Jouke Bergboer zet gymsport in spotlights

Jouke Bergboer zet gymsport in spotlights

HELLENDOORN – Liefst zeven teamgymnasten van Turnschool Rijssen waren genomineerd voor de prijs in de Sportverkiezing van de gemeente Hellendoorn voor Sportman van het jaar: Thom Slim voor ‘Sporttalent van het Jaar’ en Micha Bartels, Pepijn Hegeman, Gijs Hegeman, Yusuf Can Figengül, Mirko Heuver en Jouke Bergboer. Het zevental maakte deel uit van de teams groepsspringen en teamgym van Turnschool Rijssen die diverse titels en prijzen pakten en ook goud tijdens een interland in Denemarken. Met hun uitverkiezing in de NOC*NSF-sportgemeente van 2016 wisten ze, net als eerder clubgenoten Annelies van Dijk, Marije Beverdam, Martan Poortman en Luuk Dangremond in andere gemeentes, de gymsport mooi in de spotlights te zetten tussen de grote namen uit andere sporten. Bergboer drong zelfs door tot de laatste drie kandidaten die op het podium van het Twents Ribhouse & Partycentrum Noabers in Hellendoorn in spanning de uitslag moesten afwachten.

Uiteindelijk won Frank Hosmar, Oranjeruiter paradressuur, de sportprijs. Vader Maarten Bergboer verklaarde aan GymPOWER na het sportgala van Hellendoorn: “Het was een sterk deelnemersveld waarbij beide andere mannen ook sterke, sportieve prestaties in 2019 hebben geleverd. Natuurlijk is het jammer dat Jouke geen Sportman 2019 van de gemeente Hellendoorn is geworden maar we begrijpen de keuze van de jury en kunnen daar prima mee leven.”

“Nominatie mooie blijk van waardering!”

Op het NK micro-teamgym op 1 februari 2020 in Nijverdal, waar zijn team tweede werd [zie via de YouTube-link bovenaan dit artikel het interview met Jouke Bergboer in de mixed zone en verder ook het verslag van dat NK op deze website en andere media van GymPOWER], sprak GymPOWER met Jouke Bergboer over zijn uitverkiezing. “Een mooie blijk van waardering!” De Hellendoorner pakte in 2019 met het mixed seniorenteam van Turnschool Rijssen, onder leiding van trainer/coach Rick Oude Wesselink de Nederlandse titel op het NK groepsspringen en met het senior herenteam de regionale kampioenstitel micro-teamgym (zonder het onderdeel groepsdans), naast zilver en brons op het NK in beide onderdelen.

NK springen & micro-teamgym in Ahoy

Goud op internationale teamgymwedstrijd

In mei 2019 won een versterkt mixed seniorenteam van Turnschool Rijssen – met ook springers van TVC Coevorden, KEV Vriezenveen en HSV 1946 Hoek van Holland – onder leiding van trainers/coaches Oude Wesselink en Ria de Jong goud op een open teamgymwedstrijd in Randers, Denemarken, waarbij het team in alle drie onderdelen meedeed – uitzonderlijk voor Nederland -: minitrampoline-groepsspringen, airtrack-tumbling en groepsdans. De laatste was zo uniek en bijzonder, dat het team deze als demo mocht laten zien tijdens de NK-finale-weekend van de KNGU/DG in hal 5 van Rotterdam Ahoy. Bergboer maakte daar deel van uit.

Teamgymteam wint in Denemarken

In het najaar van 2019 werd Bergboer geselecteerd voor het Nederlands mixed seniorenteam dat in in het najaar van 2020 zal deelnemen aan de Europese kampioenschappen teamgym in Kopenhagen, Denemarken. “Dat lijkt me echt supergaaf om daar te presteren met Team Nederland, daar ben ik al supertrots op en blij mee!” Net als alle andere genomineerden voor de Sportverkiezing van de gemeente Hellendoorn kreeg hij een bloemetje uitgereikt, die juryvoorzitter André Vliek namens de organisatie persoonlijk kwam brengen in de trainingshal van Turnschool Rijssen.

Genomineerden en winnaars Hellendoorn

De zes senior gymnasten van Turnschool Rijssen (Bartels, Pepijn en Gijs Hegeman, Can Figengül, Heuver èn Bergboer) die in de Sportverkiezing 2019 van de gemeente Hellendoorn genomineerd werden voor ‘Sportman van het jaar’ namen het op tegen Frank Hosmar, paradressuur-ruiter met drie Europese titels op zak (Grade V verplichte en vrije kür en met Team Nederland) en atleet Peter Bruinsma, Nederlands kampioen en winnaar marathon 45+ Enschede. Gymsporter Bergboer stond mooi op het podium naast de twee topsportmannen Bruinsma en Hosmar, waarbij de sportprijs van Hellendoorn uiteindelijk naar de Oranjeruiter ging.

