Olympisch vicekampioen @Challenge Cup

Olympisch vicekampioen @Challenge Cup
Affice Challenge Cup & NK Kunstrijden 2020 © KNSB

DEN HAAG – Olympisch vicekampioen en tweevoudig wereldkampioen Shoma Uno uit Japan is één van de deelnemers aan de Challenge Cup die tegelijkertijd met de Nederlandse kampioenschappen gehouden wordt van 20 tot en met 23 februari 2020 op de ijsbaan van De Uithof in Den Haag. 2020. De alom om zijn artisticiteit geprezen kunstrijder geeft acte de présence in het grootste overdekte sportcentrum van Europa tezamen met een keur aan andere internationale, Europese en nationale toppers en talenten, waaronder ook vele recente EK-finalisten zoals het Oranje-paar Michel Tsiba & Daria Danilova waarmee het prestigieuze ISU-gesertificeerd toernooi zich dit jaar afficheert. Een inspirerend en oogstrelend kijkspektakel van hoogwaardig niveau, een niet te missen hoogtepunt voor elke liefhebber en beoefenaar van artistieke sporten en de Oranje-supporters. Hier wil je bij zijn!

De Challenge Cup & NK 2020, waar aanstormend talent de kans krijgt zich te meten met wereldtoppers, geldt voor veel kunstrijders uit binnen- en buitenland ook als kwalificatiemoment voor de Wereldkampioenschappen voor senioren die zullen plaats vinden van 16 tot en met 22 maart 2020 in Montréal, Canada, en die voor de junioren van 2 tot en met 8 maart in Tallinn, Estland. Met ruim 175 deelnemers uit bijna dertig landen onderverdeeld in vier leeftijdsklasses – senioren, junioren, Advanced Novices en Basic Novices – heeft het door onder de auspiciën van de KNSB georganiseerd toernooi een programma van formaat zowel bij het individueel als het paarrijden. Om die reden trekt het dit jaar ook kampioenen, toppers en talenten, ook uit verre landen als Japan, de Verenigde Staten, Canada, de Filipijnen en Hong Kong maar ook uit vele landen in Europa, waaronder een groot aantal EK-finalisten. De populariteit van de Challenge Cup is daarmee ongekend, met ook belangstelling uit België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Italië, Japan, Kazachstan, Kroatië, Letland, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Bijzondere voorliefde Japan voor Challenge Cup

Het Japanse kunstrijden heeft een bijzondere voorliefde voor de Challenge Cup die ze al jaren trouw bezoeken met hun beste senior sporters en talenten plus altijd een compleet mediacircus die hun sporthelden op de voet volgen overal ter wereld. Dit jaar komen ze met een delegatie van acht individuele rijders: senioren Shoma Uno, Keiji Tanaka bij de heren en Rika Kihira en Yuhana Yokoi bij de dames, junioren Mone Chiba en Shiika Yoshioka bij de dames en Nozomu Yoshioka bij de heren, alsook het toptalent Momoka Hatasaki bij de Advanced Novices dames, regerend Japans kampioene in deze categorie die gezien wordt als grote belofte voor de toekomst.

Zowel Uno als Kihira, de regerend Japans kampioenen die de laatste jaren al grote naam maakten in de internationale kunstschaatswereld, gelden als grote kanshebbers op Olympisch goud op de Spelen van 2022. Kihira won de Challenge Cup in 2019 om vervolgens op 0,31 punt na bijna brons te pakken op het WK vorig jaar. Dat Uno, voor het eerst, helemaal naar Nederland komt om hier deel te nemen aan dit toernooi, is een volledige sensatie en groot prestige voor de Challenge Cup. In 2015 won hij bij de junioren de wereldtitel om als senior zilver te veroveren op twee WK’s èn op de Spelen van 2018. Landgenoot Tanaka, die ook in de finale stond op de Spelen van 2018 en de WK-finales  van 2018 en 2019 timmert gestaag aan de weg. De negentienjarige Yokoi, de huidige nummer vijf van Japan en juniorenkampioen van 2018 won vorig jaar de Challenge Cup bij de junioren.

