flik-Flak. Het Bossche duo wist met  drie oefeningen het lage limiet te behalen. Zij zullen over twee weken op de laatste kwalificatiewedstrijd nog voor het hoge limiet moeten gaan, want voor definitieve kwalificatie moet een team zowel een laag als een hoog puntenlimiet binnenslepen. In het geval van de senioren gaat het om respectievelijk 25,8 en 26,3 punten per oefening. Bepalend is daarbij de gecombineerde punten voor een tempo- en een balans-oefening, waarbij minstens één keer in de kwalificatieprocedure een WK-waardige combinatie-oefening getoond moet worden.

Kwalificatieprocedure EK acrogym 2020

De limiet van 26,3 punten hoeft niet perse met elke oefening behaald te worden zolang het totaal maar afdoende is. Zo wist het seniorentrio Danique van Berkum, Ratna Hulleman en Romy Zwiers van Sportacrobatiek Zwolle een topwedstrijd te draaien in deze wedstrijd, en hoewel zij op hun combinatie-oefening net tekort kwamen, compenseerden zij dat met een superstrakke balansoefening waar zij weer ruim boven de limiet scoorden. Vorige keer hadden zij het lage limiet al binnen, en met dit keer het hoge limiet er naast zijn zij nu definitief gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen.

Damespaar Lola van Zanden en Sequoia Steensma van Sportacrobatiek Zwolle komt uit in de categorie Junior II (13-19 jaar) en was bij de eerste kwalificatie afwezig, dus liet het duo hier voor het eerst hun kunnen zien. En dat deden zij netjes met drie oefeningen, waarmee zij het lage limiet wisten te behalen. Ook hun clubgenotes, damesgroep Djamilla Wisselink, Emma Heitbrink en Nynke Veenma die vorig jaar nog in de categorie Jeugd op het EK in Israël stond, wisten in de categorie Junior II met drie mooie oefeningen het lage puntenlimiet binnen te halen. Beiden zullen nu hard trainen om op de laatste wedstrijd nog het hoge limiet te behalen.

Twee senior teams en vier junior II teams

Het Junior II trio Kaya Honders, Zola Vorstius Kruijff en Mila te Lam van Stichting Flik-Flak had vorige wedstrijd het hoge limiet al binnen door een gecombineerde tempo- en balans-score die ruim boven het limiet kwam, maar had deze dag een val waardoor een tweede limiet buiten bereik kwam. Ook dit team, dat een leeftijdscategorie lager – junior I – al op de finale van het EK in Israël gestaan heeft, zal dan ook over twee weken hun tweede limiet moeten binnenslepen.

Over naar die jongere leeftijdscategorie Junior I (12-18 jaar). Hier wist het damespaar Nikky van Berkom en Guusje van Vugt van Stichting Flik-Flak een topwedstrijd neer te zetten met als toetje de beste combi-score van de wedstrijd. Het hoog limiet was dan ook ruim binnen handbereik. Vorige keer werd door een fout in tempo geen limiet behaald, dus zij zullen nog voor een laag (of liever nog een tweede hoog) limiet moeten gaan over twee weken. Net als het damespaar Esmée de Graaf en Tess Offringa van Acro Academy & SV Donkerbroek, dat deze wedstrijd óók het hoog limiet behaalden.

Twee junior I damesparen en vier -trio’s

De Junior 1 damesgroepen is met vier trio’s die zich graag voor het WK willen kwalificeren de grootste categorie, en maakt het erg spannend. Het trio Indy Gjaltema, Nova Houtman en Anna Koster van Acro Academy & FC Meppel & SV Donkerbroek had vorige keer een enorme voorsprong en zeer ruim het hoog limiet, maar dit keer een val en moet dus op de derde plaatsingswedstrijd nog een laag of hoog limiet binnenslepen. Dit keer wisten zowel het trio Charissa Delfsma, Kiara Palsma en Yousra Ben Haj Fredj als hun clubgenotes Amber Voolstra, Janelle Koster en Chelsy Dijkstra van Sportacrobatiek Zwolle het hoge limiet te behalen met hun oefeningen. Beiden hadden al laag limiet, dus hebben voldaan aan de kwalificatie-eisen.

Het gaat er nu nog om welke twee van de vier trio’s er aan het eind van de procedure het hoogste gescoord heeft – er mogen immers maar twéé teams heen. Het blijft nog even erg spannend in deze categorie. Ook het trio Britney Bordewijk, Lynn van Vugt en Nora Blok van Stichting Flik-Flak, dat deze wedstrijd het lage limiet behaalde, kan volgende keer nog een hoog limiet verdienen.

Wel vreugde alvast voor het enige herenpaar op de kwalificaties: het duo Joep Sauvé en Lars van Hilten van Stichting Flik-Flak, dat vorige keer al het lage limiet binnensleepte, wist dit keer het hoge limiet te scoren. Daarmee zijn zij als tweede team definitief gekwalificeerd voor het WK in Genève. Ook het jeugdpaar Vera van Geenen en Vicky Smits van Stichting Flik-Flak (inzetfoto) is zeker van kwalificatie. Zij hebben voor de tweede maal een hoog limiet behaald, en hun score van de vorige kwalificatie verbeterd. Ook zij sluiten zich aan bij de Nederlandse delegatie. De damesparen Noa van Walderveen en Loren Klink van Sportacrobatiek Zwolle en Lena van der Meer en Cheyenne van den Berg van DOS Monster is het nog niet gelukt een limiet te verdienen.

Definitieve kwalificaties bij jeugdteams

Wel weer definitieve kwalificaties voor de Jeugdtrio’s. En hoe! Het trio Lisanne Hulder, Inge Speerstra en Xiao Mei Harms, een combiteam Acro Academy & WSBF Surhuisterveen en afgelopen oktober nog zesde op het EK in Israël, wist hier voor hun tempo de hoogste score van de dag neer te zetten. Hun clubgenoten Marieke Hulder, Inge Stienstra en Chanel Dewnarian haalden ook voor de tweede maal het hoge limiet. Nu beide teams twee hoge limieten op zak hebben, sluiten ze zich vol zelfvertrouwen aan bij de Nederlandse delegatie.

De volgende WK-kwalificatie, tijdens de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen in Oss op 16 februari 2020, is voor hen niet zo spannend meer, maar vele andere teams zullen nog moeten uitvechten wie die felbegeerde kwalificaties voor het WK zal verdienen. De acro-fans kijken dan ook met spanning uit naar wie uiteindelijk richting Genève, Zwitserland zullen gaan. De WK daar worden gehouden van 18 tot 31 mei 2020.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de KNGU/DGAcrobatische Gymnastiek.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten livestream © AcrogymTV

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.