WK-team DSV Sway of Life genomineerd

WK-team DSV Sway of Life genomineerd

RAVENSTEIN – In sporthal De Hooge Graaf in Ravenstein trainen onder leiding van trainers en voormalig WK-medaillisten Roel Findhammer en Claudia Jansen twee teams van de jonge club DSV Sway of Life. Het A-team werd vorig jaar in haar debuutjaar Nederlands kampioen èn WK-finalist en is liefst in drie categorieën genomineerd voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019. Op vrijdagavond 31 januari 2020 nam GymPOWER daarom een kijkje bij de club en maakte met toestemming deze beeldreportage. We spraken met trainers en dansers over hun sport, passie, coachingpower en doelen en mochten beelden maken van de training en de topchoreografie waarmee ze furore maakten op de Wereldkampioenschappen vorig jaar.

Het A-team van Sway of Life, dat bestaat uit veel Nijmeegse studenten maar ook inwoners van Ravenstein en andere steden en zelfs ook een Japans lid telt, wist begin september 2019 – nog voor het behalen van de Nederlandse titel en de eerste positie in de jaarranking bij de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB), internationaal voor een grote verrassing te zorgen. Iets meer dan een jaar na de oprichting van de club, behaalde dit topteam een unieke finaleplaats tijdens de WK formatiedansen standaard in Moskou, Rusland. Vooraf tekende het team voor een plek in de top twaalf, hooguit een plaats in de halve WK-finale, maar het werd veel meer dan dat. Een plek in de top zes van de wereld.

Met prachtige en internationaal zeer sterke WK-kür

Met de prachtige en internationaal technisch zeer sterke WK-kür wist het team uit het Brabantse stadje aan de Maas – aan de grens met Gelderland – te midden van de teams van de grootmachten in deze danssport, zoals die van Rusland, Duitsland en Tsjechië, als vijfde de finaleronde in te gaan en uiteindelijk op de zesde plaats te eindigen. Een historische topprestatie voor Nederlandse begrippen, die naar meer smaakt! Ongelooflijk hoe getraind je moet zijn om zo precies en met de juiste mimiek de groepschoreografie in deze topsport te kunnen dansen. Het doet denken aan het synchroon (show)schaatsen in het kunstrijden, het showrijden in het kunstrolschaatsen en de groepsdans-onderdelen in de twirlsport, welke teamsporten ook oogstrelend dansspektakel opleveren met groepen gestoken in mooie kostuums maar dan niet op naaldhakken en deftige schoenen.

Trainers Findhammer en Jansen, die voorheen samen jarenlang als paar gedanst hebben en zelf Nederlandse sportgeschiedenis schreven met WK-brons, zijn de inspirerende regisseurs van de stijlvolle choreografie waarmee het team van Sway of Life op de WK in 2020 wederom kans maakt om internationaal hoge ogen te gooien. “Het leuke aan formatiedansen is dat je het met z’n allen doet. Stijldansen doe je vaak met z’n tweeën, maar nu voel je de energie van meer dan twintig mensen. Het is vooral de motivatie van het team. We zijn geïnspireerd en gedisciplineerd en willen graag.” 

Prachtig kijkspektakel met adembenemend mooie show

Vele soorten ballroomdansen zijn verwerkt in de zelfgemaakte choreo: de Engelse dans, de foxtrot, de quick step, de tango en de Weense wals, worden door de acht paren in WK-selectie van Sway of Life synchroon gedanst in verschillende patronen, cirkels en lijnen op een eigen studio-muziekmix van verschillende ritmes. Wat dat betreft, heeft de danssport in de afgelopen jaren een transformatie ondergaan en is gemoderniseerd. Het formatiedansen standaard is nu veel dynamischer met andere patronen, snellere wissels met een vleugje acrobatiek. Het levert prachtig kijkspektakel op, getuige de dans van Sway of Life die de kijkers vanaf het eerste tot het laatste moment meeneemt in een adembenemend mooie show.

Op de WK let de twaalfkoppige jury op de danstechniek, de uitvoering, de koppeling tussen muziek en beweging, het voetenwerk en de timing. In de training wordt keihard aan al die details gewerkt, met ware topsportmentaliteit, volle focus en vol overgave en passie. Door zowel de trainers als de dansers. Er wordt niets aan het toeval overgelaten.Zelfs bij de afwezigheid van twee heren bij deze training, de helft van twee paren, wordt er strak door gedanst. Als ze alsnog zouden komen binnenlopen, zouden ze er zo in kunnen stappen. Op het WK in Moskou hebben ze gezien dat dat harde werken wordt beloond. Er is nu zoveel meer belangstelling dat de club een try-out hield in november 2019 en gelijk een B-team kon begonnen voor beginners en swings, net zo enthousiast en gedreven.

Naast studie, werk en trainingen ook fondsenwerving

Doch ook voor deze groep dansers brengt hun sport en het deelnemen aan internationale wedstrijden kosten met zich mee, die ze zelf moeten zien te bekostigen. Ook het formatiedansen worstelt met de beperkingen van een kleine sport: kleinschaligheid en vooral onbekendheid maakt het niet aantrekkelijk voor sponsoren. Naast studie of werk èn de trainingen moeten ze ook aan de bak om de nodige fondsen te werven om hun sport en afvaardiging naar de WK mogelijk te maken.

Vooral de schitterende outfits maar ook de reizen voor zo’n grote groep kost een aardige duit. Vorig jaar heeft DSV Sway of Life allerlei activiteiten gedaan om geld in te zamelen en dat gaan ze voor het WK 2020 weer doen. “Vooruit kijkend naar het nieuwe seizoen kunnen wij elke bijdrage heel goed gebruiken… Elk beetje helpt! Volgend seizoen danst het A-team namelijk een geheel nieuw ontwikkelde kür! Dat betekent nieuwe muziek, nieuwe choreografie en nieuwe jurken!”

Genomineerd voor GymPOWER Sport & Media Award 2019

Alvast een tip van de sluier oplichten. Onze clubtour bij DSV Sway of Life in Ravenstein is ingegeven door het feit dat het A-team van de club is genomineerd voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 voor beste teamprestatie, beste choreografie en beste coachingpower. Alle genomineerden in deze sportverkiezing worden bekend gemaakt op 15 februari 2020. Sway of Life dingt dus ook mee naar de hoofdprijs die op het GymPOWER sportgala op 1 maart 2020 wordt uitgereikt aan de kandidaat met de meeste stemmen, die geen topsportstatus-toelage of gestructureerde financiële steun ontvangt van de eigen bond of de NOC*NSF, grote sponsor of welke organisatie ook voor de voorbereiding en het realiseren van een (inter)nationaal sportdoel.

De beeldreportage vaan de clubtour van GymPOWER staat op YouTube en is te bekijken via de link bovenaan dit artikel. Het complete interview met de trainers en dansers van Sway of Life wordt gepubliceerd in het GymPOWER Sportjaarboek 2019, dat uitgereikt wordt op 1 maart 2020 aan de winnaars van elke categorie. Meer informatie over de club, haar teams en de sport formatiedansen is te vinden op de Facebook-nieuwspagina, het Instagram-account en website van DSV Sway of Life Ravenstein en op de website en Facebook-nieuwspagina van de NADB.

Artikel en clubtour onder persaccreditatie van © GymPOWER l Credit tekst © Therry d Silva | Credit interview en (video)beelden © Casper Beijn | Credit beeldcitaten: Facebook-nieuwspagina © DSV Sway of Life Ravenstein en Facebookpagina © Claudia Jansen

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.