Vier Nederlandse senioren en EK-finalisten in actie

Bij de senioren op de Challenge Cup 2020 staan vierentwintig dames en vierentwintig heren op het ijs. Voor de vier Nederlandse senioren die zich voor dit toernooi wisten te kwalificeren – bij de heren regerend kampioen Thomas Kennes en bij de dames regerend nationaal kampioene Niki Wories die overkomt uit Canada, WK-gangster van 2019 Kyarha van Tiel en voor het eerst ook Lenne van Gorp – tweede bij de junioren in 2019 – in haar debuut in de hoogste leeftijdsklasse -, is het extra fijn om de strijd om de Nederlandse titels en de WK-tickets in een bredere setting te kunnen houden met meer tegenstand en sfeer. Waardevolle wedstrijdervaring die hen verder kan helpen richting het WK dicht jaar en op termijn het ultieme doel voor alle kunstrijders in Nederland, een comeback op het hoogste sportpodium: kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Niki Wories wint NK maar mist WK

Leuk is dat er naast de vier Japanse toppers ook twee uit de VS overkomen: de in Rusland geboren Amerikaans Aleksi Krasnozhon en Sierra Venetta, die in januari zevende werd op de nationale kampioenschappen. Maar ook – met Wories en Kennes meegeteld – liefst negentien deelnemers aan de Europese kampioenschappen die drie weken terug gehouden werden in Graz, Oostenrijk, waaronder tien EK-finalisten: bij de dames de Finse Emmi Peltonen (vijfde), de Franse Mae Berenice Meite (negende), de Zwitserse Yasmine Kimiko Yamada, de Sloveense Dasa Grm, de Hongaarse Ivett Thóth, de Britse Natasha McKay, bij de heren de Duitser Paul Fentz (achtste), de Zwitser Lukas Britschgi, de Noor Sondre Oddvoll Odsvoll Bøe, de Turk Burak Demirboğa.

Groot en sterk veld paarrijden met EK-finalisten

Zeer interessant wordt ook de krachtmeting en het kijkspektakel bij het paarrijden, waarbij het Nederlandse duo en kersverse EK-finalist Tsiba & Danilova het zal opnemen tegen liefst vijftien senior paren uit twaalf andere landen – Duitsland, Filipijnen, Frankrijk, Georgië, Hongarije, Israël, Italië (met drie paren!), Kroatië, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten -, een absoluut record voor de Challenge Cup en een bewijs dat naast het strikken van wereldtoppers ook eigen internationaal succes de aantrekkingskracht van een toernooi vergroot. Uitkijken is het naar het paar Audrey Lu & Mischa Mitrofanov, – de Amerikaanse juniorkampioen van 2018 die ook vijfde werd op het WK dat jaar en in 2019 en 2020 als senior zesde werd van de VS -, maar ook naar het ambitieuze jonge paar uit de Filipijnen Isabella Gamez & David-Alexandre Paradis dat afgelopen weekeinde nog negende werd op de ISU 4 continentenkampioenschap in Seoul, Korea.

Finaleplaats op EK voor Tsiba & Danilova

Daarnaast staan er in Den Haag acht andere EK-finalisten uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Hongarije, Frankrijk, Kroatië en Israël. Het Duitse paar Minerva Hase & Nolan Seegert, het Oostenrijkse paar Miriam Ziegler & Severin Kiefer en het Italiaanse paar Rebecca Ghilardi en Filippo Ambrosini werden respectievelijk vijfde, zesde en achtste van Europa op de EK 2020 in Graz. De vrouwelijke helft van het Spaanse duo Laura Barquero & Ton Cónsul, regerend kampioen van hun land en EK-finalist 2020, won samen met haar vorige partner Aritz Maestu Babarro de Challenge Cup in 2018. In de categorie Basic Novice doet er nog één paar mee in deze discipline: het duo Nora Coppens & Beau Coppens uit België. In de andere leeftijdsklassen – junioren en Advanced Novice – zijn er dit jaar vooralsnog geen andere paren ingeschreven voor deze disciplne. Wel bij het ijsdansen: het duo Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen verdedigt na een succesvol internationaal voorseizoen de Nederlandse eer bij de senioren. Alhoewel de Nederlandse titel zonder tegenstand voor het grijpen ligt in Den Haag, moeten de twee net als Tsiba & Danilova volle bak gaan want WK-kwalificatie staat op het spel en daarvoor moeten ze het benodigde puntenlimiet zien te behalen.