Clubgenoot Slim nam het in de categorie ‘Sporttalent van het jaar’ op tegen de (mixed) juniorenteams van Fysion Nijverdal, respectievelijk Nederlands kampioen op het NK Micro-Teamgym 2019 in de C-lijn en zilver en brons op de NK groepsspringenn 2019 ; het jazzdans-team van SVH Hellendoorn, Nederlands kampioen B-lijn 9-16 jaar; de turnsters van Fysion Nijverdal Lise Rutgers (jeugd II N3 3e Div), Karit Lorkeers (Pupil II N3 3e Div) en Jasmijn Eertink (Jeugd I N4 3e Div)  die zich door goede prestaties in de regiowedstrijden en districtsfinales wisten te kwalificeren voor de NK Turnen Dames derde divisie meerkamp- en toestelfinales 2019 van de KNGU/DG; en winnaar Jesse Linthorst, talentvol atleet uit de survival- en obstaclerun-sportwereld die brons pakte op diverse (Open) NK’s, vijfde werd op de WK en twaalfde op EK.

Genomineerden in andere artistieke sporten

Er dongen nog meer genomineerden in de sporten die GymPOWER volgt naar de prijzen in de Sportverkiezing 2019 van de gemeente Hellendoorn. In de categorie ‘Sportploeg van het Jaar’ waren dat het combi-acroteam Chawila Putirulan, Lynn van Munster en Lisa Dijkgraaf  van Fysion Nijverdal en SVH Hellendoorn dat derde werd op het NK C-lijn van de KNGU/DG en het Parade Corps van KCMV Advendo Nijverdal, dat Nederlands kampioen werd bij twirlbond KNMO-NTSB en goud won op de Champions Trophy interland in Houthalen, België. De prijs ging naar het mixed korfbalteam van NKC’51.

In een soort parallel-categorie, ‘Overige sporten’, waren dat cheerleader Suzanne Veneman, Nederlands kampioen met het All Girls senior team van Frisian Cheer Stars, en Next Episode Crew Hellendoorn, Nederlands Kampioen bij het NK 2019 streetdance/hiphop van de WKYCD. De winnnaar van de Open NK motorracen Sportcup 1000 van 2019, Jarno Dijkstra, de sportprijs van Hellendoorn. In de categorie ‘Sportvrouw van het Jaar’ was er maar één genomineerde die dan ook de prijs won: ultra-marathonloopster Arenda Könnecke-Scherpenkate, lid van ASV Atletics uit Nijverdal en uitkomende voor het Runningteam Twente, die vorig jaar twee keer wedstrijd (van 50 en 80 km) op haar naam schreef en daarom kans maakt op selectie voor Team Nederland.

Begin dit jaar werden vijf gymnasten van Turnschool Rijssen – waaronder ook een aantal genomineerden voor de sportverkiezing van 2019 –  ook al door de gemeente Hellendoorn gehuldigd met het behalen van de Nederlandse titel in het springen: Bergboer, de broers Hegeman, Bartels en Slim. Daarnaast zijn vier clubgenoten voorgedragen voor sportprijzen in andere gemeentes: Van Dijk won in haar woonplaats Veenendaal de prijs voor ‘Sporttalent van het Jaar’; Beverdam won in de gemeente Rijssen/Holten opnieuw de prijs voor Sportvrouw van het jaar, Poortman en Dangremond werden genomineerd voor Sportman en Sporttalent van het jaar. Wat dat betreft is de selectie springers van Turnschool Rijssen onder leiding van trainer/coach Oude Wesselink goed bezig, ook weer in het nieuwe jaar.

Meer informatie over de Sportverkiezing 2019 van Hellendoorn is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van het evenement. Meer over de sport van Jouke Bergboer en zijn clubgenoten is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van de LTC Groepsspringen & Teamgym van gymnastiekunie KNGU/DG. Meer over het NK Micro Teamgym 2020 in Nijverdal is te vinden in het verslag op deze website en de andere media van GymPOWER.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en inzetfoto © Therry da Silva | Credit videobeelden en interview op NK micro-teamgym 2020 © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit beeldcitaten: © Stichting Sportverkiezingen Gemeente Hellendoorn, © Turnschool Rijssen, persfoto © GymPOWER/Fotograaf © Casper Beijn, TD © GV Fysion Nijverdal, Acro © Fysion Nijverdal & © SVH Hellendoorn/© Ina Lumamuly en © Parade Corps van KCMV Advendo Nijverdal

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.