Leuke juniorenwedstrijd met straffe concurrentie

Bij de junior dames en heren is er dit jaar ook een mooi, groot veld van totaal éénenveertig deelnemers met een grote inbreng vanuit Nederland die uiteraard voor zowel de nationale titels als de WJK-tickets gaat. Regerend kampioene Lindsay van Zundert is de grote favoriete voor de Nederlandse titel maar er wordt ook gehoopt op een podiumplaats. Dat zou een mooie sportieve revanche zijn voor het moeten missen van de Jeugd Olympische Winterspelen vorige maand in Lausanne. Van Zundert die dit voorseizoen mooie resultaten en successen boekte, neemt het op tegen zeven andere Nederlandse toptalenten die ook graag op dit podium willen laten zien dat ze hard aan de weg timmeren: Isabella Smit, Roos van der Pas, Mikai van Ommeren – die vorig jaar een topprestatie leverde met brons overall bij de Advanced Novices -, Dani Loonstra, Loïs Libregts, Roxy Janssen en Indy Babb. Bij de heren neem Didier Dijkstra de honneurs waar in zijn NK-debuut in deze leeftijdsklasse. Het belooft een heel leuke wedstrijd te worden voor de Nederlandse junioren, want naast hun eigen gedrevenheid en klasse krijgen ze te maken met straffe concurrentie uit het buitenland.

Spannende NK-titelstrijd @ Challenge Cup

Zoals van de toptalenten uit Japan – Mone Chiba, Shiika en Nozomu Yoshioka –  en de Verenigde Staten – Tamnhi Huynh, Hannah Herrera, Samuel Mindra, Kai Kovar – die hun debuut maken op de Challenge Cup, maar ook van diverse toptalenten uit Europa – België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen, Spanje en Zwitserland. Daaronder regerend juniorenkampioenen uit diverse Europese landen, van wie velen eerder, in een lagere leeftijdsklasse, ook met succes deelgenomen hebben aan het Haagse toernooi of juist dit jaar hier debuteren. Bijvoorbeeld de Française Sophie Sprung die in 2017 als Advanced Novice brons won op de Challenge Cup  en de Duitse Marie Aimee Renne die vorig jaar in Den Haag het zilver als junior won; maar ook de Belgische kampioene van 2019 Jade Hovine, de Brit Edward Appleby die al meerdere nationale en internationale titels op zak heeft, de Spanjaard Iker Oyarzabal die de Golden Bear 2019 in Zagreb, Kroatië, won, die alle drie voor het eerst Den Haag aandoen.

Nieuwe kampioenen Advanced en Basic Novices

Bij de Advanced Novices hebben zich vierenveertig deelnemers gemeld, waaronder liefst dertien Nederlandse dames die zich wisten te kwalificeren: Josefine Boer, Julia van Dijk, Magali Emmerik, Melissa Hopman, Ymke Jagersma, Jasmijn De Jong, Jane Knoester, Lilia Lupanova, Emil Schat, Emilie Schop, Eline Seuren, Lara Visser en Jolanda Vos. Ze krijgen gezelschap van talentvolle leeftijdgenoten uit dertien andere landen: België – Nina Pinzarrone en Caroline Smans -, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hong Kong – Chloe Desiree Leung en Tessa Wong -, Japan – Momoka Hatasaki -, Kazachstan, Noorwegen, Spanje, de Verenigde Staten – Alina Bonillo en Isabelle Emler bij de dames en Lucas Broussard en Michael Xie bij de heren – en Zwitserland. Bij de heren in deze leeftijdsklasse hebben zich totaal zes kunstrijders uit vijf landen gemeld, geen Nederlanders. Vorig jaar werden Van Dijk en Van der Pas op de NK tweede en derde achter Nederlands kampioene, Mikai van Ommeren, die dit jaar bij de junioren rijdt. De regerend Nederlands kampioen bij de heren in deze categorie, Didier Dijkstra, heeft zich ook gekwalificeerd dit jaar voor die leeftijdsklasse.

In de jongste leeftijdscategorie, Basic Novice, zijn er vooralsnog vijfentwintig dames en één heer aangemeld uit vijf landen. Voor Nederland hebben zich liefst veertien kunstrijdsters gekwalificeerd: Nazomi van Bergen Bravenboer, Angel Delevaque, Smilla Egmont-Petersen, Olivia Ender, Nijne van Erp, Roos Harkema, Anne Lurling, Gabi Loonstra, Macey Mellema, Elsbeth Marck, Kira van Mensvoort, Nerea Mur, Emilia Soloukhin en Naomi Wessels. Ook hier geen Nederlanders bij de heren. Alleen Beau Coppens uit België kan hier – naast het paarrijden – ook individueel een internationale prijs op zijn sport-cv bijschrijven. Vorig jaar won Lilia Lupanova zowel de Nederlandse titel als de Challenge Cup in deze categorie, gevolgd door Emilie Schop, Jolanda Vos en Lara Visser. Dit jaar zijn ze allemaal gekwalificeerd voor een oudere leeftijdsklasse, dus is wordt er in De Uithof een nieuwe Nederlands kampioen gekroond. De strijd om de internationale prijzen wordt ook pittig: ze moeten het opnemen tegen drie kunstschaatssters uit België – Vanessa Cerrada, Shadé de Brauwer en Liselotte Robyns -, drie uit Estland, drie uit Frankrijk en twee uit Hong Kong – Hayley Hai Ying Cheung en Bianca Wong -.

Clinics leerlingen basisscholen en online kaartverkoop

De Challenge Cup past goed in de ambitie van de KNSB om het Nederlandse kunstrijden op olympisch niveau te krijgen en de sport onder de aandacht te brengen van een groot Nederlands en internationaal publiek. Daarnaast biedt het evenement een uitstekende kans om ook de (Haagse) schooljeugd kennis te laten maken met het kunstrijden. Dat laatste gebeurt net als vorig jaar via clinics in de week voorafgaand aan de Challenge Cup. Ruim duizend leerlingen van elf basisscholen nemen tot en met vrijdag 14 februari 2020, deel aan clinics, die worden verzorgd door vrijwilligers van de kunstrijverenigingen IJSFUN, Holland Ice Academy en Houtrust. Studenten van het ROC Mondriaan bieden ondersteuning. Meer informatie over jeugdclinics of schoolschaatsen is te vinden op Schaatsen.nl.

Beeldcitaat nieuwspagina © KNSB.nl /Fotograaf © Noortje [klik op de foto voor de link naar het artikel]
Kaarten voor de Challenge Cup & NK kunstrijden 2020 zijn online via de officiële Facebook-eventpagina van het toernooi en de website van Ticketshop Eventix. Een dagkaart kost op donderdag € 5,00 [vijf euro] en de andere dagen € 6,50 [zes euro en vijftig cent]. De prijs van een passe-partout voor vier dagen is € 15,00 [vijftien euro]. Kinderen tot veertien jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie over de Challenge Cup & NK kun je terecht op de Facebook-nieuwspagina van het Sectiebestuur Kunstschaatsen (SBK) van de KNSB en de speciale webpagina op Schaatsen.nl/Challengecup  (inclusief start- en deelnemerslijsten en het wedstrijdprogramma). Ook de Challenge Cup & NK 2020 wordt via uitgezonden door de officiële livestream-partner van de KNSB, ‘ShowYourSkill.Online’.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva o.g.v. persbericht © KNSB en info op © Schaatsen.nl/ChallengeCup en © ISU | Credits inzetfoto en videobeelden archief © GymPOWER/Beeldmakers verslagteam onder persaccreditatie van © GymPOWER: © Casper Beijn, © Therry da Silva, © Yoshida Rosenboom en © Maurice Smeets

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.